REVISTA PRESEI - 02.09.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 2 septembrie 2010

ADEVĂRUL

Orăşelul Titu, creierul auto al europei de Est

Pe vremea lui Ceauşescu, în Titu erau mai mulţi angajaţi decât locuitorii oraşului. După 1990, platformele industriale au fost închise, iar oamenii au fost puşi pe liber. Din 2013, Renault va deveni cel mai mare angajator din oraş, după inaugurarea centrului de cercetări care se va ocupa de dezvoltarea noilor modele ale firmei. Ca majoritatea oraşelor din Bărăgan, şi Titu are aspectul unui sat în centrul căruia sunt "plantate" câteva blocuri. În rest, case şi gospodării ca în orice comună. Localitatea a fost ridicată la rang de oraş în anul 1969.

Alimentele de baza, scumpite artificial

Anual, după fiecare recoltă agricolă, procesatorii ies la rampă cu anunţuri privind majorarea preţurilor la produsele alimentare. Uleiul, pâinea şi carnea de porc vor fi mai scumpe din această toamnă, producătorii invocând motive precum anul agricol slab, cotaţiile bursiere sau seceta din Rusia. Oricum ar arăta producţia de cereale, procesatorii de alimente sunt veşnic nemulţumiţi şi ameninţă în fiecare an că vor scumpi alimentele. Anul acesta, recolta nu a fost cea mai bună, dar nici cea mai slabă, dar procesatorii au păstrat tradiţia cu care ne-au obişnut şi au anunţat deja că vor scumpi produsele la poarta fabricii cu cel puţin 15%.

Strategia PNL, irezistibilă pentru PSD

Social-democraţii au cedat, ieri, în faţa liberalilor şi au renunţat la ideea unui guvern monocolor cu premier PSD. Liderii PSD au acceptat strategia PNL: să intre alături de liberali într-un guvern de criză, care să preia Puterea în cazul demiterii Cabinetului Boc. Liderii Opoziţiei au stabilit ca, în cazul adoptării moţiunii de cenzură, să formeze împreună un guvern de criză, cu mandat limitat şi cu un premier care să fie acceptat şi de PNL, şi de PSD.

Industria nu poate să tragă PIB-ul pe plus

Deşi economia a crescut în al doilea trimestru cu 0,3%, evoluţia anuală din primele şase luni indică o comprimare de 1,5%. Industria merge tot mai bine, însă consumul - care are cea mai mare pondere în formarea PIB - este în cădere liberă. Investiţiile au scăzut cu peste 18%....

Sentimentul pozitiv bate recesiunea

Ieşirea din recesiune, din punct de vedere al teoriei economice - verificată în practică -, nu poate avea loc dacă nu se îmbunătăţeşte sentimentul consumatorilor. Creşterea producţiei industriale nu este suficientă, acesta fiind un factor complementar. În condiţiile în care salariile sunt la cel mai redus nivel în mediul privat, iar cele de la stat au fost reduse cu 25%, sentimentul consumatorilor nu are cum să se îmbunătăţească. Mai mult, majorarea TVA la 24% dă o lovitură suplimentară încrederii. Un alt factor esenţial ieşirii din recesiune este scăderea şomajului.

Francul şi Yenul câştigă teren în faţa dolarului

Investitorii sunt îngrijoraţi de ritmul de recuperare a economiei globale şi pariază pe monede de refugiu, precum yenul sau francul. Dolarul a continuat să piardă teren în faţa yenului japonez şi a scăzut în raport cu francul elveţian la nivelul minim al ultimelor şapte luni. În ciuda faptului că indicele de încredere a consumatorului din Statele Unite ale Americii s-a situat la un nivel peste aşteptări, investitorii sunt încă îngrijoraţi de ritmul de recuperare a economiei globale.

CURENTUL

Şomajul în România - sub media europeană

Rata şomajului a scăzut în iulie, pentru a patra lună consecutiv, la 7,43%, iar la nivel european România se plasează pe locul 10, sub media UE de 9,6% şi cu mult sub Spania sau Letonia care au trecut de 20%. Cu toate acestea, şomajul este subiectul preferat al televiziunilor şi al sindicaliştilor care vorbesc de milioane de oameni disponibilizaţi şi îi îndeamnă pe români să iasă în stradă. "Analiştii" televiziunilor, cei mai mulţi dintre ei plătiţi pentru apariţiile pe sticlă, uită să compare cifrele cu rata şomajului din anii trecuţi sau cu situaţia din alte state europene. Potrivit Eurostat, rata şomajului din Uniunea Europeană a fost, în iulie, de 9,6%, iar cea din zona euro - de 10%, nivelul maxim înregistrat în ultimii 12 ani.

Leapşa, de Tia Şerbănescu

Noi facem schimbări ca să nu facem schimbarea - iar schimbarea esenţială pe care criza actuală o urgentează este că întreaga clasă politică, nomenclatură birocrată şi elită privată trebuie resetate. Noi funcţionăm pe vremuri dinamice, de criză, cu megaaparate statice, suntem în capitalism cu o economie privată furată de la stat şi trăim în Europa cu o mentalitate balcanică. Ba, parcă din ce în ce mai balcanică şi mai deşucheată - unde distanţa dintre realitate, ficţiune şi absurd tinde să se tot micşoreze. Avem consilieri prezidenţiali care gândesc în basme şi vorbesc în ghicitori, europarlamentari băloşi care pariază că preşedintele "nu mai apucă anul nou" fiindcă e atât de bolnav încât "omoară găini" şi candidaţi OTV la preşedinţie care manelizează totul, chiar şi crimele şi violurile.

CURIERUL NAŢIONAL

Cum rezolvăm problema fondurilor europene?

Premierul Emil Boc i-a mustrat, ieri, în şedinţă, pe membrii Guvernului pentru că nu au fost "suficient de percutanţi şi de duri" cu cei care beneficiază de fonduri UE, lăsându-l doar pe el în postura de "om rău" şi a cerut miniştrilor să facă publice autorităţile care nu absorb banii europeni. "Din nefericire, n-aţi fost suficient de percutanţi şi de duri în raport cu cei care implementează. Aş vrea să aud mai multe situaţii în fiecare zi, în fiecare lună de administraţii locale sau operatori privaţi care nu absorb banii europeni, care nu cheltuiesc banii din fonduri europene, odată ce contractele au fost semnate.

ACPR: Scopul colectării DDA nu este pierderea timpului

Alianţa cere modificarea de urgenţă a reglementărilor privind drepturile de autor prin reţinerea contribuţiilor direct de la angajator. Agathon: Prin această formulă bugetul colectează sumele datorate fără să-şi umilească cetăţenii. Reprezentanţii Alianţei Confederaţiei Patronale din România (ACPR) solicită Guvernului modificarea de urgenţă a reglementărilor privind drepturile de autor prin reţinerea contribuţiilor direct de la angajator, variantă propusă de UDMR.

Finanţarea datoriilor statelor va fi o problemă şi peste 10 ani

Presiunile fiscale pe termen scurt sunt mai uşor de administrat decât cred investitorii, dar vor fi mult mai greu de gestionat în următorii 10 ani, afirmă Andrew Milligan, strategist în cadrul Standard Life Investments din Londra. Măsurile de austeritate fiscală vor avea rezultate pe termen scurt, însă riscurile pe termen lung sunt mult mai mari. OCDE a avertizat că datoria publică totală a ţărilor industrializate va depăşi 100% din Produsul Intern Brut al acestor state, în 2011, ceva ce nu s-a mai întâmplat de la începutul anilor 1950.

EVENIMENTUL ZILEI

"Revolutia" din PDL se amana. Boc, lasat sa remanieze ce vrea

Dupa ce parlamentarii i-au dat un vot de incredere, premierul este asteptat sa vina astazi cu lista remaniabililor in plic. Emil Boc a vrut sa joace tare, dar n-a avut cu cine. Fata in fata cu ministrii, parlamentarilor PDL le-a pierit, aseara, cheful de "revolutie". N-a mai fost nevoie ca Boc sa-i puna sa aleaga transant intre demisia sa si o remaniere de catifea, pentru ca partidul i-a luat- o inainte. "V-ati sacrificat si pana acum, cu siguranta o s-o faceti si in continuare", ar fi demontat din start vicele Ioan Oltean, solutia propusa de deputatul Sever Voinescu care a cerut un nou guvern si un nou primministru. Premierul este astfel asteptat astazi, cu numele remaniabililor in plic, astazi la Colegiul Director.

"Soluţia nu este să-i tratezi pe romi ca pe mingile de fotbal"

Parlamentarul canadian Ujjal Dosanjh critică, într-un interviu acordat EVZ, repatrierile romilor români şi bulgari din Franţa şi îndeamnă India să vorbească pe această temă. El apreciază că toţi oamenii ar trebui să vorbească împotriva acestor măsuri, dar că India, ţara de origine a etniei rome, are chiar o obligaţie morală de a ridica vocea. Ujjal Dosanjh însuşi s-a născut în India, înainte de a pleca spre Marea Britanie şi mai apoi spre Canada, unde a intrat în politică.

FINANCIARUL

20 de luni de guvernare Băsescu-Boc: dezastru generalizat în economie

Timp de 20 de luni, de când a fost numit prim-ministru al României, fostul primar de Cluj, Emil Boc, şi-a încălcat constant angajamentele luate la început de mandat. Şi nu vorbim neapărat de cei peste 1.500 km de autostradă promişi că vor fi construiţi până în 2012, ci de obiective realizabile. De exemplu, Boc promitea că va asigura "un mediu reglementator sănătos, predictibil, care să permită anticiparea şi planificarea activităţilor agenţilor economici".

BRD - prima poziţie în clasamentul brokerilor de la BVB

În august, a doua bancă locală a fost abia pe locul 17 la tranzacţiile cu acţiuni şi pe 9 în clasamentul general. Divizia de brokeraj a ING Bank a urcat puternic în topul intermediarilor de pe Bursa de Valori în ultimele două luni, în care a fost lider pe segmentul tranzacţiilor cu acţiuni, rulând nu mai puţin de 88 de milioane de euro în iulie şi august şi urcând de pe locul 11 pe 3. Între timp, brokerii de la BRD rămân pe prima poziţie în clasamentul general, deşi luna trecută au fost abia pe locul 17 în funcţie de rulajele cu acţiuni.

Afacerile primilor 10 asigurători au scăzut cu aproape 250 de milioane de lei în primele şase luni

Volumul de prime brute subscrise s-a diminuat în primul semestru faţă de S1 din 2009. Piaţa asigurărilor a înregistrat o scădere generală la jumătatea anului, potrivit datelor Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare din România. Valoarea poliţelor vândute a scăzut atât la asigurările generale, cât şi la cele de viaţă. De asemenea, s-a înregistrat şi o scădere a indemnizaţiilor plătite de asigurători. În pofida evoluţiei negative, companiile mari au raportat profit în S1, chiar dacă în scădere faţă de anul trecut.

Al doilea război din Golf a costat statul american peste 750 de miliarde de dolari

Marţi s-a încheiat retragerea forţelor combatante din Irak. Pe 19 august a părăsit teritoriul ţării din Golf ultima "brigadă de luptă" a armatei americane, punând astfel punct unui conflict armat care a debutat în 2003, conflict cunoscut şi ca al doilea război din Golf. Atunci, o coaliţie internaţională aflată sub comanda americană a invadat Irakul, ţară bănuită că ar deţine arme de distrugere în masă. Coaliţia a avut un mandat ONU care a fost obţinut după invazia efectivă. Acum în Irak au mai rămas aproximativ 50.000 de soldaţi americani care se spune că vor antrena trupele irakiene. Aceştia ar trebui să se retragă la rândul lor până la sfârşitul anului viitor.

GÂNDUL

Cum se fac autostrăzi în România: banii s-au terminat tocmai acolo unde erau lucrările mai avansate

Din cauza lipsei de finanţare sau ca urmare a întârzierilor constructorilor, Româ-nia nu are prea multe şanse de a-şi spori lungimea reţelei de autostrăzi, care acum măsoară numai 321 km. În momentul de faţă, în construcţie se află tronsoane a căror lungime însumează 313 km, după cum relevă o analiză realizată de Business Construct. Nici în cazul acestora lucrările nu sunt foarte avansate, iar acolo unde stadiul de realizare este mai ridicat a fost tăiată finanţarea.

Băsescu le-a spus ambasadorilor să nu se lase păcăliţi de "atmosfera televizată": "Nu-mi place să fiu înjurat, dar am conştiinţa împăcată"

Preşedintele Traian Băsescu le-a expus, miercuri, ambasadorilor, cele mai importante teme ale actualităţii economice, anunţând o creştere economică în 2011, care ar fi fost posibilă chiar anul acesta dacă nu s-ar fi mărit TVA. Acesta a constatat că exportul şi producţia industrială au sporit, dar probleme legate de bugetul de stat persistă, iar cheltuilelile pentru investiţii rămân nesemnificative:

De unde strânge Băsescu pitici, ca să-şi facă un nou partid. Hrebenciuc: "Din disperare, ar putea sparge PDL, cu Elena Udrea, Albă ca Zăpada"

Sugerată din nou de Sebastian Lăzăroiu, posibilitatea apariţiei unui nou partid "imaculat", patronat de Traian Băsescu, nu-i sperie pe ceilalţi competitori politici dintr-un motiv simplu: Băsescu de acum nu mai e Băsescu de acum cinci ani - s-a "decuplat" de popor . Este gata preşedintele să spargă PDL pentru a reconstrui o nouă formaţiune, lăsându-i afară pe baroni şi pe compromişi? Are vreo legătură noul proiect cu PP-ul lui Dan Diaconescu, un proaspăt personaj politic pe care Sebastian Lăzăroiu îl susţine ferm în ultima perioadă?

Următoarea "victimă" a Goldman Sachs

China ar fi următoarea "victimă" a băncii americane Goldman Sachs (GS), potrivit jurnalistului chinez Li Delin. Cartea lui, "Conspiraţia Goldman Sachs", este best-sellerul de ultimă oră în China. Toate evenimentele ultimilor ani, inclusiv criza bugetară din Grecia şi problemele emiratului Dubai ar fi cauzate de GS, susţine Li. El aminteşte că operatorul aerian China Eastern a pierdut 1,3 miliarde euro, pariind pe creşterea preţului ţiţeiului, la sfatul GS.

Beţi şi fumaţi, ca să ajutaţi statul"

Dacă fumezi un pachet de ţigări, oferi fonduri pentru rezolvarea problemelor sociale, ca susţinerea politicii demografice, dezvoltarea serviciilor sociale, susţinerea natalităţii", a declarat ministrul Finanţelor din Rusia, Aleksei Kudrin. Oficialul a explicat astfel de ce, în opinia lui, "cel care bea votcă şi cel care fumează ajută mai mult statul" decât cei care nu o fac. Îndemnul lui Kudrin vine într-o ţară unde mor anual circa 500.000 de oameni din cauza alcoolului.

JURNALUL NAŢIONAL

Guvernul ucigaşilor de firme

O dată cu venirea la guvernare a actualei Puteri, mediul de afaceri a avut de suferit. În disperarea de a atrage bani la bugetul de stat, guvernanţii au introdus tot felul de taxe şi impozite, care mai de care mai aberante, care au determinat micii afacerişti să dea faliment sau să-şi suspende activitatea pentru o bună perioadă. La baza acestor afirmaţii stau datele statistice ale Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC): În doar un an şi jumătate, numărul firmelor care au depus cereri de suspendare, dizolvare sau radiere voluntară a activităţii a crescut simţitor, ajungând la 388.157, faţă de 33.457, cât a fost la finalul anului 2008.

Site-urile instituţiilor, nişte pocnitori de râsul copiilor

Pana si liceenii reusesc sa le sparga fara prea mare effort. Tot mai multe ministere sau organizaţii guvernamentale şi-au tras o imagine pe internet, lansând cu surle şi trâmbiţe aşa-zisele "interfeţe prietenoase", care să înlesnească interacţiunea dintre instituţii şi internauţii români. După care aleşii noştri ne-au îndemnat să folosim cu încredere aceste site-uri, pentru diferite servicii, cu menţiunea că informaţiile noastre private, atât de dragi nouă, sunt protejate de cele mai bune soft-uri de protecţie. Nimic mai fals.

ROMÂNIA LIBERĂ

De ce ar putea pierde Băsescu partida

Preşedintele a fost împins în colţul tablei de şah şi s-ar putea să piardă: nu fiindcă adversarii săi sunt mai buni, ci fiindcă a devenit ezitant şi temător. Preşedintele Traian Băsescu pare constrâns mai degrabă să se apere decât să caute soluţii pentru ieşirea din criza economică. Adversităţile politice pe care le-a alimentat în cei peste cinci ani de când se află la putere îl pun astăzi în imposibilitatea de a găsi o soluţie viabilă pentru această perioadă dificilă prin care trece România. Legăturile cu liberalii nu au putut fi reluate după alegerile prezidenţiale. Cele două părţi nici măcar nu au negociat, ca şi cum la mijloc nu ar fi vorba despre ţară, ci despre o relaţie de amor în care trădările nu pot fi iertate.

Un judeţ pentru firma baronului Bunea. Preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, face afaceri profitabile cu statul

Consiliul Judeţean Brăila s-a transformat într-o afacere de familie. Zeci de lucrări pe bani publici au fost atribuite de această instituţie chiar firmei celui care o conduce, pesedistul Gheorghe Bunea Stancu. La fel de generoase, primăriile i-au dat şi ele zeci de contracte firmei "Concivia". În ultimele luni, Concivia SA, firma controlată de Gheorghe Bunea Stancu, a obţinut contracte în valoare de aproximativ 6 milioane de euro de la Consiliul Judeţean Brăila, Primăria Brăila, de la alte primării din acest judeţ şi de la Agenţia de Dezvoltare Sud-Est, fără ca afacerile lui Bunea Stancu să fie deranjate de cineva.

Care sunt cele două feţe ale viitorului guvern

PSD şi PNL au hotărât să susţină un guvern de criză cu misiunea de a declanşa alegeri anticipate. În cazul unei moţiuni de cenzură câştigătoare în octombrie, remanierea Cabinetului Boc rămâne fără efect. În timp ce PDL face eforturi să explice de ce unii miniştri trebuie daţi afară, iar premierul Boc trebuie să rămână în funcţie, PSD şi PNL au hotărât să colaboreze la alcătuirea unui guvern de criză. Acesta ar urma să fie învestit după preconizata victorie a moţiunii de cenzură şi ar trebui să administreze ţara până la alegerile parlamentare anticipate, în primăvara lui 2011.

ZIARUL FINANCIAR

Românii vor tăia cheltuielile cu locuinţa, hainele şi mobilul

Statul scoate un miliard de euro din consum prin tăierea salariilor bugetarilor. Ziarul Financiar a realizat piramida pieţelor cele mai afectate de scăderea puterii de cumpărare în viziunea companiilor de cercetări de piaţă. Un nou val de scăderi va atinge pieţele mari de consum în al doilea semestru din an, ţinând cont că statul scoate un miliard de euro din consum prin tăierea salariilor bugetarilor, după prăbuşirea vânzărilor de locuinţe şi automobile din 2009, generată de reducerile salariale şi disponibilizările din mediul privat.

Contractul anului. Export de energie de 100 mil. euro

Cantitatea care urmează să fie exportată către Rudnap, un grup sârbesc reprezentat local printr-o filială cu 3 angajaţi şi afaceri de 7,2 mil. euro în 2009, este de 300 de MW având o valoare de peste 100 de milioane de euro şi provine de la complexurile energetice Turceni şi Rovinari, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. Ideea care a stat la baza realizării acestui export masiv de energie, care ar acoperi de exemplu necesarul de consum pentru doi ani al Petrom, cea mai mare companie locală, a fost gândit pentru a ajuta sectorul de cărbune, confruntat cu un excedent de producţie pe fondul consumului redus de energie.

În loc să crească cu 3%, consumul a scăzut cu 2,3%

Guvernul şi-a construit proiectul de buget din acest an pe o creştere a consumului de 3%. Deteriorarea consumului privat şi în semestrul al doilea, pe fondul scăderii venitului disponibil în urma restructurării, va influenţa negativ şi investiţiile. Pe partea de formare a PIB, revenirea agriculturii în teritoriul pozitiv şi continuarea creşterii industriei au ajutat la temperarea declinului economiei, în timp ce construcţiile şi comerţul au avut în continuare influenţe negative. Industria a înregistrat o creştere de 5,1% comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut, iar pentru agricultură a fost raportat un plus de 0,3%. Din construcţii şi comerţ au continuat să vină veşti proaste. Declinul contrucţiilor a ajuns la 12% în primul semestru, iar scăderea comerţului a fost de 3,4%, faţă de primele şase luni din 2009.

Se conturează o nouă piaţă: proprietarii de apartamente noi le dau în chirie

Unii dintre proprietarii care şi-au cumpărat o locuinţă într-un complex rezidenţial nou construit caută să-l dea în chirie cu un preţ pe metru pătrat cel puţin la fel de avantajos ca în cazul unui apartament vechi, adică între 6 şi 9 euro pe metru pătrat pentru apartamente mobilate din Bucureşti. Consultanţii imobiliari spun că au observat această tendinţă. "Îl dau în chirie fie pentru că l-au cumpărat cu scop investiţional, fie pentru că sunt nevoiţi să o facă", spune Valentin Ilie, CEO al firmei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Absorbţia fondurilor UE, plus de doar 0,2%

La trei ani şi jumătate de la integrarea în UE, România continuă să aibă o rată de absorbţie a fondurilor UE lamentabilă, rămânând în continuare singurul stat nou intrat în Uniune care este un contributor net la bugetul Uniunii, şi asta în ciuda eforturilor pe care Palatul Victoria spune că le face pentru a corecta situaţia. România a absorbit până la începutul lui august 10,3% din totalul celor 19,6 mld. euro destinate României în perioada 2007-2013, dar, pentru ca toate sumele acordate să fie cheltuite, rata de absorbţie ar fi trebuit să fie de 50%. Vasile Blaga, al cărui minister se ocupă de programul "Dezvoltarea capacităţii administrative" cu fonduri nerambursabile de 130 mil. euro, a găsit vinovaţii: ministrul sănătăţii Attila Cseke, ministrul muncii Mihai Şeitan, şi ministrul educaţiei Daniel Funeriu, care nu i-au cerut niciun ban pentru reforma din instituţiile lor.

Vlădescu şi Isărescu, invitaţi la Senat să discute despre economie

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a anunţat ieri că Biroul Permanent a decis să îi invite pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi pe ministrul de finanţe, Sebastian Vlădescu, pentru a avea o discuţie cu privire la starea reală şi perspectivele reale ale economiei. "Vom continua o practică, şi Biroul Permanent al Senatului a aprobat propunerea mea să invităm în faţa Biroului Permanent extins al Senatului pe guvernatorul Băncii Naţionale şi pe ministrul de finanţe pentru a avea o discuţie şi o informare cu privire la starea reală a economiei şi perspectivele reale ale situaţiei noastre economice şi sociale", a declarat Geoană. El a menţionat că invitaţia va fi făcută pentru săptămâna viitoare şi că agenda celor doi demnitari şi cea a Biroului Permanent va trebui să fie coordonate.

Erste AM şi-a schimbat strategia şi vânează clienţi instituţionali pentru fondurile mutuale

Primul pas făcut de Erste AM înspre atragerea marilor investitori instituţionali, de talia fondurilor de pensii, este orientarea fondurilor de instrumente cu venit fix din portofoliu spre plasamente cu un orizont de timp mai larg, de trei până la cinci ani. Spre deosebire de investitorii de retail cu apetit pentru plasamente pe termen scurt de timp şi în căutare de randamente peste cele ale dobânzilor bancare, fondurile de pensii îşi ghidează investiţiile mai puţin în funcţie de randamente, cât în funcţie de calitatea emitentului şi de durata cât mai lungă a plasamentelor.

BCR devine "agent imobiliar" pentru a stimula creditele

BCR, cea mai mare bancă locală după active, se transformă în agent imobiliar şi lansează un portal cu oferte de vânzare de apartamente, case şi terenuri preluate de la agenţii de specialitate sau de la diferiţi dezvoltatori. Banca face astfel o nouă încercare pentru a stimula vânzarea de credite ipotecare printr-o ofertă integrată - locuinţă, consultanţă, credit, asigurare, după ce în ultimele luni nici programul "Prima casă" nu a mai adus mulţi clienţi. BCR a acordat de la începutul anului credite ipotecare în valoare cumulată de 850 mil. euro, a declarat Ştefan Coroianu, directorul diviziei credite de retail a băncii.

Clienţii îşi pierd răbdarea şi încep să dea băncile în judecată pentru reducerea costurilor la credite

Peste 900 de clienţi care au credite în derulare la Volksbank, a treia bancă locală după activele deţinute, se pregătesc să intenteze un proces colectiv împotriva băncii, prin care vor cere eliminarea din contractul de credit a unui comision denumit "de risc", pe care îl consideră nejustificat. Conflictul dintre clienţi şi bănci, care a ars mocnit până acum, pare să devină unul deschis, în condiţiile în care oamenii, marcaţi de reducerea veniturilor şi creşterea impozitelor, simt că băncile nu fac nimic să îi ajute, ci dimpotrivă, caută să îşi protejeze profiturile prin perceperea de dobânzi şi comisioane ridicate. Şi clienţii nemulţumiţi ai BCR pregătesc o întâlnire în această seară pentru a discuta căi de atac împotriva băncii.

Încă un episod de presiune pe leu, dobânzile interbancare se aşază la peste 6%

Euro a rămas ieri în apropierea cotei de 4,27 lei pe piaţa valutară interbancară, BNR calculând un curs de 4,2636 lei pentru un euro, în creştere cu 0,4 bani faţă de ziua precedentă. După-amiază cotaţiile au atins inclusiv nivelul de 4,27 lei/euro, pe fondul menţinerii unor presiuni de depreciere care au afectat şi forintul, şi zlotul. Analiştii bancari văd o posibilă legătură între mişcarea de depreciere a leului şi creşterea vizibilă a dobânzilor pe piaţa monetară interbancară în ultimele zile. Rata ROBOR pe o zi a rămas ieri la peste 6% pe an, ridicându-se la 6,27%. Astfel, toate dobânzile de referinţă ROBOR s-au aşezat deasupra pragului de 6% pe an, inclusiv peste dobânda-cheie de 6,25% a Băncii Naţionale. Dobânda ROBOR la trei luni s-a situat la circa 6,8%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb