REACŢIE LA SCANDALUL DINTRE AMBASADORUL RUS ŞI CONTRIBUTORS.RO: MAE: "Libertatea de expresie a unei instituţii a statului nu poate fi absolută"

Valentin Busuioc
Politică / 30 martie 2015

Ministrul de Externe convoacă reprezentanţii Ambasadei ruse, pentru lămuriri

Libertatea de expresie a unei instituţii a statului "nu poate fi absolută", "oricare ar fi acest stat", a transmis, astăzi, Ministerul Afacerilor Externe (MAE), după recentul schimb de replici dintre ambasadorul rus Oleg Malginov şi doi publicişti critici la adresa preşedintelui Vladimir Putin.

Ministerul consideră că "folosirea unor exprimări injurioase - cum este termenul de «bădăran» - nu este acceptabilă", se arată într-un răspuns trimis la solicitarea ziarului BURSA.

"Principiul libertăţii de expresie a presei trebuie să fie absolut într-o societate democratică", punctează Ministerul român de Externe, amintind că şi ambasadele ţării noastre intervin când mass media din străinătate ne critică sau proiectează o imagine negativă asupra noastră.

Ministrul Bogdan Aurescu va convoca, într-o audienţă, reprezentanţii Ambasadei Rusiei la Bucureşti, pentru discuţii pe această temă, menţionează comunicatul MAE.

Vineri, ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Oleg Malginov, a declarat că portalul Contributors.ro şi ziarul România Liberă "au încetat să existe ca surse de mass-media demne de respect", după ce, săptămâna trecută, cele două publicaţii găzduiseră un articol critic la adresa preşedintelui rus Vladimir Putin, acuzat de extremism politic, deopotrivă "comunist" şi "fascist".

Oleg Malginov a punctat: "Nu este deloc necesar ca în paginile publicaţiilor centrale să se dea cuvântul la orice bădăran". Reprezentantul diplomatic şi-a exprimat sentimentele de "surprindere şi dezamăgire", provocate de articolul "Ispita fascistă a tovarăşului Putin" (semnat de Vladimir Tismăneanu şi Marius Stan pe Contributors.ro şi preluat de România Liberă).

În articolul de pe Contributors.ro, autorii scriu: "Putin se joacă în aceste momente cu focul. Idila cu extremismul (de dreapta ori de stânga) nu poate duce decât la dezastre. Când Hillary Clinton a propus analogia între invazia Crimeii, acum un an, şi cea a Cehoslovaciei, de către Hitler, au fost unii care au protestat. Mai sunt şi acum destui, convinşi sau stipendiaţi, care vorbesc despre «legitima apărare» a lui Putin şi a camarilei sale. Timp în care hoţul strigă «Prindeţi hoţul!», acuzând de fascism Maidanul şi alte expresii ale libertăţii civice".

Ambasadorul Malginov mai susţine că republicarea articolului, de către România Liberă, trebuie "să rămână pe conştiinţa echipei editoriale".

Sâmbătă, în replică la cele scrise de Oleg Malginov, Vladimir Tismăneanu şi Marius Stan au transmis, pe Contributors.ro, că ambasadorul "confundă luciditatea cu bădărănia".

Cei doi autori continuă, în materialul de sâmbătă (intitulat "L-am supărat pe ambasadorul Rusiei! Bădărănie sau luciditate?"): "Bădărănie să fi fost şi când Hillary Clinton a comparat invazia Crimeii cu aceea a Cehoslovaciei de către Hitler? Plecând de la un concept al unui mare istoric, Fritz Stern, noi scriam despre o ispită fascistă. Se pare că e mai mult decât o ispită. Domnul ambasador socoate că poate da lecţii presei din România, o ţară liberă, membră în UE şi NATO, despre ce să publice şi ce să cenzureze. Credem că e vorba de o confuzie istorică: România nu mai este o «democraţie populară». Pactul de la Varşovia a sucombat în urmă cu mulţi ani. Suntem în anul de graţie 2015, iar libertatea presei este garantată constituţional în România. La fel şi libertatea de opinie. Dacă domnul ambasador îşi permite să reacţioneze astfel, de o manieră intimidantă, la articolul nostru, mâine vine în mod sigur rândul altora. E nevoie să i se spună că România nu este un protectorat rusesc".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ambasadorul rus (asupra căruia nu am terminat de deliberat încă deoarece în finalul comunicatului controversat spune că știe că va genera valuri) sau proștii din MAE român.

     

    Încercând să se dea drept democrați, românii afirmă că "Principiul libertăţii de expresie a presei trebuie să fie absolut" 

     

    Dacă măcar proștii de la MAE deschideau Wikipedia, nu cine știe ce tratate internaționale: "The freedom of speech is not absolute; the Supreme Court of the United States has recognized several categories of speech that are excluded from the freedom, and it has recognized that governments may enact reasonable time, place, or manner restrictions on speech" 

    Adică, spune foarte clar că "libertatea de expresie nu este absolută". MAE, sunteți penibili. 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb