Restanţele şi creditele neperformante vor continua să crească

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 martie 2009

Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist la ING Bank România, se aşteaptă, şi în următoarea perioadă, la o creştere a restanţelor şi a creditelor neperformante.

"Este de neevitat o creştere a res­tanţelor şi a creditelor neperformante, dar problema este cât vor creşte", ne-a declarat economistul ING.

Este în interesul băncilor să-şi recupereze creanţele şi în interesul clienţilor să îşi achite ratele pentru că altfel nu vor mai putea beneficia de un alt împrumut, ne-a explicat domnul Chidesciuc.

"Cine a luat un credit trebuie să facă tot ce se poate ca să îl dea înapoi", a adăugat economistul.

Volumul restanţelor la creditele în lei şi în valută a urcat cu 178%, în ianuarie 2009 comparativ cu prima lună de anul trecut, ajungând la 3,526 miliarde de lei. În luna ianuarie a anului 2008, valoarea restanţelor la creditele în lei şi în valută era de 1,268 miliarde de lei.

De la începutul anului tot mai mulţi bancheri au adoptat poziţia "Noi suntem înţelegători!", susţinând restructurarea creditelor în cazul persoanelor care se află într-o situaţie dificilă din punct de vedere financiar.

Totuşi, Banca Naţională a României nu este de aceeaşi părere, dimpotrivă consideră că disciplina rambursării creditelor trebuie întărită, în condiţiile în care nivelul restanţelor a înregistrat un avans considerabil.

Economistul şef al BNR, Valentin Lazea, a explicat, recent, că, dacă băncile consideră că trebuie să amâne plata ratelor pentru unii clienţi, atunci această decizie trebuie să fie făcută din raţiuni economice. Domnia sa a mai spus că propunerea unor legi prin care băncile să fie obligate să-şi ierte debitorii sunt inacceptabile.

De asemenea, şi preşedintele ţării, Traian Băsecu, a atras atenţia că statul român va analiza posibilitatea intervenţiei asupra celor care, în mod deliberat, nu îşi rambursează creditele, astfel încât aceştia să o facă.

Faţă de luna decembrie a anului trecut, restanţele la credite au fost cu 23% mai mari, cele la împrumuturile în lei ajungând la 2,069 miliarde de lei, iar cele la creditele în valută la 1,457 miliarde de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb