Regulamentul privind achiziţii militare comune de un miliard de euro, pe masa Parlamentului European

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Internaţional #Apărare / 12 septembrie 2023

Sursa foto: facebook / Parlamentul European

Sursa foto: facebook / Parlamentul European

În achiziţiile comune, participarea IMM-urilor europene în calitate de contractori sau subcontractori, diversificarea lanţului de aprovizionare şi crearea de noi lanţuri de aprovizionare vor constitui criterii de eligibilitate pentru alocarea fondurilor alocate.

English Version

Deputaţii europeni urmează să adopte astăzi Regulamentul privind consolidarea industriei europene de apărare prin achiziţiile comune, document care a fost dezbătut ieri în Parlamentul European, noul instrument financiar beneficiind de un buget de un miliard euro până la 31 decembrie 2024, sumă ce va fi folosită pentru achiziţiile comune în domeniul apărării şi pentru consolidarea capacităţilor industriale de apărare din Uniunea Europeană.

"Războiul de agresiune brutal şi neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei a devenit un punct de cotitură pentru securitatea europeană (...) Statele membre UE au devenit ţinta retoricii ameninţătoare şi a acţiunilor ostile ale Rusiei, susţinute de Belarus. În ciuda faptului că se confruntă cu ameninţări fundamentale la adresa propriei securităţi, ele continuă să sprijine Ucraina în furnizarea de asistenţă, inclusiv asistenţă militară. Prin urmare, instrumentul prevede stimulente pentru participarea acelor state membre UE care şi-au epuizat în mod semnificativ propriile stocuri, stimulente care înseamnă o alocare mai mare din partea Uniunii pentru achiziţiile militarte la care participă cel puţin două state, precum şi pentru ţările europene care decid achiziţionarea unor cantităţi suplimentare de echipamente militare pentru Ucraina şi Republica Moldova. (...) Un astfel de nou instrument ar trebui privit ca un pas important către o Uniune Europeană a Apărării şi o piaţă unică a produselor de apărare, care este, de asemenea, menită să contribuie la impulsionarea schimbării transformatoare în tehnologia europeană de apărare şi dependenţe industriale (EDTIB), prin stimularea adoptării de noi tehnologii. De asemenea, instrumentul va contribui la consolidarea autonomiei strategice a Uniunii, a capacităţii acesteia de a-şi proteja cetăţenii şi la consolidarea poziţiei globale a Uniunii în contextul creşterii ameninţărilor de securitate la nivel internaţional. Unitatea europeană şi interoperabilitatea sunt cheia pentru viitorul arhitecturii europene de securitate", se afirmă în preambulul regulamentului respectiv.

Documentul citat mai arată că, în contextul actual al pieţei apărării marcat de ameninţări crescute la adresa securităţii şi de perspectiva realistă a unui conflict de mare intensitate, statele membre au decis să îşi majoreze rapid bugetele pentru apărare, în scopul unor achiziţii militare. 22 de state membre UE s-au angajat să aloce 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare, din care 20% reprezintă suma care va fi cheltuită pentru echipamente şi tehnică militară, procent care, la volum de cerere, depăşeşte în acest moment capacităţile de producţie din industria europeană de apărare, capacităţi care au fost construite pentru o producţie pe timp de pace, se precizează în documentul citat.

"În consecinţă, estimăm o inflaţie puternică a preţurilor, precum şi întârzieri mai lungi în termenele de livrare, care ar putea afecta securitatea Uniunii şi a statelor sale membre. Industriile de apărare trebuie să asigure capacitatea de producţie necesară procesării comenzilor, precum şi materiile prime şi subcomponentele critice. În acest context, producătorii ar putea să acorde întâietate comenzilor importante şi să lase expuseţările vulnerabile, care sunt lipsite de dimensiunea critică şi de mijloacele financiare necesare pentru achiziţii militare importante. Situaţia geopolitică actuală din ţările din vecinătatea estică a arătat că, deşi dublarea eforturilor ar trebui evitată, o piaţă diversificată a apărării poate contribui la varietatea de produse care să fie disponibile rapid pe piaţă şi, prin urmare, poate fi benefică pentru o satisfacerea nevoilor urgente ale statelor membre", se mai spune în preambulul proiectului de regulament european.

Viitorul instrument va lua în considerare şi securizarea lanţurilor de aprovizionare în domeniul industriei de apărare, prin stimularea investiţiilor comune şi achiziţiilor publice comune, în scopul creşterii gradului de interoperabilitate ale armatelor statelor membre ale UE.

Vor fi stimulate astfel colaborările dintre statele membre în industria de apărare, consolidarea şi reformarea capacităţilor industriale din acest domeniu. Instrumentul este în esenţă mecanism de urgenţă necesar pentru a face faţă situaţiei actuale generată de conflictul din Ucraina, iar structura şi condiţiile de eligibilitate ale acestuia nu se vor imixtiona cu obiectivele Programului european de investiţii în apărare (EDIP).

Prin noul regulament, ar urma ca în lanţul de aprovizionare din industria europeană de apărare să crească rolul IMM-urilor şi a start-up-urilor, urmând să fie înlocuite echipamentele militare învechite care au proiectate şi/sau produse în fosta URSS, cu echipamente bazate pe tehnologie de ultima oră.

"Acest instrument se va baza şi va ţine cont de activitatea Grupului operativ comun de achiziţii în domeniul apărării, înfiinţat de Comisie şi de Înaltul Reprezentant/Şeful Agenţiei Europene de Apărare, grup care va coordona nevoile pe termen foarte scurt de achiziţii în domeniul apărării şi va urmări angajarea statelor membre şi producătorilor de apărare din UE în formularea de achiziţii comune pentru completarea, consolidarea şi creşterea stocurilor cu echipamentele militare necesare care pot fi instalate rapid, prin prisma ajutorului militar acordat Ucrainei de către statele membre din vecinătatea sa apropiată", menţionează documentul citat.

Potrivit proiectului de regulament o achiziţie militară comună este aceea realizată în cooperare de cel puţin trei state membre UE, iar produsele achiziţionate trebuie să fie produse de înaltă calitate în domeniul apărării şi securităţii, printre acestea regăsindu-se toate tipurile de muniţie pentru luptă la sol, inclusiv rachete specifice, muniţii aer-sol cu rază medie şi lungă de acţiune, în special muniţii ghidate de precizie şi rachete de croazieră, echipamente protejate de luptă şi suport de luptă, capabilităţi de comandă şi control multi-domeniu, sisteme de comunicaţii şi informaţii interoperabile, chiar şi echipamente medicale necesare pe câmpurile de luptă.

În ceea ce priveşte bugetul noului instrument financiar european, proiectul de regulament prevede că de la intrarea în vigoare a documentului citat până la 31 decembrie 2024 va fi de un miliard euro, buget care poate fi utilizat şi pentru asistenţă tehnică şi administrativă, cum ar fi activităţi pregătitoare, de monitorizare, control, audit şi evaluare, inclusiv sisteme corporative de tehnologie a informaţiei.

Angajamentele bugetare pentru activităţi care se întind pe mai mult de un exerciţiu financiar pot fi defalcate pe mai mulţi ani în tranşe anuale.

Printre criteriile de eligibilitate a proiectelor de achiziţie comună, se va ţine cont, pe lângă contribuţia privind reaprovizionarea stocurilor, de crearea de noi lanţuri de aprovizionare în întreaga Uniune Europeană, de participarea IMM-urilor europene în calitate de contractori şi subcontractanţi sau la procesul de fabricaţie a produselor achiziţionate, precum şide contribuţia la diversificarea lanţului de aprovizionare.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb