Remus Vulpescu, director de cabinet al ministrului finanţelor, susţine că "bugetul de mită" la Hidroelectrica era, în realitate, de şapte milioane de euro, suma urmând să fie încasată în patru ani, arată sursele de presă.
Banii ar fi urmat să vină în baza unor contracte de comision, încheiate de firme offshore, a precizat Vulpescu.
"Exista un buget de mită de aproape 7 milioane de euro. Nu este o şpagă, la Hidrolelectrica vorbim de o mită în sensul cel mai penal al cuvântului. Se discuta de un euro pe megawatt, era vorba de o cantitate totală de 7 milioane de megawatti pe patru ani. 2 lei pe megawatt urma să împartă domnul Brădean cu mine. Era o sumă care trebuia încasată pe patru ani. Se vorbea de un contract de comision care urma să fie încheiat de firme offshore", a declarat Remus Vulpescu, potrivit surselor de presă.
Domnia sa a menţionat că, potrivit unor declaraţii făcute de Ioan Mihăilă, consilier al ministrului Energiei, mita ar fi urmat să fie plătită chiar de firma care ar fi beneficiat de contractul în valoare de 260 de milioane de euro pentru energie ieftină de la Hidroelectrica.
De asemenea, Vulpescu a declarat că nu a fost prima dată când i s-a propus mită pentru contracte la Hidroelectrica, însă nu s-a prezentat la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a face denunţ, deoarece "propunerile" nu i s-au părut "atât de grave", mai arată sursele citate.
"Pe perioada procedurii insolvenţei au mai fost discuţii în care mi s-a afirmat sau lăsat de înţeles că pot să devin un om mai înstărit decât sunt. Situaţiile în care eu am primit acele propuneri nu-mi arătau cu claritate care ar fi ofertantul, nici nu mi s-au părut atât de grave", a spus Vulpescu, care este denunţător în cazul dosarului privind mita de la Hidroelectrica.
Potrivit DNA, în luna octombrie, Ioan Mihăilă i-a promis lui Remus Vulpescu suma de 1,4 milioane euro pentru ca acesta din urmă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să voteze favorabil încheierea de către Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani de vânzare a energiei electrice către firma "Energon Power and Gas" din Cluj, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh, acestea reprezentând condiţii defavorabile pentru societatea în cauză.
1. Bravo Vulpescu !
(mesaj trimis de Theraflu în data de 12.11.2013, 10:32)
Bravo Vulpescu !
Luati urma banilor poate sau mai facut contracte dastea cu spaga mare !
2. dumneavoastra chiar stiti ce vorbiti :-)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 12.11.2013, 11:15)
atunci cand ati spus despre romani ca ar fi o natie imperfecta nu mi-am putut inchipui ca aveti informatii privilegiate.Eu totusi am inca o intrebare: cum a intrat Hidroelectrica in insolventa cand agentiile de rating doar cu putin timp in urma ii dadeau un calificativ care nu ar fi necesitat o astfel de masura radicala ........Probabil ca lipsisera la lectia cu extragerea radicalului :-)