Renovarea clădirilor istorice din Bucureşti - investiţii de peste 100 milioane euro în ultimii trei ani

P.B.
Ziarul BURSA #Companii / 16 martie 2016

Renovarea clădirilor istorice din Bucureşti - investiţii de peste 100 milioane euro în ultimii trei ani

Numărul investitorilor interesaţi să cumpere clădiri istorice vechi, situate în zone ultracentrale din Capitală, pe care le renovează şi le introduc în circuitul comercial a crescut în ultimul an, potrivit unei analize a companiei ESOP Consulting.

Documentul arată că, în ultimii trei ani, investitori străini, dar şi români au cumpărat proprietăţi vechi pe care le-au renovat, bugetele totale pentru aceste lucrări depăşind suma de 100 de milioane de euro.

Printre aceşti investitori se numără şi grupuri specializate în investiţii imobiliare, precum NEPI, Global Vision, Iberia, Hercesa, S+B Gruppe, dar şi companii sau persoane fizice care privesc această piaţă ca o variantă de plasament, precum compania FF Group Romania, care inaugurează o clădire istorică renovată în această lună, conform sursei citate.

În total, stocul celor 2.058 de clădiri aflate pe lista monumentelor istorice din Bucureşti însumează circa 926.100 de metri pătraţi, din care circa o treime, cu o suprafaţă totală de 277.830 mp sunt renovate sau în curs de renovare şi au potenţial comercial, potrivit estimărilor ESOP Consulting.

Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting, a explicat: "O proprietate ultracentrală, cu o arhitectură valoroasă, reprezintă o investiţie pe termen mediu şi lung, care îşi păstrează valoarea în timp sau există şanse destul de mari de creştere a valorii acestor proprietăţi. Promovată la o chirie adaptată pieţei, oricând îşi va găsi clienţi, fie din domeniul office, retail sau hotelier etc. Ca tendinţă, am remarcat că în ultimii doi ani au fost alese ca investiţii şi clădirile mai mari, de peste 1.000 mp, care au necesitat bugete majore pentru renovare şi lucrări mai complexe, dar au şi generat suprafeţe de închiriat generoase, care pot servi pentru destinaţii mixte".

Potrivit datelor ESOP, spaţiile de birouri în clădiri istorice sunt alese în principal de companii care le folosesc ca sedii pentru activităţi de consultanţă în afaceri, avocatură, publicitate şi marketing, servicii personale sau de IT de top, instituţii culturale sau retail de lux. Printre chiriaşii care au ales vile istorice se numără British Council, Ambasada Macedoniei, Queisser Pharma, Dren Company, Lindner sau Pendulum Jobs. Chiriile de prezentare pentru spaţiile de birouri în clădiri istorice, renovate, variază între 12 şi 18 euro/mp/lună, iar cu cât gradul de ocupare al clădirii este mai mare, cu atât chiria creşte, existând spaţii mici libere în astfel de clădiri scoase la închiriere.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb