• Update: Rezultatele Definitive ale referendumului din Crimeea: Alipirea la Rusia a fost votată de 96,6 la sută dintre alegători
Alipirea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia a fost aprobată de 96,6 la sută dintre alegători la referendumul organizat duminică, potrivit rezultatelor definitive comunicate luni dimineaţa de premierul prorus Serghii Aksionov, pe contul său de Twitter.
---
Referendumul din Crimeea cu privire la viitorul regiunii s-a încheiat duminică seara cu aproximativ 93% voturi în favoarea anexării la Rusia, conform unui sondaj realizat la ieşirea de la urne de Institutul pentru cercetări politice şi sociale din Crimeea, relatează agenţia AFP.
Locuitorii din Crimeea au trebuit să aleagă între reunificarea cu Rusia a acestei republici autonome ucrainene şi o autonomie extinsă în Ucraina. Potrivit datelor date publicităţii de canalul rus Rossia 24, doar 7% din electorat a votat pentru a doua opţiune, cea de a rămâne în cadrul Ucrainei cu o largă autonomie, scrie AFP.
După încheierea votului, comisia electorală a raportat că rata de participare a fost mai mare de 80% din cele 1,5 milioane de persoane cu drept de vot. În Sevastopol, unde se află baza flotei ruse din Marea Neagră, şi cu un statut special, participarea a fost de 85 %.
Crimeea va cere oficial astăzi realipirea la Rusia, a anunţat duminică seară primul ministru separatist Serghei Akseonov pe contul său de Twitter, la sfârşitul referendumului menit să acorde o mare victorie susţinătorilor Rusiei, informează AFP şi Itar-Tass.
"Parlamentul Crimeii se va reuni luni în sesiune extraordinară pentru a adopta o candidatură oficială la integrarea în Federaţia Rusă", a declarat Akseonov.
O delegaţie oficială a parlamentului de la Simferopol se va duce în aceeaşi zi în Rusia, a adăugat el, fără a preciza obiectivul acestei vizite.
"Vrem să avansăm cât mai rapid posibil, dar cu respectarea tuturor procedurilor legale", a mai declarat primul ministru prorus.
• Washingtonul respinge rezultatul referendumului care a avut loc în Crimeea
Statele Unite ale Americii "resping" referendumul care s-a desfăşurat duminică în Crimeea privind posibila alipire a acesteia la Rusia, un scrutin "contrar legii fudamentale ucrainene" organizat "sub ameninţarea violenţelor" din partea Rusiei, potrivit Casei Albe, citată de AFP şi Reuters.
"Actele Rusiei sunt periculoase şi destabilizatoare", a adăugat purtătorul de cuvânt al executivului american Jay Carney într-un comunicat. "Consiliul de Securitate a recunoscut această stare de fapt ieri într-o rezoluţie căreia numai Rusia i s-a opus", a afirmat el.
Birourile de vot au fost închise duminică la ora 18.00 GMT în Crimeea în cadrul referendumului organizat pentru a determina viitorul acestei republici autonome din Ucraina. Potrivit unui sondaj realizat la ieşirea de la urne, 93% din alegători au votat pentru anexarea la Rusia.
• Băsescu: Referendumul din Crimeea, ilegal; România nu recunoaşte rezultatele acestuia
Preşedintele Traian Băsescu afirmă că referendumul din Crimeea este ilegal, punctând că România nu recunoaşte rezultatele acestuia, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
"România consideră ilegal referendumul în curs de desfăşurare în Crimeea şi nu va recunoaşte rezultatele acestuia în condiţiile în care Curtea Constituţională a Ucrainei a declarat neconstituţională organizarea referendumului privind separarea Peninsulei Crimeea de Ucraina, iar preşedintele interimar al Ucrainei, domnul Oleksandr Turcinov, a semnat decretul de anulare a declaraţiei de independenţă a acesteia", susţine şeful statului, în comunicatul publicat duminică.
El precizează că "un scrutin organizat sub ameninţarea ocupaţiei militare nu poate întruni normele unui proces democratic care să poată fi recunoscut şi legitimat de comunitatea internaţională", arătând că rezultatul "previzibil şi lipsit de fundament legal" al actualului referendum îl reprezintă "anexarea" Crimeei.
"Solicităm Federaţiei Ruse să acţioneze în relaţia cu Ucraina în conformitate cu Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite şi cu principiile de drept internaţional, inclusiv prin prevederile Memorandumului de la Budapesta", a spus preşedintele Băsescu.
Şeful statului conchide că România susţine independenţa, integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi sprijină reglementarea crizei pe cale diplomatică.