Reuters: SUA majorează tarifele pentru China, dar importă mai mult din Vietnam, dependent de China

A.F.
Internaţional / 16 mai

Reuters: SUA majorează tarifele pentru China, dar importă mai mult din Vietnam, dependent de China

Pe măsură ce SUA îşi intensifică eforturile pentru a-şi reduce deficitul comercial pe relaţia cu China, prin majorarea tarifelor vamale, au explodat importurile americane din Vietnam, ţară care se bazează pe inputurile furnizate de China pentru o mare parte din exporturile sale, arată datele consultate de Reuters.

Anul trecut, SUA au importat din Vietnam produse în valoare de 114 miliarde de dolari, de aproape două ori mai mult decât în 2018, când a început războiul comercial dintre SUA şi China. În consecinţă, surplusul comercial înregistrat de Vietnam pe relaţia cu SUA a urcat anul trecut la aproape 105 miliarde de dolari, fiind de 2,5 ori mai mare decât în 2018, când administraţia Trump a introdus pentru prima dată tarife punitive pentru produsele chinezeşti. În prezent, Vietnamul are al patrulea cel mai mare excedent al relaţiei comerciale pe relaţia cu SUA, fiind devansat doar de China, Mexic şi Uniunea Europeană.

Datele consultate de Reuters arată că explozia exporturilor vietnameze spre SUA a fost alimentată de importurile din ţara vecină China, în condiţiile în care intrările din China coincid cu valoarea exporturilor vietnameze spre SUA în ultimii ani. De exemplu, în primul trimestru al acestui an SUA au importat din Vietnam produse în valoare de 29 de miliarde de dolari, în timp ce importurile Vietnamului din China s-au cifrat la 30,5 miliarde de dolari. O analiză preliminară efectuată de Banca Mondială a ajuns la concluzia că există o corelaţie de 96% între cele două fluxuri comerciale, în creştere de la o corelaţie de 84% înainte de preşedinţia Trump.

"Faptul că explozia importurilor chineze în Vietnam coincide cu creşterea exporturilor vietnameze în SUA ar putea fi văzută de SUA ca o dovadă că firmele chineze utilizează Vietnamul ca o modalitate de a ocoli tarifele vamale suplimentare impuse pentru produsele lor", spune Darren Tay, economist şef la firma de cercetare BMI, care adaugă că aceasta ar putea duce la impunerea de tarife vamale pentru Vietnam, după alegerile prezidenţiale din SUA.

În cazul anumitor industrii importante, precum textile şi echipamente electrice, "Vietnamul a cucerit mai mult de 60% din terenul pierdut de China", spune Nguyen Hung, specialist pe lanţurile de aprovizionarea la Universitatea RMIT din Vietnam.

Cu toate acestea, datele arată că imputurile chinezeşti rămân cruciale, în condiţiile în care o mare parte din exporturile vietnameze în SUA sunt produse cu componente fabricate în China. De exemplu, datele furnizate de Banca Asiatică de Dezvoltare arată că, în 2022, componentele importate au fost responsabile pentru aproximativ 80% din valoarea exporturilor vietnameze de electronice, principalele produse importate de SUA din Vietnam. Date separate mai arată că o treime din importurile Vietnamului vin din China, în principal electronice şi componente. Un raport al OCDE precizează că aproximativ 90% din bunurile intermediare importate în 2020 de companiile vietnameze din sectoarele electronică şi textile au fost ulterior incluse în produsele exportate, fiind vorba de un procent mai mare decât în urmă cu un deceniu şi cu mult peste media din ţările industrializate.

Această creştere a schimburilor comerciale China-Vietnam-SUA reflectă o creştere a investiţiilor în capacităţile de producţie amplasate în ţara din sud-estul Asiei, pe măsură ce companiile îşi transferă o parte din activităţile din China. Mulţi dintre aceşti producători sunt firme chineze care adaugă valoare la noile lor fabrici din nordul Vietnamului dar sunt în continuare puternic dependente de lanţurile de aprovizionare din ţara de origine.

Însă în unele cazuri comerţul implică pur şi simplu produse finite etichetate drept 'Made in Vietnam', chiar dacă nu au beneficiat de o valoare adăugată pe teritoriul Vietnamului, a concluzionat o anchetă efectuată anul trecut de Departamentul american al Comerţului cu privire la panourile fotovoltaice chinezeşti. În prezent, este în derulare o investigaţie separată cu privire la cabluri de aluminiu şi o a doua cu privire la panourile fotovoltaice care au fost subvenţionate în mod incorect.

Având în vedere că inflaţia rămâne la un nivel ridicat, Casa Albă a rămas tăcută până acum cu privire la creşterea deficitului balanţei comerciale pe relaţia cu Vietnam, dar lucrurile ar putea să se schimbe după alegerile prezidenţiale din noiembrie, avertizează analiştii. "Un posibil scenariu este acela că după alegeri, indiferent cine va fi câştigătorul, politica faţă de Vietnam ar putea fi modificată", spune Nguyen Ba Hung, economist la reprezentanţa din Vietnam a Băncii Asiatice de Dezvoltare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ceea ce e bine gandit de usa…

    rastogolesc deflatia chineza prin alta piata… ca alta piata sa o internedieze si sa nu le exporte americanilor toata deflatia… mai alesc in ciclu de varf specula imobiliara… cv mai in fata poate… dar acum in an de alegeri… usa nu vrea deflatie … vrea inflatie… 

    s c c r e t 

    din text="în primul trimestru al acestui an SUA au importat din Vietnam produse în valoare de 29 de miliarde de dolari, în timp ce importurile Vietnamului din China s-au cifrat la 30,5 miliarde de dolari. O analiză preliminară efectuată de Banca Mondială a ajuns la concluzia că există o corelaţie de 96% între cele două fluxuri comerciale"

    asa functioneaza sanctiunile economice ! 

    cine castiga = vietnam care castiga doar ca schimba eticheta made in china cu made in vietnam  

    cine pierde = cetateanul american care plateste taxa pe eticheta  

    cine castiga = politicianul american care se lauda cum apara el sindicatele din america si apoi culege voturile ....

    asa functioneaza si sanctiunile economice pentru rusia = praf in ochii fraierilor  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb