• Tendinţa descendentă ar putea continua, dată fiind concurenţa dintre ţările exportatoare
Preţul grâului continuă să scadă, pe pieţele externe, în condiţiile în care perspectivele privind recoltele marilor cultivatori de profil din regiunea Mării Negre, Australia şi Europa amplifică competiţia de pe pieţele de export.
Vineri, cotaţia grâului cu livrare în septembrie a coborât cu 0,7% pe piaţa din Chicago, la 6,8075 dolari/buşel (un buşel de grâu = 27 kg). Cotaţia de închidere este cea mai redusă din 2 aprilie până în prezent. Pe întreaga săptămână trecută, preţul grâului a pierdut 2,3% - cel mai important declin din aprilie până la momentul actual.
Acesta a fost al doilea declin săptămânal consecutiv.
De la începutul anului, preţul grâului a pierdut 12,5%.
Analiştii preconizează că săptămâna aceasta, declinul cotaţiei grâului va continua.
Conform estimărilor Departamentului Agriculturii din SUA (USDA), producţia mondială de grâu va fi de 696,9 milioane tone în anul agricol 2013-2014, cu 6,1% mai mare faţă de sezonul agricol anterior, respectiv aproape de recordul atins în anul 2011-2012. Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul Naţiunilor Unite preconizează, chiar, că producţia globală din domeniu va ajunge la un nivel record.
Ucraina plănuieşte să exporte 8-9 milioane de tone de grâu în sezonul agricol 2013-2014, conform Ministerului Agriculturii din ţară, faţă de cele 7 milioane de tone aşteptate pentru 2012-2013.
Totodată, oficialii din Australia au estimat recent că recolta de grâu din 2013 va creşte la 25,4 milioane de tone, de la 22,1 milioane de tone în sezonul agricol anterior. Producţia Germaniei este aşteptată să atingă 24 milioane de tone, în creştere anuală cu 7,3%, conform grupului industrial Deutscher Raiffeisenverband e.V.
În opinia specialiştilor, pe piaţa grâului vor continua să fie resimţite presiunile generate de competiţia puternică în rândul a numeroase ţări exportatoare.