RECORD LA RESTANŢE: O persoană are datorii restante la nouă bănci

MAGDA STOICA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 august 2005

Numărul maxim de bănci la care are restanţe o singură persoană este de nouă instituţii financiare şi cinsprezece conturi restante, susţine Şerban Epure, directorul Biroului de Credit. Valoarea totală a acestor res-tanţe se ridică la 7000 RON, conform rapoartelor pe care le întocmeşte Biroul de Credit. Domnul Epure afirmă că începînd cu luna noiembrie a anului trecut, acest datornic şi-a achitat datoriile pentru zece dintre conturile sale. Domnia sa a adăugat că, probabil, înfiinţarea şi monitorizarea pe care Biroul de Credit o face a avut o influenţă în decizia acestui datornic să înceapă să-şi ramburseze creditele. În acleaşi top se află şi un alt român care are zece conturi restante la nouă bănci. Valoarea totală a împrumuturilor contractate prin aceste conturi s-a ridicat la 3.808 RON. Şerban Epure a declarat că începînd cu luna martie a anului în curs şi acest datornic a început să returneze din suma ce o are de plată.

În jur de 21.000 de români au restanţe la două bănci comerciale.

La finele lunii iulie, valoarea totală a restanţelor la creditele în lei acordate persoanelor fizice s-a ridicat la aproximativ 112 milioane RON, ceea ce nu reprezintă foarte mult în valoarea totală a creditelor acordate de băncile comerciale care se ridica în luna iunie la aproape 15,7 miliarde RON, şi care nu poate fi foarte mult diferită de finele lunii trecute. Pentru creditele în valută, restanţele se ridicau la finele lunii trecute la 2,7 milioane de euro pentru creditele în euro şi, respectiv, 1,2 milioane pentru cele în dolari.

Profitul Biroului de Credit a fost de aproape un miliard RON

La finele anului trecut, Biroul de Credit a înregistrat un profit de aproape un miliard de euro, a declarat Şerban Epure, directorul instituţiei. Biroul de Credit a ajuns la două milioane de rapoarte efectuate după exact un an de activitate, peste aşteptări (1,3 - 1,4 milioane), susţine domnul Epure.

În acest an de funcţionare, Biroul de Credit a implementat un sistem de monitorizare a creditelor restante. Pentru viitor, Biroul îşi propune monitorizarea tuturor creditelor acordate de băncile comerciale persoanelor fizice (faza II) şi construirea unui sistem de scoring (faza III) prin care să fie notaţi clienţii băncilor, susţine Serban Epure. În funcţie de notele furnizate de Biroul de Credit, băncile vor hotărî să acorde sau nu credite anumitor persoane fizice.

Biroul de Credit nu impune băncilor o decizie de creditare, spune domnul Epure, dar, adaugă domnia sa, poate influenţa o asemenea decizie. Biroul de Credit este un factor major de disciplinare a clienţilor băncilor comerciale, consideră domnul Epure. Domnia sa a adăugat că populaţia nu va mai ajunge, datorită Biroului de Credit, la supraîndatorare şi imposibilitate de plată.

Domnia sa a mai spus că Biroul încearcă să convingă Banca Centrală de consistenţa şi valoarea informaţiilor pe care le oferă sistemului bancar, pentru ca BNR să renunţe la Centrala Riscurilor Bancare din cadrul său. BNR şi Biroul de Credite trebuie să se completeze şi nu să se suprapună, susţine Şerban Epure.

Preţul mediu pe care trebuie să îl plătească băncile ca să obţină informaţii depre o persoa-nă fizică este de 2,5 RON. La finele fiecărei luni, băncile plătesc pentru toate informaţiile pe care le-au cerut pe parcursul acesteia. Cu cît o bancă utilizează mai multe informaţii de la Biroul de Credit, cu atît este mai mic preţul pentru o informaţie, susţine directorul Biroului de Credit.

O persoană fizică poate apela de asemenea la informaţii din baza de date a Biroului, dar contra unui preţ mai ridicat, de 3,7 RON, prima accesare fiind gratuită.

Începînd cu faza II, Biroul se va extinde şi spre leasing, asigurări şi societăţi de creditare nebancare, a declarat domnul Epure.

Directorul Biroului este de părere că, odată ce toate băncile vor participa cu informaţii şi va fi implementată şi faza a doua, volumul total al informaţiilor va fi de zece ori mai mare decît în prezent.

Şerban Epure a recunoscut că sistemul informatic ar putea pune misiunea Biroului în pericol, adăugînd că pînă acum nu au fost astfel de probleme.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb