Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) şi-a exprimat ieri surprinderea şi îngrijorarea faţă de decizia Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) de a schimba, din nou, legislaţia secundară în timpul perioadei de reglementare, fără o consultare prealabilă corespunzătoare cu operatorii şi fără analiza tuturor efectelor asupra pieţei de energie şi, implicit, a consumatorilor, potrivit unui comunicat ACUE.
Companiile de utilităţi din energie acuză că ANRE a lansat publicului, în regim de urgenţă, un proiect de ordin privind modificarea Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice (aprobate prin Ordinul ANRE nr.72/2013, cu modificările ulterioare), document care, în opinia ACUE, nu a fost supus dezbaterii publice conform termenelor legale şi nici nu este însoţit de un studiu de impact. ACUE precizează: "Potrivit normelor în vigoare, tarifele de distribuţie pot varia de la un an la altul, în termeni reali, cu cel mult 10% pentru fiecare dintre tarifele specifice de distribuţie şi cu 7% pentru tariful mediu ponderat. Ordinul ANRE, aprobat luni, 7 decembrie, precizează că limitarea impusă variaţiei tarifelor de distribuţie de la un an la altul se referă doar la creşterea acestor tarife. Astfel, reglementatorul vrea să elimine din legislaţie plafonul cu care poate diminua anual tarifele de distribuţie, în condiţiile în care a anunţat deja că intenţionează să reducă tarifele de distribuţie cu procente între 5 şi 16% pentru anul viitor, dar păstrează pragul privind majorările, în scopul protejării utilizatorilor reţelelor. În plus, aceste procente anunţate public de catre ANRE sunt stabilite netransparent, fără consultarea operatorilor de distribuţie, ale căror calcule diferă de cele ale reglementatorului".
În replică, ANRE a precizat ieri că, prin aplicarea integrală a corecţiilor calculate, se corectează astfel un venit nemeritat al operatorilor de distribuţie, obţinut în anul 2015 ca urmare, în principal, a creşterii cantităţii de energie electrică distribuite şi prin urmare se ajustează un profit nemeritat al operatorilor, potrivit referatului de aprobare al Ordinului privind modificarea Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice.
Conducerea ANRE menţionează faptul că Metodologia este o reglementare de tip "Price Cap" şi scopul articolului 105 din Metodologie este să limiteze eventualele creşteri ale tarifelor de distribuţie în scopul protejării utilizatorilor. În acest sens, potrivit ANRE, sunt şi prevederile alineatului 3 al articolului 105 din Metodologie, care se referă strict la creşterea tarifelor: "În cazul limitării tarifelor conform alineatului 1 şi 2, diferenţa de venituri se regularizează în anul/anii următor/următori, în limita plafonului stabilit de creştere a tarifelor".
ANRE mai arată că operatorii din utilităţi din energie au solicitat ca scăderea în termeni reali a tarifului mediu ponderat aferent anului 2016 faţă de cel aferent anului 2014 să fie de cel mult 7% în termeni reali şi diminuarea tarifelor specifice de distribuţie pentru fiecare nivel de tensiune să fie de maxim 10% în termeni reali.
ANRE precizează că solicitarea acestora a fost formulată în condiţiile în care tarifele calculate pentru anul 2016 înregistrează scăderi semnificative faţă de anul 2015, cuprinse între aproximativ 7% şi 16%, scăderea medie fiind de aproximativ 12% la nivelul întregii ţări: "Limitarea scăderii tarifelor la 7% în termeni reali ar permite includerea unei cote prea mici din sumele de bani aferente corecţiilor, iar diferenţele suplimentare de bani deja încasate de operatorii de distribuţie în anul 2015 s-ar amâna pentru a fi luate în considerare la stabilirea tarifelor pentru anii următori. În această situaţie, sumele amânate ar reprezenta, în funcţie de operator, până la 78% din valoarea corecţiilor calculate şi la nivelul întregii ţări aproximativ 47% (255 milioane lei sumă totală amânată)".
ANRE precizează: "Amânarea aplicării în totalitate a scăderii tarifelor presupune în fond ca operatorii să beneficieze în mod nejustificat şi incorect, pentru o perioadă de timp nedefinită, de venituri suplimentare deja încasate în cursul anului 2015, ceea ce considerăm că ar constitui de fapt «prejudicii» pentru utilizatorii clienţi finali şi ar fi un tratament preferenţial pentru operatorii de distribuţie. În acest caz, operatorii de distribuţie concesionari ar înregistra profituri incorect de mari în anul 2015, situaţie care s-a petrecut şi în anul 2014. În plus, dacă se menţine această tendinţă, ar rezulta de la an la an sume de bani amânate din ce în ce mai mari, de care operatorii de distribuţie concesionari ar beneficia nemeritat şi incorect şi care ar fi din ce în ce mai dificil de regularizat înainte de finalul perioadei de reglementare 2014-2018".
ANRE spune că Proiectul de Ordin a fost promovat în procedură de urgenţă motivat de faptul că, potrivit legii, tarifele de distribuţie pentru operatorii de distribuţie concesionari se aprobă şi se transmit spre publicare la Monitorul Oficial, până cel târziu la data de 15 decembrie. ANRE susţine că proiectul a fost publicat pentru consultare publică pe site-ul ANRE, având inclusiv termen de transmitere a propunerilor şi observaţiilor. De asemenea, ANRE arată că a organizat o şedinţă publică pentru discutarea prezentului Proiect.
ANRE mai arată: "La şedinţa publică organizată la sediul ANRE în data de 04.12.2015 au participat reprezentanţi ai Enel România, Electrica S.A., E.ON România, FDEE Electrica Distribuţie Transilvania Sud, FDEE Electrica Distribuţie Muntenia Nord, CEZ Distribuţie şi ai asociaţiilor consumatorilor: INFOCONS şi Federaţia Asociaţiilor de Consumatori.
Reprezentanţii Enel România, Electrica, E.ON România, FDEE Electrica Distribuţie Transilvania Sud, FDEE Electrica Distribuţie Muntenia Nord şi CEZ Distribuţie au susţinut faptul că nu contestă calculele efectuate de ANRE, calcule care conduc la scăderi semnificative ale tarifelor aferente anului 2016 faţă de anul 2015. Au precizat, însă, faptul că propunerea de clarificare este în fapt o modificare a prevederilor Metodologiei, cu care nu sunt de acord deoarece apreciază că este o modificare care nu respectă principiile stabilităţii, predictibilităţii şi previzibilităţii. De asemenea, aceştia au apreciat că este o modificare bruscă, intempestivă, care afectează situaţia financiară a operatorilor de distribuţie în anul 2016 (...) Reprezentantul Asociaţiei consumatorilor INFOCONS a solicitat să fie avută în vedere pentru operatorii de distribuţie, care acţionează într-un sector reglementat şi nu pe o piaţă liberă, o cotă rezonabilă de profit. De asemenea, acesta a precizat că susţine proiectul de ordin propus şi că a demarat o campanie de strângere de semnături din partea consumatorilor pentru susţinerea acestuia, urmând să transmită către ANRE lista semnăturilor".
• ACUE: "Membrii ACUE sunt surprinşi de schimbările legislative ANRE"
Membrii ACUE consideră, prin comunicatul de presă transmis ieri, că modificarea bruscă a reglementărilor va afecta semnificativ activitatea operatorilor de distribuţie, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul reducerii ratei reglementate a rentabilităţii, iar o nouă diminuare a tarifelor din domeniu va avea un impact important asupra programelor de investiţii în reţele, planificate pentru anii următori.
ACUE atrage atenţia că, prin modul în care a promovat această modificare, ANRE nu a respectat principiile programului de măsuri "Better Regulation" adoptat de Comisia Europeană, în scopul unei mai bune legiferări, prin organizarea unor consultări eficiente şi concrete.
ACUE a transmis reglementatorului că este necesară îmbunătăţirea modului în care sunt fundamentate proiectele de acte normative supuse dezbaterii publice, fiind obligatorie parcurgerea prealabilă a unei etape destinate "analizei de impact" a proiectelor de acte normative care, în aplicarea principiului "evaluare înainte de acţiune", să analizeze toate potenţialele consecinţe pe care le va genera implementarea actelor normative pe care ANRE le promovează.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2015, 14:07)
La placinte inainte.......
2. Foarte, foarte complicat
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 09.12.2015, 15:49)
Tot facind si declarind ca lucrati in beneficiul poporului vostru iubit s-a ajuns la o situatie atit de aiuritoare ca nici bditu dracu n-o mai intelege.
Ma, voi cu totii, chiar nu mai aveti urma de bun simt?
3. niste hoti
(mesaj trimis de mary în data de 09.12.2015, 18:11)
eu de 2 ani ma judec cu ei...pt abuzul lor in serviciu...au incuiat contoarele in niste gherete unde noi consumatorii nu avem acces fac ce vor ei platim facturi usturatoaree eu personal pt 2 calorifere ,boiler ,frigider,tv si calculator am dat in februarie 2200lei.....acum sunt in tribinal cu ei pt abuzul lor