Yenul japonez a scăzut miercuri la cel mai redus nivel în raport cu dolarul american de la sfârşitul anului 1986, pe fondul unei diferenţe mari de dobândă între cele două economii, menţinând piaţa în alertă pentru orice semn de intervenţie din partea autorităţilor japoneze pentru a-şi susţine moneda, transmite Reuters.
Dolarul american a crescut la 160,63 yeni pe unitate, cel mai puternic nivel atins din decembrie 1986.
Regimul japonez al ratei dobânzii scăzute, în comparaţie cu cel al Statelor Unite, a continuat să lovească yenul.
Randamentul obligaţiunilor de stat japoneze pe 10 ani a fost miercuri de 1,03%, în timp ce randamentul titlurilor Trezoreriei SUA pe 10 ani a fost de 4,304%.
"Piaţa pare să o ia înainte în ceea ce priveşte politica BOJ (Bank of Japan). Dar să presupunem că piaţa nu face asta. Să spunem că nu presează BOJ. Doar faptul că diferenţele de dobânzi sunt ceea ce sunt între Japonia şi SUA, aceasta ar fi oricum progresia naturală ", a declarat Eugene Epstein, director de structurare pentru America de Nord la Moneycorp din New Jersey.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2024, 08:11)
sa urmariti ce se intampla cu yen-ul japonez acum si in urmatorii 3-4 ani.
e canarul din colivia minerului pentru celelalte monede relevante (euro, lira sterlina etc)
pont: deprecierile semnificative ale bondurilor statale si profilul datoriei guvernamentale se vor reflecta in pozitia FX a monedelor. Mai mare datoria fata de PIB si mai mare expunerea fata de datorie guvernamentala slab/neperformanta? Mai masiva deprecierea monedei.
pont 2: in Romania noi mai avem muuult pana departe. :) O sa vina timpuri cand a avea ron sau expunere pe active imobiliare/mobiliare din Romania va fi semnificativ mai important decat a avea usd sau euro sau lire sau expunere pe acele piete. Dar toate astea.. mai asa, mai dupa 2028. Pana atunci se construieste terenul daramarii gigantilor si urcarii piticilor.
Ban.Cher.Vali
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2024, 08:12)
Polonia, Ungaria, Cehia?
greu la deal cu piticii mici.
Romania? Pitic vijelios! :)
Ban.Cher.Vali
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2024, 12:13)
Cel mai mare pitic este piticul sovietic!
1.3. Ban (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2024, 16:08)
Dolarul este o monedă fara un picior. Azi doar armata SUA îl mai susține. Sa folosești dolarul că arma și să crezi că cei din brics sau "sudul global" nu vor fugi că dracu de tămâie de el înseamnă că americanilor le-a rămas doar neuronul digestiv întreg . Japonia vinde bonduri americane, China nu le mai cumpără, petrodolarii nu mai exista. Un val de dolari se revarsă către SUA. 4,34 % e floare la ureche fata de ce cred eu că va urma. Da sa nu am dreptate!!!