Reuters: Coreea de Sud va suspenda o parte a pactului militar cu Phenianul

A.F.
Internaţional / 22 noiembrie 2023

Reuters: Coreea de Sud va suspenda o parte a pactului militar cu Phenianul

Coreea de Sud a decis, miercuri, să suspende o parte a unui acord militar semnat cu Phenianul în 2018, după ce Nordul izolat a sfidat avertismentele Statelor Unite şi ale aliaţilor săi şi a lansat un satelit de spionaj, calificându-l drept un succes, transmite Reuters.

Coreea de Nord a declarat că a plasat marţi primul său satelit de spionaj pe orbită şi a promis că va lansa mai multe în viitorul apropiat. Fotografiile publicate de presa de stat nord-coreeană au arătat ceea ce părea a fi liderul Kim Jong Un privind lansarea înflăcărată a unei rachete de la o bază.

Oficialii din Coreea de Sud şi Japonia, care au raportat primii lansarea, nu au putut verifica imediat dacă un satelit se afla pe orbită. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat că armata americană încă evaluează dacă lansarea a fost un succes.

Prim-ministrul sud-coreean Han Duck-soo a găzduit, miercuri, o reuniune a Cabinetului şi a declarat, în remarci televizate, că Guvernul merge înainte pentru a suspenda o parte din pactul intercoreean.

Preşedintele Yoon Suk Yeol se află în Marea Britanie pentru o vizită de stat şi a condus mai devreme o reuniune a Consiliului de Securitate Naţională cu unii miniştri şi cu şeful serviciului naţional de informaţii prin legătură video.

Pactul, cunoscut sub numele de Acordul militar cuprinzător şi care vizează detensionarea tensiunilor din peninsula coreeană, a fost semnat la un summit din 2018 între fostul preşedinte sud-coreean Moon Jae-in şi liderul nord-coreean Kim Jong-un.

Cele două părţi au convenit să impună zone tampon în care vor fi suspendate exerciţiile cu focuri reale, precum şi zone de interdicţie aeriană, să elimine unele posturi de pază din zona demilitarizată care separă ţările şi să menţină linii telefonice directe, printre alte măsuri.

Dar acordul a fost supus unui control tot mai atent şi a fost supus unor apeluri pentru a fi eliminat sau suspendat, deoarece criticii spun că limitează capacitatea Seulului de a monitoriza acţiunile Coreei de Nord în jurul frontierei.

Consiliul de Securitate Naţională al Coreei de Sud a transmis, într-o declaraţie, că măsura ar implica restabilirea operaţiunilor de recunoaştere şi supraveghere în jurul liniei de demarcaţie militară dintre cele două ţări.

Agenţia de ştiri de stat nord-coreeană KCNA a declarat că satelitul Malligyong-1 a fost lansat cu o rachetă Chollima-1 de la instalaţia de lansare a sateliţilor Sohae, marţi, la ora 22:42 (1342 GMT) şi a intrat pe orbită la 22:54 (1354 GMT). KCNA a citat Administraţia Naţională de Tehnologie Aerospaţială din Coreea de Nord.

Coreea de Nord notificase Japonia că intenţionează să lanseze un satelit între miercuri şi 1 decembrie, după două încercări eşuate de a lansa anul acesta ceea ce a numit sateliţi de spionaj.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, Adrienne Watson, a calificat lansarea drept "o încălcare neruşinată a mai multor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU" şi a declarat că "creşte tensiunile şi riscă să destabilizeze situaţia de securitate în regiune şi dincolo de ea".

Lansarea de marţi este prima de când liderul nord-coreean Kim Jong Un s-a întâlnit în septembrie cu Vladimir Putin la instalaţia spaţială modernă a Rusiei pentru un summit în cadrul căruia preşedintele rus a promis să ajute Phenianul să construiască sateliţi.

Oficialii sud-coreeni au declarat că cea mai recentă încercare de lansare a încorporat cel mai probabil asistenţă tehnică din partea Moscovei, ca parte a unui parteneriat în creştere în cadrul căruia Coreea de Nord a trimis milioane de proiectile de artilerie în Rusia.

Cu toate acestea, unii experţi în rachete au declarat că ar putea fi prea devreme pentru ca asistenţa tehnică rusă să fi fost încorporată complet în satelit sau în rachetă.

"Trebuie să vedem cât de bine este operată", a declarat Lee Choon-geun, expert în rachete la Institutul de politică ştiinţifică şi tehnologică din Coreea de Sud.

Rusia şi Coreea de Nord au negat efectuarea de tranzacţii cu arme, dar promit în mod public o cooperare mai profundă.

KCNA a declarat că Kim Jong Un a observat personal lansarea, care a avut loc cu puţin peste o săptămână înainte ca Coreea de Sud să planifice să trimită primul său satelit de spionaj în spaţiu cu o rachetă operată de compania americană Space X.

După tentativa de lansare din luna mai, Coreea de Sud a recuperat epava satelitului din mare şi a declarat că o analiză a arătat că acesta a avut o utilizare limitată ca platformă de recunoaştere.

Armata sud-coreeană a declarat că a crezut că ultima rachetă a transportat un satelit de recunoaştere şi a fost lansată spre sud.

Prin intermediul sistemului său de difuzare de urgenţă, guvernul japonez le-a spus locuitorilor din Okinawa să se adăpostească în interiorul clădirilor sau în subteran. Ulterior, guvernul a declarat că racheta pare să fi zburat deasupra şi dincolo de Okinawa, spre Oceanul Pacific, şi a ridicat avertismentul de urgenţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb