Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist la ING Bank România, se aşteaptă, şi în următoarea perioadă, la o creştere a restanţelor şi a creditelor neperformante.
"Este de neevitat o creştere a restanţelor şi a creditelor neperformante, dar problema este cât vor creşte", ne-a declarat economistul ING.
Este în interesul băncilor să-şi recupereze creanţele şi în interesul clienţilor să îşi achite ratele pentru că altfel nu vor mai putea beneficia de un alt împrumut, ne-a explicat domnul Chidesciuc.
"Cine a luat un credit trebuie să facă tot ce se poate ca să îl dea înapoi", a adăugat economistul.
Volumul restanţelor la creditele în lei şi în valută a urcat cu 178%, în ianuarie 2009 comparativ cu prima lună de anul trecut, ajungând la 3,526 miliarde de lei. În luna ianuarie a anului 2008, valoarea restanţelor la creditele în lei şi în valută era de 1,268 miliarde de lei.
De la începutul anului tot mai mulţi bancheri au adoptat poziţia "Noi suntem înţelegători!", susţinând restructurarea creditelor în cazul persoanelor care se află într-o situaţie dificilă din punct de vedere financiar.
Totuşi, Banca Naţională a României nu este de aceeaşi părere, dimpotrivă consideră că disciplina rambursării creditelor trebuie întărită, în condiţiile în care nivelul restanţelor a înregistrat un avans considerabil.
Economistul şef al BNR, Valentin Lazea, a explicat, recent, că, dacă băncile consideră că trebuie să amâne plata ratelor pentru unii clienţi, atunci această decizie trebuie să fie făcută din raţiuni economice. Domnia sa a mai spus că propunerea unor legi prin care băncile să fie obligate să-şi ierte debitorii sunt inacceptabile.
De asemenea, şi preşedintele ţării, Traian Băsecu, a atras atenţia că statul român va analiza posibilitatea intervenţiei asupra celor care, în mod deliberat, nu îşi rambursează creditele, astfel încât aceştia să o facă.
Faţă de luna decembrie a anului trecut, restanţele la credite au fost cu 23% mai mari, cele la împrumuturile în lei ajungând la 2,069 miliarde de lei, iar cele la creditele în valută la 1,457 miliarde de lei.