Regina Elizabeta a II-a a Angliei a anunţat programul legislativ al guvernului în discursul adresat Parlamentului astăzi, după ce prim-ministrul şi-a expus planurile şi a promis "umilinţă" în negocierile Brexit, ca urmare a alegerilor dezastruoase care au costat majoritatea Partidului Consevator, conform Financial Post. Discursul a stabilit programul de guvernare pentru doi ani, în loc de unul, semnalând importanţa negocierilor Brexit, fixate să continue până în primăvara lui 2019.
Monarhul a continuat să-şi îndeplinească atribuţiile regale la ceremonia de învestire a noului Parlament, în ciuda anunţului că soţul său, Prinţul Filip, a fost spitalizat preventiv în vederea unui tratament pentru o infecţie.
Discursul Theresei May a reflectat poziţia slăbită, pierdere care i-a încurajat pe cei din propriul partid care îşi doresc un Brexit "mai moale" pentru a face mai puţin abruptă ruptura cu Uniunea Europeană, conform sursei.
Un număr de opt din cele 27 de probleme prezentate în discurs au legătură cu procesul complex al Brexit-ului. May a omis mai multe politici promovate în campania electorală a conservatorilor, inclusiv planurile vizând schimbarea finanţarea pentru îngrijirea bătrânilor, pe care oponenţii au numit-o "taxa de demenţă'. Aceasta a omis şi eliminarea prânzurilor gratuite pentru şcolari şi limitarea plăţilor combustibililor în timpul iernii pentru persoanele în vârstă cu venituri mici.
Discursul nu a cuprins nicio menţiune referitoare la o posibilă vizită făcută Preşedintelui Trump. Invitaţia lui May, prelungită odată cu zilele în care Trump şi-a preluat funcţia, a fost aspru criticată de toate partidele. Biroul lui May a anunţat că nimic nu s-a schimbat: o invitaţie a fost prelungită şi acceptată. Biroul a afirmat că aceasta nu a fost menţionată în discurs deoarece data nu a fost fixată.
Tentată să preia comanda asupra opoziţiei partidului Laburist ca rezultat al pollurilor de opinii, May a convocat alegerile anticipate, aşteptându-se la o victorie copleşitoare care ar fi redus la tăcere disidenţii şi care i-ar fi asigurat un mandat în care şi-ar fi îndeplinit planurile de ieşire din Uniunea Europeană vamală şi de limitare a imigranţilor ca urmare a ieşirii Marii Britanii din UE. În schimb, aceasta nu a asigurat un acord cu un alt partid pentru a se încredinţa că Parlamentul va sprijini agenda guvernului, conform sursei.
May a afirmat: "Rezultatul alegerilor nu a fost cel la care am sperat, însă guvernul ca răspunde cu umilinţă şi va răspunde la mesajul trimis de electorat. Vom munci din greu în fiecare zi pentru a câştiga încrederea britanicilor, făcând din priorităţile lor priorităţile noastre".
Prim ministrul, care a avut ca slogan de campanie "Brexit înseamnă Brexit", şi-a atenuat tonul în comentariile făcute înainte de discurs: "În primul rând, trebuie să realizăm Brexit în mod corect. Asta înseamnă să obţinem un acord care va avea rezultatul referendumului de anul trecut, încheiat într-un mod care cere suportul maxim al publicului".