Renate Weber: "7,5 milioane tineri fără loc de muncă este un nivel îngrijorător"

Elena Deacu
Companii / 27 martie 2015

Eurofound: "Pierderile neincluderii acestora în activitate este de 150 miliarde euro pe an"

Renate Weber, membru al Parlamentului European, Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) a arătat că angajarea tinerilor pare să fie prioritatea numărul unu în Parlamentul European, deoarece 7,5 milioane tineri fără loc de muncă este un nivel îngrijorător.

Renate Weber şi-a exprimat această îngrijorare în cadrul dezbaterii "Îmbunătăţirea accesului tinerilor pe piaţa muncii prin Schema de Garanţie pentru Tineri", ce a avut loc, astăzi, la Bucureşti.

Membri în Parlamentul European din România, reprezentanţi ai autorităţilor naţionale responsabile pentru implementarea Garanţiei pentru tineri, reprezentanţi ai organizaţiilor de tineret, precum şi ai altor instituţii şi organizaţii interesate au intrat într-un dialog direct privind importanţa aplicării Planului de implementare a Garanţiei pentru Tineri la nivel naţional. Evenimentul a fost organizat în contextul dezbaterii la nivel european privind implementarea şi finanţarea de soluţii pe termen lung şi introducerea de reforme structurale cu rol de a combate şomajul în rândul tinerilor, prin intermediul Schemei de Garanţie pentru Tineri.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Muncii, costul neimplementării măsurilor pentru tineri este estimat la 21 miliarde euro pe an; 7,5 milioane de tineri nu au loc de muncă şi nici nu urmează program de formare; Eurofound estimează că pierderile neincluderii acestora în activitate este de 150 miliarde euro pe an.

Renate Weber a transmis că, la începutul acestui mandat, după alegeri, primele dezbateri şi rezoluţii s-au referit la angajarea tinerilor. Schema de Garanţie pentru Tineri ar trebui să îi dea oricărui tânăr între 18 şi 25 ani fără loc de muncă sau care nu este implicat într-un program de ucenicie sau educaţional oportunitatea de a fi beneficia de această iniţiativă. Implementarea măsurilor se face la nivelul statelor membre, cuvântul cheie cred că este parteneriatul public-privat, între unităţile de educaţie şi companiile care să le ofere şanse de angajare tinerilor.

Victor Negrescu, Membru al Parlamentului European, Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) a subliniat: "Cred că nu se fac suficiente lucruri în Parlamentul European şi Comisia Europeană pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor. Ar trebui să fim mult mai incisivi. În afară de rata şomajului, sunt şi alte date importante: peste 40% din tineri au contract pe durată determinată, 30% au contract de muncă part-time. De asemenea, 33% din tineri sunt şomeri de peste un an, şomajul pe termen lung fiind mult mai nociv. Ar trebui să existe îndrumare personalizată, evidenţă a tinerilor din zone cu risc social; implicarea învăţământului dual, corelarea educaţiei cu piaţa muncii, fonduri europene care să finanţeze profesii căutate şi care de multe ori nu sunt recunoscute".

Ana-Claudia Ţapardel, Membru al Parlamentului European, Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) a declarat: "Am solicitat: extinderea Schemei de Garanţie pentru Tineri după anul 2015, pentru a avea încă o perioadă 2016-2020; extinderea valorii, dat fiind că suma este nerealistă, este mult prea mică: doar 6,4 miliarde euro la nivel european. A treia solicitare se referă la extinderea vârstei. Acum se adresează celor până în 24 de ani, dar mulţi abia termină studiile şi masterul, nu mai au timp fizic să beneficieze de această Garanţie. Mulţi care termină un doctorat nu şi-au găsit loc de muncă. Cred că este foarte important ca vârsta să fie extinsă până la 30 de ani".

Siegfried Mureşan, Membru al Parlamentului European, Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat), vicepreşedinte al Comisiei pentru bugete, a transmis, printr-un mesaj video înregistrat: "Două propuneri: În primul rînd, trebuie să stimulăm tinerii să se mute acolo unde sunt locuri de muncă. Spre exemplu, în Timişoara şi Arad şomajul este mic, dar la Vaslui sau Suceava şomajul este de 4-5 ori mai mare. Propun un program finanţat de Guvern pentru mobilitate în interiorul ţării. În al doilea rând, în Europa: sunt ţări unde şomajul este foarte mare, Spania, Grecia, iar în Germania, Austria, sub 10% . Propun un sistem prin care să poată fi transferate bunele practici. Nu putem prelua tot, dar o parte din măsuri, da. Propun un progam prin care măsurile să fie discutate şi aplicate".

Din perspectiva organizaţiilor de tineret, Mihai Dragoş, Preşedinte al Consiliului Tineretului din România (CTR), partener al evenimentului, a explicat că planurile de implementare ale acestei Scheme sunt pentru 2014-2015. Totuşi, sunt întârzieri şi în alte state membre. Un aspect important semnalat: "Dacă pe perioada crizei creşterea şomajului a fost mai mare în UE decât în România, în 2014 scăderea acestuia a fost mai mică în România decât în UE, de aceea măsurile dedicate trebuie implementate cât mai curând". Mihai Dragoş a semnalat, cu ocazia acestui eveniment, lansarea Raportului privind stadiul implementării Schemei de Garanţii pentru Tineri în România, realizat de Consiliul Tineretului din România, alături de Organizaţia de Tineret a Blocului Naţional Sindical şi Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România.

Mădălina Beatrice Mihalache, Şeful Biroului de Informare al Parlamentului European în România, a deschis evenimentul, arătând importanţa dialogului între reprezentanţii Parlamentului European şi instituţiile româneşti, dezbaterea punând în evidenţă preocupările la nivel european privind implementarea şi finanţarea de soluţii pe termen lung şi introducerea de reforme structurale cu rol de a combate şomajul în rândul tinerilor.

La dezbatere au participat şi au mai susţinut scurte prezentări: Corneliu Vişoianu, consilier al Primului Ministru Victor Ponta care a citit un mesaj din partea Primului Ministru, Cristian Cosmin, Secretar de Stat, Ministerul Tineretului şi Sportului, Liana Ramona Moştenescu, Şef Serviciu Politici de Ocupare, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ştefania Andreescu, Manager Proiect, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Florin Jianu, Preşedinte, Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România şi Marin Florian, Preşedinte, Organizaţia de Tineret a Blocului Naţional Sindical.

Dezbaterea de vineri, 27 martie 2015, se încadrează în seria de acţiuni organizate de Biroul de Informare al Parlamentului European în România cu scopul de informare şi stabilire a unui dialog cu reprezentanţi ai instituţiilor publice, ai sectoarelor specifice interesate de evoluţiile legislative din Parlamentul European, precum şi mass-media.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb