Firmele financiare din Germania pot fi bine capitalizate în prezent, dar se confruntă cu provocări care variază de la creşterea cheltuielilor cu dobânzile şi cererea slabă de împrumuturi până la pierderi nerealizate, a declarat miercuri vicepreşedintele Bundesbank, Claudia Buch, potrivit reuters.
Ratele dobânzilor au crescut cel mai rapid înregistrat în ultimul an, iar băncile s-au descurcat bine să facă faţă acestor schimbări, dar noul mediu de operare aduce şi riscuri, inclusiv o scădere abruptă a valorii titlurilor deţinute de creditori, transmite sursa menţionată.
"Aproape două treimi din băncile de economii şi cooperativa de credit au acum pierderi nerealizate în întreg portofoliul lor bancar, care cuprinde atât împrumuturi, cât şi valori mobiliare. Asigurătorii de viaţă se află într-o situaţie similară", a declarat Buch într-un comunicat, informează reuters.
Ca rezultat, valorile contabile sunt adesea mai mari decât valorile de piaţă actuale, astfel încât vânzarea de valori mobiliare ar duce la pierderi, ceea ce ar putea duce la lipsuri de lichiditate în perioade de stres, a avertizat Bundesbank într-un raport privind stabilitatea financiară, conform sursei citate.
Buch a avertizat că cheltuielile cu dobânzile probabil vor creşte în viitor, ceea ce va reduce marjele şi va afecta profiturile, relatează sursa.
Potrivit reuters, "Simulările noastre arată că, dacă băncile ar fi transferat majorările de dobânzi la fel de rapid cum au făcut-o în trecut, veniturile lor nete din dobânzi anul acesta ar fi cu 29 miliarde de euro, adică cu o treime, mai mici", a declarat Buch.
Băncile vor întâmpina dificultăţi în compensarea costurilor mai mari prin creşterea volumului de împrumuturi, deoarece cererea corporativă este slabă într-un mediu recesionar, menţionează sursa precizată.
Adăugând la probleme, piaţa imobiliară comercială pare să fie în mod deosebit vulnerabilă, crescând riscurile de credit, precizează sursa indicată.
Totuşi, în prezent, câştigurile băncilor sunt sănătoase, ceea ce le-ar permite creditorilor să economisească capital pentru a face faţă dificultăţilor probabile, a afirmat Buch, potrivit reuters.
"Chiar şi în scenarii nefavorabile, instituţiile financiare ar trebui să aibă niveluri suficiente de capital şi lichiditate pentru a putea absorbi şocurile pe cont propriu", a adăugat Buch, conform sursei citate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.11.2023, 22:17)
"Sectorul financiar al Germaniei se confruntă cu nori întunecaţi"
da de unde, lunar dau Ucrainei 2 miliarde de euro,ptr.enervarea rusilor
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.11.2023, 01:43)
se refera intern.. adica motive sa ii sperie pe cetateni.
iar de dat… banii dat sunt de fapt creditarea din bula imo recenta!!! active pasive si rest capital!
deci daca bula imo au activ bonduri imo si pasiv lichiditatea iar capitalul este diferenta dintre activ si padiv… ei au exportat lichiditatea ca sa figureze cu mai mult activ si capital scazand pasivele..
acu scad activele si trag de capital in jos..,
se roga sa nu le expire cv dobanzi tizer.
s c c r e t
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.11.2023, 01:45)
si plus ca banii “dati / creditati” in ucraina isi asteapta calea intoarcerii tot in germania!
s c c r e t
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.11.2023, 05:49)
e gripata tiparnita.....provizoriu.