REFUZAŢI ÎN EUROPA Combustibilii din Rusia "inundă" Orientul Mijlociu

A.V.
Ziarul BURSA #Materii Prime #Energie / 14 iulie 2022

Combustibilii din Rusia "inundă" Orientul Mijlociu

Exporturile mari de motorină şi alte produse rafinate ale Rusiei care sunt refuzate de multe state din Europa se îndreaptă rapid spre o nouă destinaţie: Orientul Mijlociu, informează Bloomberg.

Livrările de combustibili din Rusia spre Orientul Mijlociu au crescut în fiecare lună începând din februarie, când a început invazia din Ucraina, ajungând la 155.000 de barili pe zi în luna iunie, potrivit firmei de consultanţă Vortexa Ltd. În contrast, importurile Europei au scăzut cu 30% în aceeaşi perioadă, conform Agerpres.

Chiar dacă livrările de combustibili ruseşti în Orientul Mijlociu nu sunt o noutate, cele mai recente date arată modul cum războiul din Ucraina a modificat rutele comerciale tradiţionale şi a creat oportunităţi pentru traderi. SUA au interzis importurile de combustibili ruseşti şi multe firme europene au decis din proprie iniţiativă să evite combustibili ruseşti. În plus, Uniunea Europeană şi Marea Britanie se pregătesc să interzică şi importurile de petrol din Rusia prin intermediul navelor.

"Pe măsură ce ne apropiem de sfârşitul anului, livrările ar putea să crească", spune Jonathan Leitch, analist la Turner, Mason & Co., făcând referire în special la motorina rusească.

Cea mai mare parte a importurilor de combustibili ruseşti în Orientul Mijlociu este compusă din păcură, un produs rezultat în procesul de rafinare care este deseori utilizat în producţia de electricitate şi sectorul de shipping. Dar includ de asemenea benzină, combustibil pentru avioane şi motorină, precum şi produse mai puţin cunoscute, arată datele Vortexa.

Luna trecută, importurile de produse petroliere din Rusia în Orientul Mijlociu au atins cel mai ridicat nivel de la începutul lui 2016 şi peste o treime din aceste importuri au ajuns în hub-ul de depozitare şi tranzacţionare de la Fujairah (Emiratele Arabe Unite).

Koen Wessels, analist şef la Energy Aspects Ltd., subliniază că este greu de urmărit ce se întâmplă cu combustibilii din Rusia după ce sunt descărcaţi la Fujairah, fiind posibil ca după descărcare să fie amestecaţi cu combustibili din alte surse, ceea ce îi face mai greu de urmărit. Wessels estimează că este posibil ca livrările de combustibili ruseşti spre Orientul Mijlociu să continue să crească, însă, în cele din urmă, probabil că vor încetini având în vedere că odată cu creşterea primelor de asigurări şi altor restricţii impuse pentru transportul maritim de petrol rusesc, Rusia va trebui să se bazeze doar pe flota sa de tancuri petroliere.

Germania nu mai cumpără cărbune rusesc de la 1 august, iar petrol rusesc de la 31 decembrie

Germania va înceta orice achiziţie de cărbune rusesc la data de 1 august, urmând ca achiziţiile de petrol rusesc să înceteze la data de 31 decembrie, o schimbare majoră a surselor din care se aprovizionează cu energie prima economie europeană, a declarat ieri secretarul de stat în Ministerul german de Finanţe, Joerg Kukies, transmite Reuters.

În viitor, cea mai mare provocare va fi acoperirea golului care va apărea în momentul în care întreaga Uniune Europeană se va elibera de cele 158 de miliarde de metri cubi de gaze pe an pe care îi furnizează Rusia, a apreciat Joerg Kukies.

"Vom renunţa complet la cărbunele rusesc în câteva săptămâni", a declarat Joerg Kukies la un forum pe energie organizat la Sydney de Guvernul Australiei şi Agenţia Internaţională a Energiei, notează Agerpres.

Anterior, Rusia furniza 40% din necesarul de cărbune al Germaniei şi 40% din necesarul de petrol.

"Oricine ştie care este istoria oleoductului Drujba, care a fost un instrument al imperiului sovietic în Europa de Est, ştie că eliminarea acestei dependenţe nu este un lucru uşor dar este ceea ce vom face în câteva luni", a mai spus Joerg Kukies.

Germania construieşte în regim de urgenţă terminale pentru importul de gaze naturale lichefiate, dar Joerg Kukies a subliniat că, deşi SUA şi Qatarul pot furniza împreună Europei o cantitate de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi de gaze lichefiate, această cantitate nu va fi suficientă pentru a acoperi golul creat ca urmare a renunţării la gazele naturale ruseşti livrate prin conducte.

"Simpla dorinţă nu va duce la rezolvarea acestei probleme", a spus Joerg Kukies, adăugând că, deşi Germania este concentrată pe tranziţia la emisii zero, şi recent a introdus acte legislativ pentru a accelera dezvoltarea de proiecte în domeniul energiilor regenerabile, gazele vor fi esenţiale în procesul de tranziţie energetică.

Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna august era de 178 de euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Cotaţia a urcat la 184 de euro pe parcursul sesiunii, iar la ora 15.15 atingea 182,51 euro.

-----------

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna septembrie a urcat cu 0,3% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de ieri, atingând 99,82 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în august a crescut cu 0,2%, la 96,06 dolari barilul la ora locală 08.17.

-----------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în august a urcat cu 0,2%, la 1.727,80 dolari uncia la Comex New York, ieri la ora locală 08.17, cea spot - tot cu 0,2%, la 1.729,28 dolari/uncie.

-----------

Preţul grâului cu livrare în luna septembrie a crescut cu 0,9% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 08.13, ajungând la 8,21 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în decembrie era în urcare cu 0,6%, la 5,89 dolari/buşel.

Ucraina a relansat speranţele cu privire la o creştere a exporturilor sale de cereale, în pofida blocadei ruseşti asupra porturilor la Marea Neagră, prin anunţul că nave încărcate cu cereale au început să traverseze Canalul Bâstroe, transmite Reuters.

"În ultimele patru zile, 16 nave au trecut prin Canalul Bâstroe. Intenţionăm să menţinem acest ritm", a declarat viceministrul ucrainean al Infrastructurii, Iuri Vaskov, conform Agerpres.

Potrivit lui Iuri Vaskov, doar patru nave pot trece zilnic prin Canalul Sulina, deşi ar fi nevoie ca zilnic să treacă opt nave. Ucraina negociază cu colegii din România şi reprezentanţii Comisiei Europene pentru creşterea numărului de nave care vor trece prin Canalul Sulina.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Sa vezi importuri mascate prin 4 intermediari .. OMV este artist la asta .

    Caprau stie... 

    1. toata lumea stie ca Austria (OMV) e mana in mana cu Rusia.... nu ma mira faptul ca OMV face combinatii care DE MULT TREBUIAU ANALIZATE DE STRUCTURILE DE INFORMATII ROMANESTI .... OMV si subsidiara Petrom ar trebui scuturate bine de tot de o investigatie a SRI (divizia economica).... importuri rusesti la greu prin intermediari !

      Ce analiza... soția lui Ungureanu, șef peste spioni a încasat sute de mii de euro , ani de zile, lucrând fictiv , ea fiind medic la un spital din B a figurat angajata la Viena cu mii de euro pe luna.

      sa manaca singura lor ceva

      Si Rompetrol ?

      Puțin inexact. Individa este medic ce nu are nici o tangenta prin specialitatea ei cu Petromul. Dar a fost stipendiata cu 100000 euro printr-o activitate paravan de către Petrom. Cine conduce Petrom, numește prim-ministrul României. Citat din Adrian Năstase.

    Mai bine ne-am gandi cat va pierde Romania din aceasta debandada. Dupa mine cca 300-400 mil $

    1. Poate si mai mult.. Romania este condusa de SUA si UE noi nu mai contam.... Statul roman nu mai exista din pacate...

      cred ca pana acum , suma a fost de 600 milioane pe an , numai prin transferuri incorecte ale OMV Petrom

    Acum nici o luna ni se spunea ca Combustibilii din Rusia "inundă" Sri Lanka...rezultatul? Presedintele in exil:-)...Deci astia vor sa ne spuna ca in Orientul mijlociu e mai ieftin sa cumperi de la mujici decat de la Arabia Saudita, Kuweit, UAE cu care sunt practic vecini..."succesuri"

    1. ...

      Stii foarte putine si de proasta calitate. Era acum o saptamana, zice Reuters.

      "1 week ago - Sri Lanka's president on Wednesday said he urged Russian leader Vladimir Putin to help his cash-strapped island nation import fuel as it faces its worst economic crisis in seven decades." 

      Adevarul despre Sri Lanka. Este victima sanctiunilor prostesti vestice.

      "Developing countries are feeling the effects of Russia’s invasion of Ukraine, with a noodle crisis in Indonesia, unsold tea piling up in Sri Lanka, and acute food shortages across much of Africa. 

      The Ukraine war is driving up the costs of fuel, cooking oil and food across the world through a combination of the impact of wide-ranging sanctions against Russia and a disruption of trade.

      Russia is Sri Lanka’s third-largest market for its tea, after Iraq and Turkey, but exports have become difficult, according to Palitha Kohona, the Sri Lankan ambassador to Beijing." 

      Mujicule, mancarea zilnica de viermi si gandaci nu te ajuta la partea logica.

      Da, este mai ieftin pentru ca vine si cu discounturi. 

      Vezi ca v-au disparut cartofii in mujicia...treceti pe petrol si gaze:-)

      Americanii nu mai au mancare pentru bebelusi, mamele americane plang de le sar ochii din cap si tu esti interesat de un sortiment de cartofi pentru prajit? Ce IQ de mamifer ai.

      Cum sa dispara cartofii din al 10-lea exportator de cartofi de pe planeta, RUSIA?

      According to EastFruit analysts, in 2020, Russia’s commercial potatoes exports continued to grow very fast. While in 2019 Russia was the 11th largest potato exporter, in 2020 it could be among top-10 for the first time in history. Let’s us note that in the past, Russia was one of the largest global importers of potatoes but situation is changing very rapidly. 

      EastFruit noted that Russia’s potato exports to Central Asian countries in 2020 were growing especially fast. Shipments to Uzbekistan increased tremendously – by almost 2 thousand times. In the first nine months of 2020, Uzbekistan bought 65.2 thousand tons of potatoes fr om Russia, trying to maintain the country’s food security during the coronavirus pandemic.  

      During the same period, other countries of the region also largely increased their purchases of Russian potatoes: Turkmenistan (almost 800 times to 16 thousand tons), Tajikistan (900 times to 5.4 thousand tons), Kazakhstan (by 65% ??to 3.6 thousand tons), and Kyrgyzstan, which has not previously imported potatoes fr om Russia. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb