REVISTA PRESEI 01.04.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 1 aprilie 2016

ADEVARUL

Ucraina se pregăteşte să rupă relaţiile diplomatice cu Rusia

Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului de la Kiev a aprobat decizia de rupere a relaţiilor diplomatice cu Rusia, a anunţat deputatul ucrainean Volodimir Parasiuk. Publicaţia germană Bild a aflat că enclavele separatiste din sud-estul Ucrainei sunt conduse de cinci instituţii de stat din Federaţia Rusă în frunte cu vicepremierul rus Dmitri Kozak, cel care a elaborat şi controversatul plan de federalizare a Moldovei. Proiectul de rezoluţie a fost adoptat în cursul reuniunii de miercuri, 30 martie, în Comisia de profil a Radei Supreme. Potrivit lui Parasiuk, documentul va fi propus spre dezbaterea Parlamentului pe 11 aprilie. Actul enunţă motivele pentru ruperea relaţiilor diplomatice cu Rusia. Printre acestea: încălcarea drepturilor cetăţenilor ucraineni, capturarea şi deţinerea ilegală de ostatici ucraineni în Rusia, precum şi încălcarea principiilor imunităţii internaţionale, inclusiv în ceea ce priveşte deputatul Ucrainei, membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Nadia Savcenko.

Klaus Iohannis vrea consultări cu partidele pe legislaţia în domeniul securităţii

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi, de la Washington, că, în următoarele săptămâni, va avea consultări cu toate partidele cu privire la legislaţia în domeniul securităţii, precizând că este necesară şi o dezbatere cu experţi în domeniu. "Dacă politicienii din ţară aşteaptă aceste consultări, înseamnă că au înţeles mesajul meu. Vreau să-i asigur pe toţi că în următoarele săptămâni voi avea consultări cu toate partidele politice, vom aduna şi experţii care vin să propună câteva idei în domeniu şi sper să reuşim în cel mai scurt timp să începem un proces de modernizare şi actualizare a întregii legislaţii", a afirmat Iohannis, aflat în SUA pentru a participa la Summitul Nuclear. Preşedintele a adăugat că îl bucură "ecoul" din ţară cu privire la modificarea legii securităţii şi faptul că polticienii au început să se mobilizeze pentru rezolvarea situaţiei.

Doua tinere musulmane ar fi fost bătute in Capitala, pe Calea Moşilor

Doua femei musulmane ar fi fost agresate de un grup de tineri in Capitala, pe Calea Moşilor, de un grup de tineri, potrivit unui comunicat remis de Asociaţia "Surori Musulmane". Cele doua musulmane - tinere, in vârstă de 18 ani - ar fi fost agresate pentru ca "nu se mai face diferenţă intre terorişti si musulmani". Părinţii uneia din fetele agresate au depus reclamaţie la politie.

Sebastian Ghiţă, cauţiune de 13 milioane de euro

Deputatul Sebastian Ghiţă a fost plasat sub control judiciar, procurorii stabilind o cauţiune de 13 milioane de euro, potrivit unor surse judiciare. Măsura a fost dispusă după ce Camera Deputaţilor a respins, joi, încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a parlamentarului. Potrivit unor surse judiciare, un deputat PSD a declarat la DNA că Sebastian Ghiţă şi-a şantajat colegii de partid la votul de miercuri din Parlament. Potrivit unui comunicat emis de DNA Ploieşti, Sebastian Ghiţă a fost plasat sub control judiciat pe cauţiune pe o perioadă de 60 de zile. Acesta este acuzat de dare de mită. şantaj, cumpărare de influenţă, folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Motivare: Cătălin Voicu a fost eliberat condiţionat după ce a participat la dezbateri pe teme religioase

Fostul senator PSD Cătălin Voicu a fost eliberat condiţionat, după aproximativ patru ani şi două luni de detenţie din cei şapte pe care îi avea de executat, pentru că a participat la dezbateri şi concursuri tematice cu temă religioasă şi a avut un comportament bun. Totodată, el a beneficiat de învoiri de 11 zile pe parcursul detenţiei, se arată în motivarea instanţei. Potrivit motivării Tribunalului Dâmboviţa, care a decis pe 18 februarie liberarea condiţionată a lui Cătălin Voicu, fostul senator a spus, în ultimul cuvânt, că mama sa este bolnavă, că are doi copii care îl aşteaptă şi care se confruntă cu "greutăţi inimaginabile".

Vilele romilor din Ţăndărei, prezentate de un cotidian britanic ca argument în favoarea ieşirii Marii Britanii din UE

Vilele romilor din Ţăndărei sunt prezentate de un cotidian britanic ca argument în favoarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE). Cotidianul susţine că sute de vile din orăşelul din judeţul Ialomiţa au fost construite cu ajutoare sociale încasate fraudulos în Marea Britanie. Potrivit "Daily Express", Ţăndăreiul are în prezent peste 300 de vile, unele evaluate la peste 500.000 de lire sterline, faţă de mai puţin de 100 acum cinci ani, iar aceste vile au fost construite cu ajutoare sociale încasate fraudulos în Marea Britanie. Ţăndăreiul a devenit oraşul de romi construit de britanici, în condiţiile în care multe case extravagante se crede că au fost finanţate din ajutoare sociale încasate în Marea Britanie, scrie "Daily Express". Cele mai recente date arată că peste 3.500 de români adulţi solicită ajutoare sociale în Marea Britanie, la doi ani după deschiderea graniţelor.

Autorităţile turce l-au arestat pe bărbatul care a revendicat uciderea pilotului Oleg Peşkov

Un bărbat suspectat de uciderea unuia dintre cei doi piloţi care s-au catapultat de la bordul bombardierului rus SU-24 doborât pe 24 noiembrie anul trecut la graniţa dintre Siria şi Turcia a fost arestat de autorităţile turce, transmite agenţia de presă Dogan, citată de rt.com. Este vorba de Alparslan Celik, un bărbat care a luptat în Siria alături de etnici turci, împotriva trupelor fidele regimului de la Damasc. El a fost arestat miercuri într-un restaurant din Izmir, în vestul Turciei. În afară de presupusul ucigaş al pilotului rus, poliţia turcă a arestat încă 13 suspecţi. Un bombardier rus SU-24 a fost doborât de un avion de luptă turc F-16 pe 24 noiembrie anul trecut la graniţa dintre Siria şi Turcia. Cei doi piloţi aflaţi la bordul bombardierului rus au reuşit să se catapulteze înainte de doborâre, însă doar unul dintre ei a fost recuperat viu de serviciile ruse. Pilotul Oleg Peşkov a fost ucis în timpul catapultării de către rebeli care luptă împotriva regimului condus de Bashar al-Assad.

Whoopi Goldberg lansează un brand cu produse terapeutice din marijuana

Actriţa americană Whoopi Goldberg va lansa un brand de produse din marijuana, care vor putea fi utilizate pentru atenuarea durerilor menstruale, arată revista "People", potrivit News.ro. Vedeta a confirmat această informaţie într-un interviu acordat revistei "Vanity Fair". Înfiinţat în parteneriat cu Maya Elisabeth, proprietara companiei Om Edibles, specializată în produse din canabis, noul brand, care se va numi Maya & Whoopi, va include preparate culinare din marijuana, creme cu aplicare locală, extracte şi infuzii cu THC (tetrahidrocanabinol). Whoopi Goldberg, care susţine de mulţi ani utilizarea marijuanei în scopuri terapeutice, spune că noile produse au fost create pentru a atenua disconfortul generat de durerile menstruale. De asemenea, noul brand se adresează şi acelor femei care "care nu se simt confortabil pur şi simplu fumând o ţigară cu marijuana".

BANCHERUL

Băncile au dublat volumul creditelor noi pentru consum acordate populaţiei

Băncile au acordat in luna februarie credite noi de consum in lei cu o valoare de 1,4 miliarde lei, dublu fata de nivelul din luna precedenta, ianuarie, precum si fata de februarie 2015, când volumul acestora se ridica la doar 758 milioane lei, arata ultimele statistici publicate de BNR. In acelaşi timp, valoarea creditelor de consum acordate de bănci in luna februarie se situează la cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni. Valoarea creditelor de consum o depăşeşte pe cea a creditelor pentru locuinţe, cu toate ca si acestea au avansat puternic in februarie, fata de ianuarie.

CURENTUL

Colegul lui Mihai Viteazul şi PF Daniel vor şi ei moschee în Bucureşti

Întrebat astăzi la sediul PSD dacă are dosare la DNA aşa cum a declarat ieri Sebastian Ghiţă, Zgonea a răspuns derutat: "dacă domnia sa are informaţii să le ducă la Direcţia Naţională Anticorupţie", continuând "mi-am angajat viaţa şi destinul în această muncă politică, o fac cu plăcere şi cu pasiune. Sunt un luptător pentru cauze comune, nu pentru cauze personale." Şi ce să vezi, una dintre cauzele comune pentru care luptă Zgonea este cea a moscheii. Zgonea, un cunoscut antisemit care adoră termenul "jidan" explică că el vrea moschee la Bucureşti: "Este o decizie pe care a luat-o Guvernul României şi nimeni din Parlament, la momentul respectiv, nu a contestat-o. Vă reamintesc că sunt foarte mulţi parlamentari care sunt de origine musulmană şi sunt aleşi, am avut şi în Guvernul PSD o doamnă ministru care era din această comunitate. Nu văd niciun impediment".

Ministerul Muncii a invitat medicii protestatari la negocieri

Peste 200 de medici şi asistenţi medicali au protestat, joi, în faţa sediului Ministerului Muncii. Pichetarea a fost organizată de Federaţia Sindicală Hipocrat, Sindicatul Promedica şi Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România, şi susţinut de Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical şi Societatea Naţională de Medicina Familiei. La protest au participat membri ai organizaţiilor sindicale din Bucureşti şi din judeţele Dolj, Constanţa, Cluj, Olt, Ialomiţa, Dâmboviţa, Maramureş, Brăila, Iaşi şi Mehedinţi. Potrivit unui comunicat al organizaţiilor sindicale, în timpul manifestării, liderii formaţiunilor participante la protest au fost chemaţi la discuţii de reprezentanţi ai Ministerul Muncii. Agenda a cuprins următoarele teme: respectarea timpului de lucru şi de repaus în conformitate cu prevederile Codului Muncii şi cu normele europene în vigoare; eliminarea termenului de obligativitate în raport cu orele de lucru suplimentare; acordarea sporurilor pentru condiţii deosebite de muncă, de noapte, de ture şi de doctorat, în procent la salariul actual, şi nu în cuantum.

EVENIMENTUL ZILEI

Găselniţa Guvernului pentru cumpărarea sculpturii lui Constantin Brâncuşi

Guvernul Cioloş a adoptat miercuri o ordonanţă de urgenţă care stabileşte cadrul legal privind declanşarea procesului de subscripţie publică pentru achiziţionarea sculpturii lui Constantin Brâncuşi, "Cuminţenia Pământului". Ordonanţa de urgenţă modifică Codul Fiscal atât pentru a permite contribuabililor să vireze din impozitul pe profit într-un cont al Ministerului Finanţelor, care va fi destinat subscripţiei publice, dar creează şi posibilitatea ca persoanele plătitoare să poată primi banii înapoi, în cazul în care nu se strânge suma de 6 milioane de euro, cota alocată subscripţiei publice. Prin derogare de la Codul Fiscal, donaţiile vor putea fi deduse din impozitele datorate statului de către eventualii donatori. Adică tot statul plăteşte, pentru că banii, care vor fi deduşi, vor ieşi din buget.

Petrol şi gaze: 7 milioane de americani ameninţaţi de cutremure provocate de fracturarea hidraulică

Aproximativ 7 milioane de oameni trăiesc în regiuni din centrul şi estul Statelor Unite în care fracturarea hidraulică poate provoca cutremure ce riscă să provoace pagube, potrivit unui raport al Institutului American de Geofizică USGS, scrie Le Monde. Oklahoma, Kansas, Texas, Colorado, New Mexico si Arkansas sunt, în ordine, cele mai expuse state la pericolul unor seisme provocate de fracturarea hidraulică. Oklahoma si Texas deţin cel mai important număr de locuitori expuşi acestui risc. În unele locuri, distrugerile pot fi provocate atât de cutremure naturale, cât şi de activităţi de fracturare hidraulică. Fracturarea hidraulică constă în extragerea petrolului şi a gazelor naturale prin injectarea apei la presiune ridicată în puţuri de mare adâncime, sub pânza freatică. În aceste regiuni, riscul de cutremur este similar cu cel al cutremurelor naturale din California, iar acest risc este foarte mare.

Mircea Turdean, Farmec: «Deschidem încă şapte magazine monobrand în 2016»

"Obrazul subţire cu cheltuială se ţine". Ei bine, zicala nu merge chiar de fiecare dată. Un celebru producător de cosmetice demonstrează cum poţi să-ţi păstrezi "farmec(ul)" folosind exclusiv mărci româneşti. Mircea Turdean (47 de ani), şeful celui mai mare producător de cosmetice cu capital românesc, Farmec, şi-a aproximat deja încasările pentru următorii trei ani. Cel puţin, prin prisma exporturilor, pe care vrea să le crească de două ori. Şi nu este singurul lucru pe care intenţionează să-l bifeze într-un viitor apropiat.

Băncile împart profitul de anul trecut cu acţionarii

Chiar dacă 2016 nu a debutat prea bine pentru bursa de valori, investitorii se aşteaptă la câştiguri semnificative din participaţiile la profitul aferent anului trecut, multe companii anunţând dividende mai mari decât în 2015. Anul trecut a fost profitabil pentru sistemul bancar, cu un profit net total de 4,88 miliarde lei, iar acest lucru se simte şi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Cele mai mari dividende oferite de o companie listată sunt cele ale Băncii Transilvania, dar şi Banca Română de Dezvoltare - Societe Generale va da acţionarilor o parte din câştigul pe 2015. Sistemul bancar autohton are o marjă de profit aferentă anului trecut de peste 13%. BT propune dividende în valoare de 1,2 miliarde lei acţionarilor, adică jumătate din profitul înregistrat în 2015, şi o alocare de acţiuni gratuite în valoare de 620 milioane lei.

Tranzacţie suspectă într-o zonă de lux a Capitalei

Afacerea dubioasă a consilierilor generali din PNL în legătură cu Satul Francez a luat o întorsătură cum nici ei nu se aşteptau. Ieri, pe ordinea de zi a Şedinţei Ordinare de la Primăria Capitalei erau trecute 32 de proiecte. Pe niciunul din acestea nu se regăsea vreo tranzacţie legată de Satul Francez. Proiectul de hotărâre cu numărul trei, privind majorarea numărului total de posturi la unele instituţii publice de interes local al municipiului Bucureşti, avea următorul paragraf strecurat tocmai ca să nu fie văzut: ,,Se transferă activităţile împreună cu bunurile, în vederea administrării exploatării, întreţinerii şi protejării imobilului situat în Bucureşti, Şoseaua Nordului nr.114 -140 sector 1 (Complex Sat Francez), precum şi a imobilului situat în Bucureşti, în strada Constantin Noica nr. 183, sector 6, de la Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti la Administraţia Fondului Imobiliar". Pe bucata aceea voiau să pună mâna consilierii generali PNL, dar au fost prinşi. Astfel, articolul 2 din proiectul respectiv a fost scos de urgenţă, iar şedinţa de Consiliu a început cu două ore întârziere.

Băsescu: Discursul lui Ghiţă din Parlament - o mare prostie

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Traian Băsescu, a declarat că discursul susţinut de deputatul Sebastian Ghiţă miercuri în Parlament reprezintă "o mare prostie" şi că nu crede în veridicitatea informaţiilor lansate de acesta. "De unde până unde, Iohannis cu dosar, de unde până unde ştie el că Zgonea are două dosare. Este adevărat că e un om bine informat Ghiţă prin geneza lui, prin parvenirea lui în lumea de afaceri şi, pe urmă, în viaţa politică. (...) E un om bine informat în politică, mai e şi la comisia SRI, dar nu cred că aceste informaţii sunt adevărate, ce a turuit", a declarat Traian Băsescu, joi seara, la postul B1 Tv. El a mai spus că are o nelămurire faţă de Ghiţă, şi anume cum a ajuns "un puşti, chiar dacă un puşti cu bani" să dea un împrumut de 90 de milioane de euro.

JURNALUL NATIONAL

România îngroapă în gunoi masterplanul de colectare a deşeurilor

Doar patru ani mai are România la dispoziţie pentru a atinge ţintele de colectare şi reciclare trasate de Comisia Europeană, după care va începe să curgă cu amenzi. La cum arată situaţia astăzi, acest lucru este imposibil de realizat, iar ţara noastră va intra, din nou, în procedura de infringement, fapt ce va atrage, după sine, sancţiuni de 200.000 de euro pe zi. Potrivit estimărilor, noi reuşim să reciclăm cam 5% din deşeuri, fiind pe ultimul loc la acest capitol în Uniunea Europeană. Oricum, nici acest procent nu este sigur pentru că la noi raportările se cam bat cap în cap. Conform Directivei nr. 2008/98/CE a Parlamentului European şi a Consiliului Europei din 19 noiembrie 2008, România are obligaţia să atingă, până în anul 2020, un nivel de reciclare de minimum 50% a deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă şi un grad de valorificare de 60% a deşeurilor de ambalaje.

Păcătoasa Treime a Ineficienţei sperie investitorii străini

Până la investitori ne mânâncă birocraţia, iar în România marile proiecte sunt pavate cu vorbe bune, că infrastructură oricum nu avem cât să atragem investitorii din străinătate. În plus, impredictibilitatea legislaţiei ne face şi mai neatrăgători. Cea mai mare îngrijorare a investitorilor este legată de nivelul de birocraţie, este de părere preşedintele Consiliului Investitorilor Străini (FIC), Eric Stab. "90% dintre membrii FIC care au participat la un sondaj privind percepţia asupra mediului de afaceri reclamă problemele cu birocraţia, cu care se confruntă în diverse sectoare din România. În medie, membrii noştri consideră că în România este mult mai îngrijorător acest aspect decât în alte ţări unde activează", a declarat Eric Stab. În plus, 80% dintre investitorii care au venit aici, nu sunt deloc mulţumiţi de infrastructura rutieră pe care o deţine ţara noastră.

Salariul minim în România şi în UE. Discrepanţe uriaşe!

Salariul minim in Romania este de 1.050 de lei, echivalentul a 235 de euro! Mai aproape de acest nivel, la limita de jos în UE, se află Lituania - 350 euro, Polonia - 431 euro. În zona salariilor minime peste 1.000 de euro se afla Franţa -1.467 euro, Germania - 1.473 euro, Marea Britanie - 1.529 euro. Cel mai mare salariu minim este plătit în Luxemburg - 1.923euro, de 7,6 ori superior celui din România. NU EXISTĂ STABILITE NIVELURI PENTRU SALARIUL MINIM ÎN Italia, Danemarca, Austria, Finlanda, Suedia, Elveţia, Norvegia, Cipru.

NATIONAL

Te lepezi de Băse?

La doar câteva zile după ce i-a parvenit sondajul pe bune, in care era cotat la o eventuala candidatura la Primăria Capitalei cu doar 14 la suta, Traian Băsescu a făcut o mişcare surprinzătoare chiar si pentru un "jucător" ca el, recunoscut drept cel mai feroce "animal politic" de la noi. Pur si simplu, după cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, fostul şef al statului a transmis "pe piaţă" mesaje cat se poate de clare, nu unele subliminale, cu privire la faptul ca va declanşa un atac nimicitor împotriva tuturor celor pe care ii considera vinovaţi de "deturnarea" Justiţiei de la noi. Iată însă ca "Jihadul" informaţional cu care a ameninţat Băsescu nu doar ca nu a mai fost declanşat, dar mai mulţi oameni loiali fostului preşedinte au si fost "înghesuiţi" in dosarele aflate in diverse stadii de ancheta.

Războiul DNA - Ghiţă se muta din Parlament la CSM

Acuzaţiile aduse de deputatul Sebastian Ghiţă procurorilor DNA ("folosesc arestarea ca instrument modern de tortura a parlamentarilor", "mi-au cerut sa fac denunţuri împotriva lui Victor Ponta") i-au alertat pe membrii CSM, care au si sesizat, ieri, Inspecţia Judiciara pe tema. Vicepreşedintele CSM Luminiţa Palade a sesizat Inspecţia Judiciara, căreia i-a cerut sa verifice si sa stabilească "daca si in ce măsura, prin afirmaţiile lansate in spaţiul public de către domnul deputat Sebastian Ghiţă, a fost adusa atingere independentei procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie si sistemului judiciar in ansamblul sau", după cum precizează comunicatul dat, ieri, de CSM.

Udrea ii face praf pe denunţători: turnători si laşi!

Denunţătorii care jură acum la DNA ca au fost obligaţi să-i mituiască pe demnitari mint de îngheaţă apele - acuză Elena Udrea. Fostul ministru Elena Udrea susţine ca in realitate exista "o adevărată competiţie" intre oamenii de afaceri, care se bat sa ofere bani demnitarilor. "Conform legii, pentru a beneficia de impunitate de pe urma denunţurilor făcute, denunţătorul trebuie sa fi fost forţat de către denunţat sa facă fapta. Aşa ca oamenii de afaceri care toarnă politicieni declara ca le-ar fi dat acestora bani ori altceva vreodată deoarece < < au fost obligaţi > >... Nu mă mira aceasta minciuna, pentru ca un turnător este si un las. Este o competiţie intre oamenii de afaceri pentru a fi in apropierea ori a fi băgat in seama de un politician la care au interese, nici vorba sa ii preseze cineva. Iar politicienii, tot de regula, sfârşesc prin a accepta < < colaborarea > > pentru ca au de dus bani la partid, au campanii electorale de făcut etc. Acesta este adevărul pe care nimeni nu îl spune, tot din cauza fricii care a amuţit pe toata lumea", descrie Udrea, din interior, cum se petrec de fapt lucrurile.

Se cere suspendarea lui Iohannis

Partidul Romania Unita cere suspendarea actualului preşedinte, pe care îl acuză de încălcarea Constituţiei odată cu acceptarea construirii unei "mega moschei" in Bucureşti. PRU susţine că preşedintele Klaus Iohannis a dat dovada de "laşitate" in această problemă si "s-a comportat ca un vasal al Turciei". Ca urmare, PRU a decis să organizeze un miting de protest in fata Cotroceniului, duminică după-amiaza, si cere de pe acum suspendarea lui Iohannis.

BNR: Băncile pot pierde 2,8 miliarde de lei din cauza darii in plata

Banca Naţională a României estimează la 2,8 miliarde de lei pierderile băncilor ca urmare a aplicării legii dării in plată, a declarat viceguvernatorul Liviu Voinea, in fata deputaţilor de la Comisia Juridica, care discută raportul de fond. Evident, BNR porneşte de la ipoteza că toţi cei care au credite cu o valoare mai mare decât valoarea de piaţă a garanţiei vor da cheile caselor băncii. Pierderile băncilor generate de legea dării in plată depind de stimulentul debitorului de a lasă casa băncii pentru a închide creditul rămas, iar acest stimulent creste cu cât diferenţa dintre valoarea datoriei si valoarea casei e mai mare, a explicat Voinea.

PUTEREA

Piedone are încrederea unuia din doi locuitori ai Sectorului 4

E 1 aprilie, dar nu-i păcăleală: Jumătate dintre locuitorii Sectorului 4 declară că au încredere în Cristian Popescu Piedone, chiar dacă nu toţi - din jumătatea încrezătoare- sunt mulţumiţi de activitatea fostului edil. Cel puţin aşa arată datele unui sondaj realizat de Sociopol. Edilul sectorului 3, Robert Negoiţă, se situează pe primul loc în topul primarilor bucureşteni, la indicatorul "încredere". Peste 50% din cei chestionaţi declară că au încredere în Robert Negoiţă. Acesta este urmat în ierarhia încrederii de Cristian Popescu Piedone (48%), de Andrei Chiliman (45%), Neculai Onţanu (42%), Marian Vanghelie (31%). Pe ultimul loc se află primarul sectorului 6, Rareş Mănescu, 8% dintre locuitorii sectorului respectiv exprimându-şi încrederea în acesta. 70% dintre locuitorii sectorului 3 sunt mulţumiţi de activitatea lui Robert Negoiţă la primărie. În continuarea ierarhiei, 64% dintre cei din sectorul 2 consideră că Onţanu a făcut o treabă bună, 54% dintre cei din sectorul 1 sunt mulţumiţi de activitatea lui Andrei Chiliman.

Primarul Sava are birou în Piaţa Sudului. Primăria promite finalizarea lucrărilor la 30 iunie

Muncitorii lucrează de zor la Pasajul de la Piaţa Sudului. Atât directorul de şantier, cât şi primarul interimar sunt optimişti că proiectul va fi gata până la data de 30 iunie. Cu toate acestea, lucrările sunt finalizate în proporţie de doar 53%. Conform B365.ro, la data de 19 aprilie se va finaliza intrarea dinspre strada Niţu Vasile şi vor începe lucrările finale dinspre Calea Văcăreşti. Directorul de proiect al Pasajului de la Piaţa Sudului este încrezător cu privire la respectarea noilor termene de finalizare a lucrărilor, 30 iunie. Pentru asta, se lucrează în ture prelungite, chiar şi în weekend sau pe timpul nopţii.

UTI a pus stăpânire pe traficul din Bucureşti

Traficul din Bucureşti se află în "mâinile" unei singure firme. Sistemul de Management al Traficului din Bucureşti a fost implementat de firma UTI, deţinută de Tiberiu Urdăreanu în perioada 2007-2009. Tot firma UTI găzduieşte Centrul de control al traficului din Bucureşti şi aceeaşi firmă a prins şi contractul pentru service, mentenanţă şi reparaţii, în valoare de 12 milioane euro. Contractul are o durată de 3 ani, însă anul trecut Sistemul de Management al Traficului a fost nefuncţional timp de mai multe luni, iar traficul din Bucureşti infernal, pentru că UTI şi Primăria Capitalei nu s-au înţeles la banii necesari pentru reparaţii, informează B365.ro. Din cauză că mai multe cabluri au fost tăiate în urma unor lucrări de utilităţi publice, doar 15% din intersecţiile incluse în BTMS mai funcţionau şi doar 80% dintre ele monitorizate video.

ROMANIA LIBERA

Legăturile primejdioase ale familiei Pandele

Fiul lui Florentin Pandele, primarul din oraşul Voluntari şi soţul candidatei PSD la Primăria Capitalei, face afaceri cu personaje suspectate a fi implicate într-o reţea de evaziune fiscală. România liberă are dovezi că unul din partenerii lui Bogdan Pandele este reprezentantul unui cetăţean chinez declarat "indezirabil", care a fost expulzat din România şi are interdicţie de a păşi pe sol românesc timp de zece ani, din "considerente de securitate naţională".

Şeful Gărzii de Mediu, demis de premierul Cioloş

Florin Diaconu a fost eliberat de premierul Dacian Cioloş din funcţia comisar general, cu rang de secretar de stat, al Gărzii Naţionale de Mediu, în locul lui fiind numit Bogdan Gheorghe Trif. Potrivit Mediafax, decretele în acest sens au fost publicate joi seara în Monitorul Oficial. Bogdan-Gheorghe Trif a îndeplinit până acum funcţia de şef al Agenţiei pentru Protecţia Mediului din judeţul Sibiu. Florin Diaconu a fost numit la şefia Gărzii de Mediu în mai 2013 de Victor Ponta, având susţinerea PSD Prahova, organizaţie din care provine şi Sebastian Ghiţă, cel care, potrivit unor date furnizate de DNA Ploieşti în 2015, ar controla firma Glar Construct, implicată în afaceri cu deşeuri, precum decontaminarea navei Flaminia. Totodată, Andrei Rizoiu a fost eliberat din funcţia de secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului. Fost consilier la cabinetul vicepremierului Dan Nica în 2009, Rizoiu a fost numit la SGG de Victor Ponta odată cu venirea sa la Palatul Victoria în 2012.

ZIARUL FINANCIAR

ZF Antreprenorii României: "Susţineţi produsele concepute şi realizate în România

Antreprenorii din Braşov, Prahova, Covasna şi Harghita spun că este nevoie ca producătorii români să fie susţinuţi de către stat şi trag un semnal de alarmă, susţinând că, odată ce costurile cu forţa de muncă vor creşte, o parte din multinaţionalele de pe plan local vor pleca. "Este adevărat că şi cu ajutorul companiilor străine se poate ridica o economie. Însă, trebuie să facem un exerciţiu de imaginaţie şi să vedem cum va fi peste zece ani. Cel mai probabil până atunci costul cu forţa de muncă va creşte, iar multe dintre multinaţionalele de pe plan local vor pleca. Vom intra pro­babil într-o criză din acest motiv", a explicat Horaţiu Ţepes, proprietarul Bilka Steel din Braşov. Declaraţia managerului a fost făcută în cadrul conferinţei "Capitalul privat românesc - o şansă pentru dezvoltarea economică a României", organizată de ZF împreună cu Banca Transilvania la Braşov.

O anchetă a Huffington Post: Companiile occidentale nu sunt străine de haosul din Orientul Mijlociu

Sute de companii internaţionale, nume mari precum Halliburton, Rolls-Royce şi Samsung, contau pe o obscură firmă din Monaco să le obţină afaceri cu guverne din ţări din Orientul Mijlociu, Africa şi fosta URSS. Firma, Unaoil, nu câştiga întotdeauna contracte datorită competenţei, ci, în multe cazuri, mituind cu milioane de dolari oficiali corupţi. Corupţia este o cauză a instabilităţii politice, iar instabilitatea politică nu este nicăieri mai periculoasă ca în state precum Siria, Libia şi Irak. Ce face Unaoil şi care au fost clienţii firmei arată o anchetă jurnalistică efectuată de Huffington Post şi de partenerul său australian Fairfax Media. Printre sursele de informaţii sunt mii de emailuri şi documente in­terne ale Unaoil ajunse la jurnalişti prin diferite surse.

Rompetrol, tot mai aproape de braţele chinezilor. Negocierile continuă în ceea ce ar putea fi tranzacţia anului 2016

Kazahii şi chinezii sunt tot mai aproape de atingerea unui acord în ceea ce ar putea deveni tranzacţia anului 2016, la mijloc fiind cea mai mare rafinărie din România, Petromidia, singura cu o poziţie strategică la Marea Neagră. Potrivit informaţiilor disponibile, valoarea tranzacţiei ar putea depăşi 500 de milioane de dolari. "De ceva timp informaţiile sunt că cele două părţi sunt pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte încheierea unui acord. Managerii de aici au avut discuţii repetate cu partea chineză, aşa că semnale sunt", spun surse din piaţă. "Sunt puţine dubii în ceea ce priveşte realizarea acestei tranzaţii, mai ales ţinând cont de situaţia Kazahstanului, dar rămâne de văzut când se va ajunge la acordul final dintre cele două părţi", mai spun alţi oameni din domeniu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb