• ADEVĂRUL
• Campionul afacerilor cu statul: Mihai Lupu are conturile umflate după inundaţii
De când a intrat parlamentarul Mihai Lupu în SC Construcţii Hidrotehnice Iaşi, contractele cu statul au început să curgă gârlă, fără licitaţie, în situaţii "de forţă majoră". În iunie, anul trecut, Siretul a năvălit peste satele din nordul Moldovei. Zeci de oameni au pierit înecaţi, iar sate întregi au fost rase de pe faţa pământului. Situaţia de forţă majoră impunea o soluţie salvatoare: firma SC Construcţii Hidrotehnice Iaşi, controlată de deputatul Mihai Lupu (49 de ani), cu 35% din acţiuni. La o lună după potop, firma deputatului a intervenit pentru a repara stricăciunile făcute de Siret în digurile din Neamţ. Fără să se organizeze o licitaţie, societatea a primit un contract-record de 16 milioane de lei (3,8 milioane de euro).
• Cristian Preda: "Boc nu mai este o soluţie pentru România"
Europarlamentarul PDL a vorbit, marţi, despre noile alegeri şi despre cât de compentent este Emil Boc în comparaţie cu Victor Ponta şi Crin Antonescu. Preda a precizat că democrat-liberalii au nevoie de o soluţie învingătoare în faţa Uniunii Social-Liberale. "În acest moment avem nevoie nu de o soluţie de supravieţuire în PDL, avem nevoie de o soluţie învingătoare în faţa USL. Nu e acceptabil ca la 20 şi mai bine de ani de la Revoluţie să fie în acelaşi loc oameni care susţin că ar fi fost în Piaţa Universităţii şi oameni care susţin că au avut legături cu regimul comunist pe baza unor confuzii. Dacă vrem ca o asemenea soluţie să fie cu adevărat diminuată şi pusă la locul pe care-l merită avem nevoie de o schinbare de generaţie, de ton şi de stil", a spus europarlamentarul la Europa FM.
• Realitatea TV, amendată de CNA pentru concursul "Cine e regina?"
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat postul Realitatea TV cu suma de 20.000 lei, pentru emisiunea "Bursa pariurilor" din 21 februarie, în cadrul căreia a avut loc concursul în care un telespectator putea câştiga 10.000 euro dacă răspundea la întrebarea "Cine e regina?". CNA a concluzionat că respectivul program a încălcat legislaţia audiovizualului, după ce a fost sesizat de preşedintele Comisiei de cultură şi mass-media a Camerei Deputaţilor, Raluca Turcan, informează Mediafax.
• Sondaj IMAS: Românii au tot mai puţină încredere în Poliţie
Scandalul corupţiei din vămi, protestele şi dosarele în care sunt implicaţi poliţişti au scăzut încrederea populaţiei în această instituţie. Sociologii chestionaţi de "Adevărul" pun lipsa de credibilitate de care "se bucură" atât Poliţia, cât şi celelalte instituţii pe seama pesimismului social. Diversele scandaluri care au zguduit Poliţia au făcut ca nivelul de încredere a populaţiei în această instituţie să scadă de la 39% în iunie 2010 la 34,7% în februarie 2011, potrivit ultimului sondaj realizat de IMAS la comanda "Adevărul". "Scandalul javră ordinară" face ca Poliţia să atingă o cotă mai mare de încredere de 40,9% imediat după protestele din septembrie 2010. Poliţiştii au pichetat atunci Palatul Cotroceni ca urmare a tăierii salariilor. Conflictul s-a soldat cu demisia ministrului Internelor Vasile Blaga şi înlocuirea sa cu Traian Igaş.
• Bogătaşul Văduva a ales vama pentru salariu
Juristul Silviu Văduva are o avere de câteva milioane de euro, însă susţine că a plecat de la Ministerul Muncii la Vama Bucureşti pentru "venitul mai bunicel". Controversata numire a playboy-ului Silviu Văduva (36 de ani) la şefia Vămii Bucureşti s-a soldat, ieri, cu demisia tânărului după numai zece zile de mandat. Cunoscut ca un iubitor al cluburilor bucureştene şi renumit pentru relaţiile cu femei frumoase, Văduva şi-a depus demisia din funcţia de şef al Vămii Bucureşti, motivând că nu vrea să ştirbească imaginea instituţiei. Declaraţiile lui Văduva vin la o lună după ce Autoritatea Naţională a Vămilor a fost zguduită de cel mai mare scandal de corupţie din sistem.
• Premieră ONU: Libia suspendată din Consiliu pentru drepturile omului
Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a suspendat marţi Libia din Consiliul ONU pentru drepturile omului, o premieră pentru principala instanţă a Consiliului. Măsura a fost luată ca urmare a represiunii violente conduse de Muammar Gaddafi. La Geneva, în timpul unei sesiuni extraordinare calificată drept istorică, Consiliul pentru drepturile omului a cerut vineri suspendarea Libiei din rândurile sale, prin consens Libia fără vot. Adunarea Generală compusă din 192 de membri a asistat, astfel, la o premieră pentru principala instanţă a ONU însărcinată să apere drepturile omului, potrivit Agerpres.
• Cariere autohtone de Andrei Plesu
În ţara noastră, totul e posibil. Mahalaua e eligibilă, grotescul e rentabil. Se poate face carieră pe bază de tupeu, minciună, bâzdâc şi fermentaţie viscerală. Lumea se distrează. "Băieţii răi" se caută prin alte cotloane. De pildă, printre intelectuali. Intelectualii sunt o adunătură de profitori, golani, fascişti, fii de nomenclaturişti, pupincurişti, antieuropeni sau, din contra, vânduţi străinilor. Acolo e buba! În preajma lui Socrate, care l-a corupt pe Platon, care l-a corupt pe Aristotel, care l-a corupt pe Alexandru cel Mare, care ne-a corupt pe toţi.
• Cine umflă preţurile la produsele alimentare
O explicaţie a mâncării scumpe este reorientarea fondurilor speculative către piaţa materiilor prime şi a produselor agricole, după criza creditelor ipotecare cu risc ridicat din Statele Unite. În mai puţin de doi ani, preţurile la cereale pe pieţele mondiale s-au triplat. Orezul, grâul, porumbul au devenit produse de lux chiar şi pentru cetăţenii unor state nu tocmai sărace. Administratorii fondurilor de investiţii cu risc crescut şi-au dat seama că titlurile financiare pe care le deţineau s-au devalorizat din cauza crizei bursiere, din urmă cu doi ani, şi au căutat alte "valori de refugiu". Ei şi-au convertit banii investind în materii prime şi produse alimentare, pentru că ştiau că pe termen lung exista un risc mic să le scadă valoarea, deoarece cererea de produse alimentare tinde să crească. Mai rău este că această scumpire a alimentelor are loc pe fondul creşterii preţurilor la petrol şi gaze, în urma evenimentelor din lumea arabă.
• Baronii asfaltului se bat pe Coridorul IV
În loc să se alieze pentru a câştiga în favoarea capitalului autohton marile proiecte de infrastructură, constructorii români de drumuri se calcă în picioare. Odată cu deschiderea, ieri, a plicurilor pentru construcţia unor tronsoane de autostradă s-a mai destrămat un mit, acela că românii ar fi uniţi în faţa capitalului străin.
• Statul devine bancă pentru firmele cu datorii
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul de act normativ privind eşalonarea pe maximum cinci ani a debitelor restante înregistrate de întreprinderile private, dar şi de cele publice. Statul se aşteaptă ca aproximativ 20.000 de firme să apeleze la noua facilitate. Normele metodologice n-au fost încă elaborate, dar autorităţile spun că se vor mişca repede.
• CURENTUL
• Trosca - decapitat a doua oară. Apel către Preşedinte: revizuiţi cazul Trosca, Cotună şi Coman!
Preşedintele Traian Băsescu a desfiinţat dintr-o mişcare, în data de 28 februarie, efigia Brigăzii Antiteroriste a S.R.I unitate informativ-operativă centrală în structura Serviciului Romån de Informaţii. Eroul martir col. Gheorghe Trosca este simbolul la care se raportează Brigada ce sărbătoreşte Ziua luptătorului antiterorist, în data de 24 decembrie, zi în care Trosca a sfårşit martiric lichidat de către generalul GRU Nicolae Militaru, måna dreaptă a lui Ion Iliescu. În ziua de 28 februarie preşedintele Traian Băsescu a semnat 35 decrete. Printre acestea şi decretul prin care se retrage titlul de Erou-Martir al Revoluţiei Romåne din Decembrie 1989 lui Gheorghe Trosca.
• "Pentru cei care mă cunosc" - de "Mircea" sau de "Felix"?
Odată cu dovezile prezentate de ziarul "Curentul" în urmă cu circa două săptămâni, în care dezvăluiam că "Felix" Voiculescu nu a fost doar motanul din poveste, ci şi "Mircea", şi nu acela din epistolele eminesciene, ci doar un simplu turnător la Securitate, varanul de Băneasa caută să se disculpe ameninţător pe blog. Mai mult, acesta se victimizează într-un mod patologic, cum că nu a fost un ciripitor ordinar care a ajuns să-şi toarne şi propria familie, ci un hăituit al sistemului lui Băsescu care duce o "adevărată vânătoare de vrăjitoare". "În aceşti 5 ani, în care, cum bine ştiti, puterea politică mi-a fost permanent ostilă, am reuşit să demontez toate acuzele formulate la adresa mea".
• Liviu Luca suferă puternic de amnezie, dar admite că firma Comac LTD ar fi a lui Vîntu
Liviu Luca, piesa cea mai grea de pånă acum din dosarul în care Sorin Ovidiu Vîntu este judecat pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa, "părintele FNI", suferă de o gravă pierdere a memoriei. Audiat, ieri, în procesul golănasssului Vîntu, Liviu Luca a fost la un pas de a fi pus sub acuzare pentru mărturie mincinoasă. Astfel, acesta nu a reuşit să convingă procurorul de şedinţă dar nici pe magistrata Camelia Bogdan că a uitat cu desăvârşire cum a transferat zeci de milioane de euro prin conturile unor firme pentru a le pierde urma, aşa cum a învăţat de la Nuş, care şi-a ascuns pånă acum banii prin "bidonări" şi "rostogolirea" lor prin diverse firme-fantomă sau prin diverse conturi.
• Codul de Tia Serbanescu
Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament, pe 8 martie, pentru noul Cod al Muncii ale cărui efecte se văd deja: înainte de a scoate economia subterană la suprafaţă, a scos sindicatele în stradă şi politica subterană la televizor unde opoziţia vorbeşte de sclavagism iar puterea vorbeşte de apariţia a zeci de mii de locuri de muncă, de flexibilizare şi de modernizare. Noul Cod a fost un bun prilej pentru ca USL să semneze protocoale oficializându-şi complicitatea cu sindicatele şi cu o parte din patronate (o premieră în regia dlui Corâci) ameninţånd cu o moţiune de cenzură susţinută din stradă. S-ar putea aşadar să-l vedem din nou pe dl Ponta mărşăluind în fruntea sindicatelor cu fular tricolor, anunţând că jandarmii sunt înarmaţi, încitând la luptă împotriva sclavagismului şi trecând astfel de la postura de Che Guevara la cea de Spartacus - întrucât noul Cod ar proteja marii investitori, adică patricienii.
• CURIERUL NAŢIONAL
• Va funcţiona reeşalonarea datoriilor?
Guvernul va reeşalona datoriile contribuabililor pe 5 ani, dar cere garanţii mari şi dobânzi de 14,6% pe an. Nicolescu: Statul nu e cămătar să ne ceară astfel de garanţii, ori ne ajută fără să ne ceară nimic, ori ne lasă în pace. Sincu: Normele metodologice ar trebui să fie mai mult decât permisibile pentru a ajuta firmele
• Pensionarii militari au primit cu urale decizia senatorilor de respingere a recalculării pensiilor
Supus la vot, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 1/2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a întrunit şase voturi "împotrivă", din partea senatorilor PSD şi PNL şi două "abţineri", aparţinând senatorilor Iulian Urban (PDL) şi Gyerko Laszlo (UDMR)
• Libia, noul Irak al aliaţilor?
Ţara este la un pas de război, după ce SUA şi Marea Britanie au anunţat că vor să intervină, pentru a-l îndepărta pe Kadhafi de la putere. Liderul libian a respins, până acum, apelurile făcute de populaţie, care îi cere să demisioneze. Guvernul american a pus sechestru pe bunuri în valoare de 30 de miliarde dolari, aparţinând liderului libian şi familiei cestuia.
• Se caută 23.000 de români pentru muncă în străinătate
Cea mai mare parte dintre aceste posturi sunt sezoniere. În topul ofertelor domină sectorul turistic şi agricultura. Profilul celui care pleacă: bărbat, din Bucureşti, necăsătorit, fără copii şi fără liceu.
În primele luni ale acestui an au început să se vadă mişcări pe piaţa muncii atât în rândul candidaţilor, cât şi al angajatorilor. Un total de 68.922 de CV-uri au fost trimise prin portalul Tjobs.ro pentru cele aproape 28.000 de joburi vacante în perioada 31.01.2011 - 28.02.2011. Iar din numărul posturilor vacante peste 23.000 de contracte de muncă sunt în străinătate, reiese din analiza portalului de recrutare Tjobs.ro, ofertele de angajare fiind numeroase în special pentru muncile sezoniere. Potrivit informaţilor date de portalul de recrutare, Marea Britanie a cumulat 24,85% din numărul total de candidaturi. Şi rămâne cea mai căutată ţară în privinţa locurilor de muncă accesate online.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Dustin Hoffman, evreu de origine română, în rol de român salvator de evrei
Starul îl va întruchipa într-o docudramă pe fostul primar al Cernăuţiului, Traian Popovici.
Părinţii săi au plecat din România înainte ca să-şi imagineze cineva măcar Holocaustul. Nenorocirea pe care au evitat-o astfel, fără să ştie, nu a lăsat însă indiferentă familia Hoffman. Dovadă că la 70 de ani de la deportarea în Transnistria a evreilor români din Bucovina şi Basarabia, Dustin Hoffman a acceptat să joace rolul lui Traian Popovici, primarul care şi-a riscat pielea pentru a salva 20.000 de evrei din Cernăuţi.
• Ce şanse dau PDL-iştii tripletei Macovei-Preda-Voinescu
Elena Udrea: Vom vedea. Îi urez succes lui Cristian Preda dacă va candida. Raluca Turcan: Ei au anvergură în exterior şi trebuie transformată în anvergură în interiorul partidului. Vasile Gherasim: Cred că e un preambul la o atitudine mai radicală. Cristian Boureanu: Şi Lenin, şi Stalin îşi spuneau reformişti. Chiar şi cu o derogare de vechime şi cu Cristian Preda pregătit să intre în cursa pentru şefia PDL , cota "reformiştilor" în partid nu este foarte mare, democrat-liberalii susţinând că şansele le-ar creşte dacă s-ar regăsi într-o echipă de PDL-işti cu greutate.
• Ce face Melania Mandas Vergu cu 4 milioane de euro
Proiectul cu finanţare europeană a costat-o pe jurnalistă postul de consilier la Ministerul Educaţiei. Banii sunt folosiţi, explică ea, pentru mediatizarea exemplelor de bune practici din şcoli.
Un scandal mediatic de proporţii s-a aprins anul trecut, pe tema posibilei incompatibilităţi între funcţia deţinută de Melania Mandas Vergu la acel moment - consilier al ministrului educaţiei, Daniel Funeriu - şi statutul de beneficiar al unui proiect cu finanţare europeană. După plecarea Melaniei Mandas Vergu din minister, proiectul de patru milioane de euro, care a reprezentat scânteia disputei, a rămas învăluit în ceaţă. Acum, fosta ziaristă de la "Gândul" explică de ce e important demersul ei, intitulat "Practică să înveţi, învaţă să practici": face cunoscute exemplele de bună practică din şcoli, astfel încât profesorii, elevii, studenţii şi agenţii economici să priceapă cât sunt de importante stagiile de practică.
• FINANCIARUL
• 15% din gazul ieftin a fost exportat indirect prin combinatele chimice
Exportul se face prin intermediul industriei de ingrasaminte chimice, controlata de Ioan Niculae.
Romania nu are infrastructura ne-cesara pentru exportul ga-zelor naturale. Indirect insa o face prin intermediul combina-telor chimi-ce. In acest sector gazul este considerat materie prima, iar 80% din productia de ingra-sa-minte pleaca afara. In felul acesta, Romania subventioneaza agricultura altor state cu gaz ieftin. Timp de 16 luni, din iulie 2009 pana in octombrie 2010, statul roman i-a discriminat pe consumatorii interni de gaze naturale pentru ca a acordat subventii mascate unui numar mic de companii.
• Gheorghe Ialomiţianu: CEC nu este de vânzare
Presedintele institutiei spune ca, desi "valoarea bancii a crescut, valoarea de piata este alta", din cauza crizei. Ministerul Finantelor sustine capitalizarea profitului CEC Bank si va discuta cu Exe-cutivul UE despre actiunile pe care statul trebuie sa le ia pentru majorarea capitalului social al bancii. Acesta a subliniat ca in acest moment orice discutie despre privatizare este inchisa. Totodata, presedintele insti-tutiei, Radu Ghetea, considera ca oricum nu este piata pentru vanzare.
• Românii au la dispoziţie de trei ori mai multe joburi în străinătate decât în ţară
23.000 de locuri de munca este oferta pentru cei care vor sa lucreze "in afara". ANOFM are doar 8.000 de slujbe vacante. In prezent, peste 23.000 de locuri de munca vacante, cu oportunitate imediata de angajare, in mai mult de 36 de tari, sunt afisate pe portalul Tjobs.ro, specializat in asemenea oferte, numarul domeniilor de activitate fiind de 29. Cele mai multe oferte de angajare vizeaza muncile sezoniere. De altfel, intreaga luna martie va fi caracterizata, po-trivit specialistilor de la Tjobs, printr-o crestere a recrutarilor pentru activitatile sezoniere din strai-natate.
• Veniturile din publicitate ale reţelelor sociale: +71,6% faţă de 2010, până la 6 mld. USD
Facebook va atrage aproximativ 68% din incasarile totale din publicitate ale retelelor sociale. In Romania, advertiserii vor aloca maximum 4 milioane de euro in 2011 pentru a fi prezenti pe acest segment Gigantul retelelor de socializare Face-book va avea, anul acesta, la nivel global incasari de 4 miliarde de dolari din publicitate, dintr-un total de aproximativ 6 miliarde de dolari, cat estimeaza cel mai recent studiu al eMarketer. Potrivit eMarketer, anul trecut Facebook a totalizat venituri din publicitate in valoare de 1,86 miliarde de dolari la nivel global, o crestere de 151% fata de 2009.
• Fiscul, cu ochii pe averile celor mai bogaţi români
Fiscul va controla, fara notificare, averile tuturor persoanelor fizice care au un nivel de trai cu mult peste veniturile declarate, unul dintre grupurile-tinta fiind oamenii de afaceri prezenti in topurile celor mai bogati romani, a declarat pentru "Fin.ro" vicepresedintele ANAF, Dragos Bogdan. "Un alt exemplu sunt societatile comerciale care declara pierderi de ani buni, insa patronii acestor firme isi inmultesc averea de la an la an", a explicat oficialul ANAF. In timpul controlului, ANAF poate solicita tertilor, inclusiv platitorilor de venit sau oricaror autoritati sau institutii publice, informatii sau documente pentru stabilirea situatiei fiscale reale.
• Raiffeisen BpL percepe comisioane fixe la acordarea creditelor
Raiffeisen Banca pentru Locuinte (BpL) percepe un comision fix pentru analiza dosarului atat pentru creditele cu avans, cat si pentru cele fara avans, in valoare de 1.400 de lei, a anuntat institutia de credit care spune ca respecta astfel Legea 288/2010 si OUG 50/2010 pentru imprumuturile acorda-te incepand cu 1 martie. Pentru credi-tele locative (creditele acor-date dupa perioada de econo-misire), comisionul de analiza dosar credit este fix, de 400 de lei, si este retinut o singura data, la acordarea imprumutului.
• Brokerii din bănci au câştigat detaşat lupta cu "independenţii"
KBC a facut in februarie jumatate din piata, datorita tranzactiilor cu actiuni BRD. Primele sase locuri in topul interme-diarilor de la Bursa in februarie au fost ocupate de divizii de brokeraj apartinand de grupuri financiare, acestea fiind "in spatele" a 70% din tranzactiile totale din a doua luna a anului. Cea mai mare parte din acest rulaj a fost realizata de brokerii de la KBC, care au intermediat tranzactia-record de 107 mili-oane de euro prin care BERD a iesit din actionariatul BRD. Brokerii de la KBC au dominat auto-ritar in februarie topul intermediarilor de la Bursa, cu tranzactii totale de peste 1,2 miliarde de lei (290,6 milioane de euro), aproape cat tot rulajul pe anul trecut. Aproximativ 40% din rulajul KBC a fost reprezentat de tranzactia prin care BERD si-a vandut pachetul de 5% detinut la BRD
• GÂNDUL
• DOSARUL CORUPŢIEI DIN VĂMI - Procurorii DNA îi filmau pe vameşi în timp ce se uitau la filme porno, iar vameşii se filmau între ei când numărau şpaga
Poliţiştii şi vameşii şpăgari îşi subtilizau unii altora mita primită de la contrabandişti. Mita (banii) era introdusă în doze de Cola, care erau ascunse în canalele din preajma punctului de trecere a frontierei. Pentru a depista locul exact în care erau ascunse dozele cu bani, "oamenii legii" se spionau cu ajutorul aparaturii achiziţionate recent pentru accederea la spaţiul Schengen. Apoi, dozele erau subtilizate înainte de finalul turei, adică înainte ca cei care ascunseseră dozele să revină pentru a şi le recupera. În toată tevatura, exista şi un neajuns - banii se udau şi trebuiau uscaţi. De aceea, în punctul vamal existau numeroase uscătoare de păr.
• Primul canal porno 3D a fost lansat astăzi. Cum a contribuit pornografia la dezvoltarea tehnologiei
Penthouse 3D, primul post de televiziune care va transmite conţinut destinat adulţilor integral 3D a fost lansat astăzi. Noul canal TV va transmite zilnic de la orele 00:00 până la 06:00. Semnalul este criptat, iar transmisia se va face prin intermediul satelitului de la pozitia orbitală 23,5 grade est. Concret, acest lucru înseamnă că, pentru a fi recepţionat şi la noi în ţară, Penthouse 3D trebuie să fie preluat de operatorii de cablu şi livrat clienţilor care posedă televizoare 3D.
• CEARTĂ ÎN PDL: "Tâmpiţi şi nesimţiţi" versus "hoţi şi corupţi". Boureanu îi atacă dur pe "intelectualii care au făcut carieră în PDL prin derogări de la statut"
Vicepreşedintele Cristian Boureanu a avut un schimb dur de replici cu aşa-numiţii reformişti din PDL luni, la şedinţa Biroului Permanent Naţional. Mărul discordiei: propunerea grupului Monica Macovei - Cristian Preda - Sever Voinescu de a modifica statutul PDL, astfel încât persoanele pentru care s-a cerut trimiterea în judecată să fie suspendate din partid. Conform Hotnews, Boureanu s-a enervat atât de tare, încât l-a făcut pe Voinescu "tâmpit şi nesimţit". Vicepreşedintele PDL neagă însă faptul că i s-a adresat direct colegului său de partid şi spune că n-a făcut nicio referire directă la vreo persoană. "
• Viaţă de dictator. Fiul preşedintelui Guineei Ecuatoriale şi-a comandat un iaht de 380 de milioane de dolari
O flotă de maşini, printre care şi un Bugatti Veyron, proprietăţi în Paris sau Malibu, un avion privat şi casă de discuri. Doar câteva din proprietăţile lui Teodorin Obiang . Teodorin Obiang, fiul cel mare al dictatorului din Guineea Ecuatorială Teodoro Obiang, şi-a comandat un iaht în valoare de 380 de milioane de dolari, adică de trei ori bugetele Sănătăţii şi Educaţiei din această ţară.
Iahtul ar fi pe locul doi în topul celor mai scumpe ambarcaţiuni de acest gen, după cel deţinut de omul de afaceri rus Roman Abramovici, în valoare de 1,2 miliarde de dolari
• Oprescu se întâlneşte, la Beijing, cu investitori chinezi pentru obţinerea de bani pentru proiecte
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, face o vizită oficială la Beijing, unde se va întâlni cu investitori chinezi pentru obţinerea de bani pentru proiectele municipalităţii, edilul declarând, pentru MEDIAFAX, că încearcă încheierea unui parteneriat public-privat pentru finalizarea unor proiecte.
"De mâine (miercuri - n.r.) încep întâlnirile cu investitorii chinezi pentru că încerc să aduc în Bucureşti cât mai mulţi bani pentru proiectele municipalităţii. Mă voi întâlni cu reprezentanţii Beijing Construction Engineering Group cu care încerc să închei un parteneriat public - privat atât pentru autostradă, cât şi pentru alte proiecte de infrastructură", a declarat, luni seară, pentru MEDIAFAX, Sorin Oprescu.
• Asigurătorii din Bulgaria au de plătit şoferilor români despăgubiri de 6 milioane de euro
Din cele aproximativ 10.000 de accidente provocate anul trecut în România de maşinile înmatriculate în străinătate, 3.100 au fost produse de maşini înregistrate în Bulgaria. Aproximativ 6 milioane de euro au de primit proprietarii de autovehicule din România de la firmele de asigurări din Bulgaria. Suma reprezintă despăgubiri în urma accidentelor produse în 2010 pe teritoriul României de autovehicule înmatriculate de români în ţara vecină. Aceştia evită astfel plata taxelor locale din România şi achită un RCA mai ieftin. Reprezentanţii firmelor de evaluare a daunelor susţin că există dificultăţi în recuperarea acestor fonduri de la asigurătorii din Bulgaria care tergiversează cu lunile sau chiar refuză plata despăgubirilor.
• JURNALUL NAŢIONAL
• Antena TV Group a cerut falimentul companiei RCS&RDS
Antena TV Group SA a cerut insolvenţa companiei de telecomunicaţii RCS&RDS, printr-un dosar înregistrat la Tribunalul Bucureşti, Secţia a-VII-a Comercială. Societatea Antena TV Group SA (fosta SC TV Antena 1 SA) a solicitat Tribunalului Bucureşti, în 1 martie, deschiderea procedurii insolvenţei, în cazul societăţii RCS & RDS SA, potrivit datelor publicate pe site-ul Tribunalului Bucureşti (TB). Obiectul cauzei dosarului este "procedura insolvenţei - societăţi pe acţiuni", iar materia juridică - "faliment". Termen de judecată stabilit de Tribunalul Bucureşti este 17 mai 2011. Potrivit unor surse, Antena TV Group are de recuperat de la RCS & RDS o creanţă de 2,1 milioane lei, inclusiv TVA. Suma reprezintă banii pe care RCS&RDS ar fi trebuit să îi plătească Antena TV Group pentru retransmisia televiziunilor Antena 3 şi Euforia TV în perioada ianuarie - iunie 2010.
• Cu ochii pe PDL!
Partidul de guvernământ - PDL - în jurul căruia se învârte actuala majoritate parlamentară intră în linie dreaptă pentru Congres. Sâmbătă este programată o şedinţă importantă a Consiliului Naţional care urmează să aducă o serie de clarificări în ceea ce priveşte data de desfăşurare a Congresului, dar şi taberele care se înfruntă pentru preluarea condu-cerii PDL. Să precizăm că şedinţa Consi-liului Naţional, dar şi Congresul au fost amânate de câteva ori prin intervenţia directă a liderului de facto al formaţiunii, Traian Băsescu. Miza pentru şefia PDL este importantă în primul rând pentru preşedintele Băsescu, aflat într-o puternică pierdere de încredere în rândul popu-laţiei. Până la încheierea mandatului, dar mai ales după, actualul şef al sta-tului îşi doreşte la conducerea PDL o formulă care să nu-i creeze pro-bleme, să poată fi manevrată pe scena politică a ţării.
• NAŢIONAL
• Ministrul Apărării a ajuns marioneta propriului serviciu secret.
Dacă "Doi şun sfert" - ul şi-o ia în freză din toate poziţiile, asta nu înseamnă că toate serviciile secrete trec printr-o asemenea fază proastă. Din contră, sunt şi structuri care chiar îşi permit să le facă aroganţe propriilor şefi. Este cazul ministrului Apărării, care după ce că nu are nici o influenţă asupra Direcţiei informative aflate în subordonare, a ajuns să fie folosit şi pe post de "săgeată" de către experimentaţii şi năstruşnicii ofiţeri superiori ai DGIA.
• "Premierul" Monica Macovei "a căzut" în Parlament
Posibilitatea înlocuirii lui Emil Boc cu Monica Macovei înfioară atât Puterea cât şi Opoziţia. Cei mai "încântaţi" de veste sunt chiar colegii de partid ai fostului ministru al Justiţiei. Chestionaţi pe temă, pedeliştii doar că nu şi-au scuipat în sân, în sensul de "piei drace!". Cel mai diplomat a fost Silviu Prigoană, care s-a arătat gata să accepte orice soluţie decisă de partid. Reacţiile celorlalţi nu au făcut altceva decât să demonstreze totala lipsă de popularitate de care fostul ministru al Justiţiei se bucură în rândul democraţilor. Democraţi exasperaţi, în zilele noastre, de apetitul manifestat de Macovei în direcţia curăţirii partidului de toate "elementele dăunătoare".
• PUTEREA
• Concursul fantomă. ""Ţeapă"" de zeci de mii de lei în numele Super Bingo Metropolis
Un grup de indivizi a pus la cale un sistem prin care să se îmbogăţească de pe urma naivilor pasionaţi ai celui mai mare concurs televizat din România, Super Bingo Metropolis. Numeroase persoane au primit pe telefonul mobil un mesaj prin care erau anunţate că au câştigat 70.000 de lei la concursul televizat de Antena 1, dar pentru a ridica premiul trebuie să vireze 700 de lei într-un cont bancar, prin Western Union. Reprezentanţii Super Bingo Metropolis avertizezază că totul este o mare "ţeapă", iar blogul creat de persoanele care vor să golească buzunarele românilor pasionaţi de cunoscutul joc de noroc nu are nici o legătură cu adevăratul concurs.
• Angajaţii PSD devin şomeri. Victor Ponta şi Liviu Dragnea concediază pe bandă rulantă
Restructurările anunţate în Kiseleff de Victor Ponta şi Liviu Dragnea au creat panică printre angajaţii PSD. Cei mai vulnerabili sunt cei care au lucrat şi în timpul mandatului lui Mircea Geoană, ei fiind primii care vor trebui să-şi facă bagajele şi să-şi caute un alt loc de muncă. Cu toate acestea, vizaţi sunt şi angajaţi cu state vechi în Kiseleff. Astfel, printre cei care urmează să fie concediaţi se numără angajaţi de la Departamentele strategie şi organizare, dar şi contabilul partidului, considerat vinovat pentru datoriile istorice făcute în vremea lui Mircea Geoană. Cei anunţaţi deja de disponibilizare au preaviz până pe 10 martie.
• Fostul director al Termoelectrica SA, reţinut de DNA
Fostul director general al Termoelectrica S.A, Ioan Ungureanu, a fost reţinut, de procurorii DNA într-un dosar privind un prejudiciu de câteva milioane de euro. Alături de Ungureanu, a mai fst reţinut avocatul Benone Ovidiu Voicu, din cadrul Baroul Bucureşti, Dragoş Paul Rocoşanu, executor judecătoresc şi Ioan Daniel Ionaş, avocat stagiar.
• Dacă UDMR şi UNPR nu-şi primesc drepturile, Boc devine istorie.
Angajarea răspunderii de Ziua Femeii, moţiune de Ziua Maghiarilor!!
Biroul Permanent comun al celor două Camere a decis luni ca în şedinţa de marţi, 8 martie, Guvernul să-şi angajeze răspunderea pe Codul muncii. Până vineri 4 martie (ora 20.00) senatorii şi deputaţii au posibilitatea de a înainta amendamente. Guvernul poate ţine cont sau nu de aceste amendamente. Marţi, 8 martie, cu începere de la ora 10.00 este programată şedinţa comună a Parlamentului în care va avea loc angajarea propriu-zisă a răspunderii Guvernului. În termen de 3 zile, deci până vineri 11 martie, Opoziţia poate ataca angajarea răspunderii prin moţiune de cenzură. (Deja liderii USL au anunţat că vor uza de această cale de atac). Conform regulamentelor parlamentare, dezbaterile pentru moţiune ar urma să aibă loc pe 15 martie, adică exact de Ziua maghiarilor de pretutindeni. Când, senatorii şi deputaţii UDMR nu sunt prezenţi în Parlament.
• ROMÂNIA LIBERĂ
• Femeile care lipsesc din politică
De ce se înscriu fetele la facultăţile de ştiinţe politice în condiţiile în care au şanse mici la o carieră în domeniu. Majoritatea covârşitoare a absolvenţilor de ştiinţe politice este formată din femei. Cele mai multe dintre ele nu ajung niciodată să profeseze într-un domeniu care, în România, pare rezervat bărbaţilor.În anul 2011, Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA (Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative Bucureşti) are următoarea structură: în anul I sunt 120 de studenţi, dintre care 62,5% sunt fete, în anul al II-lea fetele sunt în proporţie de 77%, iar în anul al III-lea, de peste 80%. Situaţia este asemănătoare la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, unde numărul băieţilor studenţi este semnificativ mai redus decât al fetelor: aproximativ 22% de băieţi în anulI.
• După Vîntu, potopul: Vlas şi Popa ar putea plăti datorii de 100 milioane euro
Foştii administratori ai SOV Invest, firma care a gestionat afacerea FNI ar putea fi puşi să plătească din urmă datorii de peste 450 milioane lei către mai multe persoane, firme şi instituţii de stat. La aproape un deceniu de la crahul Fondului Naţional de Investiţii (FNI), cei mai de încredere oameni ai miliardarului Sorin Ovidiu Vîntu ar putea fi puşi să plătească datorii istorice, către mai multe persoane, firme şi instituţii de stat, de peste 100 milioane euro, ca urmare a falimentului SOV Invest, firma care a administrat FNI. Capete de afiş sunt Ioana Maria Vlas, care a ispăşit deja o condamnare în dosarul FNI, şi fugarul Nicolae Popa, de numele căruia se leagă o condamnare de 15 ani de închisoare în aceeaşi speţă, dar şi un proces în care Vîntu este judecat în prezent pentru favorizarea infractorului.
• Opţiunea militară în Libia, tot mai aproape
În timp ce opoziţia controlează vaste teritorii în Libia, inclusiv principalele câmpuri petrolifere, colonelul Gaddafi rămâne surd la presiunea crescândă a Occidentului care studiază toate opţiunile, inclusiv cea militară. Comunitatea internaţională caută mijloace pentru a pune capăt instabilităţii în Libia şi regimului Gaddafi care foloseşte forţa militară contra propriului popor. Opoziţia, în afara estului ţării, revendică controlul asupra mai multor oraşe strategice din Vest şi în jurul capitalei. La Misrata, forţele fidele lui Gaddafi au tras asupra civililor şi au vizat aruncarea în aer a două depozite de arme. La Tripoli, partizanii colonelului au înfiinţat posturi de control şi au raţionalizat benzina.
• ZIARUL FINANCIAR
• BRD vrea să învie cererea de credite cu dobânzi mai mici cu trei puncte
Pentru prima dată în 2011 o bancă mare înlocuieşte promoţiile cu o reducere de dobânzi aplicată pe toată gama de produse. BRD, a doua mare bancă, a dat ieri primul semnal puternic pentru resuscitarea cererii de credite de retail prin reducerea dobânzilor pe toată gama de produse, cu până la trei puncte procentuale la creditele de consum fără garanţii. Dacă până acum băncile recurgeau mai ales la reduceri de dobândă promoţionale, valabile numai pe perioade determinate, pentru a testa apetitul clienţilor, BRD vine cu o "resetare" a dobânzilor nominale pe niveluri inferioare încercând să atragă atenţia clienţilor.
• Prima lună de Fondul Proprietatea: americanii văd paharul pe jumătate plin, proprietarii - pe jumătate gol
Prima lună de tranzacţionare a acţiunilor Fondului Proprietatea (FP) a adus schimbări importante la nivelul indicatorilor bursieri aducând Bursa de Valori Bucureşti cu un mic pas mai aproape de pieţele din regiune. Preţul acţiunilor rămâne însă o dezamăgire pentru foştii proprietari care au primit titlurile FP drept despăgubire. Prin listarea pe 25 ianuarie a Fondului Proprietatea, cu o avere de 3,6 mld.euro, Bursa de la Bucureşti a câştigat un emitent de prim rang care în ultima lună a ocupat constant primul loc în topul celor mai tranzacţionate companii. Capitalizarea bursieră a crescut la 8,2 miliarde de lei, rulajele zilnice au urcat şi până la 200 milioane de lei în primele şedinţe de tranzacţionare. Peste 1,6 miliarde de acţiuni Fondul Proprietatea au fost tranzacţionate în prima lună de la listare, reprezentând 11,8% din capital.
• Afacerile Astra au depăşit 1 mld. lei, detronând Allianz
Astra Asigurări, companie controlată de omul de afaceri Dan Adamescu, a încheiat 2010 pe primul loc în piaţa asigurărilor, creşterea afacerilor cu 37% întărindu-i poziţia de lider atinsă în trimestrul I.Compania a subscris în 2010 prime brute (principalul indicator care arată volumul afacerilor în asigurări) de 1,1 mld. lei (260 mil. euro), datorită dublării veniturilor din vânzarea de poliţe de răspundere civilă auto (RCA), potrivit datelor financiare preliminare. Poliţele RCA vândute anul trecut au însumat 600 mil. lei faţă de 286 milioane lei în 2009, în timp ce pe segmentul Casco afacerile au scăzut cu 10% şi au ajuns la 264 mil. lei. Asigurările auto reprezintă peste trei sferturi din afacerile Astra, dar reprezentanţii companiei spun că anul acesta vor miza mai mult pe asigurări de viaţă şi de locuinţe.
• Guvernul ungar vrea să reducă prin lege rata la bancă celor cu credite în franci elveţieni: îngheaţă cursul
De când este premier Viktor Orban a luat mai multe decizii pentru a-i ajuta pe cei cu credite în valută. Guvernul ungar vizează introducerea unui sistem prin care cei care au credite în franci elveţieni vor avea opţiunea de a îngheţa cursul de schimb la care este calculată rata lunară la o valoare de 190 de forinţi/franc până în 2014, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters. În prezent francul se tranzacţionează la 270 de forinţi.
• Americanii au datorii de 1.160 mld. dolari la chinezi
Trezoreria americană şi-a revizuit drastic datele privitoare la deţinerile străine de titluri guvernamentale americane, estimând că China deţine mai multe titluri de trezorerie decât se considerase anterior, în timp ce Marea Britanie deţine numai jumătate din valoarea estimată, scrie cotidianul Financial Times. Datele sugerează că temerile privitoare la reducerea de către China a deţinerilor sale în dolari au fost exagerate. Conform lui Richard Gilhooly, strateg în cadrul TD Securities, noile date înseamnă că 42% din rezervele valutare ale Chinei sunt constituite din titluri de trezorerie americane, comparativ cu estimarea anterioară de 32%.
• CEC Bank a făcut profit brut de 65 mil. lei, în creştere cu 30%
Provizioanele vor da dureri de cap şi anul acesta, făcând practic imposibilă orice aproximare a profitului net, spune Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank, singura bancă de top deţinută de stat. "Nu putem să ne gândim că vom face provizioane mai puţine ca anul trecut. Noi vorbim acum, iar un client în insolvenţă hotărăşte să intre în faliment. E o nebuloasă totală", a spus Gheţea în cadrul conferinţei de presă organizate pentru prezentarea rezultatelor băncii pe anul trecut. CEC Bank a obţinut anul trecut un profit brut de 65 de milioane de lei (15 mil. euro), în creştere cu 30% în lei faţă de 2009. Banca a avut anul trecut cheltuieli cu provizioanele de 365 de milioane de lei (87 mil. euro), cu aproape 9% mai mari în lei faţă de anul precedent.