Departamentul pentru Energie a lansat, ieri, în dezbatere publică, proiectul de extindere a calendarului de liberalizare a preţului gazelor pentru populaţie până în 2021.
Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, a declarat, pentru ziarul BURSA: "În perioada următoare voi avea foarte multe deplasări la Bruxelles pe acest subiect. Am avut deja primele discuţii cu Comisia, care sunt încurajatoare pentru România. După cum ştiţi, actualul calendar este suspendat şi prevedea încheierea convergenţei preţului gazelor interne pentru populaţie cu media europeană în anul 2018".
Potrivit datelor publicate, ieri, de autorităţi, de la finalul lui 2012 şi până în iunie 2014 câştigul salarial net lunar a scăzut cu 0,59%, în timp ce preţul final al gazelor naturale pentru populaţie a crescut cu 15,8%.
Ministrul Energiei arată, într-un comunicat: "După cum se poate vedea în analiza noastră, calendarul de liberalizare negociat de domnul Boc a luat-o cu mult înaintea veniturilor populaţiei. Creşterea preţului gazului produs în România prognozată la 1 octombrie a.c. nu va mai avea loc din motive tehnice, însă cred că populaţia României are nevoie de un repaus mult mai mare, cel puţin până la 1 iulie 2016. Intenţionez să negociez acest lucru cu cei de la Bruxelles. Avem argumente în legătură cu nivelul de trai al populaţiei, dar şi cu situaţia din alte state membre ale Uniunii Europene. Îmi voi folosi toată credibilitatea pe care o am la Bruxelles pentru a impune în România condiţii mai bune pentru populaţie decât cele negociate în 2012.
Este absolut nevoie să facem acest lucru pentru că altfel, preţul gazului produs în România va creşte, până la 1 iulie 2016, cu peste 40%, conform vechiului calendar".
Conform datelor Departamentului pentru Energie, în perioada decembrie 2012 - iulie 2014, tariful de distribuţie a gazelor a crescut cu 35,43%, cel de înmagazinare - cu 54,79%, iar cel de transport s-a dublat. De asemenea, preţul gazelor importate a scăzut cu 17%, iar producţia internă s-a scumpit cu 16,63%, mai indică sursa citată.
Răzvan Nicolescu consideră că, în prezent, aplicarea calendarului vine în contradicţie cu tendinţa de scădere a preţului gazelor naturale constatată la nivel regional, coroborată cu stagnarea câştigurilor salariale nominale medii nete ale populaţiei şi susţine că producătorii autohtoni de gaze naturale (ex. Romgaz, OMV Petrom, Amroco) au înregistrat rezultate financiare foarte bune, inclusiv datorate creşterilor de preţ la gazele naturale.
Din cauza unor neînţelegeri cu DG Întreprinderi şi Industrie (Comisia Europeană) în privinţa dreptului consumatorului casnic de a primi prioritate în aprovizionarea cu gaze naturale produse în România, aplicarea calendarului agreat în anul 2012 este momentan suspendată, creşterea preţului gazelor naturale din producţia internă pentru consumatorii casnici la data de 1 octombrie 2014 fiind astfel anulată.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.09.2014, 08:35)
Minciuni electorale, indifferent ce guvern/guverne vom avea in urmatorii doi ani, nu vor putea mentine neschimbat pretul la gaze.
PSD-isti sconteaza pe prostia /credulitatea romanilor pentru a le fura votul.