REUTERS: O centrală nucleară din Germania a fost infectată cu viruşi informatici

Diana Popescu
Internaţional / 27 aprilie 2016

Centrala nucleară de la Gundremmingen, sudul Germaniei, a fost infectată cu viruşi informatici, însă aceştia nu par să fi pus în pericol funcţionarea uzinei pentru că aceasta nu este conectată la internet, a indicat operatorul centralei, informează Reuters.

Centrala de la Gundremmingen, situată la 120 km nord-vest de Munchen, este operată de compania germană RWE.

Viruşii W32.Ramnit şi Conficker au fost descoperiţi în unitatea B de la Gundremmingen, într-un sistem informatic actualizat în 2008 cu un soft de vizualizare de date.

Malware-ul a fost depistat pe 18 unităţi externe de date, mai ales stick-uri USB, pe computere de birou separate de sistemele de operare ale centralei. RWE a anunţat, în consecinţă, sporirea măsurilor de securitate informatică.

W32.Ramnit, descoperit în 2010, este proiectat să fure fişiere din calculatoare infectate şi are ca ţintă Microsoft Windows, potrivit firmei de securitate Symantec. El se răspândeşte prin stick-uri de memorie, printre alte metode, şi este destinat să îi asigure atacatorului control la distanţă asupra unui sistem atunci când acesta este conectat la internet.

Conficker, identificat prima oară în 2008, a infectat milioane de computere cu sistem de operare Windows în întreaga lume. El se răspândeşte prin reţele şi prin autocopiere pe unităţi externe de stocare de date.

RWE a informat Biroul federal pentru securitate informatică (BSI), care lucrează împreună cu specialişti în IT pentru a analiza acest incident.

Potrivit lui Mikko Hypponen, cercetător principal la F-Secure, din Finlanda, citat de Reuters, infectarea unor infrastructuri critice este un fenomen surprinzător de comun, nefiind însă în general periculos dacă uzina nu a fost vizată în mod special.

Viruşii cei mai comuni se răspândesc fără ca acest lucru să fie conştientizat, susţine expertul.

Spre exemplu, Hypponen spune că un fabricant aeronautic european i-a declarat recent că săptămânal curăţă cockpit-urile avioanelor sale de malware-uri proiectate pentru telefoane cu sistemul de operare Android. Malware-urile s-au răspândit la avioane din simplul motiv că angajaţii fabricii şi-au încărcat telefoanele mobile cu portul USB în cabină.

Întrucât avionul funcţionează cu un sistem de operare diferit, nimic nu l-ar afecta, însă virusul ar fi transferat spre alte dispozitive conectate la încărcător.

În 2013, un virus informatic a atacat un sistem de control al turbinelor la o centrală electrică din SUA, după ce un tehnician a introdus un drive USB infectat în reţea, scoţând centrala din funcţiune timp de trei săptămâni.

După catastrofa nucleară de la Fukushima, din urmă cu 5 ani, guvernul german a decis să accelereze închiderea centralelor nucleare din ţară, pe fondul îngrijorărilor legate de securitatea acestora, menţionează Reuters.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb