În perioada 5 - 9 decembrie, în ringul Bursei Române de Mărfuri s-au desfăşurat 28 de proceduri de achiziţii şi vînzări care au totalizat o valoare record de aproape 17,2 milioane dolari, la care îmbunătăţirea totală a preţurilor s-a cifrat la aproape 1 milion de dolari. Aceasta reprezintă a doua valoare în topul săptămînal al tranzacţiilor în ringul BRM, după recordul de la jumătatea lunii februarie a.c., cifrat la pes-te 47 milioane dolari.
Cea mai mare valoare de tranzacţionare, de aproape 12 milioane dolari, a fost înregis-trată în cadrul licitaţiei ordonate de Tarom, care a achiziţionat combustibili aviaţie. Pentru această licitaţie, ordonatorul a realizat o îmbunătăţire de preţ, sub forma diferenţei favorabile dintre valoarea solicitată în oferta financiară şi cea de adjudecare de 630.000 dolari.
O altă valoare semnificativă a contractelor de achiziţii şi vîn-zări a fost înregistrată de Nuclearelectrica, care a achiziţionat prin intermediul ringului BRM diferite tipuri de servicii: întreţinere şi reparaţii la instalaţii de tensiune, remediere protecţie faţade, pardoseli şi finisaje, întreţinere şi reparaţii baterii, care au totalizat o valoare de tranzacţionare de aproape 3,2 milioane dolari. La toate aceste licitaţii, s-a realizat o îmbunătăţire a preţului de adjudecare de peste 230.000 dolari.
Alte valori importante ale contractelor de achiziţii desfăşurate în ringul bursier au fost înregistrate de CNCF CFR care a realizat o valoare totală a tranzacţiilor de aproape 700.000 dolari, Electrica Serv care a achiziţionat servicii de curăţenie şi amenajări interioare în valoare de peste 400.000 dolari, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, cu o valoare a tranzacţiilor de peste 350.000 dolari.
În teritoriu, activitatea terminalelor Bursei Române de Mărfuri s-a materializat în proceduri de achiziţii şi vînzări care au depăşit nivelul de 4,7 milioa-ne dolari.
Topul punctelor de lucru ale BRM în teritoriu, realizat pentru intervalul 5-9 decembrie 2005, situează pe primul loc Terminalul Cluj Napoca, cu o valoare contractuală de aproape 3,5 milioane dolari, urmat de Terminalul Braşov cu o valoare contractuală de aproape 675.000 dolari, Terminalul Prahova cu o valoare a tranzacţiilor de peste 300.000 dolari.