Actualizare 19:05 FP solicită ASF clarificări privind neaprobarea Regulamentului de listare prin titluri de interes
Administratorul Fondului Proprietatea (FP) a solicitat ASF în mod oficial clarificări în legătură cu motivarea privind neaprobarea Regulamentului de listare prin titluri de interes a Fondului, după ce Autoritatea nu a prezentat nicio argumentare în acest sens, arată un raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.
"Ne menţinem angajamentul în a respecta dorinţa acţionarilor de a avea Fondul listat la Londra, potrivit deciziei acestora din luna aprilie, şi vom prezenta recomandările noastre în legătură cu acest proiect de îndată ce vom obţine clarificări din partea ASF", transmit reprezentanţii FP.
---
Actualizare 14:01 Acţiunile FP scădeau cu 0,27% în jurul orei 13:30
Acţiunile Fondului Proprietatea scădeau cu 0,27% pe BVB la ora 13:33, până la 0,9335 lei/unitate.
La acest nivel, capitalizarea societăţii era de 11,64 miliarde lei (2,63 miliarde euro).
---
Fondul Proprietatea (FP) nu se va putea lista la Bursa din Londra, prin titluri de interes, întrucât Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a respins, ieri, proiectul care reglementa aceste instrumente.
"După încheierea perioadei de consultare publică, Consiliul ASF nu a întrunit în şedinţa din data de 26 noiembrie 2014 majoritatea voturilor pentru aprobarea Regulamentului privind listarea pe o piaţă dintr-un alt stat membru, prin intermediul titlurilor de interes, a acţiunilor admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată din România", se arată într-un comunicat transmis de ASF.
Reprezentanţii FP erau încrezători că ASF va aproba regulamentul pentru titluri de interes şi aveau toată documentaţia pregătită pentru listarea pe Bursa de Valori de la Londra.
"Suntem foarte aproape de listarea la Londra, la aproape trei ani de când am încercat prima dată cotarea pe o altă bursă, la Varşovia", a spus Greg Konieczny, săptămâna trecută.
Iniţial, administratorul FP spera ca regulamentul pentru titluri de interes să fie gata în toamnă, preconizând, iniţial, o listare la Londra în luna octombrie. Ulterior, Greg Konieczny a anunţat că a decalat termenul pentru luna decembrie, avizul acţionarilor pentru listarea la Londra urmând să expire la finalul acestui an.
Mark Mobius, preşedinte executiv Templeton Emerging Markets Group, a declarat, săptămâna trecută, că unul dintre motivele pentru care Fondul doreşte listarea la Londra (n.r. pe lângă Bursa de Valori Bucureşti) este scăderea discountului dintre valoarea activului net şi preţ, în prezent de 22%.
Deşi reprezentanţii Fondului erau optimişti, semnalele publice din partea ASF nu erau tocmai încurajatoare.
După ce Autoritatea a extins cu o săptămână dezbaterea pe proiectul regulamentului titlurilor de interes, Mişu Negriţoiu preşedintele ASF, nu le-a răspuns clar investitorilor dacă instituţia va aproba proiectul.
Luni, vicepreşedintele ASF pentru piaţa de capital, Mircea Ursache, a arătat că în piaţa de capital, părerile sunt împărţite în privinţa proiectului titlurilor de interes - pe de o parte este teama acţionarilor BVB şi a jucătorilor de pe bursă că o astfel de listare va transfera lichiditatea în cealaltă piaţă, iar principalii indicatori BVB vor scădea, iar pe de altă parte există argumentele şi graficele care arată că listările pe GDR-uri (certificate globale de depozit - n.r.) ale celorlalte companii, Electrica şi Romgaz, nu au influenţat lichiditatea pe bursă.
Întrebat ce posibilităţi ar mai fi pentru listarea FP la Londra, în cazul unui vot negativ ASF în privinţa regulamentului referitor la titlurile de interes, vicepreşedintele ASF a precizat că, în prezent, este în vigoare un regulament de listare duală la care poate apela inclusiv FP: "Este vorba de ultimul regulament care permite listarea pe baza GDR-urilor (certificate globale de depozit). Este adevărat, în acest caz, ai o limită care permite FP o listare de doar o treime din capitalul social la Londra, 1,3 miliarde euro din tot capitalul de 4 miliarde euro".
Prima emisiune de certificate de depozit realizată în baza reglementărilor ASF a fost făcută pentru acţiunile Romgaz Mediaş, în oferta desfăşurată în toamna anului 2013. Ulterior, au fost emise certificate de depozit listate pentru acţiunile-obiect al ofertei publice primare iniţiale de vânzare de acţiuni emise de SCDFEE Electrica SA Bucureşti, desfăşurată în iunie 2014. Certificatele de depozit ale celor două companii au fost listate la Bursa de Valori din Londra.
Liberalizarea interconectării Depozitarului Central din România cu pieţele de capital din statele membre va continua potrivit termenelor prevăzute în Regulamentul UE nr.909/2014.
1. un nene
(mesaj trimis de felicitari ASF în data de 27.11.2014, 00:04)
eram sau nu ironic
1.1. cititorii Bursa stiau din 1 noiembrie :-) (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 27.11.2014, 02:12)
daca citeau articolul de la acea data avand pe domnul Konieczny intervievat :
Konieczny: "Fondul Proprietatea vrea să se listeze secundar la Londra în decembrie"
BURSA 01.11.2014
1. clarificare situatie Bursa de Valori Bucuresti
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 01.11.2014, ora 08:29)
Stimate domnule Koniecny,
trebuie sa facem o precizare. Asemenea dictonului pontian Vara nu-i ca iarna, putem spune ca Romania nu este Senegal. In ciuda afirmatiilor domnului Mobius potrivit caruia apartenenta la Uniunea Europeana nu este mare lucru pentru piata de capital si Uganda ,Botswana sunt piete asemanatoare Romaniei. Daca 1286 pe 2012 nu va spune prea mare lucru poate sunteti familiar cu 1606 pe 2002. Daca nici acest lucru nu este util pentru a se aprinde leduletzul in cerebelul dvs. macar la codul N522 pe 2008 ar trebui sa nu mai aveti nevoie de lecitina. Pentru alte pastilute va rog intrebati medicul de familie sau cititi modul de intrebuintare de pe flacoane. Daca nici acum nu aveti vreun rezultat consecvent va rog intrebati pe Maximus Traianus Obligator. Cum spune domnul Florian "Basescu knows best " O zi buna insotita de lapte si virtute:-)
[ răspunde la această opinie ]
2. DNA mai are loc?
(mesaj trimis de Sararu în data de 27.11.2014, 05:06)
Probabil ca ursache si cloaca dela ASF vrea sa se alature lui ruseanu, madam chitoiu, crinuta dela ANRP, frumoasei bica si altor smenari. ASF o cloaca de smenari.
3. "capitalism" romanesc
(mesaj trimis de dorel în data de 27.11.2014, 05:56)
cu prilejul sarbatorilor de iarna urez ASF si in special d-lor Mishu si Ursache sincere si traditionale urari de mama !
4. suntem in prag de sarbatori....
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 27.11.2014, 07:38)
Suntem in pragul sarbatorilor de iarna iar prea multa ura si patima nu fac bine. Strategia administratorilor FP nu "rezoneaza" intotdeauna cu interesele pietei de capital din Romania. ASF incearca sa apere aceste interese asumandu-si riscul de a gresi.
5. Un SFAT
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2014, 08:13)
ACTIONARI !
NU VINDETI FP !!!
6. Model Balteanu SIF1
(mesaj trimis de Theraflu în data de 27.11.2014, 09:22)
FP sa faca o divizare mascata cum a facut Balteanu la SIF1 cu SIF Imobiliare prin care a scos de sub controlul actionarilor si al statului (ce impozite mai incaseaza statu?) active de peste 140 de milioane de euro si si sa listeze firma la Londra !
Facem o firma in UK - FP Londra , transferam toate societatile pe ea, apoi aportam tot cash-ul la capitalul social, u anuntam nimic sau cu intaziere pentru ca sanctiunile sunt o amenda modica, si gata FP este listat la Londra prin FP-Londra. Scapam astfel si cloaca de la ASF !
Hai ca se poate !
Domnu Mobius vin sa va arat "cum se face " ?
E simplu !
7. Experiment
(mesaj trimis de Dyogene în data de 27.11.2014, 10:38)
Un an de functionare a pietei de capital fara ASF, ca experiment. As paria ca s-ar descurca foarte bine. Si eliminate in prealabil toate limitarile, de prag, de variatie zilnica, tot. Mana invizibila, piata libera.