Regatul Unit, în impas cu zece zile înaintea Brexitului

L.A.
Internaţional / 2 aprilie 2019

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

Regatul Unit se află în impas astăzi, cu zece zile înaintea ieşirii sale din Uniunea Europeană, după respingerea din cursul serii de ieri de către deputaţii britanici a tuturor alternativelor propuse la acordul Brexitului, relatează AFP.

După ce au respins de trei ori acordul încheiat de premierul conservator, Theresa May cu Bruxelles-ul şi după ce au respins săptămâna trecută prin vot opt propuneri parlamentare care propuneau o soluţie, aleşii au respins noile opţiuni, iniţiate de către parlamentari.

Parlamentul "a eşuat încă o dată în găsirea unei majorităţi clare pentru fiecare dintre opţiunile" prezentate, a reacţionat ministrul Brexitului, Stephen Barclay, amintind că "poziţia legală implicit" este ca Regatul Unit să prăsească UE la 12 aprilie, fără acord ("no deal").

Premierul Theresa May urmează să prezinte un nou plan până la summitul european excepţional convocat la 10 aprilie, în cazul în care doreşte să evite ca Regatul Unit să iasă din UE fără acord în seara lui 12 aprilie, mai scrie Reuters.

Ea nu a renunţat să le prezinte deputaţilor a patra oară acordul divorţului.

Pe prima pagină, în ediţia de azi, cotidianul The Guardian anticipează noi "discuţiii de criză la sediul Guvernului". "Deputaţii nu aleg... nimic", titra cotidianul The Daily Mirror, evidenţiind "diviziuni" puternice în camera Comunelor. "Întoarcere în punctul de plecare", titra la rândul său The Daily Mail, evocând o "farsă".

Între soluţiile asupra cărora s-au pronunţat prin vot deputaţii se află două care au primit mai multe voturi săptămâna trecută, şi anume organizarea unui referendum asupra oricărui acord de divorţ încheiat cu Bruxelles-ul şi înfiinţarea unei uniuni vamale cu UE. Aceasta din urmă a fost respinsă cu o majoritate mică, ieri seara, de 276 la 273 de voturi.

O a treia opţiune propunea, în cazul absenţei unui acord cu două zile înainte de Brexit, ca deputaţii să se pronunţe prin vot împotriva unui "no deal", iar în cazul unei respingeri, la renunţarea la ieşirea din UE.

În fine, propunerea unui model "Novergia+" - cunoscută de asemenea sub numele de "Common Market 2.0" - preconiza rămânerea regatului în piaţa unică - sinonimă cu libertatea circulaţiei bunurilor, capitalurilor, serviciilor şi persoanelor, ca Norvegia, dar şi o uniune vamală specifică cu UE, implicând politici vamale şi comerciale comune, mai informează Reuters.

Autorul acestei din urmă propuneri, conservatorul Nick Boles, a anunţat că demisionează din Partidul Conservator, pe care l-a acuzat că "refuză un compromis".

La rândul său, Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, principala formaţiune de opoziţie, a catalogat drept "dezamăgitor" faptul că nicio propunere nu a degajat o majoritate. Însă el a subliniat că acordul lui May a fost respins cu marje mai mari şi a cerut ca o a treia serie de "voturi indicative" să aibă loc, ceea ce s-ar putea întâmpla mâine.

"Problema este în continuare că nu există o majoritate în favoarea unui Brexit condus de Camera Comunelor şi nici o majoritate a unui Brexit condus de laburişti", a subliniat Simon Hix, un profesor de ştiinţe politice la London School of Economics. "Fie trebuie să se încheie un acord între mai multe partide, fie plecăm fără acord", ami afirmă acesta, conform Reuters.

Indiferent care va fi opţiunea reţinută, Theresa May trebuie să-şi divulge planurile la summitul european excepţional convocat la 10 aprilie.

Ea a amintit vineri că opţiunea "implicită" este un Brexit fără acord ("no deal") la 12 aprilie, temut de mediile economice.

După amânarea Brexitului, prevăzut iniţial la 29 martie, soluţia alternativă constă în a cere o nouă amânare, pe o perioadă mai lungă, însă aceasta este necesar să fie justificată şi ar obliga rehatul Unit să organizeze alegeri europene la sfârşitul lui mai.

Eurodeputatul Guy Verhofstadt, referendul Brexitului în Parlamentul European a apreciat, după voturile deputaţilor, că un "Brexit dur devine aproape inevitabil".

"Mâine (ziua unei posibile noi serii de voturi indicative), regatul Unit are o ultimă şansă să iasă din impas sau se va afla în faţa abisului", a avertizat Verhofstadt, potrivir Reuters.

Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a avertizat că răbdarea liderilor europeni este pe cale să se "epuizeze".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb