Şeful spionajului israelian urma să călătorească vineri în Qatar pentru negocieri de încetare a focului, în timp ce SUA intenţionează să supună votului Consiliului de Securitate al ONU o rezoluţie prin care se cere un armistiţiu imediat în Gaza, intensificând presiunea. asupra aliatului său, notează Reuters.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat, joi, la Cairo, că consideră că discuţiile mediate de SUA, Qatar şi Egipt ar putea duce la un acord de încetare a focului între gruparea militantă palestiniană Hamas şi Israel.
Negocierile din Qatar s-au centrat pe un armistiţiu de aproximativ şase săptămâni care ar permite eliberarea a 40 de ostatici israelieni în schimbul sutelor de palestinieni deţinuţi în închisorile israeliene, deschizând calea pentru mai mult ajutor pentru a intra într-o enclavă în care se profilează foametea, din cauza penuriei extreme de alimente.
"Negociatorii continuă să lucreze. Decalajele se micşorează şi continuăm să insistăm pentru un acord la Doha. Mai este muncă dificilă pentru a ajunge acolo. Dar continui să cred că este posibil", a spus Blinken.
Principalul punct de divergenţă este generat de faptul că Hamas spune că va elibera ostatici doar ca parte a unui acord care ar pune capăt războiului, în timp ce Israelul afirmă că va discuta doar o pauză temporară.
Un oficial palestinian care cunoaşte eforturile de mediere, care a refuzat să fie identificat, a declarat pentru Reuters că Hamas a dat dovadă de flexibilitate. Israelul "continuă să blocheze discuţiile pentru că nu vrea să se angajeze să pună capăt războiului din Gaza", a spus oficialul.
O declaraţie a biroului premierului israelian Benjamin Netanyahu anunţă că şeful spionajului israelian David Barnea va călători vineri în Qatar pentru a se întâlni cu mediatorii.
Totodată, Israelul a transmis că se aşteaptă să continue atacurile asupra spitalului Al Shifa din oraşul Gaza pentru încă câteva zile. Unitatea, unde rezidenţii au raportat joi tancuri, focuri de armă şi flăcări, este singura unitate medicală parţial funcţională din nordul enclavei şi a fost deja atacată de patru zile.
Israelul spune că oamenii înarmaţi Hamas se află în complexul medical, lucru negat Hamas. Israelul susţine că a ucis 150 de luptători şi a capturat 358 de militanţi în spital şi în preajma acestuia în ultimele zile.
SUA EXERCITĂ MAI MULTĂ PRESIUNE ASUPRA ISRAELULUI
Washingtonul, care a protejat în mod tradiţional Israelul în faţa ONU, a aplicat treptat mai multe presiuni asupra vechiului său aliat, iar proiectul de rezoluţie al Consiliului de Securitate al ONU a marcat un demers suplimentar.
Schimbarea a coincis cu condamnarea globală tot mai intensă a războiului de cinci luni din Gaza.
Textul ONU, consultat de Reuters, spune că o "încetare a focului imediată şi susţinută" de aproximativ şase săptămâni ar proteja civilii şi ar permite furnizarea de asistenţă umanitară.
La începutul războiului, SUA s-au opus unei încetări a focului şi au respins măsurile care includeau apeluri pentru o încetare imediată a focului.
Noua rezoluţie exprimă sprijinul pentru discuţiile din Qatar, eliberarea ostaticilor israelieni şi eliberarea palestinienilor deţinuţi în închisorile israeliene. Ambasada Israelului la Washington nu a răspuns imediat unei solicitări de a comenta.
Pentru a trece în Consiliul de Securitate, o rezoluţie are nevoie de cel puţin nouă voturi pentru şi niciun veto din partea SUA, Franţei, Marii Britanii, Rusiei sau Chinei. Liderii Uniunii Europene au lansat, de asemenea, un apel pentru o încetare imediată a focului, joi.
SUA au dorit ca orice sprijin al Consiliului de Securitate pentru o încetare a focului să fie legat de eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas în Gaza. Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie, ucigând 1.200 de oameni şi luând 253 de ostatici, potrivit statisticilor israeliene.
Ofensiva Israelului a ucis aproape 32.000 de palestinieni, potrivit autorităţilor sanitare din Gaza.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2024, 09:37)
Oare SUA cand va exercita presiune asupra Ucrainei ptr. încetare a focului ?
sau profitul sfant e mai important decat vietile rusnacilor
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2024, 10:41)
Pai rusii ataca! Cine trebe sa inceteze? Unde trebe pusa presiune? Si vietile rusnacilor nu valoreaza nimic in gandirea lui putler care e de-al lor - de ce sa ne pese noua?