Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins, luni, recursul în anulare formulat de procurorul general al României, Ilie Botoş, în procesul intentat fostului administrator al SAFI, George Danielescu.
Recursul a fost formulat împotriva sentinţei Curţii de Apel Bucureşti din 25 noiembrie 2002, prin care Danielescu fusese achitat de toate acuzaţiile: înşelăciune în formă agravantă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Viorel Spînu, avocatul lui George Danielescu, a susţinut că George Danielescu nu a acţionat singur, ci în colectiv, invocînd faptul că la Parchetul instanţei supreme mai există un dosar în care este implicat Danielescu şi care are acelaşi conţinut, dar în care s-a dat soluţia neînceperii urmăririi penale. În consecinţă, a susţinut avocatul, instanţa nu poate da două hotărîri diferite în dosare cu acelaşi conţinut.
Preşedintele "Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Investitorilor" (ANPI), Mihai Nicolaevici, ne-a declarat că, în condiţiile în care speranţa de rezolvare în ţară a situaţiei investitorilor în "Fondul Mutual al Oamenilor de Afaceri" s-a pierdut, mai rămîn procesele pe care asociaţia le-a iniţiat şi care se află pe rolul CEDO Strasbourg de doi ani de zile. Acestea se află, în momentul de faţă, în curs de cercetare, iar beneficiarii rezultatelor proceselor deschise de CEDO vor fi membrii ANPI. Domnul Nicolaevici a precizat: "Soluţia dată de ÎCCJ mi se pare parţial corectă, avînd în vedere cadrul procesual pe care l-a instituit Parchetul General pe tot parcursul procesului penal şi pe care l-a menţinut şi în acest recurs în anulare. Este de menţionat că toate cererile investitorilor de extindere a procesului penal şi la alte persoane şi fapte produse după 24 aprilie 1996 au fost refuzate în mod statornic de către Parchet, iar instanţele au fost de acord".