REVISTA PRESEI 02.09.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 2 septembrie 2016

ADEVARUL

Ministrul de Interne, Petre Tobă, şi-a dat demisia

Ministrul de Interne, Petre Tobă, şi-a dat demisia după ce procurorii DNA i-au cerut, joi, preşedintelui Klaus Iohannis aviz pentru punerea acestuia sub urmărire penală pentru favorizarea făptuitorului. Procurorii DNA spun că ministrul ar fi refuzat declasificarea unor acte importante, privind cheltuirea fondurilor operative ale Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă. "Prim-ministrul Dacian Cioloş a acceptat demisia domnului Petre Tobă din funcţia de ministru al Afacerilor Interne. Până luni 5 septembrie, premierul va înainta preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de înlocuire la conducerea Ministerului Afacerilor Interne", anunţă Guvernul într-un comunicat de presă remis "Adevărul", joi seară.

Ponta îşi joacă viitorul la două capete

Fostul premier Victor Ponta, marginalizat de Liviu Dragnea în PSD, încearcă să-şi asigure locul pe listele social-democraţilor pentru alegerile parlamentare, dar, în acelaşi timp, pune umărul şi la construcţia Partidului România Unită (PRU), cu scopul de a dirija ulterior negocierile pentru formarea noului Guvern. Întrebat, într-o emisiune la B1TV, dacă s-a implicat din umbră în proiectul PRU, Victor Ponta a răspuns: "Am făcut cu PRU exact cum am făcut cu ALDE. Călin Popescu Tăriceanu era singur, i-am zis că îl ajut să facă un partid, pentru că PNL nu mai era liberal. L-am numit preşedintele Senatului şi m-am certat cu pesediştii, care acum sunt prieteni cu ei.

Procurorii DNA cer aviz pentru începerea urmării penale împotriva lui Gabriel Oprea

Procurorii DNA îl acuză pe fostul vicepremier Gabriel Oprea că, în noaptea de 20 octombrie, ar fi ordinul fatal de mărire a vitezei coloanei oficiale, ceea ce a dus la uciderea tânărului motociclist Bogdan Gigină. Poliţistul care a fost obligat să-i deschidă drumul lui Oprea ar fi împlinit pe 31 august vârsta de 29 de ani. Procurorii DNA cer senatorilor să avizeze începererea urmării penale faţă de fostul ministru de Interne pentru această nouă infracţiune. Gabriel Oprea este cercetat deja în acest caz pentru două infracţiuni de abuz în serviciu, după ce s-a folosit de coloana oficială a Poliţiei Rutiere deşi nu avea niciun drept.

Mihai Gâdea, moment penibil în direct

În ediţia de marţi a emisiunii "Sinteza Zilei", difuzată de Antena 3, Mihai Gâdea a prezentat un material despre casa din Hobiţa în care a copilărit Constantin Brâncuşi şi care acum este în paragină. Toată emisiunea, potrivit agenţiei HotNews.ro, a fost o critică adusă Guvernului tehnocrat, care este dispus să dea o sumă mare, respectiv 11 milioane de euro, pentru a achiziţiona Cuminţenia Pământului, însă nu este capabil să aibă grijă de casa în care s-a născut marele artist. După un reportaj realizat în Hobiţa, la presupusa casă uitată în paragină, în direct intervine strănepoata lui Brâncuşi, care demontează cu o singură declaraţie întreaga teză a lui Gâdea. "Domnule Gâdea, probabil că o să vă supăr, dar casa în care s-a născut Brâncuşi nu mai există, a ars. Aceea nu e casa lui Brâncuşi, e casa surorii lui Brâncuşi, Frasina. Casa în care s-a născut Constantin Brancuşi a ars", a spus ea.

Antena 3 este executată silit de Horia Georgescu

Postul de televiziune Antena 3 este executat silit de fostul şef al ANI. Horia Georgescu a câştigat un proces împotriva Antena 3 şi Mircea Badea şi a câştigat daune morale de 2.000 de euro după ce a fost jignit repetat pe post. Minuta Judecătoriei Sectorului 1, din 8 august 2016: "Admite cererea. Încuviinţează executarea silită împotriva debitorului SC Antena 3 SA la cererea creditorului Georgescu Horia în temeiul titlului executoriu reprezentat de decizia civilă nr.1964A/05.12.2014 a Tribunalului Bucureşti până la concurenţa creanţei sumei rezultate din titlul executoriu prin toate formele de executare. Fără cale de atac".

Ghinion pentru câştigătorii la loto

Blestemul câştigului la loto a ajuns la Botoşani. Bărbatul de 62 de ani, care anul trecut a câştigat 339.000 de lei, după ce a nimerit numerele câştigătoare la Loto 5/40, a murit la sfârşitul săptămânii trecute, în spital la Iaşi. Pe 8 august, agronomul din Santa Mare a fost implicat într-un accident, tocmai cu Volkswagen-ul Touran, maşina pe care o cumpărase din banii câştigaţi la loto şi la care visase ani la rând. Mulţi dintre câştigătorii la loto din anii trecuţi au ajuns rapid la sapă de lemn sau, mai rău, şi-au pierdut viaţa, ajungându-se să se vorbească de un blestem al banilor picaţi din cer. Astfel, Dumitru Tărniceru, un botoşănean care, în ianuarie 1997, a câştigat aproape 130.000 de dolari s-a stins din viaţă la 47 de ani, la mai puţin de doi ani după ce a intrat în posesia banilor, din cauza unui infarct. Câţiva ani mai târziu, o familie care a câştigat un premiu important la loteria din Italia a murit, în timp ce se întorcea acasă, maşina în care se afla fiind izbită de tren.

Companiile de stat din China sunt mai mari decât toată economia Germaniei şi asta e deja o problemă

Dacă toate societăţile de stat din China ar fi o naţiune de sine stătătoare, acestea ar fi a patra economie a lumii, cu venituri totale de aproximativ 4.000 de miliarde de dolari şi ar fi mai mare decât economia Germaniei, care se situa la 3.025 miliarde de euro în 2015, echivalentul a 3.368 miliarde de dolari, potrivit unei analize realizate de către Bloomberg Intelligence. Iar acest lucru este deja o problemă, deoarece acestea au datorii din ce în ce mai mari şi au profitabilitate mai mică decât competitorii lor privaţi, se arată în raportul realizat de către economiştii Fielding Chen şi Tom Orlik. Sectorul de stat din China totalizează 40% din activele industriale şi grupează 18% din forţa de muncă, astfel că informaţiile sunt îngrijorătoare pentru Guvernul de la Beijing.

Reprezentanţii statului în AGA nu vor mai primi bani

Ministerul Economiei a lansat joi în dezbatere publică proiectul de Ordonanţă de Urgenţă prin care reprezentanţii statului în adunările generale ale acţionarilor (AGA) ale companiilor unde statul este acţionar majoritar nu vor mai fi retribuiţi, după ce Guvernul a adoptat în iulie un memorandum în acest sens. Măsura este motivată prin faptul că trebuie să se asigure "un tratament egal între acţionarii unei societăţi", dar şi prin faptul că societăţile listate, de exemplu, au un număr foarte mare de acţionari, iar remunerarea acestora ar fi dificilă.

Grupul UTI, controlat de Tiberiu Urdăreanu, a vândut Netcity către Direct One

Monopolul reţelelor subterane de fibră optică din Bucureşti, Netcity Telecom, controlată de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu şi anchetată de Consiliul Concurenţei pentru un posibil abuz de poziţie dominantă, a fost preluată de compania de telecomunicaţii Direct One, controlată de fraţii Mureşan, potrivit unui comunicat joi. Firma Netcity Telecom a fost constituită în urma unui contract pe 49 de ani, semnat în 2008 între grupul UTI, controlat de Urdăreanu, şi Primăria Capitalei şi gestionează reţeaua de fibră optică subterană din Capitală, proiect aflat în mare întârziere.

Amenda Apple se transformă într-un scandal transcontinental

Amenda de 13 miliarde de euro pe care a dat-o Comisia Europeană producătorului american de electronice Apple se transformă într-un adevărat război al declaraţiilor între Uniunea Europeană şi SUA, o serie de membri ai Congresului american cerând implementarea unei prevederi care permite dublarea taxelor pentru multinaţionalele europene, în vreme ce Tim Cook, directorul executiv al Apple, a afirmat că sancţiunea este o "porcărie politică totală". Concomitent, Google este subiectul a trei investigaţii în UE pentru abuz de poziţie dominantă, în timp ce retailerul online Amazon se află sub lupă în privinţa acordurilor fiscale cu Luxemburg.

BANCHERUL

BNR devine mai transparentă nu doar cu salariile, ci si cu modul in care se adoptă deciziile de politică monetară

BNR a decis sa intre in rândul lumii, adică să fie mai transparentă, nu doar in privinţa publicării salariilor conducerii si nivelurile maxime ale directorilor, ci si a minutelor deciziilor de politica monetară, adică rapoarte cu detaliile discuţiilor si voturile membrilor Consiliului de Administraţie. "Începând cu şedinţa Consiliului de Administraţie al BNR din 30 septembrie 2016, va fi publicată, după fiecare şedinţă de politică monetară a C.A., pe website-ul BNR (secţiunea "Politică Monetară"), în termen de 7 zile calendaristice, sinteza (minuta) deliberărilor privind adoptarea deciziilor de politică monetară. Minuta are ca scop cunoaşterea de către public a raţiunilor şi datelor economice luate în considerare la fundamentarea deciziilor de politică monetară; ea va include scorul votului, fără atribuirea nominală a acestuia", se arata intr-un comunicat al BNR.

Patria Bank digitalizează serviciile bancare in unităţi

Patria Bank lansează, in premiera pe piaţa bancara românească, un proiect de digitalizare a serviciilor bancare in unităţi, prin înlocuirea formularelor pe hârtie cu tablete si semnătură biometrică. Astfel, clienţii vor realiza operaţiunile bancare pe tableta mai rapid, mai uşor si mai sigur, întrucât ei nu vor mai fi nevoiţi să completeze formularele pe hârtie la fiecare operaţiune, precum un ordin de plata sau o retragere de numerar, fiind suficientă selectarea operaţiunii dorite in aplicaţia de pe tabletă si confirmarea acesteia printr-o semnătură digitala, biometrică.

CURENTUL

Lupul moralist: toţi funcţionarii publici sunt dependenţi de Florin Talpeş şi de firma sa SOFTWIN

Cu surle şi trâmbiţe, în noul GovITHub, cu noul conducător, se anunţa că nicio instituţie de stat nu trebuie să mai depindă de nicio firmă de IT. Se discuta de open source şi de software ce poate fi proiectat de voluntari. Unul din cei mai gălăgioşi promotori anti - INTELECTUAL PROPERTY RIGHTS, adică de soft proprietar este Florin Talpeş, tartorul din GovITHub. Dar lucrurile stau cu totul altfel când este vorba de propria sa firmă, Softwin. Nenumărate instituţii ale statului depind de fapt de firma Softwin, de Talpeş şi de licenţele acestuia, Talpeş fiind cunoscut ca un promotor al propriului software şi al impunerii softului proprietar in instituţii. Desigur, acolo unde reuşeşte să mai facă şi oferte competitive sau să aranjeze licitaţiile ca să fie favorizat. În rest, vulpea dacă nu ajunge la struguri spune că sunt foarte acri.

De ce este România o ţară lipsită de spirit antreprenorial?

România se află pe penultimul loc în Europa privind numărul de companii active la mia de locuitori, fiind depăşită doar de Serbia. În ţara noastră există 23 de firme la o mie de locuitori, de 6 ori mai puţine decât în Cehia, care se află pe primul loc, se arată într-un studiu recent dat publicităţii de Coface. În opinia doamnei Alina Bota, consilier de branding personal şi fondatorul companiei de training LevelUp Vision, există cinci motive majore pentru care românii preferă statutul de angajat în detrimentul celui de antreprenor, şi anume: lipsa de educaţie antreprenorială, lipsa de cultură antreprenorială şi de modele, legislaţia ambiguă şi instabilă în domeniul comercial şi fiscal şi, nu în ultimul rând, lipsa de încredere în forţele proprii. "În timp ce în ţările occidentale, antreprenoriatul se învaţă încă din liceu sau chiar din şcoala gimnazială, în România sistemul de învăţământ tradiţional este total lipsit de informaţii practice care să te ajute să te descurci în mediul economic".

CURIERUL NATIONAL

Nou CEO la Allianz-Ţiriac Asigurări

Începând cu data de 1 septembrie a.c., Virgil Şoncutean va prelua funcţia de director general al Allianz-Ţiriac Asigurări. Virgil Şoncutean deţine o experienţă profesională de peste 15 ani în cadrul Grupului Allianz, experienţă dobândită atât pe plan local, cât şi pe plan internaţional. În perioada 2001-2006, timp de 6 ani, acesta a activat în Allianz-Ţiriac, în cadrul ariei Vânzări şi Managementul Vânzărilor. În perioada 2006 - 2012, a fost cooptat în echipa Allianz din Germania. În această perioadă, a coordonat programe de transformare organizaţională în entităţi ale Grupului Allianz din peste 20 de ţări. Numirea noului CEO al Allianz-Ţiriac Asigurări este supusă tuturor aprobărilor legale necesare.

14 migranţi, dintre care 8 minori, opriţi la frontiera de sud-vest

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Sânnicolau Mare - I.T.P.F. Timişoara, împreună cu jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Sânnicolau Mare, au depistat 13 cetăţeni afgani şi un pakistanez, dintre care 8 minori, care au trecut ilegal frontiera pentru a ajunge într-un stat din vestul Europei. Cele 14 persoane de origine asiatică au fost preluate şi transportate la sediul Poliţiei de Frontieră, pentru cercetări. Cei 13 cetăţeni afgani şi un pakistanez, dintre care 8 minori, cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani, care nu aveau documente asupra lor, au declarat că au plecat din Serbia cu intenţia de a ajunge într-un stat din vestul Europei.

Greg Konieczny: În România există chilipiruri din punct de vedere al evaluărilor

Într-un interviu publicat pe blogul lui Mark Mobius, preşedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group, Greg Konieczny, CEO Romania, vicepreşedinte executiv, director de Strategii de Specialitate, Templeton Emerging Markets Group, a afirmat că ţara noastră este cea mai atractivă dintre pieţele de frontieră din Europa de Est, cu atât mai mult cu cât există chilipiruri din punct de vedere al evaluărilor. "Dintre pieţele de frontieră din Europa de Est, cea mai atractivă din punctul nostru de vedere este România. Există chilipiruri din punct de vedere al evaluărilor, randamente ridicate ale acţiunilor şi perspective bune pentru oferte publice iniţiale ale unor companii de stat, dar şi private. Produsul intern brut a avut o evoluţie solidă în ultimii ani, iar în primul semestru din 2016 a înregistrat o creştere de 5%, ceea ce plasează România în poziţia de a deveni economia cu cea mai rapidă creştere din Uniunea Europeană", a spus Konieczny.

EVENIMENTUL ZILEI

"Statul român poate recupera 40 mld. euro de la politicienii corupti!" - Cristian Sima,

Cristian Sima, brokerul-fugar care a jucat la bursă banii negri ai tranziţiei româneşti, face unele dezvăluiri de-a dreptul şocante. Cine a strâns cel mai mult bănet, care au fost cele mai mari tunuri financiare din ultimii 27 de ani, cum îi escroca Sorin Ovidiu Vântu pe români, dar şi ce avere a adunat însuşi Cristian Sima. "Cele mai mari tunuri au fost date în domeniul informaticii. Informatică cu învăţământ, informatică cu justiţie... Arhitectul-şef este Orest Robciuc. Orest Robciuc cu Siveco şi Omnilogic au dominat toată piaţa. Siveco şi Ghiţă sunt însă mici copii pe lângă Orest Robciuc. Dar ştiţi că şi Siveco, şi Omnilogic sunt, de fapt, ale lui Măgureanu? Sunt ale lui printr-un fond din Austria. Eh, gândiţi-vă că toţi au fost clienţi la mine".

Incredibila lista a cuvintelor pe care Andrei Gheorghe nu avea voie să le pronunţe la Pro FM

Matinalul Pro FM nu-l va mai avea pe Andrei Gheorghe la pupitru. Emisiunea va fi realizată de Greeg şi Marius Onuc, după ce contractul pe doi ani al cunoscutului realizator nu a mai fost prelungit. Realizatorul a povestit că i s-a dat de înţeles că-i prea bătrân. Ajunsese să i se spună, din ce în ce mai des şi mai răspicat, ce are voie să vorbească şi să nu vorbească în cadrul emisiunii sale. Stupefiant, omul de radio nu avea voie să pronunţe numele unei trupe legendare de muzică. "Nu mi a spus direct în faţă, dar s-a făcut un reproş mascat. Expresii cum ar fi "inadecvare la produs", că "trebuie făcut un program pentru publicul tânăr". Mi s-a zis chiar să nu mai zic "Pink Floyd" pe post. O altă poveste amuzantă este aceea în care se scriau pe tablă temele pe care nu ai voie să le rosteşti în emisiune: pensie, moarte, boală, deces... Pink Floyd", a povesti realizatorul.

Băncile iau pulsul românilor cuprinşi de febra aurului

Anul trecut, românii au cumpărat de la bănci peste 400 de kilograme de aur. Datele pe primul semestru arată că o cantitate impresionantă va fi tranzacţionată şi în 2016, iar asta dovedeşte că aurul a redevenit o bună oportunitate de investiţie. Investiţia în aur este similară investiţiei în terenuri şi, parţial, în sectorul imobiliar (deţinerea de clădiri), mărturiseşte profesorul de economie Cristian Păun. "Este o investiţie pe termen mediu spre lung care protejează destul de bine valoarea investită iniţial prin proprietăţile pe care le au genul acesta de active: nu pot fi multiplicate artificial, create din "nimic".

NASA: Pământul se încălzeşte într-un ritm fără precedent

Înregistrările temperaturilor de la anul 1800 încoace arată că în ultimii zeci de ani, încălzirea s-a accelerat într-un ritm nemaivăzut de 1.000 de ani. Este foarte greu de crezut că vom reuşi să menţinem încălzirea globală în limita agreată de naţiuni anul trecut, afirmă Gavin Schmidt, un om de ştiinţă din cadrul NASA, conform The Guardian. Deja anul acesta temperatura medie globală a crescut cu 1,38 grade Celsius faţă de cea din secolul XIX, apropiindu-se periculos de mult de limita maximă stabilită, de 1,5 grade Celsius, agreată printr-un acord semnat anul trecut la Paris. Iulie a fost cea mai fierbinte lună de când se măsoară temperaturile. De altfel, fiecare lună, începând cu octombrie 2015, a venit cu un nou record.

JURNALUL NATIONAL

Spitalul Floreasca. Medicii demisionari au început să îşi retragă demisiile

Cei 22 de medici demisionari de la Departamentul UPU - SMURD al Spitalului de Urgenţă Floreasca au început să îşi retragă demisiile, au declarat joi, pentru AGERPRES, surse medicale. Conform surselor citate, atât cei 22 de medicii, cât şi asistenţii care îşi depuseseră demisiile au hotărât să revină asupra deciziei. Miercuri, mai mulţi medici de la Departamentul UPU - SMURD al Spitalului de Urgenţă Floreasca şi-au anunţat demisia. Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat, miercuri seara, că managerul interimar al Spitalului Floreasca, Sorin Constantin Păun, şi-a înaintat demisia, urmând ca în cel mai scurt timp să fie numit un nou şef, care să asigure buna funcţionare a spitalului până la organizarea concursului, cel târziu în luna octombrie.

Proprietarii de clădiri cu bulină, somaţi să accepte consolidarea

Planurile de consolidare a clădirilor cu risc de prăbuşire în caz de cutremur care sunt în proprietatea Primăriei Capitalei vor fi întocmite în următoarea şedinţă a Consiliului Local, a anunţat, ieri, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. Aceasta a făcut apel şi la proprietarii privaţi să accepte consolidarea. Potrivit primăriei, numai în Centrul Istoric al Capitalei sunt 38 de imobile, în care locuiesc 200 de locatari, încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă un pericol public în caz de prăbuşire. Gabriela Firea a dispus, ieri, înfiinţarea unei comisii speciale, la nivel de primărie, care să coordoneze acţiunile de consolidare.

Mai mulţi bani pentru Prima Casă

Plafonul pentru programul Prima Casă va fi suplimentat în luna septembrie, iar în octombrie va fi finalizată o strategie pe termen mediu, de cinci ani, pentru acest program, astfel încât toate părţile implicate să îşi poată face planuri pe un astfel de termen, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu. "Programul va fi suplimentat în septembrie pentru 2016 şi în octombrie vom avea o strategie pentru acest program pe termen mediu, de cinci ani, astfel încât să evităm eventualele sincope în derularea programului", a precizat ministrul Finanţelor. Programul a avut, iniţial, alocat un plafon de 1,6 miliarde de lei pentru acest an, care a fost suplimentat cu încă 500 de milioane de lei, după intrarea în vigoare a Legii dării în plată.

NATIONAL

Basescu ii carpeste onoarea lu' Nuti!

In sistem se stie deja de ceva vreme de o lista neagra intocmita de catre Traian Basescu cu cei pe care "jupanul" vrea acum sa-i execute pe "tradatorii" care, in viziunea actualului lider al Miscarii Populare, ar fi fost nedrepti cu Elena Udrea, pentru a-i repera astfel onoarea si, totodata, pentru a arata ca mai poate fi jucator. Si chiar daca multi pot zambi sarcastic, Base detine inca o influenta majora in buna parte a structurilor. Lucru dovedit acum de tot mai "inexplicabilele" probleme pe care le au numele grele trecute pe lista neagra pentru ca ar fi tradat sau nu ar fi sustinut indestul cauza Elenei Udrea.

Statul roman se apleaca dupa maruntisul aruncat de sirieni!

S-a tot batut moneda ca generozitatea statului roman fata de "investitorii strategici" va fi recompensata de acolo de unde te astepti mai putin. Si ca, separat de valul de refugiati sirieni care cauta sa strabata ilegal tara noastra, indreptandu-se spre "Mama Merkel", ar exista si un puternic grup de oameni de afaceri care, pentru a scapa de regimul de la Damasc, isi vor muta banii la noi in tara. Si, dupa cum arata datele oficiale ale Oficiului National al Registrului Comertului, sirienii chiar au venit sa investeasca! Numai ca, la fel ca in bancurile cu "Radio Erevan", au fost foarte multi, dar doar 30, in primele sapte luni ale anului. Iar capitalul cumulat al tuturor noilor firme siriene deschise in Romania in anul 2016 a fost de 126.400 euro. Adica vro 4.000 de euro de caciula.

Isarescu o are mare. Peste 600 de milioane

BNR a publicat in premiera salariile conducerii executive si indemnizatia neta lunara de membru al Consiliului de Administratie (CA): guvernatorul Mugur Isarescu are un salariu lunar de 42.727 lei, la care se adauga o indemnizatie de membru al CA de 18.476lei. Florin Georgescu, prim-viceguvernator, are un salariu de 40.430 lei si o indemnizatie de membru al Consiliului de Administratie de 18.313 lei, iar Liviu Voinea, viceguvernator, un salariu lunar de 37.764 lei si indemnizatie de membru al Consiliului de Administratie de 17.103 lei. La incetarea contractului individual de munca, salariatii Bancii Nationale a Romaniei beneficiaza de o indemnizatie egala cu 12 salarii, calculata la nivelul ultimului salariu primit, cu conditia ca salariatul respectiv sa fi lucrat, fara intrerupere, minimum 6 ani in cadrul bancii.

PUTEREA

Cum stă România în Top 500 de firme din Europa Centrală şi de Est

Primele zece companii din Europa Centrală şi de Est sunt societăţi din sectoarele de petrol şi gaze, auto şi energie din Polonia, Cehia şi Ungaria. Este vorba de foste companii de stat (fie petrol, fie energie), mari retaileri sau multinaţionale din sectorul auto. Deşi are şi România companii cu afaceri de miliarde de euro, niciuna nu se află între primele zece din regiune. Dacia, compania controlată de francezii de la Renault, este pe poziţia a 17-a, conform studiului anual Coface Top 500 ECE - topul celor mai mari 500 de companii din regiune după cifra de afaceri. Una din trei companii prezente în clasament este poloneză. Cele mai mari companii româneşti, după cifra de afaceri realizată în anul 2015, sunt Dacia, OMV Petrom, Rompetrol şi Kaufland.

ÎPS Ciprian, acuzat de cămătărie

Un fost preot din Focşani face dezvăluiri despre practicile din cadrul Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, aducând acuzaţii de simonie (trafic cu bunuri spirituale, sfinte), abuz de putere, cămătărie şi speculă - toate fiind fapte pedepsite cu caterisirea. La mai bine de o lună după apariţia broşurii "Feriţi-vă de preoţii şi episcopii falşi", editată cu binecuvântarea episcopului Ciprian Câmpineanu, unul dintre cei încriminaţi, fostul preot Giorgică Vatră dă replica într-un material publicat pe Facebook. Într-un adevărat rechizitoriu, fostul preot răspunde acuzaţiilor care i-au fost aduse şi formulează altele foarte grave.

ROMANIA LIBERA

Maior: Sperăm să existe anul viitor o vizită la nivel înalt a noului preşedinte SUA în România

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Maior, a declarat, joi, la Digi 24, că, în contextul alegerilor prezidenţiale din această ţară, speră să existe anul viitorul, în noua administraţie, o vizită la nivel înalt în România a noului preşedinte american. Ambasadorul României în SUA a precizat că a avut ocazia să discute de două ori cu preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, care are o părere extraordinară despre consistenţa reală a parteneriatului strategic dintre cele două ţări. "Haideţi să vedem lucrurile în dinamica cotidiană", a spus George Maior, dând ca exemple dialogul dintre SUA şi România, deciziile privind scutul antirachetă, vizitele şi întâlnirile de la nivel înalt, ale fostului preşedinte Traian Băsescu dar şi ale actualului preşedinte, Klaus Iohannis.

Represalii. Nici copiii de la şcolile "Lumina" nu scapă de furia lui Erdogan

Politica preşedintelui Turciei de pedepsire a celor consideraţi vinovaţi de tentativa de puci din iulie -afectează şi copiii turci care studiază în ţara noastră. În ultima lună, presiuni puternice, atât dinspre Ambasada Turciei la Bucureşti, cât şi dinspre unii oameni de afaceri turci, au făcut ca zeci de părinţi să-şi mute copiii din şcolile "Lumina", considerate teroriste de către regimul de la Ankara. Considerat organizatorul puciului eşuat, Gulen este urmărit nu doar personal, ci îi sunt sub lupă toate organizaţiile profit sau nonprofit cu care are legături. Şi nu doar cele din Turcia, ci de oriunde din lume. În România, de exemplu, ambasadorul turc Osman Koray Ertaş a identificat ca "guleniste" instituţiile de învăţământ aflate sub titulatura "Lumina". Despre acestea, Osman Koray Ertaş a declarat că ar fi finanţate de terorişti. Asta deşi este vorba despre instituţii de învăţământ din România, unde învaţă aproape 4.000 de elevi, peste 90% fiind români.

ZIARUL FINANCIAR

O companie germană care a beneficiat de ajutor de stat renunţă la a mai face o fabrică de 80 mil. lei la Târgu Jiu

Investitorul acuză lipsa de forţă de muncă pregătită şi creşterea salariilor din zonă. Viceprimarul din Târgu-Jiu: "Nu cunosc motivele, nu eram viceprimar la acel moment, însă nu cred că putem vorbi de o lipsă a forţei de muncă în această zonă". Producătorul de cablaje pentru industria auto EKR-Elektrokontakt România, parte a grupului german Nexans, cu 2.500 de angajaţi în România, a renunţat la o investiţie de 80 mil. lei (aproximativ 18 mil. euro) într-o fabrică în oraşul Târgu-Jiu din judeţul Gorj, proiect care ar fi creat peste 800 de locuri de muncă. Pentru realizarea acestui proiect, compania germană a primit anul trecut şi un ajutor de stat de aproape 40 mil. lei (8,8 mil. euro), fiind una dintre cele nouă companii multinaţionale selectate de Ministerul de Finanţe alături de Bosch, Dacia, Airbus Helicopters sau Timken.

După nouă ani de confidenţialitate, BNR face lumină în politica salarială, iar ANI dezvăluie veniturile anuale

Agenţia Naţională de Integritate a publicat joi-seară veniturile anuale ale conducerii BNR. BNR a decis, după critici legate de faptul că nu publică salariile şi acuzaţii privind lipsa de transparenţă, care au generat dezbateri aprinse, să anunţe pentru prima oară după o pauză de mulţi ani sumele încasate de membrii Consiliului de Administraţie. Însă veniturile totale încasate anual de oamenii din conducerea băncii centrale se vor regăsi, probabil, pe site-ul BNR în declaraţiile de avere care vor fi publicate anul viitor. "Consiliul de Administraţie al BNR a decis ca, începând cu proxima publicare, declaraţiile de avere ale membrilor CA prezente pe website-ul instituţiei să cuprindă veniturile anuale în formă ne anonimizată", potrivit unui comunicat transmis de BNR. Declaraţiile de avere ale membrilor CA al BNR pentru anul trecut au fost publicate pe site-ul băncii centrale din iunie, însă fără dezvă­luirea veniturilor totale anuale.

BCE: Nu e bine să cumpărăm case. Poate avea efecte negative la adresa stabilităţii financiare

Toată lumea care a fost prinsă în bula imobiliară din ultimul deceniu probabil ştie deja asta, însă datele economice arată acum că deţinerea unei locuinţe nu este neapărat un lucru bun, scrie Bloomberg. Mai precis, poate fi dăunătoare pentru stabilitatea întregii economii. Acesta este rezultatul unui nou studiu publicat de Gerhard Ruenstler, un economist al Băncii Centrale Europene. Cu cât este mai mare numărul proprietarilor de locuinţe într-o ţară, cu atât sunt mai lungi şi mai mari ciclurile de credite. Iar asta poate face o diferenţă majoră. Spre exemplu, în Marea Britanie, cu o rată a deţinerilor de 72%, mai mare chiar decât în Statele Unite, în ultimele patru decenii au fost trei megacicluri în volume de credite şi preţuri la locuinţe. Dacă ne uităm la Germania, unde traditional oamenii şi-au cheltuit banii pe maşini scumpe în loc să cheltuiască pe locuinţe, ciclurile de creditare şi bulele imobiliare au fost relativ stabile. Foarte puţine boom-uri, foarte puţine scăderi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb