REVISTA PRESEI 01.09.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 1 septembrie 2014

ADEVARUL

A început bătălia pentru Novorossia. De unde până unde se întinde noul teritoriu pe care-l vizează Kremlinul

Putin vorbeşte pentru prima dată despre crearea unui stat în sud-estul Ucrainei, iar pe teren separatiştii şi soldaţii ruşi câştigă oraş cu oraş în faţa armatei ucrainene, lăsată singură de Occident. Academia Rusă de Ştiinţe va publica o istorie a Novorossiei, entitate ce a început să fie construită pe timpul Ecaterinei cea Mare. Crearea unui stat trebuie abordată în discuţiile privind încheierea conflictului din estul Ucrainei, a declarat, ieri, preşedintele rus, Vladimir Putin, evocând pentru prima dată un astfel de statut pentru regiunile unde se confruntă forţele ucrainene şi rebelii proruşi. "Trebuie să începem imediat discuţii substanţiale (...) privind organizarea politică a societăţii şi crearea unui stat pentru sud-estul Ucrainei, pentru a proteja interesele legitime ale persoanelor care trăiesc acolo", a declarat preşedintele Putin în cadrul unei emisiuni televizate, citat de presa rusă. Până în prezent, Moscova a cerut doar ca regiunile orientale din Ucraina, majoritar rusofone, să beneficieze de mai multă autonomie, într-un sistem federal mai puţin centralizat.

Henry Kissinger: "Ordinea Mondială nu mai există"

Libia este în război civil, armate fundamentaliste construiesc un califat de-a lungul Siriei şi Irakului, iar tânăra democraţie din Afganistan este pe punctul de a paraliza. Acestor probleme li se adaugă tensiunile din Rusia şi relaţiile cu o Chină divizată între promisiuni de cooperare şi învinuiri publice. Conceptul de ordine mondială care a caracterizat era modernă este în criză, scrie Henry Kissinger despre problemele lumii contemporane. Henry Kissinger a servit drept consilier pe probleme de securitate naţională sub doi preşedinţi americani, Richard Nixon şi Henry Ford. Politicianul a rămas în memoria colectivă drept un strălucit teoretician care a pus în practică doctrina germană a realismului politic.

Bancherul lui Kim Jong-un a fugit în Rusia cu cinci milioane de dolari

Un bancher din Coreea de Nord, care administra banii dictatorului Kim Jong-un, a fugit în Rusia cu cinci milioane de dolari, încercând să obţină azil într-o altă ţară, potrivit unei publicaţii sud-coreene. Yun Tae-hyong, un reprezentant al Korea Daesong Bank, a dispărut săptămâna trecută în Nakhodka, estul Rusiei, cu cinci milioane de dolari (3,8 milioane de euro), potrivit publicaţiei JoongAng Ilbo, citată de "The Guardian". Banca Korea Daesong este suspectată de guvernul american ca fiind controlată de "Office 39", o organizaţie aflată sub controlul guvernului nord-coreean care finanţează activităţi ilegale, inclusiv procurarea de bunuri de lux interzise potrivit restricţiilor impuse de Organizaţia Naţiunilor Unite. Banca a fost pusă pe lista neagră a departamentului de Trezorerie a Statelor Unite ale Americii încă din 2010.

Bătălia pentru funcţia de comisar UE: avansarea candidaturii Corinei Creţu slăbeşte poziţia lui Dacian Cioloş

Avansarea de către premierul Ponta a celei de-a doua propuneri de comisar european din partea României, în persoana Corinei Creţu, subminează şansele lui Dacian Cioloş de a obţine un al doilea mandat de comisar pentru Agricultură. Premierul Victor Ponta a trimis la Bruxelles nu una, ci două nominalizări pentru funcţia de comisar european. Un nume se cunoaşte cu siguranţă: Dacian Cioloş, vizat să-şi păstreze portofoliul Agriculturii. A doua variantă a venit pe surse: Corina Creţu, eurodeputat PSD, însă nu se ştie deocamdată ce portofoliu îi va reveni. Premierul nu a confirmat numele, ci doar faptul că este o femeie. Conform legii, cei doi trebuiau audiaţi până acum în comisiile Parlamentului naţional.

Firmele de apartament vor fi suprataxate din 2016

Impozitul pe clădiri va fi calculat în funcţie de destinaţie, nu de proprietar, ceea ce înseamnă că persoanele fizice care au SRL-uri înregistrate la domiciliu vor plăti şi de 10 ori mai mult. Măsura este programată să se aplice din 2015, dar primarii şi economiştii cer amânarea acesteia cu un an. În prezent, persoanele fizice care au acasă o firmă - cabinet medical, magazin, birou notarial, birou de traduceri etc. - plătesc impozit pe clădire la fel ca şi vecinii lor care doar locuiesc în apartamente. De asemenea, cei care au construit în regie proprie ("pe persoană fizică") diverse clădiri de utilitate comercială - hale industriale şi blocuri de locuinţe sau chiar ansambluri rezidenţiale - plătesc un impozit egal cu al celor care şi-au construit doar casa în care locuiesc.

Prima Casă: banii pentru garanţii vor fi suplimentaţi din fondurile nefolosite de ANL

Guvernul va realoca sumele neutilizate ca garanţii în programul Prima Casă pentru achiziţiile de locuinţe construite de ANL, din plafonul de 500 de milioane de lei, astfel încât să poată fi folosite pentru orice tip de locuinţă în cadrul programului, pe fondul solicitărilor de suplimentare a banilor. În anul 2013, Guvernul a alocat un plafon de 500 de milioane de lei pentru achiziţia locuinţelor construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) prin programul Prima Casă, fondurile nefolosite anul trecut putând fi utilizate şi în cursul acestui an până la epuizare. Din această sumă, au fost alocaţi până în prezent 314,5 milioane de lei unui număr de 15 bănci, din care au fost acordate garanţii în intervalul septembrie 2013-iunie 2014 de aproape 8,8 milioane de lei.

BANCHERUL

Bancpost si-a majorat pierderile la 10,8 milioane euro in primul semestru din 2014

Banca greceasca Eurobank EFG a anuntat ca subsidiara din Romania, formata din mai multe companii financiare in care Bancpost detine cea mai importanta pondere, si-a majorat pierderile la 10,8 milioane euro la finalul primului semestru din 2014, dupa ce in primele trei luni rezultatul negativ s-a ridicat la 4,1 milioane euro. In 2013, banca a inregistrat pierderi de 40,2 milioane euro. Bancpost si celelalte firme ale Eurobank Romania produc cele mai mari pierderi dintre tarile din regiune detinute de banca greceasca. Astfel, subsidiara Eurobank din Bulgaria, o banca de dimensiuni comparabile cu Bancpost, si-a redus pierderile la 1,7 milioane euro, fata de un rezultat negativ de 2,1 milioane lei in primul trimestru, subsidiara Eurbank din Cipru a reusit un profit de 7,7 milioane euro, cea din Luxemburg de 0,9 milioane euro iar operatiunile din Serbia a adus castiguri de 1,9 milioane de euro. Intregul grup Eurobank si-a adancit pierderile la 301 milioane euro la jumatatea acestui an, fata de 207 milioane la finalul primului trimestru.

CAPITAL

Se schimbă calculul accizelor în 2015: Se va ieftini benzina?

Cursul de schimb folosit pentru accize în 2014, de 4,7380 lei/euro, nu va mai fi aplicat anul viitor. Specialiştii în taxe arată că există două scenarii de calcul pentru 2015. În ambele, accizele ar trebui să scadă. În primul scenariu: cursul de schimb care va fi publicat la 1 octombrie 2014 va fi mai mare decât cel publicat la 1 octombrie 2013 (care a fost de 4,4485 lei/euro). "Acest scenariu va însemna că pentru anul 2015, valoarea în lei a accizelor se va calcula folosind un curs mai mare de 4,4485 lei/euro, dar cu siguranţă mai mic de 4,7380 lei/euro, ceea ce va însemna o reducere a accizei pentru anul 2015 la toate produsele", spune Izabela Bădărău, tax senior consultant,Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii. În al doilea scenariu, cursul de schimb care va fi publicat la 1 octombrie 2014 va fi mai mic decât cel publicat la 1 octombrie 2013 (care a fost de 4,4485 lei/euro).

Anul infrastructurii ratate

Guvernul nu a reuşit în primele opt luni ale acestui an să inaugureze niciun kilometru de autostradă, iar cea mai mare campanie anunţată, aceea de elaborare a studiilor de fezabilitate, se prelungeşte de la o lună la alta. În primăvara acestui an a fost lansată procedura de achiziţie pentru elaborarea sau revizuirea a nu mai puţin de 17 studii de fezabilitate care însumează 1.725 de kilometri de autostradă. Primele 10 anunţuri au fost publicate în prima zi a lunii mai, firmele de consultanţă având ca termen pentru depunerea ofertelor data de 17 iunie. Anunţurile au fost atât de bine realizate, că în doar primele 12 zile de la publicare Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi din România (CNADNR) s-a trezit cu peste 50 de contestaţii.

România şi alte patru state est-europene pe lista pentru baze NATO

NATO intenţionează să desfăşoare cinci baze în Europa de Est, în ţări precum Letonia, Lituania, Estonia, România şi Polonia, scrie în ediţia sa de duminică ziarul Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, citat de agenţia Itar-Tass. Conform planurilor NATO, până la 600 de militari vor fi staţionaţi la fiecare bază, scrie cotidianul german, fără alte amănunte, adăugând că planurile respective vor fi discutate detaliat la summitul NATO din Ţara Galilor (Regatul Unit) din 5-6 septembrie. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a afirmat anterior, într-un interviu în acelaşi cotidian, că alianţa doreşte o prezenţă mai concretă în Europa de Est. Potrivit lui Rasmussen, la summitul NATO din Ţara Galilor va fi luată o decizie privind sporirea eficienţei forţelor NATO de reacţie rapidă pentru a răspunde mult mai repede la noile ameninţări.

Băsescu, după numirea lui Tusk în fruntea Consiliului European: "Excepţional! În sfârşit o recunoaştere a importanţei estului"

Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat satisfacţia sâmbătă noapte, la finalul Consiliului European, faţă de nominalizarea premierului polonez Donald Tusk pentru funcţia de preşedinte al Consiliului European. "Foarte bine. Excepţional! În sfârşit o recunoaştere a importanţei estului. Şi este pentru prima dată când la o funcţie de asemenea nivel accede un politician din est", a spus Băsescu, informează Pagina Europeană. Donald Tusk îl va înlocui în fruntea Consiliului European pe Herman van Rompuy. Tusk, membru al partidului conservator european PPE, era deja considerat marele favorit pentru a-i succede lui Van Rompuy la preşedinţia Consiliului.

CURENTUL

Redistribuiri - Scris de Tia Şerbănescu

Premierul Ponta a plecat în China. De-abia venise de la Paris (de la reuniunea socialiştilor europeni) şi din Turcia (de la încoronarea lui Erdogan). Ce mai zboară fiinţa asta! Deus ex ma-China. Măcar din avion nu dă OUG. Înainte de plecare premierul ne-a informat că a discutat cu dl. Junker, şeful viitoarei CE, despre nominalizarea comisarului european din partea României şi că, aflând că portofoliul agriculturii pentru dl. Cioloş "e improbabil", a făcut a doua nominalizare, o femeie, care aşteaptă să vadă ce va primi. Acuzat că a încălcat legea care prevede audierea candidaţilor în Parlament, Ponta s-a enervat: "întâi aştept nominalizarea de la Junker şi apoi facem audierea, altfel ce facem? Punem carul înaintea boilor?" Preferabil era să pună legea înaintea boilor. În traducere, declaraţia premierului spune altceva: Ponta a ratat portofoliul agriculturii pentru dl. Cioloş (din incompetenta sau cu intentie) intarziind procedurile si acum România intră la redistribuire cu a doua opţiune.

CURIERUL NATIONAL

Statul nu prea ştie ce active deţine

AAAS (Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, fostă AVAS) - face demersuri pentru majorarea capitalului social în favoarea statului cu contravaloarea terenurilor pentru care societăţile au obţinut certificate de proprietate. Majoritatea firmelor au vândut terenurile care ar fi trebuit să fie aduse ca aport la capitalul social fără a înştiinţa statul sau au trecut în contul lor activele. Pentru a-şi pierde urma, altele se divizează, fuzionează ori îşi schimbă denumirea sau sediul. Multiplele modificări legislative şi manageriale aduse, în ultimele două decenii, la nivelul instituţiilor abilitate să se ocupe de privatizări, cât şi transferul portofoliilor acestora de la o autoritate la alta, au adus astăzi statul în imposibilitatea de a cunoaşte situaţia reală a activelor pe care le deţine.

Fiscul modifică reglementările procedurale

ANAF va modifica reglementările procedurale astfel încât, în anumite cazuri, controalele şi procesele verbale încheiate de inspectorii de la Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) să fie temei pentru emiterea deciziei de impunere către firme, fără a mai fi necesară trimiterea inspecţiei fiscale.

"Nu am încredere în oamenii de pe Wall Street", spune un fost cap al mafiei

Să nu investiţi pe Bursă! Aceasta este recomandarea lansată la postul de televiziune american CNBC de un fost cap al mafiei new-yorkeze. Într-o intervenţie de la finele lunii trecute Michael Franzese, fost şef în clanul Colombo, una dintre cele cinci mari familii mafiote americane, a spus că preferă să-şi administreze singur banii şi că nu vrea ca oameni în care nu are încredere să se ocupe de banii lui. "Am făcut multe la viaţa mea cu oamenii de pe Wall Street", a spus fostul mafiot adăugând că relaţiile avute de-a lungul timpului l-au făcut să nu aibă încredere în aceştia. În mod particular, în momentul de faţă Bursa americană este într-un balon speculativ care se va sparge, a mai afirmat Franzese, care de la ieşirea sa din închisoare în 1987 a ţinut peste 400 de conferinţe şi discursuri despre trecutul său şi viaţa mafiei.

Banca Centrală Europeană este pregătită să-şi ajusteze politica monetară

Banca Centrală Europeană (BCE) este pregătită să modifice politica monetară în zona euro, în sensul finanţării băncilor, pentru a încuraja acordarea de credite către consumatori şi companii, a explicat Benoit Coeure, membru în Consiliul Guvernatorilor BCE, relatează Bloomberg. "BCE este pregătită să ofere lichidităţi suplimentare băncilor, cu condiţia ca băncile să crească numărul de credite în economia reală", a declarat Coeure. Comentariile oficialului BCE urmează, astfel, linia declaraţiilor făcute de preşedintele instituţiei, Mario Draghi. Acesta a afirmat că, pe fondul încetinirii inflaţiei din zona euro, BCE ar putea fi obligată să ia măsuri precum relaxarea monetară, care presupune cumpărarea de obligaţiuni de pe piaţă pentru menţinerea unei rate scăzute a dobânzilor.

EVENIMENTUL ZILEI

Codruţ Sereş: "Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Dan Voiculescu la GRIVCO, în 2009"

Fostul ministru al Economiei şi om de încredere al lui Dan Voiculescu, susţine că preşedintele PNL, Klaus Iohannis, minte când spune că nu s-a întâlnit cu patronul GRIVCO, în 2009. Sereş a fost martor ocular. "Victor Ponta ştie foarte bine că nu am fost niciodată la GRIVCO. El a fost omul de lângă Mircea Geoană. Îl provoc pe Ponta să aducă orice probă, oricât de mică sau indirectă care să dovedească faptul că eu am fost la GRIVCO. Nu am negociat nimic cu Victor Ponta, el a fost un personaj secundar. Nu am avut nicio treabă cu niciun lucru care se numeşte Grivco. Am aflat după multă vreme ce-i aia Grivco", a spus Klaus Iohannis, în data de 26 august 2014.

Elena Udrea, susţinută în alegeri de PNŢCD. "Vom câştiga Preşedinţia României"

PMP şi PNŢCD au semnat sâmbătă protocolul de alianţă pentru alegerile prezidenţiale din luna noiembrie. Candidatul PMP la Preşedinţia României, Elena Udrea, a anunţat că este convinsă că va câştiga alegerile. Elena Udrea a declarat că împreună cu PNŢCD va construi cea mai puternică alianţă de centru-dreapta şi a spus că eşte sigură că cele două partide vor câştiga alegerile din toamnă, dar şi pe cele din 2016. Candidatul PMP a mulţumit PNŢCD pentru susţinere şi i-a asigurat pe membrii partidului de un parteneriat onest. De asemenea, Elena Udrea a declarat că, în această alianţă, PMP va aduce dinamism, iar PNŢCD, brandul istoric.

Economia Braziliei a intrat în recesiune

Cu o lună înaintea alegerilor prezidenţiale, Brazilia a intrat în recesiune, după în primele două trimestre ale anului, PIB-ul a avut o creştere negativă. În primul trimestrul al acestui an, PIB-ul Braziliei a scăzut cu 0,2%, iar în trimestrul următor, a scăzut cu 0,6%, situaţia fiind mai gravă decât anticipau analiştii, anunţă BBC. Vestea intrării în recesiune a Braziliei ar putea să aibă un impact negativ asupra preşedintele Dilma Rousseff, care candidează pentru un nou mandat. Potrivit celor mai recente sondaje, Rousseff ar pierde alegerile din luna noiembrie, dacă în turul doi ea ar ajunge împreună cu Marina Silva, candidatul Partidului Socialist. Unul din reproşurile care i se aduc Dilmei Rousseff îl reprezintă organizarea Campionatului Mondial de fotbal, din vara acestui an, eveniment care a implicat costuri financiare extraordinar de mari pentru ţara care se confruntă deja cu o sărăcie crescută.

JURNALUL NATIONAL

Gabriela Szabo, Ministrul Tineretului şi Sportului, UMILITĂ de Emil Boc

Preşedintele PSD Cluj-Napoca, Aurelia Cristea, susţine că primarul Emil Boc i-a interzis accesul ministrului Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, pe şantierului Sălii Polivalente din oraş. 'Primarul Emil Boc a ales, încă o dată, vineri, 29 august, calea uşoară a politicii, de data aceasta printr-un gest grobian, trântind uşa în nas unei femei, campioană mondială, ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, a cărei prezenţă la şantierul Sălii Polivalente din Cluj-Napoca a fost interzisă', a declarat preşedintele PSD Cluj-Napoca, Aurelia Cristea. În opinia acesteia, faptul că cetăţeanul de onoare al municipiului este ignorat de primarul Clujului arată 'respectul' acestuia pentru performanţă şi valori.

Dragnea va semna în China un acord privind utilizarea paşnică a energiei nucleare

Viceprim-ministrul şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, va semnat în China Acordul între Guvernul României şi cel al Republicii Populare Chineze privind cooperarea în domeniul utilizării paşnice a energiei nucleare, informează un comunicat remis de MDRAP. Potrivit sursei citate, Liviu Dragnea va semna acest document împreună cu Liu Qi, Vice Administrator (Vice Minister) of China National Energy Administration. Vicepremierul Liviu Dragnea se află de sâmbătă până miercuri într-o vizită oficială în R.P. Chineză, ca membru al delegaţiei conduse de prim-ministrul Victor Ponta. În comunicat se arată că în cadrul convorbirilor cu oficialităţile chineze vor fi abordate relaţiile bilaterale dintre România şi Republica Populară Chineză, cu accent pe stadiul implementării proiectelor convenite cu ocazia convorbirilor avute la Bucureşti, în special a celor din domeniile energiei, infrastructurii, agriculturii etc.

NATIONAL

Jenant! Gabi Oprea l-a cununat pe adversarul lui Ponta

Sambata, Palatul Snagov a gazduit o petrecere cu mare staif si cu strictete de grad ZERO. Motivul: Nicolae Dumitru Niro s-a insurat! Nas a fost Gabriel Oprea, acelasi politician care l-a cununat si pe Victor Ponta. Situatia in sine este un paradox fabulous chiar si pentru politica romaneasca. Nicolae Dumitru, influent om de afaceri si investitor recunoscut, este principalul finantator al postului tv B 1, dar si sustinator financiar al publicatiilor Evenimentul Zilei si Adevarul, vectori media care incearca zilnic sa distruga credibilitatea Guvernului Ponta. Dar Ponta si Niro sunt nasiti de aceeasi persoana, respectiv de seful UNPR, Gabriel Oprea. Mai mult, la cheful de sambata a fost prezenta si Elena Udrea si nu putini sunt cei care stiu ca Nicoale Dumitru este si un sfetnic de taina al candidatului PMP la prezidentiale, singurul candidat sustinut fatis de Traian Basescu!

Ponta da pe mana coreenilor o baza militara strategica!

Guvernul Romaniei pregateste intens un nou tun de proportii. Iar principalii beneficiari sunt de aceasta data coreenii de la DAEWOO, care, pe filiera firmei cu cei mai multi generali pe statele de plata - este vorba de UTI, bineinteles - sunt foarte aproape de a-si realiza visul de a deveni actionari majoritari la santierul naval de la Mangalia. Insa manevra a trezit imediat atentia serviciilor de informatii, extrem de ingrijorate de trecerea fostului santier militar in custodia unor proprietari din afara NATO.

Romania, viitoarea tinta a lui Putin

NATO a anuntat ca va infiinta cinci baze in Europa de Est, in tari precum Letonia, Lituania, Estonia, Romania si Polonia. Presedintele rus, Vladimir Putin, si-a anuntat opinia in privinta extinderii NATO langa coastele Rusiei, la intrunirea Consiliului de Securitate din Moscova: Rusia va raspunde militar! NATO isi face baze in Europa de Est, isi trimite navele militare in Marea Baltica si Marea Mediterana, sprijina finantarea armatei ucrainene, cu scopul de a "inghesui" Federatia Rusa. "Vom pregati un raspuns pe masura la aceasta expansiune a NATO", a declarat Putin. "Nu conteaza ce spun partenerii nostri occidentali, noi vedem ce se intampla. Daca NATO isi consolideaza fortele in Europa de Est, inclusiv in Marea Neagra, asta nu este pentru aparare. Este un sistem ofensiv," a subliniat Putin. Romania are toate "elementele" sa devina tinta a Rusiei.

PUTEREA

STUDIU de CAZ. Jocul PUTERII şi întrebarea fundamentală: Cine conduce România?

La întrebarea "Cine conduce România?", naivii se vor grăbi să răspundă: cei aflaţi la putere: preşedintele, premierul, parlamentarii, consilierii şi edilii - că doar i-a trimis poporul în fruntea ţării. Parţial corect! Dar ei sunt doar o interfaţă, o mulţime mică de oameni; de fapt vreo 1.000 de români care se bucură de foarte mulţi bani şi de imaginea de oameni politici, de baroni şi baronteţi locali, de "băieţi deştepţi", de afacerişti şi latifundiari demni de clasamentele FORBES - şi acestea trucate. Şi atunci, cine sunt cei care ne conduc? Răspuns: cei care deţin informaţiile vitale, dar şi o parte din averea ţării - direct sau prin diferiţi interpuşi. Mulţimea generalilor activi şi a rezerviştilor care ies din servicii doar cu picioarele-nainte!

Averile milionarilor, luate la puricat de ANAF

Fiscul a "luat la ochi" averile milionarilor români. Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF) a început inspecţiile fiscale pentru zece persoane cu averi mari, în cazul cărora existau diferenţe mari, de milioane de euro, între valoarea averii şi impozitele plătite. Până la sfârşitul anului va întări serviciile regionale de verificări fiscale cu 200 de specialişti. ANAF începuse şi controlul averii lui Dinu Patriciu, dar a renunţat imediat la verificări, în urma decesului omului de afaceri. ANAF nu poate prezenta detalii despre persoanele verificate decât dacă în urma verificărilor se constată fapte penale, iar dosarul este instrumentat de procurori şi devine public.

Debut furtunos de sesiune parlamentară: Iohannis şi Blaga dau cu moţiunea în Ponta

Klaus Iohannis a declarat duminică, la Iaşi, că noua sesiune parlamentară va debuta cu o moţiune de cenzură. Atacul politic la Guvernul Ponta va fi declanşat de grupurile deputaţilor şi senatorilor PDL şi PNL, susţinuţi şi de PP-DD şi alţi nemulţumiţi. Tema moţiunii va fi discutată azi în şedinţa de lucru a ACL, dar este de presupus că ordonanţa privind transferul aleşilor locali va fi principala pricină, reducerea CAS fiind susţinută în principiu de toate formaţiunile politice, de la stânga la dreapta. Tot la Iaşi, Vasile Blaga declara că, totuşi, ordonanţa migraţiei politice poate avea şi un efect benefic pentru toate partidele, dând posibilitatea "bărbaţilor (politici - n.r.) să se despartă de curve".

ROMANIA LIBERA

NONSENS: Autorităţile se laudă cu programe precum "Cornul şi laptele" pentru creşterea natalităţii

Politicile sociale incoerente şi lipsite de viziune au accelerat trendul descendent al natalităţii de după 1990. În 2013, în România s-au născut cei mai puţini copii de la al doilea război mondial încoace. Anual, numărul nou-născuţilor din România scade cu mii sau chiar zeci de mii. Despre prăpastia în care se rostogolesc statisticile natalităţii vorbesc specialiştii în demografie de ani de zile. Se scriu studii, rapoarte, lucrări, se fac recomandări. Fără rezultat, cifrele ignoră grijile experţilor şi continuă să scadă. Astfel, în 2010, s-au născut 212.199 copii în România. Un an mai târziu, cu aproape 16.000 mai puţin. Numărul celor născuţi în 2012 a fost de 180.714. Apoi, 2013 a intrat în istoria neagră a natalităţii din România: s-au născut doar 176.013 de copii, cei mai puţini din istoria modernă a ţării.

România se bate pentru locul de comisar pe Politici Regionale

Surse de rang înalt au declarat pentru "România liberă" că Dacian Cioloş nu mai are şansa de a obţine un nou mandat. Cu o lună în urmă, pe 31 iulie, prim-ministrul Victor Ponta declara unei agenţii de presă că a transmis la Bruxelles scrisoarea privind nominalizarea lui Dacian Cioloş, actualul comisar european pentru Agricultură, pentru un nou mandat. Sâmbătă, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că a aflat de la Bruxelles, "spre surprinderea sa", că România are o a doua nominalizare. "România liberă"poate confirma în urma discuţiilor cu oficiali de rang înalt că este vorba, într-adevăr, despre Corina Creţu, iar portofoliul vizat este cel al Politicilor Regionale, ocupat în prezent de austriacul Johannes Hahn, care gestionează Fondul European de Dezvoltare Regională şi care reprezintă o treime din bugetul european.

ZIARUL FINANCIAR

Care sunt cele cinci companii care fac 1 miliard de euro din comerţul cu motorină

Nu au branduri populare sau capacităţi de producţie, dar cu câteva sute de angajaţi cinci businessuri din distribuţia de carburanţi au făcut anul trecut 1 mld. euro şi se află printre cele mai mari afaceri antreprenoriale dezvoltate în România. În România sunt numai 50 de com­panii controlate de antreprenori locali care au afaceri de peste 100 mil. euro. Patru dintre aces­tea cumpără şi vând carburanţi. Oscar Downstream, Planoil Industries, Comision Trade, Rottco Consult şi Unicom Holding sunt cele cinci firme care au strâns miliardul de euro anul trecut. Oscar Downstream este cel mai mare jucător din această piaţă, cu afaceri de 534 mil. euro. În spatele ei este omul de afaceri Alin Niculae.

KPMG a început majorarea capitalului la Astra

KPMG Advisory, administratorul special al Astra Asigurări, a demarat prima etapă de majorare a capita­lului asigurăto­ru­lui cu suma de 70 mil. lei, urmând ca până la finalul anului să realizeze o injecţie de capital în valoare to­ta­lă de 490 mil. lei, potrivit planu­lui de redresare propus de KPMG şi aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Prima etapă de subscriere este destinată doar acţionarilor existenţi ai companiei şi are ca termen de închidere data de 1 octombrie. Oferta este intermediată de SSIF Broker. "Prospectul este adresat exclusiv acţionarilor existenţi şi ne bazăm pe suportul acestora în acest prim pas de recapitalizare a societăţii, pas ce va menţine cu succes so­cie­tatea în demersul de realiniere la criteriile prudenţiale aplicabile", au afirmat reprezentanţii KPMG.

IFN-urile au dat credite de consum de 235 de milioane de euro în şase luni

Volumul creditelor acordate de instituţiile financiare nebancare (IFN) au urcat cu 20% în primele şase luni ale acestui an şi au ajuns la 235 de milioane de euro, potrivit datelor ALB (asociaţia societăţilor financiare). Cea mai mare parte a finanţărilor, 90% sau echivalentul a 210 milioane de euro, au reprezentat credite de consum, în timp ce finanţările industriale şi cele auto au însumat 7%, respectiv 4% din totalul creditelor acordate. Aproximativ 85% din sumele împrumutate pentru achiziţia unui autoturism, echivalentul a 6,8 milioane de euro, au mers către cumpărarea unui autovehicul nou, în timp ce 1,2 milioane de euro s-au dat pe achiziţia de autoturisme second-hand. Cele mai multe credite, 43%, au reprezentat finanţări cu o valoare de până la 1.000 de euro, în timp ce creditele între 1.000 şi 5.000 de euro şi cele cu valori de la 5.000 până la 10.000 de euro au cumulat 37%, respectiv 11% din finanţări. Doar 9% din volumul creditelor acordate au reprezentat finanţări cu o valoare mai mare de 10.000 de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb