Reprezentarea la Consiliul European, decisă de Curtea Constituţională

O.D.
Ziarul BURSA #Politică / 27 iunie 2012

Reprezentarea la Consiliul European, decisă de Curtea Constituţională

Reprezentarea ţării noastre la Consiliul European care se va desfăşura începând de joi la Bruxelles a devenit o problemă în care ambiţiile personale au fost puse mai presus decât interesul naţional. Cu mai puţin de 48 de ore înaintea plecării delegaţiei încă nu se ştia dacă Traian Băsescu sau Victor Ponta vor urca în avionul care va merge în capitala Belgiei. Dacă Victor Ponta a solicitat girul Parlamentului, Traian Băsescu apelează la Curtea Constituţională pentru a lămuri această problemă delicată. Între cei doi au exis-tat mai multe discuţii pe această temă, dar de fiecare dată acestea nu au avut un rezultat clar.

Premierul Victor Ponta a declarat că în discuţia de aproximativ zece minute pe care a avut-o cu preşedintele Traian Băsescu înainte de şedinţa CSAT, nu a reuşit să îl convingă pe şeful statului să meargă el la Bru-xelles: "Nu. Nu am avut niciun fel de decizie în acest sens. Orice decizie v-am fi anunţat-o. Rămâne să stabilim, inclusiv joi. Poziţiile noastre pe creştere economică şi creare de locuri de muncă le ştiţi, trebuie doar să vedem în ce măsură reflectarea lor în România va fi consistentă. E un conflict între preşedinte şi Parlament. Eu nu am niciun conflict cu pre-şedintele pentru că nu am acţionat unilateral, ci am venit în faţa Parlamentului, care a adoptat o anumită declaraţie. Dacă preşedintele consideră că este într-un conflict cu Parlamentul, Curtea Constituţională poate să-şi spună punctul de vedere. Ştiţi foarte bine că fiecare ţară din 2010 are un singur reprezentant. De asemenea, ştiţi bine că în ţările cu sistem la fel cu cel al României, cu un preşedinte ales direct, de participat participă primul-ministru. Este vorba de Polonia, Bulgaria, Finlanda, Portugalia, celelalte ţări care au un sistem de acelaşi tip cu al nostru. Joi şi vineri pe agenda Consiliului European sunt două subiecte: primul este legat de măsurile de creştere economică şi creare de locuri de muncă. S-au făcut progrese în acest sens. (...) Al doilea subiect este subiectul dezbătut la Bucureşti cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barosso, şi nouă prim-mi-niştri, şi anume, cadrul financiar multianual 2014-2020. Acestea sunt cele două subiecte. Sunt subiecte extrem de importante pentru România. Este foarte posibil - la nivel informal, evident, decizia se va lua în septembrie - să se discute şi ultimele detalii referitoare la intrarea noastră şi a Bulgariei în Schengen. Avem de dis-cutat cu preşedintele comisiei şi cu secretarul general problema Raportului Mecanismului de Cooperarea şi Verificare, raport care va fi dat publicităţii în iulie. După cum vedeţi, sunt teme care ţin de ceea ce trebuie să facă Guvernul în perioada următoare. Îmi doresc ca poziţia noastră exprimată acolo să fie o poziţie susţinută şi de Parlament - Parlamentul a făcut-o deja - şi de preşedinte ". Ponta a spus că, în opinia sa, România va avea totuşi un mandat de reprezentare comun şi echilibrat.

Dacă decizia Parlamentului nu a fost suficientă, poate hotărâtrea Curţii Constituţionale, de astăzi, va avea mai multă greutate, deşi pentru omul obişnuit ar fi destul de greu de înţeles cum două instituţii atât de importante ar putea da verdicte diametral opuse în aceeaşi chestiune. Preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională cu privire la conflictul juridic de natură constituţională privind reprezentarea României la Consiliul European, sesizarea urmând să fie discutată astăzi.

De altfel, preşedintele Traian Băsescu i-a trimis prim-ministrului Victor Ponta, săptămâna trecută, o scrisoare în care îi atrage atenţia că participarea la Consiliul European fără mandat din partea şefului statului echivalează juridic cu o însuşire a unei atribuţii constituţionale a preşedintelui: "Vă atrag atenţia asupra faptului că absenţa unei aprobări exprese din partea preşedintelui României cu privire la mandatul participării la reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie 2012, coroborată cu lipsa delegării exprese a prim-ministrului în calitate de reprezentant al statului român va echivala din punct de vedere juridic cu o însuşire a unei atribuţii constituţionale a preşedintelui României de către prim-ministru".

Cum la şedinţele Consiliului European nu se admit absenţe cauzate de ambiţii locale şi formula reprezentării în acelaşi timp de către premier şi preşedinte este exclusă, cu siguranţă joi acest conflict va trebui să fie tranşat, într-un fel sau altul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb