Reţele Electrice Muntenia a finalizat modernizarea Staţiei Electrice Nord, în urma unor investiţii de 70 milioane lei

F.D.
Companii / 25 martie

Reţele Electrice Muntenia a finalizat modernizarea Staţiei Electrice Nord, în urma unor investiţii de 70 milioane lei

Compania Reţele Electrice Muntenia a finalizat lucrările de modernizare pentru Staţia Nord, cea mai mare staţie de transformare de distribuţie din ţară. Valoarea investiţiei a fost de aproximativ 70 de milioane de lei, din fonduri proprii ale companiei.

Staţia este amplasată în zona centrală a Bucureştiului şi deserveşte peste 73.000 de clienţi, inclusiv instituţii centrale şi critice, spitale şi diverse ministere. Beneficiile majore aduse de modernizarea Staţiei Nord constau în creşterea siguranţei în alimentarea clienţilor existenţi, creşterea flexibilităţii reţelei de înaltă şi medie tensiune, precum şi posibilitatea de a acomoda cerinţe şi necesităţi crescute de consum şi de număr de clienţi.

Mihai Peşte, directorul general al companiilor Reţele Electrice, a declarat: "Continuăm procesul de modernizare şi dezvoltare a reţelelor pentru a le asigura rezilienţa, flexibilitatea şi nivelul de digitalizare necesare pentru a face faţă cu succes proceselor accelerate de electrificare şi decarbonare a consumului de energie, în beneficiul comunităţii. Modernizarea Staţiei Nord a fost un proiect de mare amploare, pentru care a fost nevoie de viziune şi de soluţii adaptate şi dedicate de inginerie şi de construcţii".

Directorul general al companiei a mai precizat că o provocare majoră a fost faptul că lucrările s-au desfăşurat fără ca funcţionarea staţiei să fie întreruptă, ceea ce a însemnat realizarea consolidării clădirii şi înlocuirea echipamentelor electroenergetice concomitent cu asigurarea alimentării pentru cei circa 73.000 de clienţi. "Preocuparea pentru siguranţă a fost la un nivel extrem de ridicat, întrucât colegii noştri şi personalul contractorilor au lucrat la înălţime şi în vecinătatea instalaţiilor aflate sub tensiune".

Sebastian Burduja, Ministrul Energiei a afirmat: "Mă bucur că în toată perioada asta de şantier de nouă ani de zile aţi asigurat continuitatea serviciului pentru consumatorii finali (...). Investiţia înseamnă, de fapt, şi şansa întregului sistem de a se moderniza, de a acomoda noi prosumatori, şi cu această ocazie întăresc faptul că Ministerul Energiei va susţine şi susţine eliminarea taxei pe soare. Avem şi răspunsul formal de la Comisia Europeană care ne permite abrogarea acelui articol (...). E o evoluţie importantă a sistemului, e e evoluţie în concordanţă cu cei trei D, digitalizare, descentralizare, decarbonizare."

Staţia Nord este prevăzută cu şase transformatoare de putere de 40 MVA (Mega Volt Amper) fiecare, rezultând o putere instalată de 240 MVA şi o putere garantată de 160 MVA. Vârful de sarcină înregistrat până acum a fost de aproximativ 127 MVA. Acest nivel de sarcină este peste valoarea sarcinii pe tot judeţul Giurgiu.

Staţia este alimentată de patru linii electrice subterane de 110 kV, care dispun de cabluri moderne cu izolaţie uscată, şi distribuie energie electrică prin 66 de linii de medie tensiune, 34 de linii la 10kV şi 32 de linii la 20kV. În staţie sunt instalate 64 de celule MT (celule trafo, cuple, măsură, servicii interne şi linii) care funcţionează la tensiunea de 10kV, 76 de celule MT (celule trafo, cuple, măsură, servicii interne şi linii) care funcţionează la tensiunea de 20kV şi 11 celule de 110kV (celule trafo, cuple şi linii). În camera de control a staţiei de transformare complet digitală, sunt instalate 38 de dulapuri de protecţie, măsură, telecomunicaţii şi servicii interne, iar lungimea totală a cablurilor de medie tensiune utilizate în cadrul proiectului de modernizare a staţiei este de 26,8 km, respectiv 61,5 km pentru cele de joasă tensiune.

Lucrările de modernizare au constat în înlocuirea tuturor celor şase transformatoare cu unele moderne, produse în România, cu pierderi reduse şi fiabilitate mărită, precum şi înlocuirea tuturor echipamentelor şi instalaţiilor 110kV, 20kV şi 10kV şi circuite secundare. Toate echipamentele noi instalate sunt capsulate (cele de 110kV) sau în construcţie compactă (cele de MT). Schema electrică a staţiei a fost îmbunătăţită prin implementarea unei soluţii cu bară dublă cu cuple longitudinale şi transversale, prin aceasta obţinându-se o flexibilitate crescută în reţeaua de 110kV din Bucuresţi.

În cadrul acestei investiţii, clădirea staţiei, datând din 1969, a fost consolidată integral. Ca parte a procesului, într-o primă fază au fost demolate elemente de zidărie şi beton armat care au însumat peste 11.000 de tone de materiale rezultate din demolări, apoi, etapizat, clădirea staţiei de transformare a fost consolidată pentru eliminarea riscului seismic; au fost folosiţi circa 6.000 de metri cubi de beton, peste 700 tone de oţel beton, circa 75 de tone de confecţii metalice. Spaţiul a fost izolat termic în vederea creşterii eficienţei energetice, iar în acelaşi scop a fost instalat un sistem de iluminat bazat pe tehnologie LED. Lucrările au fost derulate cu ajutorul unor echipe interne şi ale contractorilor care au avut în componenţă, în medie, 50 de persoane lunar.

Suprafaţa interioară a staţiei, de aproximativ 4.600 metri pătraţi, este distribuită pe patru etaje. În urma instalării noilor echipamente, mult mai compacte faţă de tehnologia anterioară, 60% din spaţiul disponibil a fost eliberat, o parte urmând să fie folosit pentru construcţia unui centru de testare tehnologică şi dezvoltare pentru companiile Reţele Electrice. Restul spaţiului va putea fi utilizat pentru extinderea instalaţiilor de distribuţie a energiei electrice, dacă va fi cazul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb