Regiunea Sud-Est a cheltuit 70% din fondurile POR

Ana Felea
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 29 mai 2012

Autorităţile din Constanţa au în vedere centrul istoric al municipiului, modernizarea infrastructurii în Mamaia, construirea rivierei Tomis, lărgirea drumului Mamaia -Năvodari şi Năvodari-Lumina.

Autorităţile din Constanţa au în vedere centrul istoric al municipiului, modernizarea infrastructurii în Mamaia, construirea rivierei Tomis, lărgirea drumului Mamaia -Năvodari şi Năvodari-Lumina.

534 milioane euro - suma alocată pentru regiuni, în 2007-2013

Cele şase judeţe aflate în Regiunea Sud-Est, respectiv Brăila, Buzău, Constanţa,Galaţi, Tulcea şi Vrancea, au reuşit să folosească 376,78 milioane de euro din totalul fondurilor alocate în cadrul Programului Operaţional Regional (2007-2013). Potrivit datelor furnizate de Agenţia pentru Dezvoltare Regiunea SE (ADRSE), de la startul acestui program au fost deja semnate 313 contracte de finanţare, cel mai atractiv domeniu pentru aplicanţi fiind "DMI4.3 Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor" unde au fost acceptate 162 de proiecte cu o valoare totală 20,39 de milioane de euro.

Jenica Crăciun, director DIPOR, a declarat: "Din totalul contractelor semnate până pe 15 aprilie 2012, s-au autorizat plăţi în valoare de 139,28 milioane de euro, ceea ce înseamnă un procent de 26,04% din valoarea totală alocată acestei regiuni care se ridică la peste 534 milioane de euro. Mai mult, în prezent, în ceea ce priveşte situaţia depunerii proiectelor vă pot spune că pe AXA prioritară 1, subdomeniile < Poli de Creştere > şi < Poli de dezvoltare Urbană > s-au depus proiecte care acoperă valoarea alocată. În prezent mai sunt deschise doar două domenii de intervenţie, respectiv < Reabilitarea, modernizarea, echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate > şi < Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice >".

Constanţa, desemnat "pol de creştere"

Unul dintre cele mai active judeţe din punct de vedere al depunerii proiectelor este Constanţa, care a fost desemnat pol de creştere în cadrul Regiunii SE, fapt ce i-a adus un buget de 90,32 de milioane de euro pentru modernizarea şi dezvoltarea judeţului.

Surse din cadrul ADRSE au precizat: "Au fost depuse 42 de proiecte care au o valoare totală de 100 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că a fost depăşit bugetul alocat; din acest motiv câteva proiecte se află pe lista de rezervă. Prin proiectele depuse, autorităţile din Constanţa au în vedere centrul istoric al municipiului, modernizarea infrastructurii în Mamaia, construirea rivierei Tomis, lărgirea drumului Mamaia -Năvodari şi Năvodari-Lumina". De asemenea, în cadrul celorlalte Axe, judeţul Constanţa a mai depus 72 de proiecte, cele mai multe, res-pectiv 23, cu o valoare totală de pes-te 22 milioane de euro, fiind semnate pentru accesarea fondurilor necesare reabilitării infrastructurii educaţionale, preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare continuă. De asemenea, pes-te 35 de milioane de euro au ajuns la Constanţa şi pentru sprijinirea mediului de afaceri, bani accesaţi în cadrul "Domeniului major de intervenţie 4.1".

Galaţi şi Brăila, numite "poli de dezvoltare urbană"

Cele două judeţe vecine, Galaţi şi Brăila, au împărţit, în mod egal, cele 36,12 milioane de euro, puse la bătaie în cadrul "Domeniului1.1. Planuri integrate de dezvoltare urbană". Astfel, cu cele 18,66 milioane de euro, care îi revin, municipiul Galaţi şi-a întocmit o strategie de dezvoltare urbană care prevede modernizarea unui bulevard şi a trei străzi, a Grădinei Botanice şi a unui parc. La rândul lui, municipiul Brăila va reabilita şi moderniza mai multe străzi şi clădiri dar va achiziţiona şi un sistem de supraveghere în vedere creşterii siguranţei şi prevenirii criminalităţii. Mai mult, până pe 15 aprilie 2012, cele două judeţe vecine mai aveau depuse încă 38 de proiecte, fiecare. La fel ca şi Constanţa, Brăila şi Galaţi aveau un număr mare de proiecte depuse pentru reabilitarea infrastructurii educaţionale, preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare continuă.

De asemenea, peste 18 milioane de euro, respectiv 23 de milioane de euro vor ajunge în Galaţi şi Brăila în urma proiectelor depuse pentru "dezvoltarea durabilă şi sprijinirea afacerilor de importanţă locală şi regională".

Buzău a luat 17 milioane de euro pentru dezvoltarea afacerilor

Deşi nu a fost prezent cu un număr impresionat de proiecte, judeţul Buzău a reuşit performanţa să finalizeze primul din totalul de 17 proiecte care au fost depuse în cadrul "Domeniului major de intervenţie 4.1- Dezvoltarea durabilă şi sprijinirea afacerilor de importanţă locală şi regională", fiind create astfel şi 22 de locuri de muncă. De asemenea, la Buzău au mers încă 17 milioane de euro de la Axa prioritară 1, sub-domeniul Centre urbane. Tot în judeţul Buzău, 5 microîntreprinderi şi-au achiziţionat prin Regio SE linii tehnologice pentru fabricarea tâmplăriei din geam termopan, echipamente specifice activităţii de topometrie precum şi cele necesare pentru întreţinerea autovehiculelor.

40 milioane de euro pentru infrastructura educaţională din Vrancea

Vrancea a depus 19 proiecte cu o valoare totală de circa 40 de milioane de euro pentru a reabilita şi dezvolta infrastructura educaţională, banii fiind accesaţi în cadrul "Domeniului de intervenţie 3.4.". În total, Vrancea a depus în cadrul POR 2007-2013 un total de 52 de proiecte.

Tulcea, cele mai puţine proiecte depuse

Cele mai puţine proiecte care au fost depuse până pe 15 aprilie 2012 au venit din judeţul Tulcea. Mai mult, tulcenii nu au fost interesaţi nici de banii puşi la bătaie pentru dezvoltarea structurilor de afaceri acolo unde de altfel s-au înghesuit şi toate celelalte cinci judeţe din Regiunea SE. Cu toate acestea, Tulcea a vrut să îşi ia revanşa prin proiectele depuse în cadrul "Domeniului Major de Intervenţie 4.3. - sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor", de unde 3 microîntreprinderi au obţinut fonduri pentru modernizarea şi achiziţia de echipamente în cadrul unui salon de înfrumuseţare, echipamente pentru tâmplăria PVC şi echipamente în domeniul construcţiilor. În total, Tulcea a depus 24 de proiecte, cei mai mulţi bani venind de la AXA 1 centre urbane. Este vorba despre circa 11 milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb