Reducerea capitalului social al "Fondului Proprietatea" la 5,24 miliarde lei, aprobată de acţionari

Andrei Stan
Piaţa de Capital / 28 februarie 2017

Reducerea capitalului social al "Fondului Proprietatea" la 5,24 miliarde lei, aprobată de acţionari

Actualizare 17:19 Grzegorz Konieczny: "Fondul Suveran va aduce un plus de valoare companiilor controlate de statul român şi «Fondului Proprietatea»"

Înfiinţarea Fondului Suveran reprezintă un plan "interesant şi ambiţios", iar dacă va fi implementat în mod adecvat va aduce un plus de valoare României, economiei româneşti, dar şi companiilor controlate de statul român, precum şi "Fondului Proprietatea" în calitate de acţionar, afirmă Grzegorz Konieczny, într-un comunicat primit de Redacţie.

Konieczny mai spune: "Cred, totodată, că există două aspecte foarte importante legate de acest fond. În primul rând, Fondul Suveran ar trebui să aducă o separare clară între funcţia de administrare a companiilor de stat şi cea de creare de politici guvernamentale. Această schimbare ar elibera mult din timpul pe care miniştrii, în momentul de faţă, îl petrec, în mod voit sau nu, cu gestionarea acestor companii cu capital majoritar de stat. Mai apoi, acest fond ar trebui să aducă mai multă transparenţă asupra a ceea ce se întâmplă cu companiile de stat. Ne aşteptăm ca acest fond să se supună aceloraşi reglementări de raportare precum Fondul Proprietatea şi alte fonduri închise din România şi să respecte aceleaşi reglementări privind piaţa de capital impuse de ASF. Acest lucru va aduce multă responsabilitate la nivelul funcţiei publice, dar şi oportunitatea de monitorizare din partea publicului a ceea ce se întâmplă în companiile de stat, ceea ce nu este cazul în momentul de faţă. În plus, o structură de fond ce respectă regulile de guvernanţă corporativă ar fi şi mai benefică pentru noi toţi, întrucât un consiliu de supraveghere independent şi un administrator profesionist al fondului ar trebui să contribuie la monitorizarea evoluţiei companiilor din portofoliu. Am oferit Guvernului disponibilitatea de a împărtăşi din expertiza şi experienţa noastră de administrare a Fondului Proprietatea, dar şi a altor fonduri similare din alte ţări, şi sprijinul pentru a face din acest fond un succes."

(A.C.)

--------

Actualizare 16:18 Greg Konieczny: "Listarea Hidroelectrica înainte de finalul anului este improbabilă în lipsa unui angajament ferm al Guvernului"

Listarea la bursă a companiei "Hidroelectrica" înainte de finalul anului devine din ce în ce mai puţin probabilă în lipsa unui angajament ferm din partea Guvernului, în contextul în care în ultimele luni au fost făcute foarte puţine progrese legate de această listare, a declarat astăzi Grzegorz Konieczny, manager de portofoliu al "Fondului Proprietatea", potrivit unui comunicat trimis Redacţiei.

Konieczny a precizat: "Cu Hidroelectrica, cea mai mare dintre deţinerile noastre, cu o cotă de 40% din valoarea activului net al Fondului Proprietatea, suntem încă în situaţia de a avea un consiliul interimar şi un management interimar. Aceasta este, într-adevar, o situaţia riscantă pentru o companie de o asemenea dimensiune şi de o asemenea importanţă strategică pentru piaţa electricităţii din România. Guvernul anterior a concluzionat procesul de selecţie a noului Consiliu de Administraţie al Hidroelectrica, în acord cu principiile guvernanţei corporative din companiile de stat. Exista o listă lungă şi o listă scurtă de candidaţi, iar unii dintre ei sunt candidaţi foarte buni, de aceea sperăm să avem într-o lună o decizie din partea Guvernului, care într-un final să numească noul Consiliu pentru următorii patru ani. Acest Consiliu ar trebui apoi să selecteze conducerea executivă a Hidroelectrica şi împreună să conducă compania pe viitor şi sa termine procesul de listare. S-au făcut foarte puţine progrese în ultimele luni legat de această listare şi multe dintre decizii stagnează pe la diferite comisii şi la diverse niveluri ale Guvernului. Am menţionat selectarea Consiliului, dar mai este şi problema investiţiilor secundare în activele companiei, care ar trebui să fie transferate în afara companiei înainte de listare. Aşa că, dacă nu va fi luată o decizie foarte clară si un angajament ferm la cel mai înalt nivel in Guvern pentru listarea Hidroelectrica, devine din ce în ce mai puţin probabil ca această listare sa aibă loc înainte de finalul anului. În această dimineaţă, însă am avut o întâlnire cu premierul care ne-a asigurat de dorinţa Guvernului de a pune în mişcare acest proces cât mai repede cu putinţă".

(S.A.)

----------

Actualizare 15:56 Premierul Grindeanu s-a întâlnit cu Grzegorz Konieczny

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a avut astăzi, la Palatul Victoria, o întâlnire cu o delegaţie a Fondului Proprietatea, condusă de Grzegorz Konieczny, CEO al Franklin Templeton Bucureşti şi manager de portofoliu al "Fondului Proprietatea" (FP).

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, trimis Redacţiei, în cadrul întrevederii reprezentanţii FP au făcut o trecere în revistă a progreselor înregistrate în implementarea standardelor de guvernanţă corporativă la companiilor listate la bursă şi au salutat eforturile autorităţilor române în scopul îmbunătăţirii managementului corporativ în companiile cu capital de stat.

Premierul Sorin Grindeanu a subliniat că este preocupat de îmbunătăţirea managementului companiilor cu capital de stat, atât din perspectiva valorificării cât mai eficiente a resurselor publice, cât şi din cea a contribuţiei pe care eficientizarea guvernanţei corporative o va avea asupra economiei ţării noastre.

"Încrederea investitorilor este un bun indicator pentru sănătatea economiei, iar aplicarea unor principii clare de guvernanţă corporativă în companiile de stat va fi un element esenţial pentru sporirea încrederii reprezentanţilor mediului de afaceri", a declarat şeful Executivului.

La întâlnire a mai participat consilierul de stat Marius Nica.

(S.A.)

----------

Acţionarii "Fondului Proprietatea" (FP) au aprobat, în Adunarea Generală Extraordinară (AGEA), de astăzi reducerea capitalului social subscris cu 8,8%, de la 5,742 miliarde lei la 5,238 miliarde lei, potrivit unui raport al societăţii remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Astfel, aprobarea reducerii capitalului social de la 5.742.226.025,22 lei la 5.238.521.987,92 lei s-a făcut prin reducerea valorii nominale a acţiunilor FP de la 0,57 lei la 0,52 lei.

După reducere, capitalul social subscris al FP va avea valoarea de 5,238 miliarde lei, împărţit în 10.074.080.746 acţiuni ordinare, fiecare cu o valoare nominală de 0,52 lei.

Reducerea este justificată de optimizarea capitalului social al FP, implicând restituirea către acţionari a unei cote-părţi din aporturi, proporţional cu participarea la capitalul social vărsat al "Fondul Proprietatea". Astfel, acţionarii au decis restituirea a 0,05 lei/acţiune din capital.

Tot în AGEA de astăzi, acţionarii au mai aprobat data de 9 iunie 2017 ca ex-date, 12 iunie ca dată de înregistrare şi 30 iunie ca data plăţii.

În octombrie 2016, Franklin Templeton a primit un nou mandat de administrator al "Fondului Proprietatea", deşi nu şi-a îndeplinit criteriul de performanţă legat de reducerea discountului dintre valoarea activului şi preţul acţiunilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ar fi de apreciat daca a-ti fi primul ziar care ne spune ce s-a intamplat cu volumul pe OIL zilele trecute. A iesit FP? sau a intrat mai mult? de ultima ma indoiesc. Multumesc

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb