Acţionarii producătorului de material rulant "Remarul 16 Februarie" (simbol REFE pe piaţa Rasdaq) vor decide în Adunarea Generală, din 23 octombrie, dacă vor converti creanţele faţă de "Metalurgica Transilvană" în acţiuni. Prin această operaţiune "Remarul 16 Februarie" ar deveni acţionar majoritar la firma debitoare, potrivit doamnei Marta Aurori, preşedintele Consiliului de Administraţie al "Remarului".
Propunerea în acest sens a venit chiar din partea companiei "Metalurgica", controlată de Călin Mitică, administrator la "Remarul 16 Februarie" până în iulie anul trecut când a demisionat din funcţie.
La mijlocul anului trecut, "Metalurgica Transilvană Aiud" a cumpărat unul dintre punctele de lucru ale "Remarului", "Remarul Metalurgica Aiud", pentru aproximativ şase milioane de euro. "Metalurgica nu a achitat, însă, decât 10% din această sumă până acum", potrivit unor surse din cadrul societăţii, propunând, în schimb, transformarea restului datoriei în acţiuni.
"Este vorba despre un contract valabil până în 2011. Am primit o propunere din partea societăţii Metalurgica de a devansa termenul de plată şi de a compensa restul de preţ cu acţiunile acesteia, ajungând să deţinem pachetul majoritar de acţiuni", a declarat, pentru ziarul BURSA, doamna Marta Aurori. "Având în vedere că o astfel de decizie este de competenţa Adunării Generale a Acţionarilor, s-a luat decizia convocării acesteia", a adăugat preşedintele CA.
Acţionarii "Remarului" au mai fost convocaţi luna viitoare şi ca să aprobe vânzarea a două imobile din Bucureşti aparţinând producătorului de material rulant. Banii vor fi direcţionaţi către dezvoltarea unor produse noi.
"Încercăm să evităm să ne împrumutăm la bănci, care au dobânzi ridicate, prin găsirea altor modalităţi de a face rost de lichidităţi. În acest sens, o posibilă soluţie este vânzarea celor două apartamente pe care societatea le deţine în Bucureşti", ne-a spus doamna Marta Aurori, adăugând: "Dacă nu găsim pe cineva să le cumpere la un preţ rezonabil, nu avem de gând să le dăm cu mai puţini bani decât am dat noi pe ele. Banii se vor duce înspre producţie, pentru cumpărarea de materiale şi asimilarea de noi produse pe care le vom finanţa noi până vom găsi clientul".
În primele şase luni ale anului, compania a obţinut un profit net de 2,56 milioane lei, în coborâre cu 57% faţă de intervalul similar din 2008. În aceeaşi perioadă, afacerile companiei s-au comprimat cu 19% la 67,7 milioane lei (16 milioane euro), după ce în primul semestru al anului trecut a avut afaceri de 83,78 milioane lei.
"Remarul 16 Februarie" are un capital social de 5,11 milioane lei, divizat în 2,05 milioane acţiuni cu o valoare nominală de 2,50 lei. "Transferoviar Grup" controlează 32,96% din companie, iar Monica Băiculescu are o participaţie de 32%. La finele lunii iulie, anul acesta, "Nova Cominvest" SRL Bucureşti a raportat o deţinere de 6,54% din acţiunile REFE.
Compania "Transferoviar" era deţinută, anul trecut, în proporţie de 99,6% de STRF Societatea de Transport şi Reparaţii Feroviare SRL Braşov, unde acţionar majoritar (63%) era Călin Mitică, soţul Monicăi Băiculescu