REMANIERE, ÎN STILUL CEX AL PSD Justiţia, portofoliul cel mai important pentru "baronii" social-democraţi

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 26 august 2019

Ana Birchall, victimă a propunerii privind înăsprirea condiţiilor privind liberarea condiţionată

Declaraţiile privind proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului penal au pecetluit soarta ministrului de justiţie Ana Birchall. Membrii Comitetului Executiv Naţional au decis înlocuirea ei din funcţia de ministru al justiţiei, portofoliul urmând a fi preluat de Dana Gîrbovan, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România.

Dacă liderii social-democraţi au trecut, greu, cu vederea afirmaţiile lui Birchall după publicarea raportului GRECO referitoare la responsabilitatea pe care trebuie să şi-o asume anumite instituţii pentru modul în care au modificat legile justiţiei şi legislaţia penală în ultimii doi ani şi jumătate, ultimul proiect de act normativ nu a fost deloc pe placul acestora. Nu ne referim la partea privind înăsprirea pedepselor pentru infracţiunile de viol, răpire, omor şi viol asupra minorilor. Viitoarele pedepse vor rămâne în proiectul de act normativ aşa cum le-a gândit ministrul justiţiei împreună cu echipa sa din cadrul instituţiei, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

Ceea ce a atras mânia liderilor social-democraţi se pare că au fost prevederile care făceau mai dificilă liberarea condiţionată, deoarece solicitantul ar fi trebuit să îndeplinească mai multe condiţii, cumulativ. Această modificare ar fi avut efecte cu privire la regimul executării pedepsei şi inclusiv asupra situaţiei lui Liviu Dragnea, fostul preşedinte al PSD, care execută în Penitenciarul Rahova o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în urma condamnărilor definitive din dosarul angajărilor fictive la DGASPC Teleorman şi în dosarul Referendumul. Iar problemele lui Liviu Dragnea nu s-au terminat, ţinând cont de faptul că DNA instrumentează un dosar privind fraudarea fondurilor europene de către societatea Teldrum exact în perioadele în care Liviu Dragnea a fost preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman şi ulterior ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în guvernul Ponta. O condamnare definitivă în acest dosar, în care fostul lider PSD este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat şi de abuz în serviciu, ar adăuga ani grei de pedeapsă la actuala sentinţă a lui Dragnea, iar înăsprirea condiţiilor de acordare a liberării condiţionate ar îngreuna şi mai mult situaţia acestuia.

Iar în situaţia lui Liviu Dragnea ar mai putea ajunge şi alţi lideri marcanţi ai PSD care fac obiectul cercetării în unele dosare penale, fie că vorbim despre liderii de la nivel central, judeţean sau local. O condamnare definitivă pentru oricare dintre aceştia combinată cu condiţii drastice privind liberarea condiţionată este perspectiva sumbră pentru oricare dintre respectivii lideri social-democraţi.

Aşa că Birchall pierde portofoliul la Justiţie, dar îl primeşte pe cel de vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice, funcţie pe care a deţinut-o Mihai Fifor, care în paralel conducea în calitate de interimar Ministerul Afacerilor Interne.

CEx a decis ca Fifor să devină titular al Internelor, dar să piardă poziţia de vicepremier în favoarea lui Birchall.

Despre înlocuitoarea acesteia în fruntea Ministerului Justiţiei, Dana Gîrbovan, menţionăm că este apărătoarea funcţionării Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Magistratură şi a afirmat despre raportul GRECO adoptat în 22 iunie şi publicat în 9 iulie, că are mai multe inexactităţi şi date nereale. Mai mult, Gîrbovan a fost unul dintre magistraţii care a aprobat multe dintre modificările făcute la legile justiţiei şi legislaţia penală, în ultimii doi ani şi jumătate de coaliţia PSD-ALDE. Singurul moment în care preşedintele UNJR s-a situat împotriva coaliţiei de guvernare a fost când cabinetul Dăncilă, la iniţiativa fostului ministru al justiţiei, Tudorel Toader, a adoptat OUG 7/2019, act normativ despre care Dana Gîrbovan a spus că este un regres faţă de legile votate în Parlament în anul 2018. Surse din cadrul PSD susţin că nominalizarea lui Gîrbovan pentru portofoliul Justiţiei i-a fost sugerată premierului Dăncilă de artizanul OUG 13/2017, Florin Iordache.

Membrii CEx au mai decis ca interimatul lui Daniel Breaz, ministrul Culturii, în fruntea Ministerului Educaţiei Naţionale să înceteze, iar minis­tru să devină senatorul Şerban Constantin Valeca. Acesta a mai fost minis­tru, în guvernul Adrian Năstase, când a ocupat portofoliul Cercetării şi a fost preşedinte al Agenţiei Nucleare.

Totodată, portofoliul de vicepremier pentru probleme economice - rămas vacant după ce Viorel Ştefan a devenit membru al Curţii de Conturi a Uniunii Europene - va fi ocupat de Iulian Iancu, preşedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor. Menţionăm că Iulian Iancu a fost în perioada 2000-2004, în guvernul Adrian Năstase, secretar de stat la Ministerul Economiei şi Comerţului.

Toate aceste nominalizări ar urma, potrivit declaraţiilor premierului Viorica Dăncilă, să fie trimise, astăzi, preşedintelui Klaus Iohannis, care ar trebui să decidă în următoarele zece zile, conform noului Cod Administrativ, în legătură cu noua remaniere a guvernului propusă de PSD.

Imediat după anunţarea remanierii de către premierul Dăncilă, reprezentanţii Uniunii Salvaţi România au reacţionat cu privire la modificarea de la Justiţie.

Preşedintele USR, Dan Barna a spus: "PSD şi-a desemnat astăzi miniştrii cu numerele 72, 73 şi 74. Au ajuns la 74 de miniştri de 3 ani. Dintre cei trei, doamna Gârbovan, propunerea pentru Justiţie, iese în evidenţă. A fost unul dintre cei mai vocali susţinători ai «reformei» iniţiate de Dragnea şi Iordache în Justiţie, în favoarea penalilor din politică. Numirea doamnei Gârbovan în Guvern este un semnal extrem de îngrijorător că PSD va relua eforturile de a-şi subordona Justiţia".

USR îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să nu accepte această numire şi să folosească toate pârghiile pe care funcţia prezidenţială i le oferă pentru a se asigura că PSD nu va reuşi să-şi subordoneze Justiţia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9762
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7170
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3244
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9713
Gram de aur (XAU)Gram de aur397.9899

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb