REVISTA PRESEI 01.06.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 1 iunie 2016

ADEVARUL

Premieră la Mioveni: Dacia vinde din iunie maşini dotate cu cutia de viteze automată Easy-R

Constructorul auto Dacia, controlat de grupul francez Renault, lansează în luna iunie, în premieră pentru gama sa, maşini dotate cu o cutie de viteze robotizată, Easy-R, noua transmisie fiind disponibilă la un preţ mai mare cu 500 de euro faţă de cel al versiunii manuale. Cutia de viteze Easy-R va fi disponibilă pe versiunile Laureate şi Prestige ale modelelor Logan, Logan MCV şi Sandero, precum şi pe Sandero Stepway, din luna iunie. Noua cutie de viteze are două versiuni: cu cinci trepte pe motorizarea TCe 90 CP şi cu şase trepte pe motorizarea 1.5 dCI 90 CP. Ambele modele sunt asociate cu sistemul Stop & Start. "Easy-R asigură astfel o utilizare comodă datorită soluţiei tehnice care elimină pedala de ambreiaj.

Terenul subevaluat de 56 de ori, pe care urma să se ridice hotelul secret al lui Gabriel Oprea

Ancheta în cazul primarului suspendat al sectorului 2, Neculai Onţanu, acuzat că a luat şpagă pentru a facilita retrocedarea unor terenuri, a ajuns, inevitabil, şi la şeful său pe linie politică, Gabriel Oprea (UNPR). Unul dintre terenurile cu care ar fi fost mituit edilul de către afaceriştii Cristi Borcea şi Dragoş Dobrescu ar fi ajuns la Gabriel Oprea, care ar fi construit pe el un hotel. Nepoata senatorului, avocat de profesie, ar fi fost doar un paravan, pentru a se da o provenienţă legală terenului. Tranzacţia prin care avocata Loredana Radu ar fi vândut cu 400.000 de euro unchiului său, Gabriel Oprea, 1.000 de metri pătraţi de teren, pe strada Barbu Văcărescu, este verificată acum de procurorii DNA. Anchetatorii au indicii că această tranzacţie ar fi fost fictivă.

Războiul hibrid împotriva Bulgariei

În raportul guvernului Borisov despre ameninţările la adresa securităţii naţionale în 2015, prezentat recent, şi citat de Europa Liberă, se arată că Bulgaria a devenit obiectul unui război hibrid prin care "unele ţări încearcă să formeze opinia publică prin metodele dezinformării, cu participarea de politicieni-populişti". Sunt analizate riscurile pentru Bulgaria şi pentru regiunea Mării Negre ce provin din criza ucraineană, anexarea Crimeii, de către Rusia, şi conflictele îngheţate în spaţiul postsovietic. În raportul guvernului se arată că "lideri ai unor partide de orientare populistă sunt printre instrumentele războiului hibrid pe care unele ţări încearcă să-l ducă împotrivă Bulgariei". Cresc provocările generate de instrumentele acestui război. Sunt urmărite cu îngrijorare încercările unor forţe de a duce campanii de propagandă şi de a folosi reţelele sociale pentru a dezinforma opinia publică bulgară.

Cobaii umani folosiţi în experimente medicale ilegale

Mai mulţi bolnavi care sufereau de probleme psihiatrice au fost, fără să ştie, cobai în cadrul unor experimente medicale. Testele clinice la care aceştia erau supuşi fără voie erau folosite pentru introducerea pe piaţă a unor noi substanţe. Însă de multe ori şi rezultatele privind eficienţa medicamentelor erau trucate, susţin procurorii. Aproximativ 50 de cadre medicale sunt vizate de o amplă anchetă privind studii clinice pentru autorizarea punerii pe piaţă a unor medicamente ce afectează starea de sănătate a populaţiei. Peste 30 de spitale şi cabinete medicale din toată ţara au fost călcate ieri de mascaţi în acest caz. S-au ridicat documente şi calculatoare inclusiv din Spitalul "Al. Obregia", Spitalul Militar din Capitală, Institutul de Psihiatrie Socola, Spitalul de Psihiatrie Voila şi Spitalul de Neuropsihiatrie de la Săpoca, dar şi de la Agenţia Naţională a Medicamentului. Delia Marina Podea, unul dintre cei mai cunoscuţi medici psihiatri din România, a fost ridicată ieri de către anchetatori, pentru a fi dusă la audieri.

Lovitură grea pentru Gabriela Vrânceanu Firea înainte de alegeri

Fiul vitreg al Gabrielei Vrânceanu Firea, băiatul de 26 de ani pe care fostul soţ al candidatei la primăria Capitalei l-a avut din căsnicia cu Carmen Firea, a transmis un mesaj electoral pe pagina personală de Facebook, cu numai câteva zile înainte de alegerile de duminică. "Ştiu că vă sunt simpatic, dar când veţi merge la vot (şi să vă duceţi), să nu vă alunece ştampila din greşeală pe numele meu", a scris Răzvan, îndemnându-şi, indirect, fanii să nu voteze cu Gabriela Vrânceanu Firea. Gabriela Vrânceanu Firea şi-a construit cea mai mare parte a discursului electoral pe ideea că este mamă de familie. Tocmai de aceea, mesajul transmis de fiul vitreg al candidatei la primăria Capitalei vine cum nu se putea mai prost.

Banca Românească a contestat legea dării în plată la Curtea Constituţională în integralitatea sa

Banca Românească, membră a National Bank of Greece, a contestat la Curtea Constituţională a României legea dării în plată, solicitându-i acesteia să verifice constituţionalitatea actului normativ. Banca susţine că legea încalcă principiul separaţiei puterilor în stat, al neretroactivităţii legii civile, dreptul la proprietate, libertatea comerţului şi principiul securităţii juridice. Banca precizează în cererea adresată Curţii Constituţionale din România (CCR) că a solicitat instanţei de fond, printr-o contestaţie, să constate că notificarea de dare în plată nu îndeplineşte condiţiile de admisibilitate. Totodată, a invocat excepţia de neconstituţionalitate în solicitarea către instanţă, care a decis să trimită excepţia ridicată către Curtea Constituţională pentru soluţionare. Banca Românească este reprezentată prin casa de avocatură Mărgărit Florov şi Asociaţii.

Volkswagen a revenit pe profit în primul trimestru, cu un câştig net de 2,6 miliarde de dolari

Grupul german Volkswagen s-a reîntors pe profit şi a anunţat un rezultat net de 2,6 miliarde de dolari în primele trei luni ale acestui an, în scădere cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în vreme ce veniturile s-au redus cu doar 3,4%, până la 56,8 miliarde de dolari. În ciuda scăderilor, raportul financiar al companiei ilustrează forţa grupului german şi rezistenţa acestuia în mijlocul scandalului global al emisiilor, declanşat după ce a recunoscut că inginerii săi au manipulat 11 milioane de maşini diesel pentru a trişa la teste. Volkswagen a postat o pierdere de 1,8 miliarde de dolari în 2015, după ce a pus deoparte 18 miliarde de dolari pentru a plăti eventualele daune şi amenzi în scandalul emisiilor. Reintrarea pe profit subliniază din nou viabilitatea Volkswagen, în ciuda costurilor enorme ale scandalului.

Dalai Lama: Resimţim suferinţele refugiaţilor, dar există prea mulţi în Europa

Liderul spiritual tibetan Dalai Lama a apreciat că în prezent există "prea mulţi" refugiaţi în Europa după valul de sosiri de anul trecut şi că aceşti migranţi care caută protecţie nu trebuie să rămână decât provizoriu la faţa locului, potrivit unui interviu publicat marţi de cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), citat de AFP. "Când privim chipul fiecărui refugiat, mai ales cele ale copiilor şi femeilor, resimţim suferinţa lor şi o fiinţă umană care are condiţii de viaţă mai bune are responsabilitatea să-i ajute. Dar, pe de altă parte, există prea mulţi, în prezent, în Europa", a declarat liderul spiritual tibetan pentru publicaţia citată, relatează Agerpres. "Europa, Germania, în special, nu poate deveni o ţară arabă, Germania este Germania", a adăugat el, referindu-se la faptul că majoritatea migranţilor provin din ţări arabe ca Siria sau Irak.

BANCHERUL

Alpha Bank revine pe profit in T1 2016

Alpha Bank Romania a obţinut un profit brut de 4,3 milioane euro in primul trimestru din acest an, după ce a încheiat anul precedent cu pierderi de 18 milioane euro, conform informaţiilor prezentate de banca-mama din Grecia.

CEC Bank a reuşit să-şi majoreze profitul cu 30% in 2015

CEC Bank, banca deţinută integral de statul roman, prin Ministerul Finanţelor, si condusa de Radu Gheţea, a reuşit să-şi majoreze profitul cu 30% in 2015, la 11 milioane lei, in ciuda problemelor cu curăţarea bilanţului de credite neperformante. Activele CEC Bank au scăzut uşor, cu 1,69% (473 milioane lei) in 2015, la 27,507 miliarde lei, de la 27,980 miliarde lei in 2014, însă banca si-a majorat stocul de credite cu 12,47%, echivalentul a 1,487 miliarde lei net, la un total de 13,415 miliarde lei la valoarea netă (fără provizioane).

CURENTUL

Gabriela Firea îşi ţine tatăl la un azil de bătrâni din Bacău

Gabriela Firea a anunţat, cu tupeu, că tatăl ei locuieşte la un cămin de bătrâni din Bacău. Aşteptăm cu interes fotografii cu condiţiile în care bătrânul locuieşte departe de fiica sa ajunsă mare la Bucureşti. Iată ce a povestit Firea: "Aseară am aflat o ştire urâtă despre cum se face campanie împotriva mea. Am aflat că cineva, care pretindea că e psiholog, s-a dus la căminul de bătrâni din Bacău unde se află tatăl meu. Deşi tatăl meu a plecat din familia mea de când aveam 14 ani, acea persoană care l-a vizitat în căminul de bătrâni i-a făcut fotografii, i-a pus foarte multe întrebări despre mine şi despre campania electorală în care mă aflu. Nu am în momentul de faţă o probă directă că acea persoană are sau nu o legătură cu adversarii mei politici. Dar e foarte puţin probabil ca această acţiune să nu aibă în spate un resort politic, pe care îl bănuim cu toţii".

CURIERUL NATIONAL

Ameninţările Rusiei nu rămân fără ecou

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut prima reacţie după ce, în urmă cu trei zile, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a ameninţat ţara noastră, în contextul inaugurării scutului de la Deveselu. Şeful statului a amintit de faptul că România a fost ameninţată direct de Rusia, prin vocea lui Vladimir Putin, care a spus că ţara noastră s-ar putea găsi în raza de acţiune a rachetelor ruseşti pentru că găzduieşte elemente ale scutului american antirachetă. "Recentele declaraţii din partea Federaţiei Ruse legate de sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice sunt incorecte pe fond, pentru că sistemul nu are absolut nicio legătură cu Rusia. Ele nu pot să ne intimideze.

Australienii iau măsuri anti fumat extrem de dure

Noi, românii, ne plângem că suntem scoşi afară la fumat. Afară din restaurante, baruri sau cafenele. De la locul de muncă, din hotel, din instituţiile publice. Dar se pare că fumătorii români nu sunt printre cei mai chinuiţi. În Australia, lucrurile sunt chiar groaznice pentru fumători. De la preţuri prohibitive, până la măsuri draconice anti fumat, toate acestea fac viaţa fumătorilor de la Antipozi mult mai grea decât cea a românilor. Guvernul australian a decis interzicerea comercializării de ţigări celor născuţi după anul 2001. Totodată, până în 2020, preţul unui pachet de ţigări va creşte la echivalentul a 27 de euro. Nici în prezent, ţigările nu sunt ieftine la Antipozi, preţul pachetului fiind în jurul a 16-17 euro.

Aproape un sfert dintre românii din Marea Britanie nu contribuie la pensii

În timp ce 21% cotizează în continuare la cel din România, 32% la sistemul britanic, iar 5% la un fond privat, circa 22% nu fac nicio contribuţie. Site-ul online AngliaMea.ro a formulat o serie de chestionare pentru a afla în ce domenii lucrează românii din Marea Britanie, ce planuri financiare legate de pensie au şi alte aspecte ce ţin de calitatea vieţii lor în Regat. La întrebarea "Cotizaţi într-un sistem de pensii?", 22% dintre românii din Marea Britanie care au răspuns la chestionar nu cotizează în vreun sistem de pensii, în timp ce 21% cotizează în cel din România. O proporţie de 32% contribuie în sistemul de stat din Marea Britanie, 5% au ales un plan privat, iar restul contribuie în sistemul de pensii din una sau mai multe alte ţări.

Tunel submarin între Germania şi Danemarca

Va fi cel mai lung tunel submarin (19 km) din lume ce permite transport rutier şi feroviar. Va lega regiunea daneză Lolland-Falster de regiunea germană Schleswig-Holstein, trecând pe sub Baltică. Consorţiul Fermen Link Contractors a semnat trei contracte în valoare totală de 3,4 miliarde de euro pentru construirea unui tunel submarin între Germania şi Danemarca, a anunţat grupul Vinci, parte din consorţiul angajat în această uriaşă operaţiune. Tunelul respectiv este, potrivit specialiştilor în domeniu - citaţi de "Le Monde" - unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură din Europa.

EVENIMENTUL ZILEI

Procurorii au pus tunurile pe Sănătate. Firma Roche România, adevărata ţintă a anchetei privind 77 de medici oncologi

Comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie de luni privind învinuirea a 77 de medici pentru participarea la un congres de oncologie din India a provocat un adevărat cutremur. Investigaţiile au început în 2012, la Târgu Mureş şi, prin declinări succesive de competenţă, cauza a ajuns la DNA. Prin ordonanţa din 22 februarie 2016, din care citează şi comunicatul privind medicii oncologi, se continuă urmărirea penală şi împotriva firmei care a achitat, în 2012, costurile pentru deplasarea şi cazarea medicilor. Este vorba de Romastru Trading SRL. De la această firmă sunt 4 directori cercetaţi. Ei s-ar fi ocupat de găsirea medicilor vizaţi de sponsorizarea declarată mită de către procurori, de plata serviciilor în străinătate şi de organizarea, în India, sub pretextul congresului, a unei prezentări de produs nou, un medicament din sfera oncologiei. Drept exemplu pot fi invocate sumele constatate de inspectorii antifraudă, respectiv suma de 4.123.554,18 lei, achitată de Roche Romania SRL către un operator de turism doar în anul 2014.

Liberalii au secretizat sondajul în care Predoiu era umflat

Liberalii s-au răzgândit: nu mai fac public niciun sondaj de opinie pe Bucureşti. Predoiu a anunţat că se desparte de Nicuşor Dan. Liberalii au anunţat că vor face public un sondaj de opinie realizat de CURS, la începutul acestei săptămâni, care ar fi urmat să arate că Nicuşor Dan se află pe locul trei în intenţiile de vot, după Cătălin Predoiu, la mare distanţă. În cele din urmă, liberalii au concluzionat: "Nu mai facem public niciun sondaj, oricum o să apară joi mai multe sondaje de opinie, ce rost mai are?", a spus un vicepreşedinte al PNL pentru EVZ.

Cea mai competitivă entitate economică a lumii

Regiunea chineză Hong Kong, Elveţia şi Statele Unite ale Americii ocupă primele trei locuri în clasamentul competitivităţii la nivel mondial în 2016, prezentat de IMD Business School din Elveţia. Hong Kong este considerat un centru financiar-bancar dezvoltat, cu politici care încurajează creativitatea şi un sistem de impozitare simplu. Potrivit analizelor, o serie de entităţi economice asiatice arată o tendinţă de scădere, cum ar fi Malaezia şi Indonezia. Tendinţa este determinată de scăderea preţurilor la produsele de bază şi aprecierea dolarului american. În acelaşi timp, unele ţări din Europa de Est, precum Slovacia şi Slovenia, au avansat în clasament, în timp ce economiile din America Latină au intrat în încetinire, confruntându-se cu diverse provocări. În clasamentul mondial, pe locurile 4-10 se regăsesc: Singapore, Suedia, Danemarca, Irlanda, Olanda, Norvegia şi Canada. Zona continentală a Chinei ocupă locul 25.

ALERTĂ în sânul BOR: sute de călugări avertizează că se pregăteşte un ATAC la adresa Ortodoxiei

Mai multe sute de călugări din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei i-au adresat o scrisoare deschisă Mitropolitului Teofan, în care îşi exprimă îngrijorarea că marele sinod pan-ortodox care va avea loc în luna iunie în Creta ar putea altera credinţa ortodoxă. Temeri faţă de proiectul documentului ce urmează a fi dezbătut la Sinodul Bisericilor Ortodoxe din Creta, ce se va desfăşura în perioada 18-27 iunie, au exprtimat Sinoadele Bisericilor din Georgia, Bulgaria şi cel al Bisericii Ruse din diaspora, ca şi ierarhi din Grecia, Cipru, Moldova, Ucraina şi Muntele Athos. "Temerile noastre nu pornesc dintr-o poziţie egoistă, nici din dorinţa de sciziune sau de răzvrătire, ci din multă sinceritate şi dorinţă de mântuire", se arată în scrisoarea monahilor, semnată între alţii de Mănăstirea Paltin-Petru Vodă şi de Arhimandritul Hariton Negrea, de Protos. Antim de la Mănăstirea Bistriţa sau de Protos. Ieronim de la Schitul Sfânta Teodora din Codrii Paşcanilor.

JURNALUL NATIONAL

EURO 2016: Probleme grave de securitate la meciul Franţa - România

La şase luni după atentatele de la Paris în urma cărora şi-au pierdut viaţa 130 de persoane, autorităţile franceze nu au găsit încă metoda ideală pentru a asigura securitatea în timpul Campionatului European. Sistemul de securitate pentru stadioane care ar trebui utilizat începând cu 10 iunie a fost testat în timpul ultimelor confruntări din competiţiile interne şi, aparent, lucrurile nu au mers cum s-ar fi aşteptat oamenii legii. Şeful poliţiei din districtul parizian Saint-Denis, Philippe Galli, a admis că în timpul finalei Cupei Franţei, desfăşurată acum aproximativ o lună, dispozitivele nu au funcţionat corect şi că erorile trebuie remediate urgent.

Ghiţă licitează singur şi câştigă 33 milioane de la UE

Una din firmele apropiate de Sebastian Ghiţă, Teamnet International SA Ploieşti, a câştigat un contract de peste 33 de milioane lei din fonduri europene, de la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, în urma unei licitaţii "acerbe", la care a fost singura participantă. Este a treia înţelegere de acest gen între cele două părţi, de pe urma cărora societatea înfiinţată de deputatul Ghiţă a încasat aproape 70 de milioane de lei. Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a atribuit pe 11.05.2016 un contract privind "Actualizarea continuă şi mentenanţa software-ului integrat al AFIR, în vederea implementării eficiente a PNDR 2014-2020", în valoare de 33.614.391 lei, fără TVA. Banii vin de la Uniunea Europeană, prin Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală 2014 - 2020- Măsura de Asistenţă Tehnică. Beneficiară a fost singura participantă la licitaţie, Teamnet International SA Ploieşti, firmă deţinută până în 2012 de către Sebastian Ghiţă.

NATIONAL

Eşec grandios: un singur român a accesat Prima Maşină in 2016

Fabulos: programul Prima Maşină continua sa aibă un eşec grandios: in primele 5 luni ale anului, un singur român si-a luat credit prin acest program pentru a cumpăra o maşină nouă. Programul Prima Maşină a fost lansat in 2015 cu scopul de a impulsiona achiziţionarea maşinilor noi prin credite bancare. Per total, doar 139 de romani au accesat împrumuturi pe parcursul anului trecut. Pentru 2016, s-au diminuat dobânzile la 4-6%, fata de dobânzile de 8-10% pentru creditele de nevoi personale. Inutil, programul nu a putut fi resuscitat. Dealerii susţin ca diferenţele infime dintre dobânzile la creditele garantate prin Prima Maşină si cele de la creditele de consum sunt principalul obstacol in calea succesului.

Moţiune de cenzură ... anti-Pruna

Moţiunea de cenzură care ameninţă Guvernul Ciolos imediat după locale nu vizează debarcarea tehnocraţilor, ci doar amputarea prerogativelor Executivului astfel încât sa nu poată fi modificat prin ordonanţa de urgenta Codul Penal. Intenţia care sta la baza demersului a fost dezvăluita de Călin Popescu Tăriceanu: "Mai sunt de la alegerile locale 5 luni până la viitoarele alegeri (parlamentare - n.r.) si trebuie sa ne gândim daca o moţiune de cenzura care poate sa îl lase pe Ciolos in funcţie cu un guvern cu puteri limitate, numai cu gestiunea treburilor curente, nu ar fi o soluţie mai buna decât să dea ordonanţe doamna Pruna in dispreţul drepturilor si libertăţilor cetăţeneşti". In context, Tăriceanu a anunţat si că este obligat să sesizeze CCR pe tema ordonanţei de modificare a unor articole din Codul penal si Codul de Procedura Penală.

AEP lărgeşte lesa: liber la mălai in ultima săptămâna de campanie

Autoritatea Electorală Permanentă a decis ca oferirea de ajutoare alimentare in campania electorală nu încalcă legea. Altfel spus, candidaţii si susţinătorii lor pot reînvia celebrele "sacose electorale" pline cu d-ale gurii împărţite alegatorilor. Aşa a decis Autoritatea Electorala Permanenta, invocând legea finanţării partidelor politice si campaniilor electorale, si asta chiar dacă in Ghidul AEP scrie negru pe alb ca este interzisă oferirea "directa sau indirecta" de alimente in timpul campaniei. Mai rămâne de precizat doar daca micii si berea intra sau nu in categoria "ajutoare alimentare". Informaţie esenţiala nu pentru campania in curs, care se afla pe ultima suta de metri, ci pentru aceea din toamnă, care va preceda alegerile parlamentare.

PUTEREA

Zika, un pretext convenabil. Primăria Timişoara s-a folosit de virusul exotic pentru a da un contract de dezinsecţie unei firme de casă

Virusul Zika a devenit pretext pentru Primăria Timişoara de a acorda un contract consistent unei firme de casă care se ocupă de dezinsecţia în municipiu. Deraton SRL, moştenită de actualul primar, Nicolae Robu, de pe vremea administraţiei Ciuhandu, va încasa aproape 350 de mii de lei pentru a stârpi ţânţarii din oraşul de pe Bega. Conducerea primăriei Timişoara a invocat pericolul infectării cu virusul Zika pentru a atribui contractul de dezinsecţie. În urmă cu doi ani, licitaţia pentru concesionarea serviciilor de dezinsecţie şi deratizare în oraş a fost contestată în instanţă de Romprest Service, patronată de Florian Water, iar procesul încă nu s-a finalizat. Deraton SRL din Timişoara s-a conectat la bugetul local pe la începutul celui mandat al lui Ciuhandu, iar până în anul 2013, s-a ocupat de dezinsecţia şi deratizarea pe raza municipiului Timişoara. Pentru prestaţiile sale, anual, societatea a încasat în jur de şase milioane de lei.

Alin Goga, jurist la CNADNR: "Se fură 10.000 de euro pe oră la CNADNR!"

În ciuda unor măsuri luate în ultima vreme, amploarea neregulilor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) nu pare să se fi diminuat. Alin Goga, consilier juridic în cadrul companiei aduce grave acuzaţii la adresa conducerii CNADNR, în urma comunicatului prin care compania de stat a anunţat că a primit o singură ofertă pentru licitaţia privind refacerea lotului 3 din autostrada Sibiu-Orăştie. Goga, care este şi reprezentant al Grupului de iniţiativă pentru restructurarea şi reprofesionalizarea CNADNR, vorbeşte, în exclusivitate pentru PUTEREA, despre cum se fură încă foarte mulţi bani prin proiectele derulate de companie.

Restricţii de trafic miercuri

Traficul rutier va fi restricţionat miercuri în Bucureşti, sindicaliştii din educaţie organizând un miting şi un marş în zona Pieţei Victoria. Potrivit unui comunicat al Brigăzii Rutiere citat de Agerpres, între orele 11,00 - 12,30, va avea loc mitingul în Piaţa Victoriei, perimetrul cuprins între prelungirea bd. Aviatorilor - Parcul Kiseleff - Calea Victoriei - prelungirea bd. Iancu de Hunedoara. De asemenea, între orele 12,30 - 14,00, se va desfăşura marşul pe traseul Piaţa Victoriei - str. Buzeşti - str. Berzei - str. Ştirbei Vodă - Splaiul Independenţei - str. Constantin Noica - şos. Cotroceni - bd. Iuliu Maniu - Complex Politehnică. Pentru buna desfăşurare a manifestaţiei, începând cu ora 9,00, se va restricţiona traficul rutier pe şos. Kiseleff, între str. Arh. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei. Circulaţia în Piaţa Victoriei va fi resistematizată prin asigurarea traficului rutier pe două benzi de circulaţie pe sens, în faţa Guvernului, între bd. Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv bd. Lascăr Catargiu.

ROMANIA LIBERA

Drumuri judeţene contra voturi: baronii locali au "îndopat" CNADNR ca pe un gânsac

A început pe vremea lui Adrian Năstase şi a lui Miron Mitrea, dar a continuat bine-mersi şi sub Emil Boc, pentru a fi mai apoi adusă la "perfecţiune" de Victor Ponta. Preluarea la centru a drumurilor judeţene, ca un cadou făcut baronilor locali, a devenit o practică electorală a ultimilor 15 ani. De ce să-ţi baţi capul şi să storci bugetul local de bani pentru întreţinerea drumurilor judeţene, când poţi apela la o soluţie mult mai simplă - "pasarea" acestora la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Aşa au gândit baronii locali în ultimele trei cincinale, iar schema a funcţionat ca unsă, indiferent cine se afla la Palatul Victoria. An de an, compania a preluat în administrare drumuri judeţene şi le-a adus, cu bani grei, la standard de drum naţional. Şefii de consilii judeţene au împuşcat doi iepuri dintr-un foc - au degrevat bugetul instituţiilor locale de banii pentru întreţinere şi apoi s-au lăudat, în campaniile electorale, că au modernizat respectivele şosele.

Cioloş l-a eliberat din funcţie pe secretarul de stat Aurel Stanciu, implicat în scandalul ROMATSA

Premierul Dacian Cioloş l-a eliberat din funcţia de secretar de stat pe Ion Aurel Stanciu, fostul director general de la ROMATSA. Potrivit unor decizii publicate marţi în Monitorul Oficial, premierul i-a numit pe Liviu-Ionuţ Moşteanu şi George-Dan Vuşcan în funcţiile de secretari de stat în Ministerul Transporturilor. În acelaşi timp, secretarii de stat în Ministerul Transporturilor Ion Aurel Stanciu şi Marius Humelnicu au fost eliberaţi din funcţie. Premierul Victor Ponta l-a numit în august 2015 pe directorul general al ROMATSA, Ion Aurel Stanciu, în funcţia de secretar de stat la Ministerul Transporturilor. Tot atunci a fost numit secretar de stat în acelaşi minister şi Marius Humelnicu. Numirea lui Stanciu ca secretar de stat în minister a părut surprinzătoare, întrucât el venea din funcţia de director general la ROMATSA, unde era extrem de contestat de către salariaţi.

Cât timp va mai fi petrolul ieftin

Reducerea impactului climatic al transporturilor terestre ar contribui la reducerea cheltuielilor globale în industria petrolului cu 330 de miliarde de dolari pe an între 2020 şi 2030, arată o analiză Oil Market Futures (OMF). Studiul, citat de portalul 2celsius.org, prefigurează posibilitatea ca dezvoltarea mobilităţii cu emisii reduse de carbon să scadă preţurile la petrol, cu beneficii economice pentru importatorii de ţiţei ca statele UE. OMF susţine că epoca petrolului ieftin se încheie, dar acţiunile din prezent pot atenua viitoare creşteri ale preţurilor. "România liberă" a aflat însă că multiplii factori de input ai pieţei lasă incertă o prognoză exactă.

ZIARUL FINANCIAR

Start-up-urile de IT care au intrat în luptă pentru milioanele investitorilor

15 start-up-uri locale hi-tech care au fost selectate în cadrul MVP Academy - unul dintre cele mai mari programe de "training" pentru companiile la început de drum din acest sector, şi-au prezentat luni seară în Bucureşti planurile de expansiune pe plan global în diferite segmente de piaţă - de la cel al soluţiilor de securitate IT până la cel al aplicaţiilor mobile sau al vehiculelor electrice inteligente. ReFlex şi Urby, două dintre start-up-urile locale hi-tech care au intrat în programul de accelerare MVP Academy, au primit în ultimele două săptămâni investiţii care au evaluat companiile la 1 milion de dolari, respectiv 2 milioane de euro, au declarat co-fondatorii firmelor în cadrul unui eveniment la care şi-au prezentat produsele şi serviciile.

OMV Petrom face pentru prima dată mai mulţi bani din benzinării decât din exploatarea resurselor de petrol

OMV Petrom Marketing (benzinăriile) a avut anul trecut afaceri de 14,7 mld. lei, în timp ce OMV Petrom SA (producţia de petrol) a înregistrat 13,6 mld. lei. Petrom, compania care exploatează aproape în totalitate resursele de petrol ale României, a trecut anul trecut printr-o schimbare de structură profundă, benzinăriile devenind principalul generator de business şi de profit al companiei, în timp ce exploatarea de petrol şi gaze s-a scufundat în pierderi. Această mutaţie în structura financiară a companiei, deşi cel mai probabil temporară, oglindeşte fidel schimăbrile dramatice prin care a trecut piaţa petrolului la nivel global, unde barilul s-a prăbuşit de la 100 de dolari la mai puţin de 50 de dolari. Estimările specialiştilor din domeniu arată că ieftinirea abruptă a petrolului a dus la anularea unor proiecte de 380 de miliarde de dolari, multe dintre investiţiile sustenabile transformându-se în riscuri imposibil de asumat.

Recuperatorii de creanţe: Darea în plată nu ne afectează negativ, dimpotrivă, ne ajută să vindem mai repede garanţiile

Dacă darea în plată afectează substanţial businessul băncilor, impactul asupra recuperatorii de creanţe este nesemnificativ. Legea dării în plată, care permite persoanelor care au luat un credit ipotecar să dea imobilul băncii dacă nu îşi mai pot plăti ratele, va avea un impact pozitiv asupra firmelor de recuperare de creanţe, pentru că permite vânzarea imobilelor date în plată într-un timp mult mai scurt decât în cazul pro­cedurii de executare silită, afirmă reprezentanţii companiilor de colectare de creanţe. "Chiar dacă administrăm un portofoliu important de credite ne­per­formante, de peste 1 miliard de euro, legea nu aduce un impact semnificativ asupra activităţii noastre. Dacă ne referim la activele bunuri imobile, acest lucru poate fi favorabil, deoarece ajută creditorul să valorifice aceste bunuri într-un timp mai scurt şi la preţul pieţei", a declarat Andrei Mocanu, managing director al Kredyt Inkaso România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb