SUA şi UE au condamnat arestările unor "protestatari paşnici" după ce poliţia a reţinut peste 1.600 de persoane care au protestat în Rusia înaintea ceremoniei de învestire a lui Vladimir Putin.
"Statele Unite condamnă Rusia pentru arestarea a sute de protestatari paşnici şi cere eliberarea lor imediată. Liderii care sunt siguri de legitimitatea lor nu îşi arestează oponenţii paşnici pentru că protestează", a afirmat Heather Nauert, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, pe Twitter.
Uniunea Europeană a condamnat, de asemenea, acţiunile autorităţilor din Rusia, afirmând într-un comunicat că deşi protestele nu au fost autorizate, acest lucru "nu poate justifica abuzurile poliţiei şi arestările în masă".
Poliţia l-a scos pe Alexei Navalny, liderul opoziţiei, din mijlocul protestelor de la Moscova ţinându-l de mâini şi glezne la câteva minute după ce a ajuns printre protestatari. Piaţa Pushkin a fost ocupată de protestatari care au fost întâmpinaţi de poliţie, autorităţile încercând să disperseze mulţimea. Navalnîi a fost eliberat duminică dimineaţă.
În ţară, 1.612 persoane au fost reţinute în 26 de oraşe, peste 700 de oameni fiind arestaţi doar la Moscova, conform site-ului de monitorizare a protestelor OVD Info.
Echipa lui Navalny a organizat 90 de proteste în ţară pe care le-a numit "El nu este ţarul nostru", făcând referire la Putin, care a fost ales pentru prima oară preşedinte în 2000 şi este deja cel mai longeviv lider al Rusiei de la Stalin până în prezent.