Ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, a declarat într-un interviu publicat de cotidianul Il Messaggero că sancţiunile economice împotriva Rusiei au eşuat şi cere Occidentului să încerce mai degrabă să negocieze o soluţie diplomatică cu preşedintele Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina, relatează Reuters.
Guido Crosetto a declarat pentru cotidianul Il Messaggero că Occidentul a crezut în mod greşit că sancţiunile pot opri agresiunea Rusiei şi a supraestimat influenţa sa economică în lume.
"În schimb, singura modalitate de a rezolva această criză este de a implica pe toată lumea, mai întâi (pentru a obţine) un armistiţiu şi apoi pacea", a declarat Guido Crosetto. La obiecţia jurnalistului care l-a intervievat că Putin nu s-a arătat dispus să negocieze, Crosetto a replicat: "Acesta este un motiv bun pentru ca noi să încercăm mai mult. Nu trebuie să renunţăm la nicio cale posibilă a diplomaţiei, oricât de îngustă ar fi ea", potrivit Reuters.
Cu toate acestea, Crosetto a apărat decizia Italiei de a continua să trimită arme în Ucraina, spunând că aceasta are ca scop să câştige "timp şi condiţi pentru a obţine un armistiţiu şi pacea".
Italia deţine în acest an preşedinţia rotativă a G7, grupului celor şapte mari democraţii.
Crosetto a mai avertizat în interviu că, dacă trupele ruseşti ar ocupa Kievul, acest lucru ar duce "inevitabil la o ciocnire cu alte ţări, care nu ar accepta tancurile ruseşti la graniţele lor", mai transmite Reuters.
Ministrul italian este, de asemenea, de părere că eşuata contraofensiva Ucrainei împotriva Rusiei din vara anului trecut a fost o greşeală, având în vedere superioritatea militară a Rusiei. Crosetto susţine că l-a avertizat personal pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski că aceasta era sortită eşecului, dar "nu a fost ascultat", scrie Reuters.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.05.2024, 12:14)
Dar sa mearga umflatul sa discute. Si sa vina cu ceva concret din partea lui Putler, ca pana acum nimeni n-a reusit. Altfel, doar face rau Europei cu declaratii din astea. Auzi, sanctiunile au esuat. Primul an cu pierdere de 6,5 mld euro la gazprom , perla ruzziei, fosta cea mai profitabila companie din ruzzia, cu prima pierdere in ultimii 25 de ani, nu mi se pare ca spune ca "sanctiunile au esuat". Au avut rezerve, si s-au hranit de acolo.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.05.2024, 12:55)
Corect. Hai sa avem putina rabdare. Sanctiunile functioneaza si urmeaza si altele mult mai dure.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2024, 05:40)
Prea putin in prea mult timp. Pana simte Putin sanctiunile, Ucraina e rasa de pe fata pamantului. Zelenski e vinovat de continuarea razboiului si de distrugerea propriului popor.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2024, 07:05)
disperarea ruseasca: sa se predea Ucraina ca altfel o radem de pe suprafata pamantului :)). aham. si sanctiunile nu functioneaza, ne intaresc. aham stim.
abia astept sa crape rusnacia in Ucraina. tic tac. vine ziua.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.05.2024, 12:53)
Viktor este gata sa plateasca orice tribut, chiar si tribut de sange, doar sa fie pace in Europa. Celebra formula Viktor Orban, ”pace cu orice pret” devina la nenea Guido, ”negocieri cu orice pret”.
Acesti domni nici macar nu vor sa accepte ca sanctiunile sunt doar la inceput, chimioterapia inca nici nu a avut timp sa-si faca efectele in economia Rusiei. Putin a provocat in 2022 un soc urias Occidentului, este cumva normal ca, din pacate, Occidentul a avut nevoie de o perioada de tranzitie. Dar chiar acum, cand sanctiunile incep sa-si faca efectul, si cand mai urmeaza si altele mult mai dure, se trezesc tot felul de ”idioti utili” care spun ca sanctiunile nu functioneaza.
Chestia asta n-am mai auzit-o de mult, sa negociezi cu cineva care nu doar ca nu vrea sa negocieze, dar nici macar nu-ti mai raspunde la telefon. Sa te tarasti la usa lui Putin, sa te rogi in genunchi de el, sa accepti cu seninatate ca Putin sa te scuipe in fata, doar, doar ca tu speri ca nebunul va accepta de mila ta negocieze. Este, din pacate o formula care s-a mai incercat si inainte de 24.feb.2022 si nu a functionat.
Intr-un tarziu, iesind din starea de confuzie, tot nenea Guido accepta resemnat ca ”Din păcate, mă tem că Putin vrea toată Ucraina”.
Putin nu va negocia absolut nimic in acest moment pentru ca se simte tare pe pozitie, bombele rusesti KAB cu planare ghidata fac ravagii pe front. A avut in ultimii doi ani si momente mai grele, dar acum Putin se afla intr-o stare de euforie si surescitare maxima. Nici Hitler pe amfetamine nu era atat de excitat cat este Putin in acest moment. Ce sa negociezi nu nebunul asta acum?
Totusi o veste buna, acum 2 zile, Ucraina a doborat un avion Su-25 care lansa bombe KAB.
Pilotii ucraineni de F-16 nu trebuie sa invete din prima chiar toate capacitatile integrate de lupta ale F-16, trebuie sa invete doar sa lanseze cu precizie rachete aer-aer si s-a terminat cu povestea urata a bombelor KAB.
Oricum pana dupa alegerile americane din noiembrie, Putin nu va accepta sa negocieze. Ne agitam degeaba, domnule Guido...
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.05.2024, 12:59)
Nenea Guido, daca vrei sa faci un lucru util, lasa interviurile si mai bine aprinzi o lumanare ca sa nu iasa Stormy Donald presedinte...
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.05.2024, 13:17)
Am si eu doua intrebari pentru presedintele Xi Jinping, va rog sa ma scuzati.
Daca China ”nu este nici la originea, nici parte" a crizei din Ucraina, de ce presedintele Xi l-a numit pe Putin ”partenerul sau fara limite” cu 6 zile inainte de invazie si cand Ucraina era inconjurata de 200.000 soldati rusi si mii de tancuri?
Ar fi avut curaj Putin sa-l sfideze pe Xi Jinping, principalul sau partener, si sa atace Ucraina fara sa-l anunte din timp despre ”surpriza mondiala” pe care o pregateste?
Parerea mea este ca Xi Jinping nu si-a dorit un razboi de 4-5 ani al Rusiei cu Occidentul si o escaladare continua a sanctiunilor, dar ideea unui Blitzkrieg de 6 zile a parut foarte tentanta. De aici si entuziasmul cu titulatura impozanta de ”partener fara limite al Chinei” pentru Putin.
Eu cred ca strategii chinezi s-au gandit ca pentru China sunt doar variante bune in aceasta miscare tectonica de geopolitica. Nu un cutremur de gradul 9, dar un cutremur de gradul 5 care sa testeze serios si rezistenta Occidentului si rezistenta Rusiei.
Lucrurile au iesit insa prost pentru ca din acest razboi de lunga durata, dincolo de drama umana din Ucraina, pierd toti, inclusiv China.
Aceasta este o lege nescrisa a razboaielor, sunt imprevizibile si este imposibil sa iei in calcul toti factorii. Stii cand incepe, dar nu stii cand si cum se va termina. Un exemplu, au patit-o si nemtii la Stalingrad cand sute de tancuri Panzer care asteptau in ariergarda n-au mai putut fi pornite cand rusii au contraatacat pentru ca soarecii de camp le-au ros cablurile electrice.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.05.2024, 12:59)
Volodimir Paniotto, de la Institutul International de Sociologie
din Kiev,a declarat la Ukrajinszka Pravda din Ucraina,ca:
"majoritatea populatiei din Ucraina mai cred in victoria contra
Rusiei, dar abia 8 % ar fi dispus sa si lupte pe front !!!
Deci ,sa ne pregatim sa mergem noi est-europenii in locul lor
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.05.2024, 14:30)
Zelenski e over. Europa nu mai poate sustine nebunia Americii. Donald Trump va inchide razboiul dupa ce va fi ales.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.05.2024, 14:46)
Trump&Putin love forever.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.05.2024, 16:09)
Din pacate pentru Putin, si din fericire pentru noi, presedintele Xi Jinping nu-l doreste pe Donald ca presedinte al SUA.
Ca un lider rational si moderat, Xi stie ca este mult mai bine sa ai un adversar rational, chiar daca dificil, ca Joe Biden. Presedintele Xi va face tot ceea ce tine de el pentru a tine inflatia (pretul petrolului) sub control pana la alegerile americane din noiembrie. Rezervele strategice de petrol ale Chinei sunt pline ochi asa ca presedintele Xi are chiar o oarecare marja de actiune pentru urmatoarele luni.
Xi stie ca este foarte periculos sa ai ca adversar un narcisist imatur care umbla tot timpul cu canistra de benzina dupa el si este gata sa escaladeze cea mai mica jignire, reala sau inchipuita. Si cand spun ca este foarte periculos nu ma refer doar la China, ma refer la intreaga omenire.
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.05.2024, 18:40)
China mai are mult orez de mancat pana sa ajunga sa aiba vreun cuvant de spus in alegerile de peste ocean. Singurii care decid sunt fie cetatenii americani, fie statul paralel american. Eu cred ca Trump va fi ucis de vreun "terorist". Doar asa il pot opri. China si Rusia doar viseaza sa concureze cu SUA.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.05.2024, 17:09)
pib productie armament italia il contrazice…
una e ce spui alta e ce faci si ce ai nevoie sau iti indeplineste o nevoie..
s c c r e t