Actualizare 20:48 Ministerul Justiţiei a refuzat să înregistreze Partidul "Platforma Demnitate şi Adevăr"
Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova a refuzat să înregistreze Partidul "Platforma Demnitate şi Adevăr", au anunţat liderii Platformei, care protestează în aceste momente în faţa clădirii ministerului, însoţiţi de mii de oameni, potrivit Jurnal.md şi Radio Europa Liberă.
"Am luat decizia să schimbăm Partidul Forţa Poporului în Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr, însă astăzi ne-au anunţat că nu ne înregistrează partidul. Aceşti indivizi se joacă cu focul. Nu au nimic în comun cu adevărul şi demnitatea. Au găsit motive că nu am fi plătit o taxă care, de fapt, era plătită. Ar fi putut spune acest lucru în ziua în care am depus actele, dar au ţinut până în ultimul moment. Este o tentativă de a nu ne admite la alegeri", a declarat liderul Platformei DA în timpul protestului.
Cu toate acestea, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a declarat că formaţiunea pe care o conduce şi despre care susţine că este "proeuropeană", "prodemocratică" şi "anti-Plahotniuc", va participa oricum la următoarele alegeri parlamentare.
De asemenea, Andrei Năstase a îndemnat oamenii să vină din nou la protest duminică, 24 ianuarie, ora 11:00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale.
(S.A.)
---------
Numeroşi protestatari s-au adunat astăzi, pentru a treia zi consecutiv, în centrul Chişinăului, pentru a cere desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate, transmite agenţia IPN în pagina electronică.
Simpatizanţii Partidului Socialiştilor (PSRM) şi cei ai Partidului Politic Partidul Nostru (PPPN) s-au adunat iniţial în faţa Parlamentului, iar ulterior s-au deplasat în Piaţa Marii Adunări Naţionale, alăturându-se susţinătorilor Platformei Civice "Demnitate şi Adevăr".
"Le-am cerut alegeri şi le-am spus cum pot să le organizeze. Fac apel, fără provocări, calm să protestăm. Categoric să nu vă lăsaţi pradă provocărilor, noi promitem că vom avea grijă de toţi", a spus Igor Dodon, preşedintele PSRM, în faţa mulţimii.
Renato Usatîi, preşedintele PPPN, a menţionat că îşi doreşte ca vocea poporului să fie auzită, să le demonstreze tuturor, inclusiv partenerilor externi, că oamenii nu sunt o turmă de oi care să fie condusă de oligarhii "ce-şi cumpără câte cinci televiziuni şi sperie poporul".
Andrei Năstase, preşedintele proiectului politic "Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr" a subliniat că el niciodată nu s-ar fi gândit că poate să stea pe o scenă cu Igor Dodon şi cu Renato Usatîi, dar acum trebuie să fie unite toate forţele care îşi doresc alegeri anticipate democratice. "Această putere este nelegitimă, legitim este doar poporul deşteptat. Ne adresăm partenerilor să nu dea niciun bănuţ acestei guvernări criminale", a precizat Andrei Năstase.
După aproximativ o oră de proteste în Piaţa Marii Adunări Naţionale, mulţimea a pornit în coloană către Curtea Constituţională, pentru a cere răspuns la sesizarea depusă de socialişti privind legalitatea învestirii Guvernului Filip.
Ulterior, coloana va merge către Preşedinţie pentru a-i cere şefului statului să-şi abroge decretul de numire a Guvernului. După aceasta, protestatarii intenţionează să ajungă la televiziunea publică Moldova 1, pe care o acuză că manipulează opinia publică şi nu reflectă adevărul despre proteste.
Parlamentul moldovean a aprobat miercuri Guvernul condus de Pavel Filip, un vicepreşedinte al Partidului Democrat, aflat la putere, însă votul a fost urmat de proteste violente la sediul Legislativului. Membrii noului Guvern au depus jurământul, în cursul nopţii de miercuri spre joi, la sediul Preşedinţiei.
Deputaţii socialişti au depus ulterior o contestaţie la Curtea Constituţională, în care cer anularea votului din Parlament pentru Guvernul condus de Pavel Filip, pe motiv că Executivul a fost învestit cu încălcarea legislaţiei şi, prin urmare, este ilegal.