• Update 17:00: Participare de 80% la Lugansk şi de 40% la Doneţk (organizatori)
Participarea la referendumul organizat în estul Ucrainei de separatiştii proruşi a atins, astăzi, la amiază, 80% în regiunea Lugansk şi 40% în regiunea Doneţk, au indicat organizatori ai acestei consultări populare considerate ilegale de către Kiev şi Occident.
"Participarea este foarte mare în Lugansk, la unele secţii de votare aceasta este de circa 90%. În medie, în regiune rata de participare a depăşit 80%", a declarat liderul Frontului popular din Lugansk, Aleksei Cimilenko, citat de Interfax.
În regiunea Doneţk, conform aceleiaşi agenţii care citează o sursă a comisiei electorale a autoproclamatei "republici populare Doneţk", au votat în jur de 40% din alegători.
---
• Update 16:00 MAE condamnă referendumurile din Ucraina
Ministerul Afacerilor Externe condamnă aşa-zisele "referendumuri" organizate la 11 mai 2014 în regiunile Doneţk şi Lugansk, părţi integrante ale Ucrainei suverane şi independente, şi reiterează în acest context poziţia sa de principiu privind ilegalitatea şi natura nelegitimă a acestora, informează instituţia într-un comunicat de presă. Aşa-numitele "referendumuri" sunt contrare Constituţiei Ucrainei şi încalcă principiile fundamentale ale dreptului internaţional. Totodată, rezultatele acestor pretinse "referendumuri" nu pot fi considerate relevante şi nici nu pot produce efecte juridice. Organizarea în sine a pretinselor "referendumuri" reprezintă un act provocator suplimentar şi fac parte din seria de acţiuni îndreptate împotriva suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, urmând inclusiv anexării ilegale a peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă, din 21 martie 2014.
Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că dreptul internaţional nu permite secesiunea unei provincii sau regiuni în absenţa consimţământului statutului din care face parte. Nicio modificare teritorială care este rezultatul unui act ilegal de folosire a forţei nu poate fi recunoscută pe plan internaţional, existând o obligaţie generală de nerecunoaştere a acesteia, respectiv a oricărei situaţii care este rezultatul sau care se bazează pe aceasta.
România este profund ataşată păstrării integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei, care reprezintă elemente fundamentale, absolut necesare pentru menţinerea stabilităţii şi securităţii regionale. De asemenea, România este profund preocupată de faptul că astfel de tendinţe secesioniste conduc la instabilitate în regiune, conturând un arc de conflicte prelungite în zona Mării Negre, în măsură să genereze provocări de securitate cuprinzătoare.
În calitate de stat membru al Uniunii Europene şi al NATO, România continuă să urmărească activ, cu deosebită atenţie şi îngrijorare, evoluţiile din Ucraina şi rămâne în contact cu partenerii săi din UE şi NATO în legătură cu aceste evoluţii, inclusiv pentru a da un răspuns adecvat acestora.
MAE face un apel către Federaţia Rusă să nu recunoască aşa-zisele "referendumuri" din 11 mai 2014 şi rezultatele sale, să respecte integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi să revină în cadrul dreptului internaţional, inclusiv prin retragerea neîntârziată din Crimeea.
---
• Update 15:15: Kievul denunţă referendumul din estul Ucrainei drept o farsă criminală finanţată de Kremlin
Kievul a catalogat duminică referendumul pentru "independenţă" din estul Ucrainei drept o "farsă criminală" finanţată de către Kremlin, într-un comunicat emis de către Ministerul de Externe.
"Referendumul de la 11 mai, inspirat, organizat şi finanţat de către Kremlin este nul din punct de vedere juridic şi nu va avea nicio consecinţă juridică pentru integritatea teritorială a Ucrainei", subliniază ministerul.
"Organizatorii acestei farse criminale au încălcat Constituţia şi legile ucrainene", se arată în comunicat.
---
Secţiile de votare s-au deschis în această dimineaţă pentru un referendum organizat în grabă în estul Ucrainei, prin care separatiştii proruşi cer independenţa unei "republici populare" autoproclamate în regiunile Doneţk şi Lugansk, transmite publicaţia britanică The Guardian.
Peste şapte milioane de ucraineni din estul ţării sunt chemaţi să voteze pentru a decide situaţia regiunilor Doneţk şi Lugansk, un lucru care ar putea să conducă la secesiunea acestei părţi a ţării. Această consultare, ale cărei consecinţe pot deveni istorice, este considerată ilegală atât de către Kiev, cât şi de către comunitatea internaţională, potrivit AFP.
Pe ferestrele secţiei de votare de la Şcoala numărul 1 de pe bulevardul Puşkin, la Doneţk, principalul oraş din regiune, o localitate cu aproximativ un milion de locuitori, sunt afişate câteva foi de hărtie pe care scrie "referendum", deasupra steagului "republicii" autoproclamate Doneţk - roşu şi albastru cu vulturul bicefal.
În şcoală, două urne transparente mari sunt aşezate direct pe podea, iar aproximativ zece persoane asigură desfăşurarea votului, cu liste electorale în mână.
Pe buletine, imprimate în pripă de către rebeli proruşi, sunt adresate întrebările "aprobaţi independenţa republicii populare Doneţk?" sau "aprobaţi independenţa republicii populare Lugansk?".
La ora locală 7:45, Victoria Petrovna a sosit la secţie afirmând că, pentru ea, "este o zi importantă. Ni s-a spus să venim să votăm, deci este esenţial să facem acest lucru". "Trăim momente foarte importante", subliniază ea pentru AFP.
Aceste scrutine sunt "ilegale în virtutea dreptului ucrainean şi sunt o tentativă de creare a unor disensiuni şi tulburări", a declarat Jen Psaki, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, citată într-un comunicat.
"Dacă aceste referendumuri au loc, ele încalcă dreptul internaţional şi integritatea teritorială a Ucrainei. Statele Unite nu vor recunoaşte rezultatele acestor referendumuri ilegale", a subliniat Psaki.
Statele Unite au reafirmat sâmbătă seara că nu vor recunoaşte rezultatul votului organizat duminică de către separatişti proruşi în estul Ucrainei, care ar putea conduce la secesiunea acestei părţi a ţării, relatează AFP.