Reuters: "Poate reapărea miracolul economic al Chinei, în 2024?"

A.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 decembrie 2023

Reuters: "Poate reapărea miracolul economic al Chinei, în 2024?"

Redresarea dezamăgitoare a Chinei după pandemia Covid-19 ridică îndoieli privind bazele deceniilor sale de creştere economică uimitoare şi pune Beijingul în faţa unei alegeri dificile pentru anul următor şi mai departe: să se îndatoreze mai mult sau să crească mai puţin, scrie Reuters.

Aşteptările erau ca, odată ce China a renunţat la restricţiile sale severe legate de Covid, consumatorii vor reveni în mall-uri, investiţiile străine se vor relua, fabricile îşi vor accelera producţia, iar vânzările cu terenuri şi case se vor stabiliza.

Dar chinezii economisesc pentru zile negre, companiile străine scot bani din China, producătorii se confruntă cu o cerere în scădere din partea Occidentului, finanţele guvernamentale locale se clatină, iar dezvoltatori imobiliari au intrat în incapacitate de plată.

Dinamica economică cu mult sub aşteptări a Chinei a confirmat, parţial, opiniile celor care s-au îndoit mereu de modelul de creştere impus de la Beijing, anumiţi economişti făcând chiar paralele cu bula Japoniei înainte de "deceniile pierdute" de stagnare, începând din anii 1990, scrie Reuters.

Scepticii privind modelul de dezvoltare al Chinei susţin că Beijingul nu a reuşit să schimbe economia, de la o dezvoltare impulsionată de construcţii la o creştere determinată de consum, încă de acum un deceniu, când ar fi trebuit să facă acest lucru. De atunci, nivelul datoriei l-a depăşit pe cel al economiei, atingând cote pe care administraţiile locale şi dezvoltatorii imobiliari le onorează cu greu.

Conform Reuters, factorii de decizie politică ai Chinei au promis ca, anul acesta, să stimuleze consumul şi să reducă dependenţa economiei de construcţii. Astfel, Beijingul încurajează băncile să acorde împrumuturi mai mult pentru producţie de ultimă generaţie şi mai puţin pentru imobiliare.

Dar, indiferent de ce va face, China va trebui să ţină seama de îmbătrânirea populaţiei şi de mediul geopolitic dificil, în condiţiile în care Occidentul este tot mai precaut privind relaţiile de afaceri cu a doua economie a lumii, potrivit trustului media.

De ce contează?

Creşterea economică a Chinei din acest an va fi, probabil, de circa 5%, peste dinamica economiei globale. Dar, mai mult de 40% din ceea ce produce China investeşte - de două ori mai mult decât Statele Unite - ceea ce sugerează o bună parte din aceste investiţii sunt neproductive, scrie Reuters.

Conform trustului media, mulţi chinezi nu simt creşterea economică, somajul în rândul tinerilor depăşind 21% în luna iunie, ultimul set de date disponibil, înainte ca administraţia de la Beijing să oprească raportările. Absolvenţii de studii superioare au început să aibă locuri de muncă ce nu necesită calificări avansate, în timp ce altora li s-au redus salariile.

Într-o economie în care 70% din averea gospodăriilor este reprezentată de locuinţă, proprietarii de case se simt mai săraci. Chiar şi în sectorul vehiculelor electrice, unul dintre punctele luminoase ale economiei chineze, războiul preţurilor provoacă dificultăţi în aval pentru furnizori şi lucrători, conform Reuters.

Potrivit analiştilor, pesimismul de la nivel naţional poate prezenta riscuri privind stabilitatea socială. Dacă China alunecă într-un declin cum s-a întâmplat în Japonia înainte de "deceniile pierdute", ar face-o înainte să atingă gradul de dezvoltare pe care-l atinsese Japonia.

Or, intrarea Chinei în declin economic ar fi simţită pe scară largă, deoarece majoritatea industriilor globale depind în mod semnificativ de furnizorii din China. Africa şi America Latină se bazează pe China ca să-şi vândă mărfurile şi materiile prime, finanţându-şi astfel industrializarea, conform trustului media.

Perspective pentru 2024

Decidenţii politici de la Beijing doresc să schimbe structura economiei, dar reforma a fost întotdeauna dificilă în China, scrie Reuters.

Creşterea bunăstării pentru sute de milioane de lucrători migranţi din mediul rural, care ar putea - după unele estimări - să adauge 1,7% la PIB prin consumul gospodăriilor, dacă ar avea servicii publice similare cu cele ale locuitorilor din mediul urban, stagnează, din cauza preocupărilor legate de stabilitatea socială şi costuri. De asemenea, China se confruntă cu probleme în sectorul imobilar şi în ceea ce priveşte plata datoriilor.

Conform Reuters, întrebarea care se pune este - Cine plăteşte pentru investiţiile proaste? Băncile, firmele de stat, guvernul, companiile sau gospodăriile?

Potrivit economiştilor, oricare dintre aceste opţiuni poate reprezenta o creştere economică viitoare mai redusă pentru China.

Deocamdată, Beijingul pare să ezite să facă alegeri care ar sacrifica creşterea pentru reformă, iar consilierii guvernamentali cer o ţintă de creştere economică de aproximativ 5%, pentru anul viitor.

Or, o astfel de ţintă poate împinge China spre mai multe datorii - tipul de relaxare fiscală care a determinat agenţia Moody's să reducă perspectivele de rating de credit ale Chinei la negativ în această lună, ceea ce a împins acţiunile companiilor chineze la minimele ultimilor cinci ani.

Până la urmă, modul în care se vor cheltui banii va indica dacă Beijingul îşi va schimba abordarea sau dacă va miza şi mai mult pe un model de creştere despre care mulţi spun că şi-a atins limitele, conform Reuters.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Cine plateste?!

    Poporul plateste, va zic si cum se plateste: 

    Nominalul declarat de INS (in cazul lor institutiile lor) in Venituri Nete / Brute in Crestere (pe termen scur poate avea soc din cauza lagului de tiparire) se vor duce in Taxari Reversibile / Suprataxari ramuri in economie ca plata Bula de Credit Trecuta iar Reflexia Pibului Real va sta prabusita ori Plata pe ani de zile… Ceea ce inseamna ca politica financiara devine de: munciti mai mult sau la fel, platiti mai mult, primiti din ce in ce mai putin pana platit creditul si rebalansati economia… Cand creditul se va rebalansa (adica NPLuri din bula in minime) cetatenii vor simtii o putere “nemaivazuta” de cumparare in venituri in raport cu cate bunuri incap in cos consum. Problema e ca generatia respectiva crede ca doar ei au prins miracolul, ca ei au participat la “minune”, ca vez domne gov si financiar au facut o treaba buna… cand in realitate este pur ciclul de rasplata scurta dupa o lunga perioada de sacrificiu a cetatenilor pentru bunastarea profiturilor in financiar. 

    Semnele din China ne amintesc de alta tara “nu dam nume” ca Isarescu stie… unde un raport de pret cocioaba era la 30-40 de ani de munca… A rezultat in 7 ani de pib deflat si 10 de stat sub varf… 

    China nici nu a decis sa isi declare in sus (procentuak a inceput putin) muntele de NPLuri, Hong Kongul (poarta chinei / sistemul financiar speculativ) e bubuite de credite neperformante inca nedeclarate… unde media istorica ne spune ca au reusit una dintre cele mai minunate farse economice depasind cu mult si perioada Romaniei din Comunism de nedeclarare toxicitati pe asa de multi ani. A rezultat in criza din 90…. de atunci ne-am invatat sa lasam balonul sa respire mai des… 

    China are de trecut prin munte de NPLuri (cu ei poate si alte state din Africa Asia si Parti) unde vom vorbii de mocaieli dupa inceperea ciclului de spalare a lor..  

    Asa cum am Vorbit de Italia pe aici cu case la 2 lei, blocuri la 10 lei si cartiere la 50 lei…. (metaforic ma refer la variatia procentuala a activrlor si la pret final per dolar toxicitate). 

    In tot aces proces China va trebuii sa produca (ca italia) sa sa nu simta avansare trai. 

    O sa ma uit spre China cand o sa le vad in fata dobanda ipotecara sub dobanda de referinta aflate la partea de jos a trendului nu la partea de sus actuala. 

    In hora sa includem si USA, Luxemburg, Germaniuta, Belgia , Uk si altele… doar ca ele au totusi grija cu raportul de balonare la ani de munca…la dobanzi nu prea se baga le lasa libere de se duc x2 x3 fata de potentialul real al pietei…, 

    Asteptam odata si ruperea dolarului pe dxy… caci deja sa ai case la “sate” sarite de sute mii dolareli circulati … bate la ochi in fata a dolarei japoniuta (bine mai e cv ani pana acolo) … 

    Toti “milionari” in hartii de wc valuare … imi aduce aminte de milionarii mioritici Ro in 30 spre 45… 85 spre 95… cu “turbarea” oitelor milionare si indrumarea lor sub stricta, dar stricta, supravegere a financiarului spre canale speculative de aspirare “mizerie de bani” din piata. Unde miliionarii nostrii deveniti saraci au fost furati de valoarea productivitatii trecute prin imbogatirea continua si rapida a unui grup de sarlatani. 

    Nu imi este Rusina sa Afirm ca sarlatani avem si in Luxemburg, Elvetia, China, USA, Uk, Monaco… fac parte din joc si au rolul lor la oite ratacite. 

    obs: nu prea vad postar cu Rari ca Elvetia ce se bazeaza pibul reat total pe net randamente din “investitii”…. poate nu stiti dar asta este un resc real de spargere bula de miraj a starii de bine perpetuate la nesfarsit. A si net trai in tara bazat pe net venituri din investitii e cata riscul financiar in fata… Sa Nu mai ai tu in economia respectiva NET Trai din ce produci activ… spune multe despre bula economica a unei societati ajunsa la varsta batrana cu agoniseala si investitii cat cuprinde unde “bosorocimea” nu mai produce si traieste intr-un lala land al starii de bine; fara sa se intrebe ce se intampla daca veniturile lir nete ce curg din investitiile lor nete (externe acordate) ca procent din pib incep sa dea rateuri din cauza mai multor factori?! 

    s c c r e t  

    Nu stiu ce va fi cu china, acolo fiind o economie centralizata, te poti astepta la orice.

    Dar am observat, ca articolele din ziare, sau net, sunt un pic mai optimiste decat, sa zicem chiar saptamana trecuta, nu mai vb de acum o luna. adica si aici nu zice china are probleme mari, si o sa ne traga si pe noi in groapa, ci oare isi poate reveni miracolul chinez?

    exact, ca-n carti, pe masura ce isi revine bursa, vestile din presa incep sa nu mai fie asa gloom and doom, vine criza o lala, ci un pic mai optimiste, sau hai sa zicem neutre.  

    1. nu am vazut bursa in revenire cu explozie somaj, am vazut bursa in revenire cu spre minime somaj.

      s c c r e t 

      pai bursa e in revenire, din oct 2022 pana azi e tot o revenire. acum ca o sa tina revenirea sau cat o sa tina vom vedea.

    Isi revine China din pix.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb