Reuniunea Inter-ministerială privind proiectul AGRI a avut loc astăzi

Elena Deacu
Companii / 24 iunie 2015

Lucrările Reuniunii Inter-ministeriale privind proiectul AGRI au avut loc astăzi, la Bucureşti, lucrările, ţările participante fiind reprezentate de domnul Andrei Dominic Gerea, ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, domnul Natig Aliyev, ministrul Energiei din Republica Azerbaidjan şi d-na Mariam Valishvili, Vice-Ministrul Energiei din Georgia.

Din partea Ungariei a participat E.S. domnul Botond Zakonyi, Ambasadorul acestei ţări în România. La Reuniune au mai fost prezenţi reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai companiilor naţionale implicate în proiectul AGRI, diplomaţi acreditaţi în România de la ambasadele ţărilor asociate în acest proiect şi alţi invitaţi.

De la ultima Reuniune Inter-ministerială care a avut loc tot la Bucureşti, în mai 2011, proiectul AGRI a înregistrat progrese importante şi anume finalizarea Studiului de Fezabilitate, concluziile finale ale acestuia fiind prezentate în cadrul Reuniunii de către compania de consultanţă care l-a elaborat. Acestea evidenţiază ca fezabile două dintre scenariile de capacitate analizate, respectiv 5 mld. m.c/an şi 8 mld. m.c/an.

Totodată s-au realizat demersurile de promovare a acestui proiect la nivelul Uniunii Europene, demersuri care s-au concretizat prin includerea sa în lista Proiectelor de Interes Comun, care va fi finalizată în cursul acestui an.

Reuniunea Interministerială şi-a propus reafirmarea sprijinului politic şi de asistenţă companiilor naţionale asociate în proiectul AGRI, având convingerea că evenimentul de astazi va fi valorificat pentru parcurgerea cu succes a următoarelor etape ale proiectului AGRI.

O astfel de iniţiativă regională, precum este proiectul AGRI, cuprinde nu doar componenta de securitate în aprovizionarea cu gaze naturale, cât şi pe cea de cooperare regională promovând, în acelaşi timp, parteneriate cu State Membre ale Uniunii Europene, cât şi cu importanţi furnizori de gaze naturale din regiunea Caspică, cum este Republica Azerbaidjan, producator important de gaze naturale, cu o contribuţie semnificativă la realizarea proiectului Coridorului Sudic de gaze.

În finalul evenimentului Miniştrii Energiei din Republica Azerbaidjan, Georgia şi România au semnat Declaraţia Comună a Reuniunii Inter-ministeriale cu privire la Proiectul AGRI.

"Am fost astăzi cu toţii de acord să reiterăm sprijinul pentru dezvoltarea proiectului AGRI pe baza concluziilor finale ale studiului de fezabilitate. Încurajăm companiile participante să continue să contribuie la progresul proiectului, să sprijine participare şi a altor parteneri interesaţi în implementarea şi dezvoltarea acestuia. Sprijinim companiile participante în identificarea şi atragerea surselor de finanţare necesare pentru următoarele etape ale AGRI. Dorim ca împreună să promovăm proiectul AGRI la nivelul Comisiei Europene pentru a fi inclus pe lista finală de proiecte de interes comun în cadrul Fondului European pentru Investiţii Strategice disponibil pentru finanţare europeană. Considerăm că proiectul AGRI este o componenta a coridorului sudic de gaz care poate aduce o contribuţie importantă la securitatea energetică europeană." - a declarat Andrei Gerea, ministrul energiei, întreprinderilor mici şi mijlocii şi mediului de afaceri.

Proiectul îşi propune transportul gazelor naturale din regiunea Caspică, pe teritoriul Azerbaidjanului şi Georgiei, traversarea Mării Negre cu ajutorul navelor metaniere, implicând construcţia a două terminale de lichefiere (pe coasta georgiană a Mării Negre) şi respectiv, regazeificare (pe coasta românească a Mării Negre). Volumele de gaze sunt destinate în principal asigurării consumului României şi Ungariei, restul fiind direcţionate către alte potenţiale pieţe din Europa, evidenţiate în cadrul Studiului de Fezabilitate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. asteptam continuarea, adica urmari concrete: proiect si implementare

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb