REVISTA PRESEI 02.08.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 2 august 2016

ADEVARUL

România fără Regină

Regina Ana, soţia Regelui Mihai, s-a stins din viaţă, ieri, într-un spital din Elveţia, la vârsta de 92 de ani. Starea ei de sănătate se degradase tot mai mult în ultimul an. Românii îşi vor putea lua rămas bun de la Regină, pe parcursul zilelor următoare, la Palatul Regal din Bucureşti şi la Castelul Peleş din Sinaia. Va fi înmormântată pe 13 august la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş, acolo unde îşi dorm somnul de veci membrii familiei regale. S-a născut pe vremea tramvaielor trase de cai, a luptat în Al Doilea Război Mondial, a trăit aproape şapte decenii alături de Regele Mihai şi au avut împreună cinci fiice. S-a stins în Elveţia după o lungă suferinţă. Ca o boltă peste un secol, moartea ei a fost anunţată pe Facebook: "Regina Ana a trecut la cele veşnice".

Propaganda rusească, în vizorul NATO

Kremlinul a aprobat anul trecut o creştere impresionantă de buget pentru instituţiile ruseşti de presă care transmit în limbi de circulaţie internaţională, în special pentru canalul de limbă engleză Russia Today, dar şi pentru agenţia de presă Sputnik, care a fost acuzată de mai multe ori că difuzează articole de propagandă. Potrivit "The Sunday Times", care citează date oferite de Kremlin, deşi bugetul prevăzut în 2015 pentru serviciile ruse de media (televiziune, radio şi presă online) din străinătate era iniţial de 178 de milioane de euro, acesta a fost majorat la 301 milioane de euro. Suma suplimentară a fost atribuită deschiderii de către Russia Today a unui birou în Londra, precum şi "altor posturi care transmit zi şi noapte în germană şi în franceză".

Victor Ponta nu mai e doctor în Drept

Ministrul Educaţiei a semnat, luni, Ordinul prin care i-a fost retras titlul de doctor în Drept fostului premier Victor Ponta. Măsura a fost luată după ce, pe 27 iulie, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a dat vot final de plagiat în cazul tezei de doctorat redactată de Victor Ponta sub îndrumarea lui Adrian Năstase. Decizia de acum privind plagiatul lui Victor Ponta vine la patru ani după ce prestigioasa revista "Nature" a ridicat semne de întrebare legate de originalitatea tezei de doctorat a lui Victor Ponta.

Cât de real este riscul unui atac terorist de amploare

Statul Islamic pregăteşte un atac de mari proporţii, inedit, care s-ar putea declanşa oriunde. Este avertismentul dat de SRI, care atrage atenţia asupra unui fenomen de mare amploare: islamizarea radicalizării. Analiştii militari arată că ameninţarea unui atac terorist de mare amploare în Europa este reală, dar sunt de părere că România nu se numără printre posibilele ţinte. Terorismul în Europa a devenit o realitate nedorită, iar riscul unor atacuri de mare amploare este extrem de mare. Asta pentru că Statul Islamic, considerat de şeful Direcţiei Generale de Prevenire şi Combatere a Terorismului din cadrul SRI, generalul Sorin Gabriel Cozma, drept "o mutaţie genetică" a Al-Qaeda, a dus terorismul la un nou nivel.

Atac aerian al SUA împotriva bazelor ISIS din Libia

Statele Unite ale Americii au lansat atacuri aeriene asupra bazelor Statului Islamic din Libia, ca urmare a unei cereri a oficialilor ONU aflaţi in zonă, anunţă Pentagonul. Atacurile au vizat poziţii din oraşul-port Sirte, localitate ocupată de ISIS, relatează BBC NEWS. Premierul libian Fayez al-Sarraj, a declarat intr-un mesaj televizat că atacurile aeriene au provocat "pierderi grele". Puterile occidentale au devenit din ce in ce mai preocupate de prezenta tot mai masivă a Statului Islamic in Libia. Atacurile aeriene sunt prima intervenţie militară a SUA aici, acţiunea fiind coordonată împreună cu forţele guvernamentale libiene.

Cum strică şpaga lui Vîntu planurile de guvernare ale PSD

Social-democraţii se tem că ALDE nu va mai intra în Parlament, după ce numele lui Călin Popescu Tăriceanu este vehiculat într-un nou scandal de corupţie. Iar fără Tăriceanu va fi aproape imposibil pentru PSD să strângă o majoritate parlamentară. "Dacă ALDE nu intră în Parlament, putem să ne luăm adio de la guvernare", a declarat un vicepreşedinte al PSD pentru "Adevărul". "Iar dacă Tăriceanu va începe să facă drumuri la DNA, mai ales acum, în prag de campanie, e greu pentru ALDE să treacă pragul electoral, pentru că, să fim serioşi, ALDE înseamnă Tăriceanu, nu-l votează nimeni pe Daniel Constantin", a continuat liderul social-democrat.

Alegeri SUA 2016. Hillary Clinton îl devansează pe Donald Trump

Candidata democrată la alegerile prezidenţiale din Statele Unite, Hillary Clinton, are un avans de 7% în faţa contracandidatului său republican, Donald Trump, potrivit unui sondaj de opinie dat luni publicităţii de postul de televiziune american CBS, transmite AFP, preluată de dhnet.be. Potrivit cifrelor publicate luni de CBS, 46% dintre persoanele intervievate au afirmat că vor vota cu Hillary Clinton la scrutinul prezidenţial din 8 noiembrie, în timp ce 39% au spus că vor opta pentru Donald Trump. Rezultatele acestui sondaj vin în contextul în care, la finalul Convenţiei Partidului Republican, care s-a desfăşurat chiar înaintea celei a Partidului Democrat, Trump şi Clinton se aflau la egalitate în sondajele de opinie. După Convenţia Democrată, care, potrivit specialiştilor, a fost foarte bine orchestrată, Hillary Clinton a reuşit să recupereze 4%, mai ales că a reuşit să depăşească neînţelegerile cu partizanii contracandidatului ei din alegerile primare democrate, Bernie Sanders.

BANCHERUL

Rezervele valutare ale BNR au crescut la 32,6 miliarde lei

La 31 iulie 2016, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 32.659 milioane euro, faţă de 31.729 milioane euro la 30 iunie 2016. În cursul lunii au avut loc următoarele operaţiuni: - Intrări de 1.167 milioane euro reprezentând alimentarea contului Comisiei Europene (983 milioane euro), modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice şi altele; - Ieşiri de 237 milioane euro reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4.004 milioane euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 iulie 2016 au fost de 36.663 milioane euro, faţă de 35.673 milioane euro la 30 iunie 2016.

Creditele noi in lei acordate de bănci populaţiei si firmelor au atins in iunie cel mai ridicat nivel din ultimul an

Creditele noi in lei acordate de bănci populaţiei si firmelor au atins in iunie cel mai ridicat nivel din ultimul an, de 4,9 miliarde lei, fata de 4,6 miliarde lei in mai, un volum mai ridicat consemnându-se in iunie anul trecut, când s-a stabilit recordul ultimilor opt ani după criza din 2008, de 5,4 miliarde lei, conform statisticilor BNR. Creditele noi in lei pentru populaţie au avut o uşoară scădere, de 23 milioane lei, de la 2,984 milioane lei in mai la 2,961 milioane lei in iunie, din cauza diminuării volumelor de împrumuturi imobiliare, in contextul epuizării plafoanelor de garanţii pentru Prima Casa. Valoarea creditelor noi pentru locuinţe in lei a fost de 1,211 miliarde lei in iunie, fata de 1,351 miliarde lei in mai, însă s-a menţinut peste nivelul din iunie anul trecut, când a fost de 1,160 miliarde lei.

CURENTUL

Au fost învinşi tehnocraţii de mafia din Apele Române?

Mare fierbere la Apele Române zilele acestea. Surse concordante au declarat ca ministrul Mediului Cristiana Pasca Palmer este foarte supărată ca directorul Bărbieru, mutat în Bucureşti de la Târgu Mureş, e doar o marioneta in mana grupurilor de interese iar in prezent instituţia e condusă de fapt de directorul de Resurse Umane, Relu Adam. In minister se vorbeşte ca secretarul de stat, Olimpia Negru care face jocurile in minister, a făcut o propunere acceptată de ministru care acum pregăteşte desfiinţarea sediului central al Regiei Apele Române din cauza similitudinii de atribuţii existente intre aceasta entitate si Departamentul APE din cadrul Ministerului. Nicolae Bărbieru - directorul general si Relu Adam - directorul Resurse Umane din Administraţia Naţională "Apele Romane", aflata sub tutela Ministerului Mediului, Apelor si Pădurilor, au reuşit sa asigure continuitatea mafiei, înrădăcinata adânc in structura acestei instituţii publice de interes naţional.

PER cere desfiinţarea Ministerului Fondurilor Europene

Printr-un comunicat de presă, Partidul Ecologist Român se întreabă: "De ce investeşte România bani într-o instituţie care s-a dovedit total ineficientă?" "Aceasta este o întrebare la care marile partide ar trebui să răspundă. Din cauza incompetenţei, din cauza corupţiei, din cauza manevrelor care s-au făcut din afara ţării, România nu a reuşit să atragă fondurile europene atât de necesare pentru dezvoltare ei. Salariile funcţionarilor/ miniştrilor care, chipuri, păstoreau acest domeniu s-au plătit însă fără restanţe. Poate că a venit vremea ca aceşti oameni să suporte consecinţele lipsei lor de profesionalism şi să dea înapoi banii pe care i-au câştigat doar ca să 'mobileze' frumos nişte birouri. Sau, şi mai bine, instituţia cu totul ar trebui să dispară", propune PER.

CURIERUL NATIONAL

PE: Consolidaţi politicile fiscale!

Un sondaj comandat de Parlamentul European, efectuat în rândul a aproape 28.000 de oameni din cele 28 de state membre arată că trei sferturi dintre cei intervievaţi ar vrea ca UE să facă mai mult în combaterea fraudei fiscale. De altfel, 79% dintre românii intervievaţi s-au pronunţat în favoarea luării unor măsuri de către UE. În primăvară, CE a propus ca multinaţionalele care înregistrează venituri globale anuale de peste 750 de mil. euro să publice informaţii esenţiale cu privire la locul unde obţin profiturile şi unde plătesc impozitele în UE. Roberto Gualtieri, preşedintele comisiei pentru afaceri economice şi monetare din cadrul PE, anunţă că Parlamentul va insista pe lângă statele membre să-şi consolideze politicile fiscale, să-şi acopere lacunele şi să-şi amelioreze coordonarea la nivel UE şi internaţional.

Şi Mercedes-Benz de localizează în Estul Europei

Celebra marcă de automobile din Stuttgart a anunţat construirea, până la finele deceniului, a unei a doua uzine la Kecskemet, în Ungaria. Ea va asigura 2.500 noi locuri de muncă. "Avem în plan învestirea, în anii care vin, a în jur de un miliard de euro", a subliniat într-un comunicat Markus Schafer, directorul de producţie al Daimler, firma-mamă a Mercedes. Producţia noii uzine urmează să înceapă în 2020 sau 2021. Acest nou anunţ intervine după ce în luna aprilie Mercedes informa că intenţionează să extindă actuala uzină de la Kecskemet unde constructorul de vehicule va investi suplimentar, în 2018, circa 580 milioane de euro. De relevat faptul că prima uzină Mercedes din Ungaria, intrată pe producţie în 2012, are 4.000 de angajaţi şi anul trecut a produs 180.000 de automobile de tipuri precum monospace compact Classe B, berlină CLA şi derivatul ei break.

BVB şi Depozitarul Central lansează azi noi operaţiuni

Începând de astăzi, investitorii interesaţi pot derula noi operaţiuni de împrumut de instrumente financiare, a informat Bursa de Valori Bucureşti, precizând că printre cele mai importante modificări aduse cadrului său de reglementare se numără posibilitatea de a efectua operaţiuni de vânzare în lipsă pentru instrumentele financiare admise la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti, indiferent de tipul şi caracteristicile acestora; posibilitatea de a introduce ordine de vânzare în lipsă fără restricţii de preţ, volum minim sau tip de ordin şi eliminarea obligativităţii marcării specifice a ordinelor de vânzare în lipsă.

Erevan: a încetat acţiunea antiguvernamentala a unui grup înarmat care ocupase un comisariat de politie si deţinea ostatici

Criza de la Erevan, declanşata de un grup de persoane înarmate, opozante puterii pro-ruse, care ocupaseră un comisariat de politie, a luat sfârşit duminica noaptea, au anunţat mijloacele de informare din Erevan. Forţele de ordine au eliberat ostaticii si au arestat 20 de aşa -numiţi "terorişti". Corespondenţi de presa aflaţi la fata locului au relatat ca criza provocata de aceasta acţiune in forţă a grupului de opozanţi fata de "puterea pro-rusa" din Armenia, a atins un punct culminant in noaptea de vineri spre sâmbătă, când in fata comisariatului au avut loc incidente intre forţele de ordine si susţinători ai grupului ostil guvernului ce ocupase comisariatul si detinea ostatici. Incidentele s-au soldat cu peste 70 de râniţi, arestarea a 165 si plasarea in detenţie a 26.

EVENIMENTUL ZILEI

De ce a trebuit să fie arestat Bogdan Olteanu! Pentru ca Alina Gorghiu să-i facă soţului, Lucian Isar, un cadou: postul de guvernator al BNR - de Ion Cristoiu

Nici nu s-a răcit bine scaunul de viceguvernator al BNR lăsat liber prin arestarea lui Bogdan Olteanu că şobolănimea nostră politică a şi prins a-şi ridica năsucurile în sus simţind în nări ameţitorul miros de brînză. După cum era de aşteptat, primul şobolan care nu numai c-a tresărit la mirosul de brînză, ba chiar a şi chiţcăit că e al Lor, al şobolanilor din borta condusă de el, a fost Vasile Blaga, copreşedinte al PNL. Ştiind el mai multe lucruri decît noi, muritorii (e pentru Lulutza un fel de Tata Moşu!), Vasile Blaga l-a declarat pe Bogdan Olteanu mort politic şi, prin urmare, a fost primul şi singurul politician român care s-a arătat preocupat nu de soarta nefericitului Bogdan Olteanu, ci de proclamarea dreptului PNL la desemnarea noului viceguvernator.

Guvernul şi liderii politici nu ştiu cum s-o îngroape pe Regina Ana

Regina Ana, soţia Regelui Mihai I, a murit, ieri, la Spitalul din Morges, în Elveţia, la 92 de ani. Potrivit unor surse din Executiv, Guvernul urmează să decidă că ziua în care regina va fi înmormântată la Curtea de Argeş, 13 august, să fie zi de doliu naţional. Executivul dezbate însă dacă trebuie sau nu organizate funeralii de stat, aşa cum s-ar pregăti în cazul unor foşti conducători ai României. Discuţia este sensibilă întrucât, potrivit unor surse din Executiv, Regina Ana nu a fost niciodată şef de stat şi nici nu are cetăţenie română. În schimb, Regele Mihai este, potrivit legii, fost şef al statului român. Cel mai probabil, o decizie ar urma să fie luată miercuri, când va avea loc şedinţa săptămânală a Executivului. Casa Regală a anunţat deja, într-un comunicat, că vor fi organizate "Funeralii regale", aşa cum s-a întâmplat în 1938, când Regina Maria a fost condusă pe ultimul drum.

Propunerea de ultima oră pe care Putin le-a făcut-o ţărilor membre NATO

Experţii militari din state membre NATO şi aliate au primit o invitaţie din partea administraţiei de la Moscova pentru a discuta despre situaţia politică şi militară în Europa, anunţă Ministerul rus al Apărării. Anatoli Antonov, adjunct al ministrului rus al Apărării, a declarat luni seară că "experţi militari (NATO - n.r.) sunt invitaţi la Moscova în septembrie pentru consultări pe tema situaţiei politice şi militare din Europa. Prioritatea consultărilor va fi reciprocitatea siguranţei zborurilor militare deasupra Mării Baltice. Sunt invitate şi ţări non-membre NATO", potrivit Mediafax. "Aliaţii vor analiza cu atenţia propunerile, înaintea de a stabili viitoarele etape. Este necesară o reciprocitate a transparenţei activităţilor militare şi o reducere a riscurilor, în scopul menţinerii stabilităţii şi securităţii în zona euro-atlantică", a declarat un oficial NATO, potrivit Le Figaro.

Suprasaturarea ne arată că piaţa petrolului se prăbuşeşte!

Managerii financiari nu au fost niciodată mai siguri că preţul petrolului se va prăbuşi. Ei au crescut pariurile pe scăderea petrolului la cote nemaintâlnite, chiar dacă stocurile au urcat la cele mai înalte niveluri de sezon din ultimele cel puţin două decenii, fapt care duce preţurile în jos, scrie Bloomberg. Excesul de aprovizionare a lovit profiturile pe cel de-al doilea trimestru ale Exxon Mobil Corp. si Chevron Corp. Stocurile au ajuns în luna Aprilie la maximul ultimilor 97 de ani, în timp ce petroliştii au forjat instalaţiile pentru a cincea săptămână consecutiv.

Banca Transilvania lansează CARDUL brăţară, cu care se pot achita cumpărăturile

Banca Transilvania lansează, în premieră pe piaţa din România, un instrument alternativ de plată, brăţara contactless BT, care poate înlocui cardul la plata cumpărăturilor, a anunţat astăzi instituţia de credit. Aceasta oferă acces la contul curent în lei deschis la BT şi posibilitatea de a plăti contactless, indiferent de sumă, în ţară şi în străinătate. Comisionul de emitere şi pentru plata la comercianţi este zero, a mai anunţat banca. BT precizează că 80% din cele 27.000 de POS-uri ale Băncii Transilvania aflate la comercianţi acceptă astfel de plăţi - cu cardul contactless şi, mai nou, inclusiv cu brăţările contactless. Astfel, brăţările funcţionează ca un card bancar contactless, aşa încât pentru plăţile de până la 100 de lei nu este necesară introducerea PIN-ului. Clienţii pot solicita o astfel de brăţară în oricare dintre sucursalele şi agenţiile băncii, iar abonamentul lunar este de 3 lei / brăţară.

Preşedintele Turcie scoate la înaintare ARMA IMIGRANŢILOR

Dacă Uniunea Europeană nu ridică vizele pentru cei 70 de milioane de turci, se va trezi inundată de imigranţi, este mesajul fără echivoc al Ankarei pentru Bruxelles. Europa nu a demonstrat că are soluţii pentru a se elibera din acest şantaj. "Putem să ne deschidem oricând porţile spre Grecia sau Bulgaria şi să-i suim pe refugiaţi în autobuze. Ce veţi face cu ei? Îi veţi ucide? UE se va confrunta cu mai mult de un cadavru pe ţărmurile Turciei. Vor fi 10.000 sau 15.000. Cum vă veţi descurca cu aşa ceva?" Cu aceste vorbe cinice îi ameninţa preşedintele Turciei pe liderii europeni încă din noiembrie 2015, sesizând ce armă teribilă deţine în faţa unei Europe debusolate. Imaginile cu cadavrul micuţului imigrant Aylan, pe plaja din Bodrum, în septembrie, făcuseră deja ravagii mediatice.

JURNALUL NATIONAL

Iohannis: Regina Ana, unul dintre cele mai importante simboluri de înţelepciune, demnitate şi reper de conduită

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis luni un mesaj de condoleanţe familiei regale, subliniind că Regina Ana va rămâne unul dintre cele mai importante simboluri de înţelepciune, demnitate şi un reper deosebit de conduită morală. "Majestatea Sa Regina Ana a României va rămâne pentru totdeauna în memoria şi în sufletele noastre drept unul dintre cele mai importante simboluri de înţelepciune, demnitate şi un reper deosebit de conduită morală. De-a lungul onorabilei sale vieţi, Ana a României a fost expresia celor mai distinse valori de decenţă, devotament şi dragoste faţă de ţara al cărei nume l-a purtat", spune preşedintele Iohannis în mesaj, informează Administraţia Prezidenţială, care arată că şeful statului a primit cu profundă durere şi tristeţe vestea morţii Reginei.

Când şi unde va fi înmormântată Regina Ana a României

Regina Ana, care a murit luni într-un spital din Elveţia, va fi înmormântată la Curtea de Argeş, cel mai probabil pe 13 august, a anunţat, la Digi 24, avocatul Casei Regale, Adrian Vasiliu. Regina Ana a României a murit, luni, la ora 13,45, la Spitalul din Morges, în Elveţia, a anunţat Biroul de Presă al Majestăţii Sale Regelui Mihai I. "La căpătâiul Reginei au stat, până în ultima clipă, Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu, Principesa Elena, Principesa Sofia şi Principesa Maria. Majestatea Sa Regele Mihai a venit la spital, alături de Regină, în fiecare zi din ultima săptămână. Cu o zi înainte, Regina Ana a primit ultimele sacramente de la părintele titular al Parohiei Catolice din oraşul Morges", precizează comunicatul.

Investiţii în sectorul agro-alimentar

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a prelungit cu 30 de zile, până la data de 31 august 2016, sesiunea de depunere a cererilor de finanţare pe sub-măsurile 16.4 şi 16.4a privind sprijinul acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectoarele agricol şi pomicol. Solicitanţii au la dispoziţie fonduri europene nerambursabile în limita a 100.000 de euro pentru un proiect de cooperare între actori din sectorul agro-alimentar, inclusiv din cel pomicol, cu scopul de a comercializa produsele din lanţurile scurte de aprovizionare şi de a facilita utilizarea metodelor inovatoare de comercializare a produselor şi atragerea unor categorii noi de consumatori. Odată cu intrarea în vigoare a Legii supermarketurilor, producătorii români vor intra mai uşor pe rafturile marilor lanturi de magazine. Problema este că acum trebuie să-şi majoreze capacităţile de producţie şi livrare

În lipsă de autostrăzi, cerul e al nostru. Cât costă un zbor de plăcere

Nu trebuie să fii beizadeaua milionarului "Frutti Fresh" Micula pentru a zbura cu avionul la mare. Acum, oricine are măcar 99 de euro în buzunar poate vedea România de sus, de la bordul unui avion sau elicopter închiriat. Considerat mult timp drept un apanaj al oamenilor de afaceri cu stare, zborul de plăcere pare a fi prins şi la românul de rând. Oferta din ce în ce mai numeroasă indică o piaţă în creştere. Cu 99 de euro, poţi pilota singur un biplan de epocă deasupra lacului şi mănăstirii Snagov, a mănăstirii Ciolpani şi a locurilor învecinate timp de 20 de minute. Cu aceiaşi bani, poţi survola Bucureştiul la bordul unui Cessna 172 pentru trei pasageri sau, şi mai bine, Castelul Bran şi împrejurimile, tot pentru 20 de minute. Este oferta celor de la Transilvania Live, care au în meniu şi turul aerian al Deltei Dunării, al litoralului sau amândouă la un loc, pentru o oră până la două ore şi jumătate, cu preţuri între 499 şi 899 de euro.

NATIONAL

Valentina Pelinel, intre Nicu Gheara si Gigi Becali

Valentina Pelinel declara si pozeaza ca trece prin cea mai frumoasa perioada din viata ei. Chiar daca inca oficial nu a declarat cine este tatal copilului, chiar daca presupusul tata este inchis, viata Valentinei este una de poveste. Pe Facebook, prin ziare, la televizor, ea apare zambind, razand si purtandu-si fericirea in obraji. Acum mai mult ca niciodata, Valentina este preocupata de botezul lui Milan. Botez cu foarte multe mistere si scenarii. Prietenele Valentinei spun ca ea isi doreste un cuplu puternic ca nasi, tot atat de puternic daca nu chiar mai influent ca al Alinei Vidican. Si ca aceasta ar fi vehiculat numele lui Nicu Gheara!!! Insa lovitura de alcov! Relatiile clandestine ale tineretii se pare ca-i umbresc Curriculum Vitae al Valentinei!

De ce schimba Iohannis frecventa STS!

Dupa ce a inghitit fara sa cracneasca aroganta lui Mihai Razvan Ungureanu, Klaus Iohannis vrea musai sa arate ca nu este chiar copilul de mingi al serviciilor. Insa, pentru a-i salva imaginea de jucator, putinii consilieri care i-au mai ramas apropiati au pregatit o miscare prin care sa mai tina vii sperantele "iohanistilor" ca seful statului stie el ce face, chiar daca se misca mai greu. Asa ca, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, la Cotroceni se sopteste tot mai des despre "schimbarea frecventei la Antene". Ceea ce ar inseamna schimbarea iminenta a generalului Marcel Opris, seful Serviciului de Transmisiuni Speciale. Proiect care ar fi putea fi, intr-adevar, interpretat drept un semnal ca presedintele este inca "viu".

Ghita + Base = LOVE

Sebastian Ghita este astazi plin de admiratie fata de cel care il facea "mafiot" de la tribuna Cotroceniului. Sebastian Ghita, omul care cel taia si spanzura in guvernarea Ponta, l-a reevaluat pe Traian Basescu (adversarul sau declarat pana nu demult) si l-a gasit in totalitate pe placul sau. Dovada: Traian Basescu este mai nou lipit de ecranele televiziunii lui Ghita iar acesta din urma il ridica public in slavi pe fostul presedinte: "Este un om cu o experienta institutionala, politica, de viata si comunicationala deosebita. Sunt calitati ale dansului care depasesc calitatile unui om obisnuit sau ale unui politician obisnuit. Cu experienta pe care a avut-o zece ani la Cotroceni in mod evident poate sa aduca un aport in comunicare publica, in convingerea oamenilor si intr-o analiza regionala si globala facuta cu o experienta pe care putini dintre noi o au".

PUTEREA

Culmea despăgubirii pentru o casă naţionalizată abuziv de comunişti. Are 95 de ani şi va primi bani, în rate, începând din 2017!

Susana Blau are 95 de ani. A trăit, în România, până în anul 1960, suferind, pe rând, persecuţiile regimului legionaro-nazist, iar apoi pe cele ale comuniştilor. Când a avut oportunitatea, s-a refugiat, alături de familia sa, în Israel. Casa familiei, situată în centrul Braşovului, a fost luată cu japca, efectiv. Chiar şi conform Constituţiei şi legilor comuniste, naţionalizarea a fost fără titlu. După Revoluţie, ar fi fost de aşteptat ca injustiţia să fie îndreptată, însă noile autorităţi au reuşit aproape să le întreacă în samavolnicie pe cele ale regimului înlăturat în Decembrie 1989. Timp de 25 de ani au şicanat-o în toate felurile posibile pe biata femeie, fie refuzând de-a dreptul să o despăgubească, fie -când refuzul nu a mai fost posibil- amânând despăgubirea "la infinit". În fine, anul trecut s-a emis o decizie de despăgubire, care este aplicabilă începând din 2017, în cinci rate anuale egale. În prezent, doamna Blau are 95 de ani...

ROMANIA LIBERA

Misterele din declaraţiile de avere ale viceguvernatorului BNR, acuzat de luare de mită

Conturile viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu au crescut cu peste 10.000 de euro lunar, timp de trei ani, după presupusa încasare a mitei de la Sorin Ovidiu Vîntu. Astfel, între 2009 şi jumătatea lui 2012, Bogdan Oltea­nu a depus în conturi personale 980.000 lei şi 100.000 euro. În tot acest timp însă, Olteanu şi-a cumpărat o maşină de lux (Lexus), a plătit pensie alimentară de 1.500 euro lunar şi a trebuit să-şi acopere şi cheltuielile personale. Sursa tuturor acestor venituri este neclară, dacă nu de-a dreptul misterioasă. Imediat după presupusa mită de la SOV, Bogdan Olteanu a primit un împrumut de 200.000 lei de la propria mamă. Iar între octombrie 2009 şi iunie 2012 a depus în bănci 980.000 lei şi 100.000 euro, adică aproximativ 320.000 euro în cam 30 de luni. O medie lunară, aşadar, de peste 10.000 euro peste veniturile sale de la BNR.

Cazul Olteanu. Cât de putred este sistemul?

Punerea sub acuzare a viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu are ramificaţii mai largi decât un simplu caz de mită, fie ea şi o mită de un milion de euro. PNL nu se va putea extrage din acest scandal, cu atât mai mult cu cât copreşedintele Alina Gorghiu este creaţia politică şi morală a lui Bogdan Olteanu. Mai importante însă ar trebui să fie punerea sub lupa Justiţiei şi scoaterea la lumină a relaţiilor de afaceri şi de putere din mlăştinoasa lume a finanţelor româneşti. De 25 de ani, zona financiară a României este o afacere PSD-PNL. Pe de o parte, oameni precum Florin Georgescu, Mişu Negriţoiu sau Mihai Tănăsescu, de cealaltă, oameni ca Dinu Patriciu, Dan Radu Ruşanu, Daniel Dăianu, Vlădescu, Chiţoiu etc. Nu vorbim de tabere bine conturate, ci mai degrabă de două "şcoli" provenite din curente distincte ale fostei Securităţi, care şi-au făcut afacerile, de multe ori corupte, în umbră şi sub privirea mai degrabă binevoitoare a şefului Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.

ZIARUL FINANCIAR

Paradoxul economiei: Companiile cu afaceri zero generează 20% din totalul pierderilor din economie

În România sunt 180.000 de companii cu afaceri zero, iar jumătate dintre acestea au raportat pierderi de aproape 7 miliarde de lei anul trecut, respectiv 20% din bilanţul negativ al businessului. Aproape 650.000 de companii şi-au depus rezultatele financiare pe anul trecut la Ministerul de Finanţe, iar dintre acestea circa 180.000 au raportat afaceri zero. Jumătate dintre firmele care figurează cu afaceri zero au înregistrat pierderi şi numai 4.500 au obţinut profit, arată datele de la Registrul Comerţului. "Este îngrijorător că la o populaţie de 20 de milioane de oameni avem doar 450.000 de companii active. Aceste date ne arată spiritul antreprenorial. Suntem o ţară de salariaţi. Mediul de afaceri este restrâns, este ca un lac mic în care orice piatră poate crea furtună. Acest lucru este îngrijorător", spune Iancu Guda, services director în cadrul com­paniei de consultanţă de risc Coface.

Cărbunii, la cea mai mică pondere în producţia de energie din ultimul deceniu

Peisajul energetic din primele trei luni ale anului a fost complet amorţit, cu producţie, exporturi şi preţuri în scădere, cu un consum aproape neclintit de energie, dar cu importuri cu 38% mai mari. Mai mult, în luna martie, ponderea producţiei de energie pe bază de cărbune a scăzut pentru prima dată în ultimii zece ani sub pragul de 20%, pătrunderea în forţă a energiei verzi şi a gazului schimbând raportul de forţe din generarea de electricitate. În primele trei luni ale anului producţia de energie pe plan local a fost cu 5% mai mică decât în perioa­da si­milară a anului trecut, alimen­tând un consum intern aproa­pe nemodificat faţă de primul trimestru din 2015, arată cele mai recente rapoarte publicate de ANRE. Mai mult, datele de pe bursa de energie OPCOM arată că în perioada analizată preţul spot al energiei, principala referinţă de preţ, a fost de 31 de euro pe MWh, cu 14% mai mic decât cel din perioada similară a anului trecut.

Veniturile bugetului pe primele şase luni - minus 4,7 miliarde de lei faţă de program. De unde face atunci guvernul "rectificare pozitivă"?

Guvernul va aproba în această săptămână prima rectificare bugetară din an - o rectificare "pozitivă", deşi veniturile bugetului consolidat sunt, la şase luni din an, mai mici şi faţă de perioada similară a anului trecut, şi faţă de program. Prima rectificare bugetară din acest an pevede o majorare a veniturilor, pe sold, cu 2,9 miliarde de lei şi o majorare a cheltuielilor pe sold cu aceeaşi sumă. Doar că, în primele şase luni din an, veniturile sunt în scădere cu 2,2 miliarde de lei comparativ cu primele şase luni din 2015. De asemenea, sunt în scădere cu 4,7 miliarde de lei faţă de program, acest ultim aspect fiind mai important pentru că în baza unor asemenea estimări a fost alcătuit bugetul pe 2016 şi a fost stabilit deficitul bugetar la sub 3% din PIB. Or, o nerealizare de venituri, presupune tăieri automate la cea de-a doua rectificare (dacă nu o majorare a deficitului) şi, cum de la salarii, care abia au fost majorate nu se pot tăia fonduri, rămâne varianta sacrificării investiţiilor sau a unor cheltuieli de bunuri şi servicii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb