REPREZENTANT MINISTERUL ENERGIEI: "Avem nevoie urgentă de o hidrocentrală cu acumulare prin pompaj"

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 februarie 2015

"Avem nevoie urgentă de o hidrocentrală cu acumulare prin pompaj"

Ţara noastră ar trebui să înceapă construcţia unei centrale hidroenergetice cu acumulare de pompaj, întrucât Sistemul Energetic Naţional (SEN) se confruntă cu riscuri în privinţa siguranţei funcţionării, a declarat, ieri, Adrian Marin, consilier în Ministerul Energiei.

Domnia sa a explicat, citat de Agerpres: "SEN se confruntă cu riscuri în ceea ce priveşte siguranţa funcţionării, iar fenomenul este în curs de accentuare. România este singura ţară din UE care, deşi dispune de condiţii naturale deosebit de favorabile pentru construcţia şi operarea centralelor hidroenergetice cu acumulare prin pompaj, nu deţine o astfel de centrală deosebit de necesară în condiţiile actuale. În prezent, în Comunitatea Europeană sunt în funcţiune 170 de centrale de pompaj cu o putere instalată totală de 45.000 MW şi alte 60 sunt în diverse faze de construcţie. Considerăm că este necesară construcţia unei astfel de centrale prin pompaj în România".

Reprezentantul Ministerului Energiei a adăugat că, personal, nu vede de ce TVA-ul trebuie să fie plătit pe certificatele verzi, procedura fiind practic o sponsorizare din partea consumatorilor pentru energiile verzi. "După ce că sunt şi aşa împovăraţi, mai trebuie să plătească şi TVA la aceste certificate. Nu am înţeles niciodată care este logica acestui TVA. Repet, este o opinie personală", a spus Adrian Marin.

Conform datelor prezentate de domnia sa, în mixul energetic din ţara noastră, producţia de energie hidroelectrică a reprezentat, în 2014, circa 29% din total. De asemenea, capacităţile instalate la finele anului trecut în hidrocentrale de peste 10 MW depăşeau 6.122 MW, respectiv 566 MW în microhidrocentrale de sub 10 MW, acreditate pentru sistemul de promovare prin certificate verzi.

Obiectivul naţional asumat pentru 2020 este ca 24% din consumul final de energie produsă la nivel naţional să fie din resurse regenerabile. Potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, la sfârşitul anului 2014, numărul total de certificate verzi emise ca schemă de sprijin a fost de 12.650.486, mai puţin decât cota estimată de instituţie la început de an, respectiv 17.591.558.

Pentru anul 2015, Autoritatea estimează emiterea de 18.147.720 certificate verzi, în creştere cu 3% faţă de anul anterior.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb