Zvonul că urmează să se reducă numărul proaspăt numiţilor membri ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a primit o confirmare, ieri, în urma unui interviu acordat presei de vicepreşedintele Mircea Ursache, din care s-ar putea înţelege că, printr-o scrioare, Comisia Europeană ar fi cerut diminuarea echipei comisarilor ASF.
Exprimarea lui Mircea Ursache, în această ocazie, este, însă, interpretabilă (o reproducem): "Este o discuţie [n.r. - reducerea numărului de membri ASF] care vine în urma unei scrisori de la Comisia Europeană, dar pe care am simţit-o şi noi, la nivelul executivilor, prin maniera de lucru a noii Autorităţi create".
Asta nu înseamnă că oficialii CE ar fi cerut redimensionarea ASF, pentru că ar fi destul de ciudat ca aceştia să observe numărul de comisari stabilit prin legea noastră proaspăt promulgată şi să intervină abia acum.
Este foarte probabil ca acolo să fi existat o recomandare generală, de pildă: "asiguraţi-vă finanţarea", şi, de aici, decizia reducerii numărului de membri să fie luată de conducerea ASF, pentru că nu existau suficiente fonduri.
De altfel, sursele noastre susţin că nici vorbă ca scrisoarea de la Comisia Europeană să fi solicitat o asemenea reducere, pentru că nu este uzual.
Pe culoarele UE, dacă pui o astfel de întrebare, funcţionarii Comisiei ridică din umeri, lăsând să se înţeleagă că, eventual, ar putea fi vorba despre o interpretare greşită a informaţiei.
Mircea Ursache a sugerat că numai componenţa membrilor neexecutivi ai Autorităţii va fi schimbată, prin reducerea numărului acestora de la 12 la 6, dar surse din piaţă consideră că numirea membrilor ASF a fost făcută, în bloc, de Parlament, şi că, prin urmare, tot aşa, se cuvine să fie făcute şi noile nominalizări.
Ideea redimensionării ASF nu ajunsese, ieri, la Comisia de Buget Finanţe din Camera Deputaţilor, cea care a făcut audierile iniţiale ale membrilor Autorităţii.
Andreea Paul, deputat în Comisia de Buget Finanţe, ne-a spus că nu are cunoştinţă despre faptul că ar trebui reluate audierile pentru componenţa ASF.
Mircea Ursache nu a putut fi contactat până la închiderea ediţiei pentru a oferi mai multe detalii.
Potrivit unor surse, ASF trebuie redimensionat cu totul, însă bugetul Autorităţii ar fi insuficient pentru plata salariilor compensatorii pentru angajaţii disponibilizaţi, iar reducerea cheltuielilor cu salariile neexecutivilor ar fi un ajutor binevenit.
• Soţul Olguţei Vasilescu, un nume pentru funcţia de director general ASF
Ovidiu Răzvan Vlassopol, soţul Olguţei Vasilescu, primarul Craiovei, ar urma să preia funcţia de director general ASF, potrivit unor surse din piaţa de capital.
Se spune că acela care a fost îndrituit să-l numească este Mircea Ursache.
Ovidiu Răzvan Vlassopol a mai fost angajat la CNVM, cu un salariu lunar de aproape 150 de milioane de lei vechi pe lună, potrivit informaţiilor din presă.
1. ASF, o institutie, "nici pierduta, nici gasita"
(mesaj trimis de dana în data de 29.05.2013, 08:16)
Unde pot fi gasiti acesti tovarasi ? (de la ASF)
O adresa postala, un e-mail, un fax, un telefon ?
2. ASF, o institutie, "nici pierduta, nici gasita"
(mesaj trimis de dana în data de 29.05.2013, 08:17)
Unde pot fi gasiti acesti tovarasi ? (de la ASF)
O adresa postala, un e-mail, un fax, un telefon ?