Revine cererea pentru obligaţiunile elene

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 aprilie 2010

Revine cererea pentru obligaţiunile elene

Grecia a vândut, ieri, titluri de 1,56 miliarde euro

Guvernul de la Atena a vândut, ieri, titluri de stat de peste 1,5 miliarde de euro, cu scadenţa la 26, respectiv 52 de săptămâni, ceea ce arată că revine apetitul investitorilor pentru obligaţiunile greceşti. Grecia a încheiat astfel cu succes prima operaţiune pe piaţă după ce a obţinut promisiunea UE/FMI pentru un pachet de ajutor financiar extern.

Potrivit Agenţiei de Administrare a Datoriei Publice de la Atena, executivul elen a vândut titluri de 780 de milioane de euro (1,06 miliarde de dolari) cu scadenţa la 26 de săptămâni şi un randament de 4,55%, atrăgând, însă, o cerere de 7,67 ori mai mare decât oferta. Grecia a vândut, totodată, titluri de 780 milioane de euro cu scadenţa la 52 de săptămâni, la un randament de 4,85%. În acest caz, cererea a fost de 6,54 ori mai mare decât oferta. Randamentele sunt ceva mai mici decât cele ale obligaţiunilor existente ale Greciei, care au o maturitate similară, însă mai mult decât duble faţă de cele plătite la ultima licitaţie de datorii elene, care a avut loc în 12 ianuarie.

Emisiunea de ieri face parte din programul de finanţare al Greciei pentru 2010, iar fondurile vor fi folosite pentru acoperirea deficitului bugetar.

Privatizarea companiilor de stat ar putea ajuta Grecia

Privatizarea companiilor controlate de statul elen ar putea ajuta Grecia să depăşească criza financiară, declară Konstantinos Michalos, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (ACCI) de la Atena. Aces-ta a explicat că proasta gestionare, lipsa unei strategii de planificare şi birocraţia din companiile de stat au adăugat o povară financiară imensă plătitorilor de taxe din Grecia.

Sugerând o reevaluare drastică şi urgentă a rolului ACCI şi a politicii de investiţii a statului elen, organizaţia condusă de Konstantinos Michalos a propus privatizarea şi închiderea unor companii controlate de stat.

"Actuala situaţie din companiile controlate de stat nu poate continua. Nu putem cere sacrificii de la angajaţii cu venituri mici, pensionari şi mici întreprinzători, şi să continuăm irosirea fondurilor", a afirmat Michalos.

Ieri, guvernul elen a luat în discuţie programul de privatizare pentru următorii trei ani. Conform unei estimări recente, Grecia ar putea obţine 2,5 miliarde euro din privatizare, în 2010. Printre companiile ce urmează să fie privatizate se numără Căile Ferate, Loteria Naţională, Banca Poştei, Compania Publică de Electricitate şi cea de furnizare a apei. Statul elen şi-ar putea vinde şi participaţia deţinută la OTE - "Hellenic Telecommunications Organization" SA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb