Banca Centrală Europeană a făcut miercuri întră un pas spre lansarea versiunii digitale a euro, care va permite locuitorilor zonei euro să facă plăţi electronice în siguranţă şi gratuit, relatează Reuters.
BCE a anunţat că va începe la 1 noiembrie "o fază de pregătire" de doi ani pentru euro digital, în care va finaliza reglementările, îşi va alege partenerii din sectorul privat şi va efectua operaţiuni de "testare şi experimentare".
"După doi ani, Consiliul guvernatorilor va decide dacă vom avansa la următorul nivel al pregătirilor, pentru a deschide calea pentru posibila viitoare emitere şi introducere a euro digital", se arată în comunicatul BCE.
Deşi decizia de miercuri este un pas mic într-un proiect extins, el face ca BCE să fie înaintea altor bănci centrale din G7 (grupul statelor puternic industrializate) şi ar putea constitui un model de urmat.
Câteva ţări din Caraibe şi Nigeria al lansat deja monede digitale, în timp ce China şi Suedia sunt printre cele care dezvoltă proiecte pilot.
Dar Rezerva Federală a SUA (Fed), Banca Angliei (BoE) şi Banca Canadei sunt mult mai prudente cu astfel de proiecte.
"Până acum, BCE nu a putut comunica clar valoarea adăugată pe care o poate aduce euro digital", a afirmat Markus Ferber, europarlamentar din Germania.
BCE susţine că un euro digital va crea concurenţă pe piaţa plăţilor, dominată de companiile americane. Răspunzând temerilor privind dificultăţile cu care se vor confrunta băncile comerciale după lansarea monedei digitale, BCE a precizat că va fi stabilit un plafon pentru sumele de euro digitali pe care îi poate deţine o persoană fizică, şi probabil în regiune plafonul va fi de 3.000 euro.
Euro digital euro va fi distribuit de BCE, de băncile comerciale şi de furnizorii de portofele digitale. Va fi disponibil rezidenţilor din zona euro şi cetăţenilor săi de peste hotare.
Plăţile electronice în UE au crescut de la 184.200 miliarde de euro în 2017 la 240.000 miliarde de euro în 2021, accelerate de pandemie, conform datelor Comisiei Europene.
Adjunctul guvernatorului Băncii Spaniei, Margarita Delgado, declara recent că Banca Centrală Europeană trebuie să evalueze impactul unui euro digital asupra sistemului bancar din zona euro, înainte de orice decizie finală privind potenţiala sa lansare.
Euro digital este menit să rezolve deficitul de furnizori europeni de servicii de plată. Pentru ca euro digital să fie interoperabil cu monedele digitale ale altor bănci centrale, BCE lucrează îndeaproape cu băncile centrale din SUA, Marea Britanie, Elveţia, Canada, Japonia şi Suedia.
În iunie, Uniunea Europeană a propus măsuri pentru stimularea concurenţei în sectorul serviciilor de plată, acordând suport legal unui euro digital, ceea ce înseamnă că va fi acceptat ca mijloc de plată.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.10.2023, 21:54)
vor sa spuna o noua runda de inflatie (nedeclarata total).
e minunat!
oricum in 4-5 ani avem iesiri rapide (de productivitate veche) in somaj si intrari noi (actual youth) in somaj- acest fenomen va apasa pe costuri!
s c c r e t
2. Nu euro digital e problema
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2023, 15:26)
Nu euro digital e problema ci wallet-ul digital pe care trebuie sa-l detina fiecare pe telefon sau calculator pentru a lucra cu aceasta moneda si care va permite urmarirea detinatorului la nivel de detaliu.
Or sa incerce guvernele sa impuna ca platile cu statul sa fie facute preponderent in aceasta moneda dar e incalcarea Constitutiei pentru ca si moneda in forma actuala e mijloc de plata.. deci nu poti sa refuzi omului dreptul de a plati in ce moneda doreste cat timp si moneda clasica (cea din prezent) are drept de circulatie.
Ea va fi adoptata insa de entuziasti, ca si certificatul de vaccinare.