Fermierii au blocat mai multe puncte de trecere a frontierei dintre Belgia şi Ţările de Jos, au declarat vineri centrele de trafic belgiene şi olandeze, în timp ce protestează împotriva nemulţumirilor, inclusiv taxe, costuri în creştere, importuri ieftine şi birocraţie, informează reuters.
Punctul de trecere a frontierei în direcţia Anvers, al doilea oraş ca mărime al Belgiei şi gazda celui de-al doilea cel mai mare port al Europei, este una dintre punctele de trecere blocate, potrivit unei postări pe platforma de socializare X, conform sursei menţionate.
Presa locală a raportat că protestele au început joi noaptea târziu în partea belgiană, iar unii fermieri olandezi s-au alăturat mai târziu, potrivit sursei.
Autorităţile olandeze au sfătuit să nu călătoriţi în Belgia vineri, dacă este posibil, precizează sursa indicată.
În vestul Belgiei, fermierii au blocat intrarea sau ieşirea camioanelor din portul Zeebrugge, parte a portului Antwerp-Bruges, de câteva zile, radiodifuzorul flamand VRT raportând că aproape 2.000 de camioane sunt blocate, transmite reuters.
Poliţia locală a spus că pune la dispoziţie şoferilor servicii de catering şi servicii sanitare, relatează sursa precizată.
Un purtător de cuvânt al portului Zeebrugge a declarat miercuri că docurile se umpleau şi vor atinge capacitatea dacă protestele vor continua pe parcursul săptămânii, relatează sursa.
Fermierii din alte părţi ale Europei sunt la fel de nemulţumiţi , cu tulburări observate în Germania, Polonia, Grecia, Portugalia şi România, menţionează sursa citată.
Protestele au scos la iveală tensiuni legate de impactul asupra agriculturii al eforturilor UE de a combate schimbările climatice, precum şi de a deschide uşa importurilor ieftine ucrainene pentru a ajuta efortul de război al Kievului, potrivit reuters.