Cea mai mare companie din ţara noastră, OMV Petrom, va intra, din 23 septembrie, în indicele Stoxx EU Enlarged-15, al celor mai mari societăţi din cele mai noi douăsprezece state membre UE (care au aderat în 2004 şi 2007), potrivit comunicatului STOXX privind modificările anuale ale indicilor blue chip.
Din componenţa indicelui Stoxx EU Enlarged-15 au fost scoase băncile poloneze Pekao şi Pko, cea ungurească OTP, cea din Cehia, Komercni Banka, precum şi controversata Bank of Cyprus.
Acestea au fost înlocuite, în special, cu societăţi din domeniile petrol şi gaze, utilităţi şi resurse de bază. Pe lângă OMV Petrom, în indicele Stoxx EU Enlarged-15 au intrat cinci companii poloneze: furnizorul de energie Tauron, compania Jastrzebska Spolka Weglowa SA (JSW), cel mai mare producător de cărbune cocsificabil din Uniunea Europeană, compania de petrol Grupa Lotos, precum şi retailerul LPP.
Evoluţia OMV Petrom (simbol SNP) la Bursa de Valori Bucureşti, în acest an, nu a fost la fel de spectaculoasă precum cea a companiei mamă, OMV, la Viena.
Cotaţia SNP este aproape de cea înregistrată în prima şedinţă de tranzacţionare din ianuarie, 0,4385 lei/unitate (la închiderea de ieri), în timp ce acţiunile OMV, la Viena, au cunoscut o apreciere de aproape 30%, la 35,05 euro/titlu.
Pentru această situaţie, brokerii autohtoni au dat vina pe lichiditatea slabă a BVB, în comparaţie cu Viena, care ţine investitorii străini la distanţă, oricât de bine ar arăta Petrom.
Profitul net al Petrom a înregistrat, în prima jumătate a anului, o creştere de 18% faţă de perioada similară din 2012, ajungând la 2,393 miliarde lei. În schimb, OMV a realizat un profit net atribuibil acţionarilor de 671 milioane de euro, cu 20% mai mic, în perioada analizată.