Revenirea lui Vanghelie în PSD ar trebui să intre în vizorul organelor de anchetă

Lilian Cojocaru
Ziarul BURSA #Politică / 30 iunie 2004

PSD a încălcat legea, propunînd doi candidaţi la Primăria sectorului 5 Partidul de guvernămînt lasă o uşă deschisă şi pentru Nicolae Mischie

PSD a confirmat, în această săptămînă, că autosuspendarea din partid a lui Marian Vanghelie nu a fost decît un gest electoral. Aşa cum se aştepta mai toată lumea, "independentul" Marian Vanghelie a fost primit, din nou, în partid, după ce a cîştigat Primăria sectorului 5. Dan Ioan Popescu, liderul PSD Bucureşti, a anunţat chiar că Vanghelie ar putea reveni în fruntea Organizaţiei PSD sector 5. Amintim că măura autosuspendării, la care a recurs Vanghelie, nu este prevăzută în statutul partidului.

Întoarcerea lui Vanghelie demonstrează în mod clar că, la alegerile pentru Primăria sectorului 5, PSD a avut doi candidaţi. Cu toate semnalele trase de societatea civilă şi de presă în acest sens, nici o autoritate a statului nu s-a sesizat pînă în prezent. Pro Democraţia a solicitat, încă din timpul campaniei electorale, atît Biroului Electoral Central, cît şi Parchetului, să se autosesizeze în acest caz de încălcare a reglementărilor în materie.

Solicitarea asociaţiilor non-guvernamentale pornea de la faptul că PSD nu a cheltuit nici un ban pe campania electorală a candidatului său oficial, Cătălin Stochiţă, în vreme ce independentul Marian Vanghelie a depăşit de cîteva ori plafonul de cheltuieli permis de lege, doar pe reclama din presă. Cheltuielile din campanie indicau că PSD îl susţine indirect pe Vanghelie, chiar dacă oficial îl lansase în luptă pe Stochiţă. Intervenţia organelor de cercetare penală în cazul Vanghelie se impune, cu atît mai mult cu cît "independentul" a recunoscut că nu s-a simţit plecat din PSD, iar autosuspendarea sa nu a fost decît un şiretlic.

PSD pregăteşte terenul şi pentru revenirea în partid a baronului de Gorj, Nicolae Mischie. Preşedintele interimar al filialei gorjene a PSD, Florin Cîrciumaru, a declarat că partidul are uşile deschise pentru Mischie, dacă acesta va reuşi să îşi rezolve problemele cu Parchetul Naţional Anticorupţie. În prezent, PNA investighează modul în care Mischie a alocat, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, o parte din fondurile PHARE şi felul în care a reuşit să se pricopsească cu un titlu ştiinţific de doctor.

Mircea Geoană - destituit în lipsă

Conducerea Organizaţiei PSD Bucureşti a decis, luni seara, înlocuirea lui Mircea Geoană, din funcţia de preşedinte executiv al filialei, cu Neculai Onţanu. Mişcarea vine la mai puţin de două luni după ce ministrul de externe a primit acest post. Mircea Geoană a aflat vestea la Istanbul, unde participa la Summitul NATO. Schimbarea sa din funcţie a fost previzibilă, deoarece, de la bun început, numirea lui Geoană a urmărit doar creşterea credibilităţii organizaţiei în campania electorală. Motivaţia oficială a schimbării a fost faptul că Mircea Geoană "este extrem de ocupat" cu funcţia de ministru de externe, iar filiala are nevoie de cineva care să stea la organizaţie.

Restructurarea PSD - luată astăzi în discuţie

Conducerea PSD va lua în calcul astăzi, în cadrul Delegaţiei Permanente, posibilitatea reducerii numărului de vicepreşedinţi. Din cei 18 vicepreşedinţi ai PSD, cîţi sînt la ora actuală, ar putea să rămînă 15. Printre cei vizaţi să-şi piardă poziţia se numără Şerban Mihăilescu şi Mihai Tănăsescu. Totodată, PSD va lua în calcul desfiinţarea postului de preşedinte executiv, care nu era prevăzut în statutul partidului, astfel că Octav Cozmîncă ar urma să devină secretar general, în locul lui Dan Matei Agathon.

Adrian Năstase va trebui să dea un răspuns şi în legătură cu proiectul lui Ioan Rus privind descentralizarea partidului. Rus a susţinut că orice negociere privind Transilvania ar trebui făcută la Cluj, nu la centru. PSD mai trebuie să-şi stabilească strategia faţă de baronii locali, precum şi candidatul la preşedinţie.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9758
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4857
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2959
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9766
Gram de aur (XAU)Gram de aur381.9299

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb