Şefa guvernului de la Chişinău, Natalia Gavriliţa, a infirmat posibilitatea căderii guvernului pe care îl conduce, în contextul zvonurilor care s-au înmulţit în ultimul timp în special pe reţele de social media, îndemnându-i pe cetăţeni "să nu dea crezare acestor zvonuri", relatează astăzi portalul Deschide.md.
Răspândirea zvonurilor despre demisia iminentă a guvernului este o tactică a oponenţilor, ce a fost utilizată încă de la instalarea actualului cabinet, a spus Gavriliţa ieri seara într-o emisiune la postul local de televiziune TV8. "Chiar dacă avem majoritate parlamentară, chiar dacă următoarele alegeri sunt în 2025, de la început a fost intenţia de a submina încrederea în putere", a adăugat ea.
"Este o tactică folosită de oponenţii noştri, de hoţii care vor să fugă de răspundere", a afirmat Gavriliţa, întrebată dacă intenţionează să demisioneze şi dacă guvernul său ar putea cădea.
Referitor la speculaţiile că i s-ar fi propus să plece din funcţie şi să preia portofoliul de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Natalia Gavriliţa a negat, afirmând că respectiva propunere ar fi fost discutată cu mult înainte ca ea să fie desemnată premier, notează Deschide.md.
"Asemenea discuţii au fost înainte de numirea mea în funcţia de prim-ministru. Anterior lucrasem ca ministru de finanţe, cunosc sectorul financiar. Şi atunci s-a vorbit despre conducerea Băncii Naţionale. De aici se şi trag aceste zvonuri care se răspândesc acum", a opinat Gavriliţa.
În opinia jurnaliştilor de la Infotag, ea nu a răspuns totuşi tranşant la întrebarea dacă este adevărat că preşedintele Maia Sandu i-ar fi oferit funcţia de guvernator al Băncii Naţionale pentru a demisiona în schimb din funcţia de premier.
În schimb, Natalia Gavriliţa a recunoscut existenţa unor "discuţii foarte aprinse" în cadrul partidului de guvernământ (Partidul Acţiune şi Solidaritate /PAS/) pe anumite subiecte legate de "dezvoltarea economică sau de viziuni", dar că acestea nu sunt de natură să creeze rupturi în partid.
"Într-o democraţie este un lucru obişnuit. Nu ar trebui să ne fie frică de asta. Au existat întotdeauna profesionişti şi oameni oneşti în guvernul nostru şi nu există premise pentru a gândi altfel. Nu spun că totul este perfect. Mai ales având în vedere anul de criză 2022. Desigur, este dificil de luat decizii într-o astfel de atmosferă. Schimbările nu sunt implementate atât de repede, mai ales în regiunile în care se menţine influenţa anumitor interese care trebuie combătute", a explicat premierul moldovean.
"Sunt voci care spun că trebuie să punem mai mult accent pe economie, mai ales că suntem în plină criză. Desigur că avem discuţii dure în partid şi consider că într-un regim democratic acest lucru este ceva corect", a adăugat ea.
În ceea ce priveşte raporturile cu preşedinţia, Natalia Gavriliţa a asigurat că relaţia sa cu Maia Sandu este "una foarte solidă" , subliniind că ambele au viziuni comune în ceea ce priveşte dezvoltarea Republicii Moldova.
"Este o relaţie foarte solidă şi încă o dată vreau să spun că, atunci când valorile şi viziunile sunt aceleaşi, atunci se poate conlucra bine împreună", a afirmat Natalia Gavriliţa în emisiunea de la postul TV8.